Mimoza z różowym łososiem: przygotowanie krok po kroku

Zbliża się Sylwester i wszyscy chcemy ugotować coś nowego i niezwykłego, aby zaskoczyć wszystkich gości. Istnieje tysiące przepisów do wyboru, ale my zawsze wracamy do klasyki. Ale najwspanialsze jest to, że wszystkie nasze ulubione tradycyjne potrawy można przygotować w zupełnie nowy sposób.

Sałatka mimozowa to klasyczne rosyjskie danie, które często przygotowywane jest na wielkie święta. Ostatnio zastąpił nawet słynnego Oliviera. Przyrządza się go z ryb, ziemniaków, marchwi i jaj. Warstwy są układane warstwowo, a każda warstwa jest pokryta majonezem lub sosem na bazie majonezu. Wymyśliliśmy ciekawy sposób na urozmaicenie klasycznej sałatki.

Nasza mimoza z różowym łososiem okazuje się całkiem ciekawa w smaku, a także bardziej elegancka i odpowiednia na świąteczny stół. Dodanie różowego łososia zamiast zwykłych rybnych składników do mimoz czyni je niezwykle smacznymi i na pewno pokochasz ten przepis. Odpowiednio podany wygląda wręcz jak restauracyjny przysmak, na który z pewnością zwrócą uwagę wszyscy Twoi goście. Jest szybka i łatwa do zrobienia i jest idealną propozycją na wakacyjną sałatkę.

Przygotowanie mimozy krok po kroku

Zabierzmy się za przygotowanie naszej sałatki. Potrzebne będą następujące składniki:

  • Łosoś różowy w puszce - 2 puszki;
  • Ziemniaki - 5-6 szt;
  • Marchew - 1 duża marchew;
  • Cebula - 1 szt;
  • Majonez - 1 szklanka;
  • Kwaśna śmietana - 1-2 filiżanki;
  • Czosnek - 2-3 ząbki;
  • Ser twardy - 1,5 szklanki;
  • Jajko - 5 szt;
  • Sól - 1/2 łyżeczki;
  • Pieprz czarny - 1/4 łyżeczki.
Mimoza z różowym łososiem: przygotowanie krok po krokuPrzygotowanie

:

  1. Po pierwsze, przygotuj wszystkie potrzebne składniki. W tym celu obrane ziemniaki gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Powtórz ten sam proces z marchewkami lub możesz ugotować je razem bez obierania. Po ugotowaniu zdejmujemy skórę i kroimy warzywa w zgrabną kostkę. Wszystkie powinny być tej samej wielkości. W klasycznym przepisie składniki ściera się na grubej tarce i Ty możesz zrobić to samo. Cebulę najlepiej posiekać w blenderze lub elektronicznej maszynce do mielenia mięsa i namoczyć w occie na 10-15 minut. Po tym czasie odcedzić ocet i osuszyć cebulę na papierowych ręcznikach. Zetrzeć ser na grubej tarce. Jajka gotujemy do całkowitego ugotowania, a następnie ścieramy na tarce lub kroimy w kostkę.
  2. Teraz przygotuj sos majonezowy: wymieszaj w misce majonez i śmietanę oraz posiekaj czosnek. Ubijaj delikatnie widelcem lub nawet trzepaczką, aż wszystkie składniki dobrze się wymieszają. Otwórz rybę z puszki i odsącz z nadmiaru płynu, a najlepiej połóż ją na papierowych ręcznikach i pozwól jej trochę wyschnąć. Przygotuj również naczynie, w którym umieścisz sałatkę. Powinna być ona dość szeroka i płaska.
  3. Zacznij układać sałatkę. Pierwszą warstwą jest ryba. Najpierw lekko rozgniatamy ją widelcem i rozprowadzamy na dnie naczynia tak, aby ułożyła się w równą, cienką warstwę. Po tym czasie smarujemy wszystko łyżką sosu majonezowego i doprawiamy solą i pieprzem. Powtórzymy to z każdą warstwą. Następnie ziemniaki, cebula, marchew, jajka i na końcu ser. Nie zapomnij dodać do każdej warstwy odrobiny sosu i soli.

Jeśli chcesz, udekoruj gotową mimozę posiekanymi orzechami włoskimi i świeżymi ziołami i podawaj. Bon appetit!

Możesz również polubić:

Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik

Domowe sosy na zimę

Auchan

11 sposobów na wykorzystanie cytryny

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu