Najsmaczniejsze przepisy na przyrządzenie szczupaka
Istnieje wiele przepisów na przyrządzenie szczupaka, ale najsmaczniejsze są te, które zostały przyrządzone nad brzegiem rzeki. Do rosyjskich potraw narodowych należą szczupak w śmietanie, szczupak w zupie i zupa szczupakowa. Wielu osobom przypadnie do gustu szczupak faszerowany warzywami. Rozważ różne warianty, które można przygotować w domu.
Szczupak w sosie śmietanowym
Gotując rybę według tego przepisu, otrzymamy soczystego i delikatnego szczupaka. Ryba zapiekana jest w piecu z dodatkiem sera, cytryny, cebuli i specjalnych przypraw.
Jakie produkty będą Ci potrzebne:
- Pike -1 kg;
- Cebula - 1-2 szt;
- Masło - 50 gramów;
- Kwaśna śmietana - 1 filiżanka;
- Ser - 50 gr;
- Liść laurowy - 1 szt;
- Pieprz czarny - 4 szt;
- Woda lub bulion - 1 szklanka;
- Sok z cytryny - 1/4 całej cytryny;
- Sól - 0,5-0,75 łyżeczki.
śmietanowymPrzygotowanie
krok po kroku:- Oczyścić szczupaka z łusek i wypatroszyć. Umyj go dokładnie wewnątrz. Zdjąć również głowicę. Przygotowaną rybę pokroić na kawałki. Pokrój kawałki nie grubsze niż 4 cm. Posolić kawałki.
- Obrać, obrać i pokroić w krążki.
- Weź ogniotrwały rondel i włóż do niego szczupaka. Rybę obłożyć krążkami cebuli, liściem laurowym i pieprzem.
- Pokrój masło na kawałki i rozprowadź je równomiernie na całej powierzchni naczynia.
- Wypełnij naczynie kwaśną śmietaną i wstaw do piekarnika, który powinien być nagrzany do 190 stopni. Szczupaka dusimy przez około pół godziny, polewając go wypływającymi sokami. Powtarzaj co 10 minut.
- Podczas gdy ryba się gotuje, zetrzeć ser na tarce. Wybierz drobną tarkę, tak aby ser miał drobną konsystencję.
- Tuż przed końcem pieczenia posypujemy szczupaka serem i pozostawiamy jeszcze na kilka minut w piekarniku, aby się poddusił. Czas gotowania 10 minut wystarczy, aby był w pełni ugotowany.
- Odcedzić i przecedzić sos. Do sosu dodajemy wodę lub bulion. Wyciśnij sok z jednej cytryny.
Wyjąć rybę z naczynia i ułożyć na talerzu. Szczupaka polej przygotowanym sosem i udekoruj plasterkami cytryny.
Szczupak nadziewany własnym mięsem
Ta wariacja na temat ryby jest odpowiednia jako zimna przystawka.
Do jego przygotowania potrzebne są następujące składniki:
- Szczupak (1-1,5 kg) - 1 szt;
- Cebula - 1-2 szt;
- Chleb biały - 200-250 gr;
- Mleko - 200 gramów;
- Marchew - 1 szt;
- Ugotowane jajka - 1-2 sztuki;
- Słonina - 100-150 gramów;
- Sól - 1,5 łyżeczki.
przygotowania
krok po kroku:- Najpierw należy przygotować marchew i cebulę. Należy je umyć i obrać ze skórki.
- Oczyścić szczupaka z łusek. Spłukać. Odciąć głowę ryby i przez uformowany otwór wyjąć wnętrzności. Dokładnie wypłukać wnętrze szczupaka.
- Napełnij biały chleb mlekiem. Powinien dobrze wsiąknąć.
- Cebulę pokroić w duże plastry.
- Następny krok jest bardzo żmudny. Konieczne jest usunięcie skóry z mięsa. Jest to trudne, ale możliwe. Skórkę naciąć wzdłuż krawędzi i zdjąć jak pończochę.
- Na skórze mogą pozostać filety. Powinien on również zostać usunięty. Wyjąć mięso z kości i odstawić na bok. Usunąć resztę wnętrzności z głowy szczupaka. Usunąć skrzela i opłukać głowę.
- Mięso zmielić, dodać słoninę, jajka ugotowane na twardo, namoczony i zakręcony biały chleb. Do mielonego mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i marchewkę. Wszystko dokładnie wymieszać, posolić i popieprzyć.
- Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Mięsem mielonym wypełnić skórę szczupaka, jego głowę. To powinno być zawinięte w folię, i konieczne jest, aby zrobić kilka warstw. Rybę pieczemy w piekarniku przez około 40 minut w temperaturze 170 stopni.
- Upieczonego w piekarniku szczupaka ułożyć na talerzu i pokroić na kawałki.
Szczupak, nadziewany własnym mięsem, gotowy!
Szczupak nadziewany kruchym orzechem ziemnym
Ta wersja smażonej ryby ma niesamowity smak i aromat. Kawałki szczupaka okazują się bardzo soczyste i delikatne. Zatem jakie składniki są potrzebne i jak zrobić smaczną przystawkę?
Składniki do przygotowania szczupaka panierowanego:
- Szczupak waży około 0,9-1 kg;
- Jajko - 1 jajko;
- Bułka tarta - 2 łyżki stołowe;
- Orzechy włoskie i arachidowe - po 30 gramów;
- Mąka - 2 łyżki stołowe;
- Sok z cytryny - 1 łyżka stołowa;
- Skórka z cytryny - 0,5 łyżeczki;
- Sól i czarny pieprz - do smaku;
- Olej roślinny - do smażenia.
pekanamiPrzygotowanie
krok po kroku:- Przygotuj wszystko z wyprzedzeniem, odmierzając wszystkie produkty sypkie.
- Odkamienić i wypatroszyć szczupaka. Umyj go dokładnie wewnątrz i na zewnątrz. Pokrój go na kawałki, które łatwo się smażą. Przełóż je do miski i dopraw solą i pieprzem. W miseczce posypujemy skórką z cytryny i polewamy sokiem z cytryny. Marynować przez około 15 minut.
- Orzechy włoskie i ziemne uprażyć na patelni bez oleju. Smażyć na sucho, aż skórka z orzeszków ziemnych będzie dobrze odchodzić.
- Orzeszki ziemne i orzechy włoskie zetrzeć na kruszonkę. Dodać bułkę tartą. Wymieszać i doprawić solą.
- Wbić jajko do miski i dokładnie roztrzepać widelcem.
- Weź kawałek ryby, obtocz go w mące. Razem z posypką z mąki zanurzamy w masie jajecznej i obtaczamy w bułce tartej i orzechach.
- Smażyć panierowane ryby na gorącej patelni z olejem roślinnym. Usmażyć rybę z obu stron. Gotowość do spożycia można ocenić po złocistym kolorze ryb.
- Gotowe kromki ułożyć na talerzu. Podawać jako przystawkę lub jako dodatek do dań. Jako dodatek do dania można użyć ryżu lub ziemniaków.
Panierowanie mieszanką orzechów i bułki tartej odstrasza nieprzyjemny zapach śluzu, który jest charakterystyczny dla ryb rzecznych, a w szczególności szczupaka.
Przystawka ze szczupaka
To bardzo smaczne i pięknie wyglądające danie. Ugotowana ryba zachowuje swój kształt, nie rozpadając się na części. Bulion uzyskany z głów różnych ryb jest bardzo bogaty. Po schłodzeniu jest półprzezroczysty i piękny do oglądania.
Produkty do przygotowania zupy szczupakowej w domu:
- Szczupak - 1 sztuka (weź rybę o wadze około 800-900 gramów);
- Głowy i ogony dwóch leszczy na farsz (wcześniej wyjmij skrzela z głów);
- Marchew, pietruszka, pasternak, seler - po połowie każdego korzenia;
- Cebula - 1 mała główka;
- Końcówki koperku i pietruszki;
- Liść laurowy - 1 szt;
- Papryka - kilka sztuk;
- Sól - do smaku;
- Żelatyna - jedno opakowanie.
szczupakowyPrzygotowanie
krok po krokuz niuansami
:- Nie ma specjalnego przepisu na przyrządzenie szczupaka. Przyrządza się ją podobnie jak inne ryby rzeczne.
- Napełnić głowy i przygotowane ogony dwoma litrami wody. Doprowadzić do wrzenia i usunąć pianę za pomocą łyżki cedzakowej. Zmniejszyć ogień na kuchence. Dodaj przyprawy i warzywa. Doprawić solą do smaku i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Pozostawić lekko uchyloną pokrywkę.
- Szczupaka pokroić na kawałki, wrzucić do bulionu i gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut. Całkowity czas gotowania zależy od wielkości kawałków. Ugotowanego szczupaka wyjmujemy i kładziemy na talerzu. Przecedzić bulion przez gazę i doprawić solą do smaku. Jeszcze ciepłe należy rozpuścić z żelatyną. Instrukcja przygotowania znajduje się na opakowaniu żelatyny. Niektórzy pikantni smakosze dodają do rosołu tarty chrzan.
- Oddzielić mięso od kręgosłupa, przecinając kawałki wzdłuż kręgosłupa. Usunąć kawałki kości.
- Rozłóż kawałki ryby do miseczek. Do każdej miseczki wlać schłodzony bulion do połowy. Udekoruj ugotowanymi warzywami, posiekanymi ziołami i plasterkami cytryny na wierzchu kawałków ryby.
- Odstawić talerze w chłodne miejsce i pozostawić do zastygnięcia. Następnie odlewamy rosół po brzegi i ponownie odstawiamy w zimne miejsce.
Po stwardnieniu przelew szczupaka jest gotowy do podania!
Faszerowany szczupak w piekarniku
Szczupak faszerowany po ugotowaniu często staje się suchy. Aby się tego pozbyć, należy nadziać je soczystym i tłustym farszem. Soczysty farsz warzywny sprawia, że szczupak jest soczysty i aromatyczny. Ten sam farsz można wykorzystać do dekoracji.
Co musisz przygotować:
- Szczupak gruby - 1 sztuka (należy kupić 3-4 kg. ryby);
- Kasza gryczana - 1 filiżanka;
- Pomidory - 3 szt;
- Cebula - 1 szt;
- Marchew - 1 szt;
- Papryka bułgarska - 1 szt;
- Sól i pieprz - do smaku;
- Olej słonecznikowy - 2 łyżki stołowe;
- Majonez - 2 łyżki stołowe;
- Zielenina - 50 gramów.
piekarnikuPrzygotowanie
krok po kroku:
- Szczupaka umyć, usunąć łuski. Oddziel głowicę i usuń wnętrzności. Opłukać całą rybę.
- Ugotuj kaszę gryczaną aż do całkowitego ugotowania.
- Pokroić w kostkę cebulę wraz z papryką i pomidorami.
- Zetrzeć marchew na grubej tarce. Zioła drobno posiekać.
- Przygotowana marchew i cebula smażyć w oleju roślinnym do uzyskania złotego koloru. Nie jest konieczne wlewanie dużej ilości oleju, aby warzywa nie wyszły zbyt tłuste.
- W misce wymieszać ugotowaną kaszę gryczaną, pieczone warzywa, rozdrobnione pomidory i paprykę. Dodać zioła. Wszystko wymieszać, posolić i popieprzyć według uznania i jeszcze raz wymieszać.
- Ryba powinna w tym czasie wyschnąć. Nacieramy je solą i pieprzem. Na wierzchu i wewnątrz posmarować majonezem. Przygotowany farsz włożyć do środka ryby.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ułóż rybę na blasze do pieczenia i włóż do piekarnika. Gotowanie potrwa około 45 minut.
- Wyjąć rybę i udekorować plasterkami cytryny.
Nadziewany szczupak po ugotowaniu wydziela niezwykły aromat. Soczyste nadzienie stanowi pełnowartościowy dodatek do dania.
Szczupaka można wykorzystać do wszelkiego rodzaju potraw, od całych ryb pieczonych w piekarniku po kotlety rybne. Podczas gdy niektóre przepisy na przyrządzanie ryb są czasochłonne, inne wymagają minimalnego przygotowania. Na przykład szczupak gotuje się bardzo szybko w multicookerze. Jest soczysta i aromatyczna. Pike infusion nie wymaga również żadnych specjalnych umiejętności. Najważniejsze jest, aby szczupaka dokładnie ugotować, aby uzyskać bogaty bulion.
10% zniżki przy zakupie abonamentu!
W sklepie Chef's Market znajdziesz artykuły spożywcze z przepisami, dzięki którym możesz łatwo i smacznie gotować w domu. Skorzystaj z cotygodniowej dostawy i otrzymaj 10% zniżki na całe menu! Dostawa jest zawsze bezpłatna, nawet poza miasto.
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu