Najłatwiejsze dania: przepisy krok po kroku
Podczas Wielkiego Postu wiele osób rezygnuje z jedzenia białek zwierzęcych. Aby zrównoważyć dietę i uczynić ją pożywną, zdrową i apetyczną, kucharze opracowują dania postne. Szybkie i smaczne przepisy pozwalają na przygotowanie absolutnie wszystkiego, od przystawek po zupy i dodatki do dań.
Główną cechą tego posiłku jest brak masła, mleka, jaj i mięsa. Produkty roślinne są przetwarzane przy użyciu kilku technologii. Są to głównie duszenie, gotowanie, pieczenie i gotowanie na parze. W efekcie przepisy na post okazują się pożywne i smaczne, a co najważniejsze - zdrowe!
Owsianka konopna - zdrowe i oryginalne śniadanie
Nasiona konopi to prawdziwa skarbnica minerałów, witamin i białka roślinnego. Pod względem zawartości pożytecznych składników znacznie wyprzedzają inne rodzaje zbóż. Dlatego, całkiem racjonalnie, są one aktywnie włączone do wielkopostnego menu. Przydatne stają się również pyszne przepisy na Wielki Post z nasionami konopi.
Komponenty:
- Konopie (nasiona konopi) - 0,1 kg;
- Woda - 0,5 litra;
- Mleko kokosowe - 0,1 litra;
- Sól - szczypta;
- Cukier - 1 łyżka.
śniadanieTechnologia gotowania
:- Przygotowanie kaszy z nasion konopi jest bardzo proste. Wymieszaj konopie i mleko kokosowe w głębokiej misce lub garnku.
- Mieszankę zalewamy wrzątkiem, mieszamy trzepaczką, dodajemy szczyptę soli i cukru. Na śniadanie lepiej jest jeść niesłodzone potrawy postne.
- Przepisy na każdy dzień mogą być dostosowane do smaku poprzez dodanie różnych owoców jagodowych.
- Zalać nasiona wrzącą wodą i pozostawić na 10 minut.
- Po 10 minutach ponownie ubij kaszę i podawaj z jagodami.
Kasza jęczmienna z żurawiną i pieczoną dynią
Kasza jęczmienna jest doskonałym dodatkiem do dań mięsnych. Ale może też stanowić smaczne i pożywne śniadanie w diecie wielkopostnej. Przepisy na każdy dzień można przygotować nie tylko z dyni. Kasza świetnie komponuje się z pieczoną brzoskwinią, jabłkiem, bananem.
Składniki:
- Kasza gryczana - 0,3 kg;
- Dynia - 0,5 kg;
- Cukier trzcinowy - 1 łyżka;
- Cynamon mielony - 2 łyżki;
- Żurawina suszona - 0,1 kg;
- Olej słonecznikowy - 2 łyżki.
dyniąTechnologia gotowania
:- Kaszę jęczmienną wypłukać w dużej ilości wody i odcedzić.
- Jak wiadomo, oliwa nie wchodzi w skład potraw wielkopostnych. Przepisy z fotografiami okazują się apetyczne również z jagodami. W naszym przypadku używamy żurawiny: namocz jagody w gorącej wodzie i pozostaw na 10 minut.
- Dynię obieramy i kroimy w drobną kostkę.
- Kostki dyni posypujemy cynamonem i zapiekamy w piekarniku. Ustaw temperaturę 220 stopni i pozwól warzywom gotować się przez 15 minut.
- Napełnij kaszę wodą w proporcji 1 do 3 i gotuj do miękkości, 20-30 minut.
- Posolić szczyptą soli i dodać 1-1,5 łyżki cukru. Często mieszać, aby kasza nie przywarła.
- Szczególnym elementem naszego dania jest żurawina i pieczona dynia. Przygotuj przepisy na każdy dzień Wielkiego Postu z innymi rodzajami warzyw lub owoców.
- Do ugotowanej kaszy dodać upieczoną dynię i żurawinę, wymieszać i podawać na gorąco.
Wielkopostna sałatka Panzanella
Aby dieta w ciągu dnia była zbilansowana, zalecamy zorganizowanie podwieczorku. Jeśli nie wiesz, co przygotować do tego posiłku, spróbuj sałatki warzywnej Panzanella. Zawiera przyrumienioną bagietkę, aromatyczne warzywa i zioła. Razem tworzą obfite i zdrowe danie.
Komponenty:
- Bagietka długa - 1/3 kawałka;
- Papryka bułgarska - 1 szt;
- Oliwki - 10-15 szt;
- Pomidorki koktajlowe - 6-8 szt;
- Bazylia (świeże liście) - 0,5 pęczka;
- Cebula czerwona - 1 szt;
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki;
- Ocet balsamiczny - 2 łyżki;
- Przyprawy (pieprz czarny, zioła włoskie), sól.
sałatka Pan
zanellaSposób przygotowania:- Odżywcze przepisy wielkopostne przygotowywane są z bułki tartej. O wiele łatwiej jest przygotować proste i smaczne potrawy z fotografią. Proponujemy przygotowanie takiej sałatki.
- Pokrój bagietkę na kromki o grubości nie większej niż 1 cm. Każdą kromkę pokroić w grube paski. Pieczemy na suchej patelni lub w piekarniku.
- Umyć warzywa. Obrać paprykę, obrać cebulę.
Papryka i cebula: Paprykę kroimy w dużą kostkę, a cebulę w półpierścienie. - Pomidory pokroić na ćwiartki. Oddziel 4 ćwiartki pomidorków koktajlowych do postnego dania. Każdą z nich możesz udekorować pozostałymi pomidorami. Umieść resztę pomidorów w misie blendera.
- Dodaj do miski oliwę, ocet, sól i przyprawy. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
- W salaterce posiekać bazylię
grubo posiekać bazylię. Dodać cebulę i paprykę, podpieczone paski bagietki i oliwki. - Dodaj dressing przygotowany w blenderze do składników warzywnych. Wymieszać i podawać.
Gorący przysmak - kotlety z fasoli
To niesamowite danie jest uniwersalnym przysmakiem na wielkopostny stół. Przepis jest łatwy i smaczny w przygotowaniu. Smakowity przysmak, bogaty w białko i żelazo, jest gotowy dla Ciebie. Kotlety z fasoli można podawać jako alternatywę dla mięsa lub jako samodzielne danie gorące.
Komponenty:
- Fasola czerwona - 150 gr;
- Marchew - 1 marchew;
- Cebula - 1 szt;
- Sól, pieprz do smaku;
- Okruchy chleba;
- Olej słonecznikowy;
- Koperek - 0,5-1 wiązka.
kotlety
z fasoliTechnologiagotowania
:- Aby przyspieszyć proces, zalecamy namoczyć fasolę na noc.
- Rano ugotować fasolę do miękkości. Spuścić wodę. Z czerwonej fasoli można przyrządzić nie tylko obfite, ale i piękne dania wielkopostne. Przepisy ze zdjęciami są w tym przypadku proste.
- Cebulę i marchewkę obrać i drobno posiekać.
- Podsmaż je na odrobinie oleju roślinnego.
- Poszatkować koperek.
- Wymieszać ugotowaną fasolę, podsmażoną cebulę i marchewkę oraz koperek. Doprawić solą, przyprawami i bułką tartą.
- Wszystkie składniki zagnieść tłuczkiem do mięsa tak, aby powstała jak najbardziej gładka masa.
- Z fasoli mielonej uformować porcje na mięsne placki.
- Każdą z nich zanurzać w bułce tartej.
- Porcje smażymy na patelni z olejem słonecznikowym, ponieważ można go dodawać do chudych potraw. Przepis jest prosty w przygotowaniu - najważniejsze, aby składniki były przygotowane wcześniej. Jeśli i Ty ograniczasz się w oleju słonecznikowym, gotowe kotlety odkładaj na papierowy ręcznik. Wchłonie tłuszcz roślinny.
Solone grzyby w crockpot
Jest to smaczne danie, które można przygotować nawet po zakończeniu Wielkiego Postu. Nawet początkująca gospodyni domowa może wykonać ten przepis szybko i smacznie. Do tego dania użyj pieczarek. Jeśli nie ma ograniczeń czasowych, polecamy spróbować potrawy z dzikimi grzybami. Aromat i smak gotowego dania podbije Twój żołądek.
Komponenty:
- Pieczarki - 0,2 kg;
- Ziemniaki - 3 bulwy;
- Cebula - 1 szt;
- Kapusta biała - 0,1 kg;
- Marchew - 1 szt;
- Sól;
- Woda, olej słonecznikowy.
crockpot
Instrukcjegotowania
:- Z pieczarkami łatwo jest przygotować przepisy na smaczne chude dania na każdy dzień.
- Są świetnym zamiennikiem mięsa i sprawiają, że smak potraw jest nie do pobicia.
- Używamy pieczarek, ale lepiej wybrać prawdziwki.
- Pieczarki umyć i pokroić w plasterki, podsmażyć na 2 łyżkach oleju tak, aby wypłynęła z nich woda.
- Następnie dodajemy obraną i pokrojoną cebulę oraz startą marchewkę.
- Warzywa i grzyby smażymy do połowy gotowości.
- Ziemniaki obrać, pokroić w średniej wielkości kostkę.
- Kapustę poszatkować.
- Do garnków wkładamy ziemniaki i kapustę, na wierzchu układamy grzyby z cebulą i marchewką.
- Wymieszaj ½ łyżeczki soli w szklance wody. Wlać 0,5 filiżanki do każdego naczynia. Dodać przyprawy do smaku (liść laurowy, pieprz mielony, ziele angielskie, czosnek).
- Zapiekaj w piekarniku, aby uzyskać zdrowy i smaczny posiłek wielkopostny.
- Przepisy na taki hodgepodge po Wielkim Poście mogą być wykonane z mięsem.
Możesz również polubić:
Najsmaczniejsze przepisy na kebab z kurczaka
Przepisy na zimne przystawki
Jak przyrządzić stek: przepisy krok po kroku
Canelones z mięsem mielonym i sosem beszamelowym
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się i szukaj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.ru ????
Wypróbuj nasze menu!
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu