Minestrone: klasyczny przepis

Auchan

Pierwszą rzeczą, która przychodzi na myśl, gdy mowa o kuchni włoskiej, jest przepis na zupę minestrone. To jeden z symboli kulinarnej Italii, który chcemy lepiej poznać. Dlaczego? Bo to pyszne, sycące i zdrowe pierwsze danie.

Jeśli chodzi o klasyczny przepis na minestrone, sprawa nie wydaje się tak prosta. Powodem tego jest fakt, że każdy region Włoch lubi dodawać do tej zupy swoje własne, niepowtarzalne składniki. Nadają mu zupełnie nowy gastronomiczny smak, choć sedno dania jest w zasadzie takie samo. Dlatego też przygotowaliśmy dla Was wybór przepisów na tę popularną włoską zupę, z których możecie wybierać. Przygotowaliśmy wybór przepisów, spośród których na pewno znajdziesz coś dla siebie, nawet jeśli w pierwszych daniach lubisz mięso (choć minestrone była pierwotnie tylko zupą jarzynową).

Klasyczny przepis na zupę minestrone

Jako "klasykę" wybraliśmy ten przepis na minestrone. Z tej prostej przyczyny, że za takie uważa je większość ekspertów i krytyków kulinarnych. Nie ma mięsa, ale za to są wszelkiego rodzaju warzywa.

Potrzebne składniki

Potrzebujemy następującej dużej listy warzyw i związanych z nimi składników:

  • Ziemniaki - 0,2 kg;
  • Pomidory - 130 gr;
  • Marchew - 0,2 kg;
  • Cukinia cukinia (mały młody owoc) - 2 szt;
  • Kalafior - 0,2 kg;
  • Cebula - 1 cebula;
  • Szpinak - 50 gramów;
  • Seler naciowy (łodyga) - 100 g;
  • Czosnek - 1 ząbek;
  • Groszek (zielony) i fasolka (gotowana) - po 50 gramów;
  • Pietruszka - 4-5 gałązek;
  • Bazylia - 4-5 gałązek;
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki stołowe;
  • Sól - w zależności od potrzeb (ok. 1 łyżeczka).

Wszystkie składniki muszą być świeże - z wyjątkiem groszku konserwowego i gotowanej fasoli.

Klasyczna zupa minestroneProces

gotowania

Cały proces gotowania trwa około 1,5 godziny:

  1. Zaczynamy od przygotowania zieleniny i warzyw. Cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać posiekaną natkę pietruszki i gałązki bazylii.
  2. Następnie posiekaj resztę warzyw z wyjątkiem szpinaku i dodaj groszek i fasolę, które dodamy na samym końcu.
  3. Możesz również pokroić kalafiora w kostkę lub po prostu rozbić go rękami na różyczki.
  4. Do gotowania potrzebujemy garnka o grubych ściankach. Najpierw podsmażymy w nim mieszankę warzywną, a następnie będziemy gotować zupę, aż będzie gotowa.
  5. Najpierw na dno garnka wlewamy oliwę z oliwek, podgrzewamy i dodajemy ząbek czosnku (w całości). Smażyć przez 3 minuty, następnie wyrzucić.
  6. Następnie dodajemy do garnka wszystkie pokrojone warzywa i zioła, mieszamy je razem i zaczynamy smażyć na małym ogniu.
  7. Po 10 minutach (w tym czasie należy co jakiś czas mieszać zawartość garnka), wlać chłodną wodę. Powinno być go tyle, aby tylko lekko przykrywał warzywa.
  8. Teraz gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Posolić, jak tylko zupa dojdzie do wrzenia.
  9. Po 20 minutach dodajemy do garnka szpinak - można go posiekać lub dodać w całości (jeśli liście są małe).
  10. Po szpinaku następują rośliny strączkowe - zielony groszek i fasola.
  11. W takim składzie gotuj zupę jeszcze przez pół godziny. Będzie to wystarczający czas, aby poszczególne warzywa zmiękły, co nada minestrone gęstą konsystencję.
  12. Zanim się obejrzysz, minie pół godziny, a na Twoim stole pojawi się klasyka włoskiej kuchni.

Klasyczna minestrone najlepiej smakuje z grzankami z białego pieczywa. Jeśli lubisz, możesz również posypać wierzch tartym serem.

Minestrone z makaronem

Włosi nie byliby sobą, gdyby nie wprowadzili zmian do klasycznego przepisu na zupę minestrone. W tym przepisie zmniejszamy ilość warzyw, ale dodajemy inne ciekawe składniki. To zdecydowanie poprawi smak tej popularnej zupy.

Potrzebne składniki

Aby przygotować tę wersję minestrone, będziemy potrzebować:

  • Młoda cukinia (niewielkich rozmiarów) - 2 sztuki;
  • Pieczarki (najlepiej wieprzowe lub pieczarki) - 200 gramów;
  • Marchew (średnia) - 2 szt;
  • Dynia (muskmelon) - 2 małe kawałki;
  • Oliwa z oliwek - 4 łyżki stołowe;
  • Seler naciowy (łodyga) - 2 szt;
  • Cebula - 1 cebula;
  • Fasola konserwowa - 1 standardowa puszka;
  • Pomidory w puszce - 1 słoik (400 gramów);
  • Kurkuma - ćwierć łyżeczki;
  • Vermicelli (płytka) - ¾ filiżanki;
  • Sól i pieprz mielony - w zależności od potrzeb;
  • Parmezan - 50 gr;
  • Woda lub bulion warzywny - 0,7 litra.

Pomidory z puszki, najlepiej pokrojone w plastry, które dodamy razem z sokiem.

Minestrone z makaronem:

przepis

krok po krokuProces

gotowania

Na pierwszy rzut oka gotowanie będzie wymagało dużo pracy, ale w rzeczywistości poświęcisz na to nie więcej niż 40-45 minut swojego czasu:

  1. Na początek wstawmy rozgrzany piekarnik (wystarczy 200 stopni), w którym lekko podpieczemy poszczególne składniki.
  2. Cukinię i dynię muszkatołową pokroić w drobną kostkę i umieścić w głębokiej misce. Dodać posiekane grzyby i wymieszać. Doprawiamy dwoma łyżkami oliwy, doprawiamy solą (do smaku) i ponownie mieszamy. Wyłóż masę na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika na 7-10 minut.
  3. Gdy warzywa i grzyby nieco ściemnieją, wyjmij je i odstaw. Przejdźmy do reszty warzyw.
  4. Marchew pokroić w cienkie plasterki, a cebulę i seler na małe kawałki.
  5. Weź rondel o grubych ściankach i podgrzej w nim pozostałe 2 łyżki oliwy z oliwek. Następnie wrzuć na patelnię pokrojoną cebulę, seler i marchewkę, smażąc je przez 3-4 minuty na średnio-niskim ogniu.
  6. Następnie dodajemy do garnka wodę (wywar), doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut.
  7. Następnie dodajemy fasolę, czekamy 5 minut i dodajemy makaron.
  8. Gotuj przez kolejne 5 minut, a następnie dodaj pomidory z puszki. Dobrze wymieszać zupę i gotować jeszcze przez pięć minut.
  9. Na koniec dodajemy kurkumę, sól i mielony pieprz (do smaku). Na koniec wlewamy do zupy pieczone warzywa z grzybami, trzymamy na ogniu jeszcze 2-3 minuty i wyłączamy kuchenkę.

Wystarczy tylko poczekać, aż danie lekko ostygnie, posypać je startym serem i gotowe. Zupa minestrone w tym przepisie nie wygląda tak ciekawie na zdjęciu jak na żywo, więc zdecydowanie powinniście jej spróbować.

Minestrone z filetem z kurczaka

Aby dodać temu popularnemu włoskiemu daniu serdeczności, postanowiliśmy urozmaicić jego skład o mięso kurczaka. Nie jest to oczywiście klasyczny przepis na minestrone jak na pierwszym zdjęciu, ale z mięsem też jest niesamowicie pyszny.

Potrzebne składniki

Przygotujemy go z następujących składników:

  • Mięso z kurczaka (filet) - 0,3 kg;
  • Pomidor - 1 szt;
  • Seler - 1 łodyga;
  • Vermicelli - 80 gramów;
  • Zielony groszek - 50 gramów;
  • Cukinia (młoda) - 1 sztuka;
  • Kalafior - 0,3 kg;
  • Cebula - 1 cebula;
  • Parmezan - 25 gramów;
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka stołowa;
  • Marchew (średnia) - 1 marchew;
  • Masło - 30 gramów;
  • Mieszanka ziół włoskich - do smaku;
  • Sól - według własnego uznania.

Zielony groszek może być z puszki lub mrożony. Najlepiej, aby makaron był zrobiony z pszenicy durum.

Minestrone z filetem z kurczaka: przepis krok po kroku

Po pierwsze, przygotuj kurczaka:

  1. Trzeba go ugotować. W tym celu włóż filet do rondla z 1,5 litra lekko osolonej wody. Po zagotowaniu gotować przez kwadrans.
  2. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia, a następnie pokroić w drobną kostkę. Nie wylewamy bulionu - będziemy w nim dalej gotować minestrone. Wystarczy go odcedzić i wlać z powrotem na patelnię.
  3. Pokrojone mięso włożyć z powrotem na patelnię wraz z odcedzonym wywarem, a następnie postępować z warzywami.
  4. Pomidora opłukać wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę.
  5. Wszystkie pozostałe warzywa (z wyjątkiem groszku) również kroimy w drobną kostkę, a kalafiora dzielimy na różyczki.
  6. Rozgrzej patelnię z oliwą z oliwek na średnim ogniu, a następnie dodaj posiekaną cebulę. Smażyć na złoty kolor, następnie dodać marchewkę i seler. Wymieszać i smażyć przez 5 minut.
  7. Następnie dodajemy cukinię i smażymy przez kolejne 5 minut. W tym samym czasie postawić patelnię z wywarem z kurczaka i mięsem z powrotem na kuchence.
  8. Upieczone warzywa włożyć do garnka i gotować na wolnym ogniu przez kwadrans od momentu zagotowania.
  9. Po 15 minutach dodajemy pokrojonego pomidora, doprawiamy przyprawami i solą (do smaku).
  10. Na koniec włóż do garnka kalafior, makaron i zielony groszek i gotuj zupę przez kolejne 10 minut.

Przed podaniem dekorujemy zupę tartym parmezanem i dalej do smaku. Pomimo stosunkowo długiego czasu przygotowania, zupa minestrone stanie się jedną z ulubionych w Twojej kolekcji.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu