Najsmaczniejsze przepisy na kebab z kurczaka
Jedną z najbardziej przyjaznych dla budżetu opcji jest kebab z kurczaka. Jest dość łatwy w przygotowaniu. Smażenie trwa około pół godziny i jest dość delikatne. Ważne jest, aby wybrać odpowiednią marynatę do kurczaka.
Do przyrządzenia kebaba lepiej użyć sklepowego kurczaka. Doskonały jest udziec bez kości i skóry. Jest soczysta i aromatyczna. Można też użyć piersi, ale wychodzi dość sucha.
Jak prawidłowo zamarynować kurczaka?
Szybka marynata do kurczaka powinna przygotować ptaka do przyrządzenia w zaledwie pół godziny. Pomoże to zmiękczyć włókna i nadać im przyjemny smak.
Trochę o głównych składnikach:
- Cebula w mieszance do marynaty to konieczność. Należy je pokroić w krążki lub półkrążki, a następnie ścisnąć dłońmi, aby pojawił się sok;
- Olej roślinny zapobiegnie przypalaniu się kurczaka. Musisz użyć rafinowanego oleju, który jest przeznaczony do obróbki cieplnej;
- Wino sprawia, że marynata jest średnio kwaśna. Zmiękcza on włókna mięśniowe i nadaje mięsu lekką kwaskowatość. Wino powinno być dodawane w bardzo małych ilościach. Powinno to nieznacznie wpłynąć na smak i aromat;
- Sól. Jak w przypadku każdego innego rodzaju marynaty, dodajemy ją na samym końcu. Jeśli na początku dodasz sól do marynaty, wyciągnie ona płyn z włókien i kebab będzie suchy. Zamiast soli, do posmarowania kebaba przed grillowaniem można użyć sosu sojowego. Smak kebaba będzie niesamowity! Dodatkowo, sos sojowy jest zdrowszy.
Gotuj kurczaka na rozżarzonych węglach, ale z dala od bezpośredniego ognia. Kurczaka należy co jakiś czas obracać, aby równomiernie przypiekał się ze wszystkich stron. Świeże warzywa i zielenina są doskonałym dodatkiem do kebaba z kurczaka.
Jak prawidłowo zamarynować kurczaka?Jak długo należy marynować kurczaka?
Jeśli zastanawiasz się, jak długo marynować kurczaka, odpowiedź na to pytanie jest uzależniona od różnych czynników:
- Jakie części kurczaka są używane. Jeśli zdecydujesz się na marynowanie mięsa ze skórą, zajmie Ci to pół godziny dłużej niż w przypadku zwykłego fileta. Im grubszy kawałek, tym więcej czasu potrzebuje, aby nasiąknąć marynatą;
- Skład marynaty. Istnieją szybkie mieszanki, które przygotują drób do pieczenia w zaledwie 40-60 minut, inne marynaty wymagają co najmniej 2-4 godzin;
- Zastosowany surowiec. Kurczak z farmy wymaga dłuższego marynowania niż tuszki kurczaka kupione w sklepie;
- Temperatura otoczenia. Marynowanie drobiu w lodówce trwa dłużej niż w temperaturze pokojowej.
Jeśli zastanawiasz się, czy możesz marynować kurczaka przez 24 godziny, to wszystko zależy od tego, gdzie stała marynata. Jeśli było to w upale, lepiej wyrzucić ptaka. Ale jeśli był przechowywany w lodówce, możesz go bezpiecznie grillować na grillu lub w inny zwykły dla Ciebie sposób!
Przepis na pikantną marynatę do kurczaka
Doskonałym dodatkiem do kurczaka jest ostra papryka. Jest bogaty w witaminę C. Nadaje drobiowi bogaty smak.
Ilość papryki w przepisie można zmienić. Jeśli chcesz więcej przypraw, zwiększ ich ilość. Przepis zawiera miód i odrobinę wina. Jeśli chcesz, zamiast powyższych składników możesz dodać gotowy sos teriyaki.
Składniki:
- Filet z kurczaka z udka - 1 kg;
- Papryka mielona - 1,5 łyżeczki;
- Posiekana cebula - 2 główki;
- Czosnek - 3 ząbki;
- Mielony imbir - ¼ łyżeczki;
- Miód płynny - 1 łyżka stołowa;
- 6 % ocet winny - 1 łyżka stołowa;
- Sos sojowy - 2 łyżki stołowe;
- Czarny pieprz - do smaku.
kurczakaSposób przyrządzania
:-
- Kurczaka umyć, usunąć skórę i kości (jeśli to konieczne), osuszyć ręcznikiem;
- Cebulę pokroić w półkrążki, ścisnąć rękami, aż stanie się słona. Cebulę można posypać szczyptą soli. W tym przypadku sok zacznie się szybciej uwalniać;
- Wymieszaj paprykę z imbirem i czarnym pieprzem. Tak przygotowaną mieszanką natrzeć kawałki drobiu;
- Do mięsa dodajemy rozgnieciony czosnek. Lepiej jest pokroić go w cienkie plasterki;
- Wymieszaj ocet winny z miodem i sosem sojowym, polej nim drób i marynuj go przez co najmniej 2 godziny. Nie zapominaj o okresowym mieszaniu kurczaka, aby jego kawałki były równomiernie nasączone marynatą ze wszystkich stron.
Aromatyczna marynata cebulowa do kurczaka
Mieszanka do marynaty z czerwonej cebuli jest bardzo łatwa do zrobienia. Jednocześnie okazuje się dość aromatyczny i smaczny. Czerwone cebule zawierają więcej naturalnych cukrów niż ich klasyczne białe odpowiedniki. Dzięki temu marynata jest bogatsza i bardziej aromatyczna.
W tym przepisie kawałki marynowane są od 2 do 10 godzin. To, jak długo należy marynować kurczaka, zależy od Ciebie. Im dłużej marynujesz mięso, tym bardziej zyskuje ono na smaku. Przepis jest obliczony na 1 kilogram kurczaka.
Składniki:
- Cebula czerwona - 2 główki;
- Rafinowana oliwa z oliwek - 2 łyżki stołowe;
- Limonka - 3 szt;
- Musztarda - 1 łyżka stołowa;
- Starty korzeń imbiru - 1 łyżka stołowa;
- Sól i czarny pieprz do smaku.
kurczakaSposób przy
rządzania:- Czerwoną cebulę kroimy na 8 części i lekko dociskamy. Ważne jest, aby sok wypłynął, ale posypka pozostała w całości i nie rozpadła się;
- Umyj limonki i obróć je energicznie na stole lub innej płaskiej powierzchni, lekko dociskając. Gdy tylko pojawi się aromat cytrusów, obierz skórkę w długie paski. Podzielić limonkę na dwie części i wycisnąć z niej sok;
- Dodaj skórkę do cebuli;
- Filety z kurczaka natrzyj mieszanką imbiru i czarnego pieprzu, dodaj cebulę i skórkę z cytryny do pojemnika;
- Wymieszaj sok z limonki z musztardą i oliwą z oliwek. Dodać dressing do kurczaka i dobrze wymieszać. Wstawić kebab do lodówki, aby się zamarynował;
- Co pół godziny wyjmować kurczaka i mieszać;
- Na pół godziny przed końcem marynowania, posolić ptaka i przyrządzić go w ulubiony sposób.
Marynata dla smakoszy kurczaka
Lubisz wszystko co nowe i inne, to ten przepis jest dla Ciebie! Kurczak w marynacie z mleczka kokosowego i rumu - żaden smakosz nie pozostanie nietknięty. Jest delikatna, niesamowicie soczysta, o przyjemnym egzotycznym smaku i niezapomnianym aromacie!
Marynata ta jest idealna do mięs z kośćmi: podudzi, udek, skrzydełek. Marynata do kurczaka jest bardzo szybka. Wystarczy kilka godzin i masz niesamowicie smaczne pierwsze danie na stole! Ptaka można upiec w dowolny sposób: na węglu, ruszcie grilla, w piekarniku.
Składniki:
- Podudzia z kurczaka - 8 szt;
- Mleko kokosowe - 200 ml;
- Ciemny rum - 3 łyżki stołowe;
- Sos sojowy - 1 łyżka stołowa;
- Limonka - 1 limonka;
- Korzeń imbiru - 2 cm;
- Czarny pieprz - do smaku.
Marynata
dla smakoszy kurczakaSposóbprzyrządzania
:-
-
- W rondelku podgrzać rum, dodać starty na tarce o drobnych oczkach imbir;
- Stopniowo dodawaj mleko kokosowe i sos sojowy, mieszając, aby sos się nie przypalił;
- Wyciśnij sok z limonki i dodaj go do marynaty;
- Pozostawić marynatę do ostygnięcia do temperatury pokojowej;
- Kurczaka nacieramy czarnym pieprzem i polewamy marynatą;
- Marynować szaszłyki przez około 2 godziny w lodówce, pamiętając, aby od czasu do czasu wymieszać zawartość miski.
-
Jeśli zastanawiacie się jaką marynatę zrobić do kurczaka, wystarczy zajrzeć do lodówki. Z produktów, które posiadasz, możesz prawdopodobnie przygotować wspaniałą marynatę do swojego kebaba. Skorzystaj z powyższych przepisów, a na pewno spodoba Ci się efekt końcowy!
Możesz również polubić:
Najsmaczniejsze przepisy na kebab z kurczaka
Przepisy na zimne przystawki
Jak przyrządzić stek: przepisy krok po kroku
Canelones z mięsem mielonym i sosem beszamelowym
Podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się i szukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????
Wypróbuj nasze menu!
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu