Mięso w folii: przepis w piekarniku
Wydawać by się mogło, że przyrządzanie potraw mięsnych może być trudne dla doświadczonego kucharza. Ale wszędzie są niuanse. Mięso jest najlepsze, gdy jest pieczone w folii, a my podamy Wam przepisy na jego przygotowanie. Czas potrzebny do upieczenia ustalany jest w zależności od różnych czynników - rodzaju mięsa, dostępności marynaty, czasu marynowania, wielkości kawałka.
Oczywiście pieczenie całego kawałka mięsa trwa dłużej niż steków czy żeberek. O wszystkich szczegółach dowiesz się z naszych przepisów na pieczenie mięsa w folii. Nasze instrukcje i sugestie krok po kroku zapewniają, że proces gotowania jest szybki i bezproblemowy.
Schab z czosnkiem w folii
Jeden z najprostszych przepisów na pieczenie mięsa w piekarniku w folii. Sama praca zajmie najwyżej kwadrans. Przez resztę czasu wieprzowina będzie się marynować, a następnie piec.
Potrzebne składniki
Lista produktów do tego dania jest dość mała:
- Mięso wieprzowe (szponder lub karkówka) - 0,5 kg;
- Czosnek (świeży) - 3 ząbki;
- Specjalna przyprawa do wieprzowiny lub innych rodzajów mięsa;
- Sól - według własnego smaku.
Mięso musi być spożywane w jednym kawałku. Jeśli będzie bardziej wagowo, można po prostu dodać trochę czosnku.
Wieprzowina z czosnkiem w folii: przepis krok po kroku zfotografiąProces gotowania
Najpierw marynujemy wieprzowinę, a następnie wysyłamy ją do piekarnika:
- Mięso myjemy pod chłodną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie wykonaj małe nacięcia na całej długości.
- Obrać ząbki czosnku i pokroić na małe plasterki. Mięso (wszystkie nacięcia) posypujemy pokrojonym w plasterki czosnkiem.
- Wieprzowinę nacieramy przyprawami według uznania. Ilość przypraw dobierz do swoich upodobań kulinarnych. Następnie posolić mięso (dostosować do swoich preferencji solnych) i pozostawić do marynowania na 50-60 minut.
- Po godzinie zawijamy zamarynowany schab w folię i układamy na blasze lub w naczyniu do zapiekania.
- Rozgrzej piekarnik ustawiając go na 200 stopni. Pieczemy wieprzowinę przez godzinę.
- Ugotowaną wieprzowinę wyjmujemy z piekarnika i kroimy na żądaną ilość porcji.
Mięso wieprzowe, pieczone w folii w piekarniku według tego przepisu, okazuje się super delikatne i niesamowicie pyszne, a można je wykorzystać zarówno na ciepło (zaraz po upieczeniu), jak i w postaci ostudzonej - jako przekąskę.
Schab pieczony w folii
Dzięki zastosowaniu zestawu suszonych ziół, musztardy i wybranych przypraw, a także wybranej metodzie pieczenia w folii, mięso w piekarniku jest bardzo kruche i aromatyczne.
Potrzebne składniki
Aby przygotować domowy pieczony kotlet schabowy, potrzebujemy następujących składników:
- Wołowina (cały kawałek) - 0,7 kg;
- Suszona bazylia - 1 łyżeczka;
- Czosnek - 4 ząbki;
- Sól - pół łyżeczki;
- Papryka (pieprz) - 3-4 sztuki;
- Tymianek - pół łyżeczki;
- Papryka mielona - 1 łyżeczka;
- Musztarda (najlepiej ostra) - pół łyżeczki.
Ta liczba składników jest obliczona na 8 porcji gotowego dania. Jeśli potrzeba więcej, zwiększać proporcjonalnie.
Szynka pieczona w filecie: przepis krok po kroku zfotografiąProces gotowania
Przed pieczeniem wołowiny w folii, należy ją najpierw przez kilka godzin trzymać w przyprawach. To jest to, co robimy w pierwszej kolejności:
- Paprykę zmielić na proszek i wymieszać z innymi suchymi przyprawami - papryką, bazylią i tymiankiem (zwanym też macierzanką).
- Obrać czosnek i pokroić na małe kawałki (plasterki). Następnie wymieszać z przyprawami. Następnie dodać sól i dobrze wymieszać.
- Oczyść plaster wołowy ze zbędnych elementów - błon itp. Następnie umyć i dobrze wysuszyć.
- Na całej wołowinie zrób nacięcia o głębokości około 2 centymetrów. W nacięciach umieścić kawałki czosnku obtoczone w przyprawie.
- Następnie nacieramy kawałek mięsa mieszanką przypraw, nacieramy musztardą i wkładamy do miski.
- Przykryj pokrywką lub folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 4 godziny. Jeśli to możliwe, pozostaw wołowinę w tej pozycji na noc - gotowe danie będzie jeszcze bardziej kruche.
- Po zaparzeniu mięsa w lodówce, odstawiamy je na około pół godziny w temperaturze pokojowej. Następnie zawiń wołowinę w folię spożywczą. Należy to robić ostrożnie, tak aby mięso było całkowicie zawinięte.
- Nastaw piekarnik na 200 stopni i włóż do niego zafoliowaną wołowinę. Po 40 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni i trzymaj mięso w piekarniku przez kolejne 20 minut.
- Po ugotowaniu nie wyjmuj go od razu z folii - zrób to po 15-20 minutach.
Ten przepis na zapiekane mięso w folii jest idealny na przyjęcie gości. Delikatna pieczeń wieprzowa nie pozostawi nikogo obojętnym, a do tego można ją podawać z dowolnymi dodatkami.
Schab zapiekany w folii z warzywami
Ten przepis na pieczenie mięsa w folii w piekarniku wymaga użycia specjalnie przygotowanego sosu. Sprawia, że wszystkie składniki potrawy są bardzo delikatne.
Niezbędne składniki
Do przygotowania soczystego schabu będziemy potrzebować:
- Mięso (z boczkiem) - 0,2 kg;
- Pomidor (średni) - 1 szt;
- Ziemniaki (duże) - 2 sztuki;
- Ser twardy - 50 gramów;
- Cebula (średnia) - 1 cebula;
- Masło - 50 gramów;
- Mleko krowie - 200 ml;
- Mąka pszenna - 1 łyżka stołowa;
- Przyprawy - według uznania;
- Sól - według własnego smaku.
Przyprawy wybieramy już gotowe - specjalną mieszankę do wieprzowiny lub uniwersalną do mięs.
Schab zapiekany w folii z warzywami: przepis zfotografiąProces gotowania
Przede wszystkim przygotujmy główne składniki, a następnie przygotujmy sos:
- Ziemniaki obrać i pokroić w duże, dowolne kawałki. Mięso myjemy pod chłodną wodą i kroimy na wystarczająco duże kawałki.
- Cebulę poszatkować i wymieszać w misce z ziemniakami i mięsem. Następnie dodajemy wybrane przez nas przyprawy i dobrze mieszamy.
- Pokroić pomidora w cienkie plasterki, a ser przepuścić przez grubą tarkę. Odłóż je na razie na bok.
- Teraz przyszła kolej na sos. W tym celu na patelnię wrzucamy masło, roztapiamy je i wsypujemy mąkę. Smażyć, cały czas mieszając, przez 1,5-2 minuty. Następnie wlewamy mleko, solimy (do smaku) i cały czas mieszając gotujemy na wolnym ogniu, aż zgęstnieje.
- Teraz umieść mięso wraz z ziemniakami w naczyniu do zapiekania. Ziemniaki polewamy sosem, a następnie dodajemy pokrojonego pomidora. Ziemniaki posypujemy startym serem i przykrywamy folią.
- Piec w temperaturze 180 stopni. Czas - 50-55 minut. Dosłownie na 10 minut przed końcem pieczenia należy zdjąć folię, aby mięso nieco oblepiło się skórką.
Mięso w folii według tego przepisu w efekcie końcowym okazuje się bardzo soczyste i delikatne, a ozdobą do niego będą zapiekane razem z ziemniakami i pomidorami.
Cielęcina z czosnkiem i musztardą
Kolejny absolutnie prosty przepis na mięso pieczone w folii. Cielęcina sama w sobie jest dość delikatnym mięsem, a ten przepis sprawi, że będzie jeszcze delikatniejsza - dosłownie rozpłynie się w ustach.
Potrzebne składniki
Potrzebujemy tylko 5 składników:
- Schab cielęcy - 1 kg;
- Musztarda - 1 łyżka stołowa;
- Czosnek - 3 ząbki;
- Przyprawy - według uznania;
- Sól - do smaku.
Gotowe danie można podawać na ciepło lub na zimno, pokrojone na porcje.
Cielęcina z czosnkiem i musztardą: przepis krok po kroku zezdjęciamiProces gotowania
Najpierw zamarynuj cielęcinę, a następnie upiecz ją:
- Rozgnieść czosnek w tłuczku do czosnku i wymieszać z musztardą. Następnie dodajemy wybrane przez nas przyprawy (najlepiej specjalną mieszankę do mięsa) i wszystko dokładnie mieszamy.
- Cielęcinę umyć i osuszyć. Następnie rozprowadzamy masę na całym mięsie i odstawiamy w zamkniętej misce do lodówki.
- Po 60 minutach wyjmujemy cielęcinę z lodówki (jest to wystarczający czas, aby mięso nasiąknęło naszym sosem). Zawinąć w folię i dobrze zawinąć.
- Zawinięte mięso ułożyć na blasze lub w formie do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Aby upiec cielęcinę wystarczy trzymać ją w piekarniku przez 50-55 minut.
Mięso zapiekane w folii według naszego przepisu najlepiej podawać z warzywami świeżymi lub duszonymi. Koniecznie dopraw posiekanymi ziołami na wierzchu.
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu