Moussaka z ziemniakami: najsmaczniejszy przepis

Moussaka z ziemniakami to popularna odmiana tradycyjnego greckiego dania. Jest to warstwowa zapiekanka z warzyw i mięsa. Do początku XX wieku musaka była prostszym daniem, w którym używano tylko warzyw i mięsa. Najczęściej używano bakłażana, ziemniaków lub kawałków cukinii. Dodanie sosu beszamelowego przypisuje się Nikosowi Tselemenesowi, greckiemu kucharzowi, który szkolił się we Francji. I ta nowa wersja szybko stała się ulubioną w Grecji. To jest ten, który proponujemy Ci nauczyć się robić już dziś!

Moussaka z ziemniakami i sosem beszamelowym

Jeśli nie jesteś wielkim fanem bakłażanów, musaka z ziemniakami to coś, co na pewno Ci zasmakuje. Danie jest warstwowe, jak wszystkie podobne wariacje. Przygotowuje się go z pokrojonych w plastry ziemniaków, sosu mięsnego, sera i kremowego sosu beszamelowego.

Składniki na bazę:

  • 2 kg ziemniaków;
  • 150 g twardego sera;
  • 1/2 łyżki drobnej bułki tartej.
Moussaka z ziemniakami: najsmaczniejszy przepisNa

sos do mięsa

:
  • 1-1,2 kg mielonej wołowiny (lub jagnięciny);
  • 4 małe cebule;
  • 6-7 dojrzałych pomidorów z sokiem (lub 3 łyżki pomidorów z puszki);
  • 1/2 t. drobno posiekanej bułki tartej;
  • Pieprz, sól do smaku;
  • 1/2 łyżki czerwonego wina;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu lub małą laskę;
  • 4 do 6 suszonych goździków;
  • 2 liście laurowe;
  • 1/8 łyżeczki mielonego ziela angielskiego;
  • 3 łyżki pasty pomidorowej.

Dla sosu beszamelowego:

  • 6 łyżek mleka;
  • 120g masła;
  • 15 łyżek mąki uniwersalnej;
  • Świeżo zmielony pieprz do smaku;
  • Gałka muszkatołowa do smaku;
  • 3-9 żółtek jaj.
Moussaka z ziemniakami: najsmaczniejszy przepisPrzygotowanie

:

  1. Przygotuj składniki sosu mięsnego: obierz cebulę i czosnek i drobno je posiekaj. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę.
  2. Rozgrzać patelnię z olejem, dodać cebulę. Smażyć mieszając, aż stanie się półprzezroczyste.
  3. Dodaj mięso mielone, mieszając, aż zacznie brązowieć lub przestanie być różowe.
  4. Wymieszać z pomidorami, bułką tartą, solą, pieprzem, czosnkiem i innymi zalecanymi przyprawami.
  5. Dolewamy wino, odmierzamy koncentrat pomidorowy i wszystko dokładnie mieszamy.
  6. Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić do momentu, aż cały płyn zostanie wchłonięty. Na średnim ogniu proces ten zajmie od 45 minut do godziny. Jeśli w tym czasie płyn nie odparował, kontynuuj duszenie bez pokrywki, mieszając, aż masa będzie możliwie sucha. Proces ten jest bardzo ważny, aby w gotowym daniu nie było zbyt dużo wilgoci.
  7. Usuń liść laurowy, goździki i laskę cynamonu (jeśli używasz) z umiarkowanie suchego mięsa mielonego i odstaw sos bez pokrywki do czasu użycia.
  8. Teraz przejdź do beszamelu. W dużym rondlu podgrzać mleko na średnim lub małym ogniu, aż będzie gorące.
  9. W innym rondelku roztopić masło na małym ogniu. Gdy się rozpuści, wsypujemy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką, aż znikną grudki.
  10. Zwiększyć ogień do średniego i powoli wlewać gorące mleko, ciągle mieszając trzepaczką. Mieszać, aż sos zacznie gęstnieć. Prawidłowa konsystencja powinna być kremowa, ale nie za gęsta.
  11. Zdjąć z ognia, posolić i doprawić.
  12. Dodawaj po kolei żółtka, aż uzyskasz ładny kolor.
  13. Postawić garnek z powrotem na ogniu, energicznie mieszając, ubijać do uzyskania jednorodnej masy. Zdjąć z ognia, odstawić do czasu użycia.
  14. Ziemniaki obrać, umyć. Pokroić w plastry o grubości ok. 2 cm.
  15. Usmaż plastry z obu stron, aż będą miękkie i chrupiące.
  16. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wysmaruj olejem dużą formę do pieczenia.
  17. Dno formy posypać połową pozostałej bułki tartej.
  18. Na bułce tartej ułożyć warstwę plastrów ziemniaków (na zakładkę) i równomiernie rozłożyć na niej masę mięsną.
  19. Przykryć pozostałymi plastrami ziemniaków i delikatnie skropić sosem beszamelowym.
  20. Pieczemy przez 30 minut, następnie posypujemy serem i pieczemy przez kolejne 15-30 minut, aż do uzyskania złotego koloru.
  21. Wyjmij musakę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na 20-30 minut. Musakę tradycyjnie jada się na ciepło, nie na gorąco. Świetnie nadaje się na drugi dzień.

Możesz również polubić:

Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik

Domowe sosy na zimę

11 zastosowań dla cytryny

Auchan

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu