Najsmaczniejsze przepisy na przyrządzenie szczupaka

Istnieje wiele przepisów na przyrządzenie szczupaka, ale najsmaczniejsze są te, które zostały przyrządzone nad brzegiem rzeki. Do rosyjskich potraw narodowych należą szczupak w śmietanie, szczupak w zupie i zupa szczupakowa. Wielu osobom przypadnie do gustu szczupak faszerowany warzywami. Rozważ różne warianty, które można przygotować w domu.

Szczupak w sosie śmietanowym

Gotując rybę według tego przepisu, otrzymamy soczystego i delikatnego szczupaka. Ryba zapiekana jest w piecu z dodatkiem sera, cytryny, cebuli i specjalnych przypraw.

Jakie produkty będą Ci potrzebne:

  • Pike -1 kg;
  • Cebula - 1-2 szt;
  • Masło - 50 gramów;
  • Kwaśna śmietana - 1 filiżanka;
  • Ser - 50 gr;
  • Liść laurowy - 1 szt;
  • Pieprz czarny - 4 szt;
  • Woda lub bulion - 1 szklanka;
  • Sok z cytryny - 1/4 całej cytryny;
  • Sól - 0,5-0,75 łyżeczki.
Szczupak w sosie

śmietanowymPrzygotowanie

krok po kroku:
  1. Oczyścić szczupaka z łusek i wypatroszyć. Umyj go dokładnie wewnątrz. Zdjąć również głowicę. Przygotowaną rybę pokroić na kawałki. Pokrój kawałki nie grubsze niż 4 cm. Posolić kawałki.
  2. Obrać, obrać i pokroić w krążki.
  3. Weź ogniotrwały rondel i włóż do niego szczupaka. Rybę obłożyć krążkami cebuli, liściem laurowym i pieprzem.
  4. Pokrój masło na kawałki i rozprowadź je równomiernie na całej powierzchni naczynia.
  5. Wypełnij naczynie kwaśną śmietaną i wstaw do piekarnika, który powinien być nagrzany do 190 stopni. Szczupaka dusimy przez około pół godziny, polewając go wypływającymi sokami. Powtarzaj co 10 minut.
  6. Podczas gdy ryba się gotuje, zetrzeć ser na tarce. Wybierz drobną tarkę, tak aby ser miał drobną konsystencję.
  7. Tuż przed końcem pieczenia posypujemy szczupaka serem i pozostawiamy jeszcze na kilka minut w piekarniku, aby się poddusił. Czas gotowania 10 minut wystarczy, aby był w pełni ugotowany.
  8. Odcedzić i przecedzić sos. Do sosu dodajemy wodę lub bulion. Wyciśnij sok z jednej cytryny.

Wyjąć rybę z naczynia i ułożyć na talerzu. Szczupaka polej przygotowanym sosem i udekoruj plasterkami cytryny.

Szczupak nadziewany własnym mięsem

Ta wariacja na temat ryby jest odpowiednia jako zimna przystawka.

Do jego przygotowania potrzebne są następujące składniki:

  • Szczupak (1-1,5 kg) - 1 szt;
  • Cebula - 1-2 szt;
  • Chleb biały - 200-250 gr;
  • Mleko - 200 gramów;
  • Marchew - 1 szt;
  • Ugotowane jajka - 1-2 sztuki;
  • Słonina - 100-150 gramów;
  • Sól - 1,5 łyżeczki.
Faszerowany szczupak z własnym mięsemSposób

przygotowania

krok po kroku:
  1. Najpierw należy przygotować marchew i cebulę. Należy je umyć i obrać ze skórki.
  2. Oczyścić szczupaka z łusek. Spłukać. Odciąć głowę ryby i przez uformowany otwór wyjąć wnętrzności. Dokładnie wypłukać wnętrze szczupaka.
  3. Napełnij biały chleb mlekiem. Powinien dobrze wsiąknąć.
  4. Cebulę pokroić w duże plastry.
  5. Następny krok jest bardzo żmudny. Konieczne jest usunięcie skóry z mięsa. Jest to trudne, ale możliwe. Skórkę naciąć wzdłuż krawędzi i zdjąć jak pończochę.
  6. Na skórze mogą pozostać filety. Powinien on również zostać usunięty. Wyjąć mięso z kości i odstawić na bok. Usunąć resztę wnętrzności z głowy szczupaka. Usunąć skrzela i opłukać głowę.
  7. Mięso zmielić, dodać słoninę, jajka ugotowane na twardo, namoczony i zakręcony biały chleb. Do mielonego mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i marchewkę. Wszystko dokładnie wymieszać, posolić i popieprzyć.
  8. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Mięsem mielonym wypełnić skórę szczupaka, jego głowę. To powinno być zawinięte w folię, i konieczne jest, aby zrobić kilka warstw. Rybę pieczemy w piekarniku przez około 40 minut w temperaturze 170 stopni.
  9. Upieczonego w piekarniku szczupaka ułożyć na talerzu i pokroić na kawałki.

Szczupak, nadziewany własnym mięsem, gotowy!

Szczupak nadziewany kruchym orzechem ziemnym

Ta wersja smażonej ryby ma niesamowity smak i aromat. Kawałki szczupaka okazują się bardzo soczyste i delikatne. Zatem jakie składniki są potrzebne i jak zrobić smaczną przystawkę?

Składniki do przygotowania szczupaka panierowanego:

  • Szczupak waży około 0,9-1 kg;
  • Jajko - 1 jajko;
  • Bułka tarta - 2 łyżki stołowe;
  • Orzechy włoskie i arachidowe - po 30 gramów;
  • Mąka - 2 łyżki stołowe;
  • Sok z cytryny - 1 łyżka stołowa;
  • Skórka z cytryny - 0,5 łyżeczki;
  • Sól i czarny pieprz - do smaku;
  • Olej roślinny - do smażenia.
Szczupak panierowany w bułce tartej z

pekanamiPrzygotowanie

krok po kroku:
  1. Przygotuj wszystko z wyprzedzeniem, odmierzając wszystkie produkty sypkie.
  2. Odkamienić i wypatroszyć szczupaka. Umyj go dokładnie wewnątrz i na zewnątrz. Pokrój go na kawałki, które łatwo się smażą. Przełóż je do miski i dopraw solą i pieprzem. W miseczce posypujemy skórką z cytryny i polewamy sokiem z cytryny. Marynować przez około 15 minut.
  3. Orzechy włoskie i ziemne uprażyć na patelni bez oleju. Smażyć na sucho, aż skórka z orzeszków ziemnych będzie dobrze odchodzić.
  4. Orzeszki ziemne i orzechy włoskie zetrzeć na kruszonkę. Dodać bułkę tartą. Wymieszać i doprawić solą.
  5. Wbić jajko do miski i dokładnie roztrzepać widelcem.
  6. Weź kawałek ryby, obtocz go w mące. Razem z posypką z mąki zanurzamy w masie jajecznej i obtaczamy w bułce tartej i orzechach.
  7. Smażyć panierowane ryby na gorącej patelni z olejem roślinnym. Usmażyć rybę z obu stron. Gotowość do spożycia można ocenić po złocistym kolorze ryb.
  8. Gotowe kromki ułożyć na talerzu. Podawać jako przystawkę lub jako dodatek do dań. Jako dodatek do dania można użyć ryżu lub ziemniaków.

Panierowanie mieszanką orzechów i bułki tartej odstrasza nieprzyjemny zapach śluzu, który jest charakterystyczny dla ryb rzecznych, a w szczególności szczupaka.

Przystawka ze szczupaka

To bardzo smaczne i pięknie wyglądające danie. Ugotowana ryba zachowuje swój kształt, nie rozpadając się na części. Bulion uzyskany z głów różnych ryb jest bardzo bogaty. Po schłodzeniu jest półprzezroczysty i piękny do oglądania.

Produkty do przygotowania zupy szczupakowej w domu:

  • Szczupak - 1 sztuka (weź rybę o wadze około 800-900 gramów);
  • Głowy i ogony dwóch leszczy na farsz (wcześniej wyjmij skrzela z głów);
  • Marchew, pietruszka, pasternak, seler - po połowie każdego korzenia;
  • Cebula - 1 mała główka;
  • Końcówki koperku i pietruszki;
  • Liść laurowy - 1 szt;
  • Papryka - kilka sztuk;
  • Sól - do smaku;
  • Żelatyna - jedno opakowanie.
Dżem

szczupakowyPrzygotowanie

krok po kroku

z niuansami

:
  1. Nie ma specjalnego przepisu na przyrządzenie szczupaka. Przyrządza się ją podobnie jak inne ryby rzeczne.
  2. Napełnić głowy i przygotowane ogony dwoma litrami wody. Doprowadzić do wrzenia i usunąć pianę za pomocą łyżki cedzakowej. Zmniejszyć ogień na kuchence. Dodaj przyprawy i warzywa. Doprawić solą do smaku i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Pozostawić lekko uchyloną pokrywkę.
  3. Szczupaka pokroić na kawałki, wrzucić do bulionu i gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut. Całkowity czas gotowania zależy od wielkości kawałków. Ugotowanego szczupaka wyjmujemy i kładziemy na talerzu. Przecedzić bulion przez gazę i doprawić solą do smaku. Jeszcze ciepłe należy rozpuścić z żelatyną. Instrukcja przygotowania znajduje się na opakowaniu żelatyny. Niektórzy pikantni smakosze dodają do rosołu tarty chrzan.
  4. Oddzielić mięso od kręgosłupa, przecinając kawałki wzdłuż kręgosłupa. Usunąć kawałki kości.
  5. Rozłóż kawałki ryby do miseczek. Do każdej miseczki wlać schłodzony bulion do połowy. Udekoruj ugotowanymi warzywami, posiekanymi ziołami i plasterkami cytryny na wierzchu kawałków ryby.
  6. Odstawić talerze w chłodne miejsce i pozostawić do zastygnięcia. Następnie odlewamy rosół po brzegi i ponownie odstawiamy w zimne miejsce.

Po stwardnieniu przelew szczupaka jest gotowy do podania!

Faszerowany szczupak w piekarniku

Szczupak faszerowany po ugotowaniu często staje się suchy. Aby się tego pozbyć, należy nadziać je soczystym i tłustym farszem. Soczysty farsz warzywny sprawia, że szczupak jest soczysty i aromatyczny. Ten sam farsz można wykorzystać do dekoracji.

Co musisz przygotować:

  • Szczupak gruby - 1 sztuka (należy kupić 3-4 kg. ryby);
  • Kasza gryczana - 1 filiżanka;
  • Pomidory - 3 szt;
  • Cebula - 1 szt;
  • Marchew - 1 szt;
  • Papryka bułgarska - 1 szt;
  • Sól i pieprz - do smaku;
  • Olej słonecznikowy - 2 łyżki stołowe;
  • Majonez - 2 łyżki stołowe;
  • Zielenina - 50 gramów.
Szczupak faszerowany w

piekarnikuPrzygotowanie

krok po kroku

:

  1. Szczupaka umyć, usunąć łuski. Oddziel głowicę i usuń wnętrzności. Opłukać całą rybę.
  2. Ugotuj kaszę gryczaną aż do całkowitego ugotowania.
  3. Pokroić w kostkę cebulę wraz z papryką i pomidorami.
  4. Zetrzeć marchew na grubej tarce. Zioła drobno posiekać.
  5. Przygotowana marchew i cebula smażyć w oleju roślinnym do uzyskania złotego koloru. Nie jest konieczne wlewanie dużej ilości oleju, aby warzywa nie wyszły zbyt tłuste.
  6. W misce wymieszać ugotowaną kaszę gryczaną, pieczone warzywa, rozdrobnione pomidory i paprykę. Dodać zioła. Wszystko wymieszać, posolić i popieprzyć według uznania i jeszcze raz wymieszać.
  7. Ryba powinna w tym czasie wyschnąć. Nacieramy je solą i pieprzem. Na wierzchu i wewnątrz posmarować majonezem. Przygotowany farsz włożyć do środka ryby.
  8. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ułóż rybę na blasze do pieczenia i włóż do piekarnika. Gotowanie potrwa około 45 minut.
  9. Wyjąć rybę i udekorować plasterkami cytryny.

Nadziewany szczupak po ugotowaniu wydziela niezwykły aromat. Soczyste nadzienie stanowi pełnowartościowy dodatek do dania.

Szczupaka można wykorzystać do wszelkiego rodzaju potraw, od całych ryb pieczonych w piekarniku po kotlety rybne. Podczas gdy niektóre przepisy na przyrządzanie ryb są czasochłonne, inne wymagają minimalnego przygotowania. Na przykład szczupak gotuje się bardzo szybko w multicookerze. Jest soczysta i aromatyczna. Pike infusion nie wymaga również żadnych specjalnych umiejętności. Najważniejsze jest, aby szczupaka dokładnie ugotować, aby uzyskać bogaty bulion.

10% zniżki przy zakupie abonamentu!

Auchan

W sklepie Chef's Market znajdziesz artykuły spożywcze z przepisami, dzięki którym możesz łatwo i smacznie gotować w domu. Skorzystaj z cotygodniowej dostawy i otrzymaj 10% zniżki na całe menu! Dostawa jest zawsze bezpłatna, nawet poza miasto.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu