Mimoza z różowym łososiem: przygotowanie krok po kroku
Zbliża się Sylwester i wszyscy chcemy ugotować coś nowego i niezwykłego, aby zaskoczyć wszystkich gości. Istnieje tysiące przepisów do wyboru, ale my zawsze wracamy do klasyki. Ale najwspanialsze jest to, że wszystkie nasze ulubione tradycyjne potrawy można przygotować w zupełnie nowy sposób.
Sałatka mimozowa to klasyczne rosyjskie danie, które często przygotowywane jest na wielkie święta. Ostatnio zastąpił nawet słynnego Oliviera. Przyrządza się go z ryb, ziemniaków, marchwi i jaj. Warstwy są układane warstwowo, a każda warstwa jest pokryta majonezem lub sosem na bazie majonezu. Wymyśliliśmy ciekawy sposób na urozmaicenie klasycznej sałatki.
Nasza mimoza z różowym łososiem okazuje się całkiem ciekawa w smaku, a także bardziej elegancka i odpowiednia na świąteczny stół. Dodanie różowego łososia zamiast zwykłych rybnych składników do mimoz czyni je niezwykle smacznymi i na pewno pokochasz ten przepis. Odpowiednio podany wygląda wręcz jak restauracyjny przysmak, na który z pewnością zwrócą uwagę wszyscy Twoi goście. Jest szybka i łatwa do zrobienia i jest idealną propozycją na wakacyjną sałatkę.
Przygotowanie mimozy krok po kroku
Zabierzmy się za przygotowanie naszej sałatki. Potrzebne będą następujące składniki:
- Łosoś różowy w puszce - 2 puszki;
- Ziemniaki - 5-6 szt;
- Marchew - 1 duża marchew;
- Cebula - 1 szt;
- Majonez - 1 szklanka;
- Kwaśna śmietana - 1-2 filiżanki;
- Czosnek - 2-3 ząbki;
- Ser twardy - 1,5 szklanki;
- Jajko - 5 szt;
- Sól - 1/2 łyżeczki;
- Pieprz czarny - 1/4 łyżeczki.
:
- Po pierwsze, przygotuj wszystkie potrzebne składniki. W tym celu obrane ziemniaki gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Powtórz ten sam proces z marchewkami lub możesz ugotować je razem bez obierania. Po ugotowaniu zdejmujemy skórę i kroimy warzywa w zgrabną kostkę. Wszystkie powinny być tej samej wielkości. W klasycznym przepisie składniki ściera się na grubej tarce i Ty możesz zrobić to samo. Cebulę najlepiej posiekać w blenderze lub elektronicznej maszynce do mielenia mięsa i namoczyć w occie na 10-15 minut. Po tym czasie odcedzić ocet i osuszyć cebulę na papierowych ręcznikach. Zetrzeć ser na grubej tarce. Jajka gotujemy do całkowitego ugotowania, a następnie ścieramy na tarce lub kroimy w kostkę.
- Teraz przygotuj sos majonezowy: wymieszaj w misce majonez i śmietanę oraz posiekaj czosnek. Ubijaj delikatnie widelcem lub nawet trzepaczką, aż wszystkie składniki dobrze się wymieszają. Otwórz rybę z puszki i odsącz z nadmiaru płynu, a najlepiej połóż ją na papierowych ręcznikach i pozwól jej trochę wyschnąć. Przygotuj również naczynie, w którym umieścisz sałatkę. Powinna być ona dość szeroka i płaska.
- Zacznij układać sałatkę. Pierwszą warstwą jest ryba. Najpierw lekko rozgniatamy ją widelcem i rozprowadzamy na dnie naczynia tak, aby ułożyła się w równą, cienką warstwę. Po tym czasie smarujemy wszystko łyżką sosu majonezowego i doprawiamy solą i pieprzem. Powtórzymy to z każdą warstwą. Następnie ziemniaki, cebula, marchew, jajka i na końcu ser. Nie zapomnij dodać do każdej warstwy odrobiny sosu i soli.
Jeśli chcesz, udekoruj gotową mimozę posiekanymi orzechami włoskimi i świeżymi ziołami i podawaj. Bon appetit!
Możesz również polubić:
Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik
Domowe sosy na zimę
11 sposobów na wykorzystanie cytryny
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????
Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu