Najsmaczniejsze przepisy na ryby
Jeszcze go nie próbowałeś! Przeczytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak przyrządzić rybę do perfekcji. Każdy przepis jest rozkoszą dla gospodyni. W świątecznym menu, na rodzinnym stole jest to danie, które nie pozostanie niezauważone. Przecież oprócz korzyści, to także wspaniały smak, niesamowity aromat i apetyczny wygląd.
Ryba zapiekana z sosem serowym
Chcesz spróbować czegoś nowego na kolację? Ten najlepszy przepis na rybę jest pełen pikantnych smaków. Jest niezwykle trudny do zepsucia, więc staje się ulubieńcem nawet kawalerów. Możesz użyć każdej ryby, jaką masz. Może to być morszczuk, halibut, tilapia, flądra, łosoś lub dorsz. Poniżej dowiesz się, jak przyrządzić rybę w dosłownie 30 minut.
Czego potrzebujesz:
- 2 kg filetów z wyżej wymienionych ryb;
- 50 g masła + odrobina do wysmarowania foremek;
- 100 ml. majonezu;
- 3/4 szklanki tartego parmezanu;
- 1 łyżeczka soli;
- 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu;
- 3 łyżki soku z cytryny;
- 4-5 łodyg zielonej cebuli;
- 1/3 pęczka koperku;
- 2 łyżki sosu tabasco.
sosem
serowymSposóbprzyrządzania
:- Opłucz filety, połóż je na papierowym ręczniku, aby wchłonęły nadmiar wilgoci.
- Rozgrzać piekarnik do 190 stopni.
- Naczynie do zapiekania, w którym będą przygotowywane przepisy na ryby, posmarować cienką warstwą oleju.
- Zetrzeć ser do miski, dodać masło o temperaturze pokojowej, aby łatwiej się wymieszać.
- Wlej majonez (jeśli chcesz, użyj domowego), sok z cytryny i tabasco. Dobrze wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Posiekaj zieloną cebulkę i koperek. Wymieszać z sosem, doprawić solą i pieprzem, ponownie wymieszać.
- Ułóż ryby w jednej warstwie w naczyniu do pieczenia.
- Piec rybę w nagrzanym piekarniku przez 10 minut.
- Wyjąć blachę z na wpół ugotowaną rybą z piekarnika.
- Na wierzchu delikatnie rozprowadzić masę przygotowaną w misce.
- Piecz przez kolejne 10 minut lub do lekkiego zrumienienia na wierzchu.
Halibut pieczony z sosem śmietanowo grzybowym
Przepisy na ryby gotowane w piekarniku są popularne wśród osób dbających o zdrowie. Delikatne gotowanie zachowuje maksymalne korzyści z ryby. Miąższ nie wysycha, pozostaje soczysty i delikatny. W tym przepisie proponujemy ugotować halibuta. Ta miękka, smaczna ryba o wspaniałej konsystencji spodoba się nawet dziecku. Filety zapiekane są z odrobiną oleju i przypraw, a następnie podawane z pysznym domowym sosem śmietanowo grzybowym. Jeśli cenisz sobie przepisy na ryby, które są smaczne i proste, koniecznie zrób ten przepis już dziś!
Co jest potrzebne:
- 4 filety z halibuta (około 500g)
- 2 łyżki masła;
- Sól i czarny pieprz do smaku.
Na sos:
- 200 gr. pieczarek lub boczniaków;
- 1/2 szklanki bulionu z kurczaka;
- 4 - 6 zielonych cebulek;
- 3 łyżki oleju;
- 3 łyżki mąki;
- 1 łyżka sherry;
- 1 łyżka. Mleko;
- 0,5 łyżeczki soli;
- 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu (lub pieprzu mieszanego).
sosem pieczarkowo-śmietanowymSposób przyrządzania
:- Rozgrzać piekarnik do 190 stopni.
- Posmaruj naczynie do pieczenia olejem i wstaw do piekarnika, aby się rozgrzało.
- W międzyczasie opłucz rybę i osusz ją z nadmiaru wilgoci za pomocą ściereczki.
- Masło podgrzać do uzyskania płynnej konsystencji.
- Obtoczyć przygotowane do przepisu filety rybne w płynnym maśle. Doprawiamy solą i pieprzem i układamy w blasze (gorącej od piekarnika).
- Pieczemy około 20-25 minut, od czasu do czasu skrapiając roztopionym masłem.
- Wyjąć halibuta z piekarnika i pozostawić na 5 minut, aby odpoczął.
- W międzyczasie przygotować sos. Grzyby umyć, pokroić na małe kawałki.
- Podgrzej olej w rondlu na średnim ogniu.
- Dodajemy grzyby, gotujemy, często mieszając, aż grzyby staną się złoto-brązowe i miękkie.
- Posiekać zieloną cebulę. Zrób to przed gotowaniem ryby. Jeśli masz czas, aby zrobić billet.
- Dodać cebulę do grzybów. Dusić jeszcze przez około minutę.
- Dodać mąkę, mieszając, gotować jeszcze przez około minutę.
- Stopniowo wlewać wywar i mleko, mieszać do uzyskania gładkiej masy.
- Dodać sherry i przyprawy.
- Gotuj dalej, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.
- Kiedy już poradzisz sobie z przygotowaniem ryby, podaj ją z sosem.
Pieczony halibut pod parmezanową kruszonką
Zapiekany halibut z parmezanową kruszonką to najszybszy i najprostszy sposób na przygotowanie delikatnej ryby. Smaczna, maślana kruszonka nadaje halibutowi przyjemny smak i konsystencję. Delikatny filet piecze się zaledwie kilka minut. Oznacza to, że można je przygotować po całym dniu pracy jako pełnowartościowy posiłek.
Zamiast halibuta polecamy plamiaka, dorsza lub okonia pasiastego. A przed gotowaniem ryby w dosłownie 20 minut, przygotuj danie boczne z pieczonych lub gotowanych ziemniaków, z zieloną sałatą lub duszonymi warzywami.
Co jest potrzebne:
- 600g filetów z halibuta;
- 70 g sera parmezan;
- 3 kromki białego chleba (lub bochenek);
- 5-7 gałązek pietruszki;
- 0,5 łyżeczki soli;
- 0,5 łyżeczki czosnku w proszku (lub 2 zmiażdżone ząbki);
- 0,5 łyżeczki cebuli w proszku;
- 2 łyżki masła;
- Mielony pieprz do smaku;
- Plasterki cytryny do prezentacji.
kruszonkąSposób przyrządzania
:- Podobne przepisy rybne mogą być gotowane na patelni, ale jest to o wiele smaczniejsze, bardziej aromatyczne i zdrowsze, aby zrobić to w piekarniku. Rozgrzej ją do 200 stopni.
- Blachę do pieczenia posmarować cienko olejem i, jeśli jest taka potrzeba, wyłożyć pergaminem.
- Filety z halibuta umyć i wytrzeć z wilgoci. Pokrój filety na 4 porcje po około 170g każda. Ułóż filety na przygotowanej tacy skórą do dołu.
- Pokrój chleb na kawałki i włóż do miski robota kuchennego.
- Rozdrabniać, aż z kromek powstanie bułka tarta.
- Przesyp okruchy do miski i wymieszaj z tartym parmezanem, aby uzyskać kruszonkę na danie rybne. Przepis można powtórzyć również z innym rodzajem twardego sera.
- Posiekać pietruszkę, rozgnieść czosnek i dodać do kruszonki wraz z solą, pieprzem i cebulą w proszku oraz roztopionym masłem.
- Składniki na kruszonkę dobrze wymieszać, aby się równomiernie połączyły.
- Posypać mieszanką każdy filet halibuta. Prasować, aby masa dobrze przylegała do wierzchu ryb.
- Piecz filety halibuta przez 10-12 minut. Przed wyjęciem z naczynia sprawdź widelcem, czy przepis z ryby jest gotowy. W tym celu należy wbić widelec w filet i lekko go obrócić, aby sprawdzić, czy się nie łuszczy. Jeśli ryba jest wystarczająco upieczona, będzie się rozpadać i będzie nieprzezroczysta.
- Podawaj halibuta z plastrami świeżej cytryny lub plasterkami.
Ryba z grilla
Wraz z nadejściem lata nie ma nic lepszego niż grillowanie ryb. Wychodzi delikatna, aromatyczna i nie pozostawia zapachu w całej kuchni. Ten przepis wykorzystuje słodko-kwaśną marynatę w stylu azjatyckim, aby wydobyć smak ryby. Przepis pozwala cieszyć się idealną skórką uformowaną na grillu. Użyj miecznika, halibuta, steki z łososia (są one łatwiejsze do grillowania niż filety) lub bardziej przystępne opcje
Co jest potrzebne:
- 2 steki z halibuta 170-200g każdy, miecznik;
- 3 łyżki miodu;
- 3 łyżki sosu sojowego;
- 1/4 łyżeczki białego pieprzu;
- 1 łyżka soku z limonki;
- 1 łyżka oleju roślinnego;
- 1-2 ząbki czosnku;
- 1 łyżka świeżego imbiru (startego).
rybaSposób przyrządzania
:- Opłucz steki, usuń z nich wilgoć. Oprócz miecznika, używać innych odmian i zrobić różne przepisy z ryb smaczne i proste. Umieść steki w małym szklanym naczyniu.
- W małej miseczce wymieszać składniki marynaty i polać nią rybę. Upewnij się, że ryba jest równomiernie pokryta z obu stron.
- Przykryj formę folią i wstaw do lodówki na 30 do 1 godziny.
- Rozgrzać grill na średnim ogniu.
- Lekko posmaruj ruszt grilla olejem, aby zapobiec przywieraniu mięsa ryby.
- Wyjąć steki rybne z marynaty. Nie wylewać reszty marynaty, lecz pozostawić ją w naczyniu.
- Umieścić steki rybne według przepisu na naoliwionym ruszcie. Polej wierzch pozostałą marynatą.
- Smażyć przez 3 do 4 minut z jednej strony, przewrócić i polać marynatą drugą stronę.
- Piec rybę przez kolejne 5 minut z drugiej strony. Czas gotowania jest orientacyjny i zależy od temperatury. Obserwuj stopień gotowości: jak tylko ryba będzie nieprzezroczysta w środku, zdejmij z ognia i podawaj.
Tilapia z limonką i bazylią
Połączenie limonki i bazylii naprawdę wzbogaca smak tilapii. Grillowane, pieczone przepisy na ryby są smaczne i proste i dobrze smakują w połączeniu z grillowanymi warzywami. Świetnym dodatkiem będą też tłuczone ziemniaki, aromatyczny ryż.
Co jest potrzebne:
- 4 filety z tilapii;
- 2 łyżki bourbona (lub innej whisky);
- 2 łyżki soku z limonki;
- 1/4 szklanki. Olej słonecznikowy (oliwa z oliwek);
- 1 łyżka posiekanej bazylii (1 listek gałązki);
- 1 łyżeczka soli;
- 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu;
- 2 limonki.
bazyliąInstrukcja gotowania
:- Przepis pozwala na przyrządzenie ryby na gładkiej patelni, patelni grillowej lub poza grillem. Opłucz tilapię i usuń z niej wilgoć.
- Przygotuj marynatę do filetów: W misce wymieszaj olej słonecznikowy, posiekaną świeżą bazylię, bourbon, sól i czarny pieprz.
- Usuń skórkę z limonki i zmiel w blenderze. Dodaj skórkę do miseczki.
- Wyciśnij sok z otartych limonek do miski.
- Wymieszać z marynatą przeznaczoną do dania rybnego. Przygotuj marynatę w wygodny sposób, korzystając z przepisu ze zdjęcia. Użyj torebki z zamknięciem strunowym lub tacki.
- Filety umieścić w woreczku z zapięciem, wylać marynatę.
- Wymieszaj rybę w marynacie kilka razy, upewniając się, że jest pokryta z obu stron.
- Włóż rybę do lodówki na 30 minut.
- Rozgrzać patelnię (grillową lub zwykłą). Wylej marynatę z torebki i zagotuj ją na powierzchni patelni przed smażeniem ryby.
- Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez 5 minut. Zdjąć z ognia, przelać do pojemnika i przykryć.
- Wlej odrobinę oleju i smaż filety na dużym ogniu przez 3 do 5 minut z każdej strony.
- Kiedy ryba jest nieprzezroczysta, zdjąć z patelni i podawać z kilkoma łyżkami marynaty polanymi po wierzchu.
Okoń w stylu meksykańskim
Do tego przepisu należy przygotować okonia morskiego w całości. Jeśli nie smażyłeś wcześniej całej ryby, upewnij się, że nie jest to wcale trudne. Zanim przyrządzisz swoją rybę w pysznym meksykańskim stylu, przygotuj potrzebne produkty.
Czego potrzebujesz:
- 1 cały okoń morski schłodzony;
- 45 ml soku z cytryny;
- 120ml soku pomarańczowego;
- 45 ml. sok z limonki;
- 120 ml ostrej pasty chilli.
Okoń
po meksykańskuSposóbprzyrządzania
:- Wymieszaj ostrą pastę chilli z sokami z cytrusów.
- Upewnij się, że ryba jest czysta: opłucz ją i usuń nadmiar wilgoci.
- Wetrzyj pastę w wewnętrzną i zewnętrzną stronę.
- Odstawić w chłodne miejsce na 2 do 3 godzin, aby się zamarynowały.
- Przygotować letni grill zewnętrzny do dania rybnego. Przygotować przepis ze zdjęciem na dwustronnej kratce do gotowania na sypko. Posmarować ruszt olejem, aby ryba nie przywierała.
- Umieść rybę w siatce, smaż z obu stron aż do całkowitego ugotowania (temperatura wewnętrzna 60-65 stopni).
Dostawa w 1 dzień!
Rynek Szefa Kuchni przynosi produkty z recepturamiabyś mógł gotować w domu łatwo i smacznie! Dostawa jest bezpłatna, bezdotykowa, także poza miasto. Dostarczamy do 60 km od Moskwy, 30 km od Sankt Petersburga i 30 km od Niżnego Nowogrodu. Przy zamówieniu kliknij na pole wyboru "Dostawa bezdotykowa", a kurier zostawi Twoje pudełko pod Twoimi drzwiami.
Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pośpiesz się i zamów najsmaczniejsze produkty z Targu Szefa Kuchni❤.
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu