Najsmaczniejsze przepisy z królika
Chcesz zaskoczyć swoich gości niesamowicie smacznym i naprawdę oryginalnym daniem mięsnym? Zapoznaj się z naszymi przepisami na to, jak przyrządzić królika, aby mięso było delikatne i soczyste.
Oprócz wyboru odpowiedniego przepisu na królika, należy zwrócić uwagę na mięso, które zamierzamy wykorzystać. Wpływa to nie tylko na wygląd i ogólne wrażenie gotowego dania, ale także na jego smak. Najlepszym rozwiązaniem jest świeża tusza, która nie została jeszcze zamrożona. Mięso królicze jest przysmakiem i dlatego nie warto na nim oszczędzać.
Ogólne wskazówki dotyczące przyrządzania królika
Zaleca się zamarynowanie królika przed gotowaniem, aby uniknąć powstania bardzo suchego dania. Odpowiednią marynatą do mięsa króliczego może być osolona woda, połączenie cebuli i octu, kefir lub popularny majonez. Sos jest również niezbędny do usunięcia charakterystycznego zapachu dziczyzny, jaki posiada mięso królika.
Nie zaleca się zbyt długiego marynowania królika. Optymalny czas to około 2 godziny w sosie. Przyprawy, czosnek i oliwa z oliwek podnoszą walory smakowe mięsa. Wszystkie te składniki mogą być użyte jako dodatek do marynaty, a także tuż przed gotowaniem tuszy.
Czas gotowania królika zależy od tego, jak dobrze zamarynowane jest mięso. Wszystkie części tuszy będą doskonale ugotowane i zachowają swoją soczystość, jeśli czas gotowania wyniesie około godziny.
Królik w śmietanie
Dietetyczny królik jest szczególnie delikatny i zaskakująco smaczny, jeśli do jego przyrządzenia użyje się popularnego, tradycyjnego sosu śmietanowego. Do przygotowania dania głównego z mięsa króliczego potrzebne będą następujące elementy
Składniki:
- 3 szynki królicze;
- Mąka - 30 gr;
- 0,5 l. kefiru;
- 0,2 l. kwaśnej śmietany;
- Kolendra i pietruszka;
- Marchew;
- 3-4 ząbki czosnku.
:
- Przygotowanie potrawy rozpocznij od przygotowania królika. W tym celu należy wziąć udźce przygotowane do rozbioru i pokroić je na porcjowane kawałki wzdłuż tkanki łącznej.
- Następnie posiekać dobrze umyte wcześniej zioła.
- W głębokim naczyniu połączyć składniki sosu do marynowania królika. Do tego wysyłamy już posiekaną zieleninę, zalewamy ją kefirem, a następnie do powstałej mieszanki wyciskamy czosnek. Włóż kawałki królika do marynaty i pozostaw do namoczenia na 2-3 godziny w chłodnym miejscu.
- Gdy minie czas wyjmij królika z marynaty. Następnie posolić do smaku.
- Rozgrzać patelnię na ogniu. Dodaj olej, wyślij królika, gdy będzie gorący. Smażyć porcje aż do ładnego zbrązowienia.
- Przygotować warzywa. Marchew i cebulę obrać, a następnie umyć. Marchew pokroić w kółka, a cebulę w grube krążki.
- Zdejmij królika z patelni, a następnie na tej samej patelni podsmaż cebulę i marchewkę, aż zbrązowieją.
- Do przygotowanej zapiekanki wkładamy usmażone już kawałki, dodajemy marchewkę i podsmażoną cebulę.
- Kolejnym krokiem jest przygotowanie sosu do dalszego gotowania mięsa. W tym celu należy przesmażyć mąkę na suchej patelni, dodać do niej około 100 ml wody i dokładnie wymieszać. Następnie dodaj kwaśną śmietanę i sól i podgrzej powstałą mieszaninę na ogniu.
- Gdy sos będzie gotowy, polewamy nim naszego królika i dusimy na małym ogniu aż będzie gotowy. Dobry czas gotowania wynosi około godziny.
Gotowe danie można podawać z dodatkami w postaci gotowanych ziemniaków lub świeżych warzyw. Królik duszony w śmietanie jest soczysty i zaskakująco delikatny, a sos śmietanowy i świeże zioła to najlepszy sposób na jego podkreślenie.
Królik w pikantnym sosie śmietanowym
Aby królik był pikantny i wyrazisty, potrzebujesz następujących składników:
- 4 udka królicze;
- 50g miodu; sól;
- 50 ml. koniaku;
- Cebula;
- Ząbek czosnku;
- Sos sojowy;
- Sos fasolowy i sos tabasco;
- 500 ml. śmietany;
- Pietruszka;
- Przyprawy - zioła prowansalskie, aromatyczny kminek i/lub gałka muszkatołowa;
- Sezamie.
:
- Cudownie delikatne mięso młodego królika w pikantnym sosie można przyrządzić według poniższej kolejności.
- Zacznij od przygotowania mięsa. Dobrze wypłukać pod bieżącą wodą, a następnie osuszyć jednorazowymi ręcznikami.
- Obrać cebulę i czosnek. Umieść je w misie blendera, aby uzyskać w miarę jednolitą masę. Następnie dodajemy składniki takie jak koniak, miód, sos sojowy, fasolę i tabasco i jeszcze raz ubijamy w blenderze.
- Aby ugotować królika w tym przepisie, potrzebny jest rękaw do pieczenia. Kawałki mięsa wkładamy do rękawa i polewamy sosem uzyskanym w blenderze.
- Marynatę wewnątrz rękawa ostrożnie rozprowadzić po mięsie. Zawiązujemy rękaw i wkładamy mięso do lodówki, aby się zamarynowało. Czas przechowywania - około 7-8 godzin.
- Wyjmij zamarynowanego królika z lodówki i pozostaw go w temperaturze pokojowej na kilka godzin.
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Naszego zamarynowanego królika wkładamy do piekarnika w tej temperaturze na około 90 minut.
- Przygotować sos do pieczonego mięsa. Aby ją przyrządzić, przesmaż mąkę na czystej patelni. Posiekaj pietruszkę i wciśnij czosnek. Zdejmij mąkę z ognia i przełóż ją do rondelka, aby powstał sos. Dodaj śmietanę, delikatnie mieszając, aby uniknąć grudek.
- Ponownie postawić na ogniu. Gdy masa się podgrzeje, posolić do smaku, wsypać sezam, dodać posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać. Sos gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, przez około 5 minut. Ważne jest, aby nie dopuścić do zagotowania mieszanki.
- Wyjąć upieczonego królika z piekarnika. Gotowe mięso wyjmujemy z rękawa i przekładamy na talerz do serwowania. Polać sosem. Do dania mięsnego pasuje każdy rodzaj warzywnej dekoracji. Szczególnie smaczne będą ugotowane lub upieczone w piekarniku ziemniaki.
Królik w sosie wygląda pysznie, ma delikatny i pikantny smak. Danie to można przygotować nie tylko na posiłek w gronie rodzinnym, ale również na przyjęcie gości.
Królik w sosie winnym z pomidorami
Dietetyczne dania mogą być nie tylko zdrowe, ale i smaczne. Taki właśnie rezultat czeka na Ciebie, jeśli zdecydujesz się na przyrządzenie delikatnego królika z pomidorami duszonymi w białym winie. To aromatyczne danie główne jest również smaczne i obfite.
Do jego przygotowania potrzebne będą następujące składniki:
- Około 2 kg. królika;
- 10 ząbków czosnku;
- 6 pomidorów;
- Rosemary;
- 250 ml. białego wytrawnego wina;
- Rosemary;
- Sól, czarny pieprz;
- Olej roślinny.
:
- Przygotować potrawę zaczynając od królika. Umyj królika, pozwól, aby nadmiar wody spłynął i wytrzyj go papierowym ręcznikiem. Następnie kroimy go na porcje. Bardzo ważne jest dokładne osuszenie każdego kawałka mięsa, aby podczas smażenia uzyskało niesamowicie zrumienioną i apetyczną skórkę.
- Przygotować pomidory. Umyj je pod bieżącą wodą, a następnie pokrój w sektory.
- Kolejnym krokiem jest zmiażdżenie czosnku za pomocą noża z szerokim ostrzem. Dzięki temu mięso nabierze wspaniałego pikantnego smaku, który nada mu czosnek. Czosnek nie rozpadnie się na miazgę, ale zachowa swój kształt.
- Teraz upiecz królika. Aby to zrobić, weź patelnię, rozgrzej ją na ogniu i wlej olej roślinny. Jak tylko się rozgrzeje, wrzuć do niego kawałki królika i smaż aż zbrązowieją ze wszystkich stron. Następnie przełożyć mięso do brytfanny.
- Dodaj do królika kieliszek wytrawnego wina. Następnie wkładamy gałązkę rozmarynu lub dodajemy suchą przyprawę (1 łyżka). W to samo miejsce włożyć czosnek i pomidory już pokrojone na cząstki.
- Na początku dusimy królika przez 5-10 minut bez pokrywki, aby nadmiar płynu odparował. Następnie zmniejszamy ogień do średniego i dusimy mięso pod przykryciem jeszcze przez 10 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 190-200 stopni. Wkładamy do niej naszego królika, ale wcześniej zamykamy formę pokrywką lub robimy ją z folii, mocno dociskając wokół brzegów.
- Czas pieczenia to tylko 15 minut. Pachnące danie wyjmujemy z piekarnika i podajemy z powstałym sosem.
Doskonałym dodatkiem do tego mięsa są gotowane młode ziemniaki z masłem i ziołami. Świeże sałatki warzywne i zbożowe dodatki do dań z królika są również doskonałe, a aromatyczny sos uzupełnia i podkreśla ich smak.
Możesz również polubić:
Marshmallow w domu: przepis z fotografiami
Co można szybko i smacznie ugotować na obiad
Łatwe przepisy na smaczne ciasta
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się i szukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????
Wypróbuj nasze menu!
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu