Naleśniki z mlekiem: najprostsze przepisy
Naleśniki z mlekiem, których przepis jest niezwykle prosty i znany każdej gospodyni domowej, są popularne nie tylko w okresie zapustów. Z pozoru prosty przysmak, który zna każdy z nas, może przybrać dowolny kształt, w zależności od towarzystwa i wyobraźni kucharza.
Zastanów się, jakie inne danie można podać jako deser, a jednocześnie, jeśli użyjesz mięsnego nadzienia, stanie się ono obfitym obiadem lub kolacją? Jakie inne danie można równie dobrze połączyć z kwaśną śmietaną, dżemem, mlekiem skondensowanym i miodem? Naleśniki to strzał w dziesiątkę, jeśli masz gości na progu.
W ciągu zaledwie 15-20 minut można zagnieść ciasto i ugotować cały stos pachnących "słoneczek", od których wszyscy będą szaleni. Kolejną zaletą naleśników - jest to, że do ich przygotowania nie potrzeba drogich i rzadkich produktów, wszystko co potrzebne jest niemal zawsze dostępne w każdej lodówce.
Naleśniki można zrobić z drożdżami lub bez drożdży, gotuje się je na mleku, kefirze lub serwatce. Ale najfajniejsze, najcieńsze i najdelikatniejsze naleśniki robi się na mleku.
Naleśniki klasyczne z mlekiem
Do przygotowania naleśników z mlekiem według klasycznego przepisu potrzebne są następujące składniki:
- 1 l. mleka;
400 g mąki;
2 jajka; ;
30g. cukru;
Szczypta soli;
15 gr. oleju roślinnego.
Przygotowanie:
- Przygotowanie naleśników zaczynamy od przygotowania wszystkich potrzebnych składników. Dla tego przepisu ważne jest, aby mleko było zimne, więc nie ma potrzeby wyjmowania go wcześniej z lodówki.
Najpierw ubij jajka trzepaczką w wygodnym, głębokim naczyniu. Cały czas ubijając dodajemy cukier, a następnie sól. Kontynuować ubijanie aż do uzyskania jednorodnej masy bez kryształków cukru i soli.
Kolejnym krokiem jest dodanie mleka. Wprowadza się go porcjami do masy jajeczno-cukrowej (na początku można dodać połowę mleka, później resztę), a następnie kontynuuje ubijanie aż do uzyskania jednolitej masy. Wymieszaj masę jajeczno-mleczną tak, aby była jednorodna bez grudek.
Całą mąkę przesiać przez sito, aby stała się puszysta i dotleniona. Ostrożnie wmieszać ją partiami do masy naleśnikowej, ważne jest, aby od razu rozbijać powstałe grudki, tak aby masa okazała się wyjątkowo jednolita.
Ostatnim krokiem w przygotowaniu masy na naleśniki jest dodanie oleju roślinnego. Również dokładnie mieszamy, aby równomiernie rozprowadzić ją po całym cieście.
Rozgrzać patelnię do naleśników na ogniu. Lepiej jest użyć nieprzywierającego modelu z niskimi brzegami, na nim naleśniki smażą się łatwo i szybko, proces ich wyjmowania nie zajmuje dużo czasu, ponieważ można to zrobić za pomocą widelca lub specjalnej łopatki. Patelnię można posmarować olejem, można też tego nie robić, jeśli ktoś jest w tym pewny. Na rozgrzaną patelnię wylewamy za pomocą chochli ciasto, rozprowadzając je po całej powierzchni równomiernie i jak najcieńszą warstwą. Smaż jedną stronę, aż powstaną pęcherzyki powietrza, następnie delikatnie podnieś naleśnik i przerzuć go na drugą stronę. Smażyć do uzyskania chrupiącej skórki i rozłożyć na talerzu.
Powtarzaj ten proces aż do wyczerpania ciasta naleśnikowego.
Gotowe naleśniki z mlekiem można podawać na gorąco. Dobrze komponują się z kwaśną śmietaną, dżemem, konfiturą lub mlekiem skondensowanym, a także z aromatyczną herbatą, świeżo parzoną kawą lub gorącym kakao. Możesz zrobić nadzienie mięsne lub serowe i zawinąć naleśniki, aby uzyskać obfite śniadanie lub kolację.
Naleśniki z kremem z mlekiem
Naleśniki z kremem są bardzo delikatne i zwiewne. Najcieńsze ciasto jest idealnie wysmażone, dlatego ten przepis cieszy się zasłużoną popularnością. Przygotowanie naleśników z tego przepisu nie wymaga wiele czasu i wysiłku, wszystkie składniki są proste i dostępne.
Do przygotowania naleśników z ciasta budyniowego na mleku potrzebne będą następujące składniki:
- 2 jajka;
250 ml mleka;
250 ml wrzącej wody;
3 łyżki oleju roślinnego;
1 łyżka mąki;
3 łyżki cukru;
Szczypta soli.
Przygotowanie:
- Ciasto choux na naleśniki jest łatwe do przygotowania. Ale rezultat jest niezmiennie wspaniały. Cienkie naleśniki są elastyczne, delikatne. Dobrze komponują się z różnymi sosami i dżemami, nadają się również do zawijania słodkich i niesłodzonych nadzień.
Przygotowanie ciasta na naleśniki zaczynamy od ubicia jajek z cukrem w głębokim naczyniu, dodajemy tu szczyptę soli.
Ciasto na naleśniki możesz ubić trzepaczką, możesz użyć miksera lub blendera zanurzeniowego. Z urządzeniem kuchennym proces ten zajmuje znacznie mniej czasu, więc nie należy go unikać.
Do ubitych jajek dodać mleko, dobrze wymieszać.
Przesiej mąkę i ostrożnie dodaj ją do ciasta, mieszaj bardzo dokładnie, aby nie powstały grudki.
Kolejnym krokiem jest dodanie wrzącej wody. Wlewamy ją do ciasta na naleśniki dokładnie, nie przestając mieszać, tak aby woda równomiernie się rozprowadziła i uzyskać jednolitą konsystencję.
Ostatnią czynnością jest dodanie oleju roślinnego do ciasta. Teraz możemy przystąpić do smażenia cienkich i bardzo smacznych naleśników.
Na dobrze rozgrzaną patelnię wlewamy porcję ciasta i smażymy najpierw z jednej strony, następnie przewracamy i smażymy z drugiej strony, aż się zrumieni.
Gotowe naleśniki układać w stos i podawać jeszcze gorące. Naleśniki możesz podać z dowolnym sosem, który lubisz i który przypadnie do gustu pozostałym członkom rodziny. Koniecznie spróbujcie nadzienia twarogowego lub mięsnego, naleśniki z kremem są idealne na takie improwizacje.
Dwa najpopularniejsze nadzienia do naleśników powstają z zupełnie innych produktów. Są to twaróg i mięso. Na słodkie naleśniki biorą niskotłuszczowy twarożek, dodają do niego cukier do smaku, wkładają jajko i kwaśną śmietanę. Nadziewać naleśniki i wkładać do piekarnika.
Naleśniki z nadzieniem mięsnym można przygotować z dowolnego mięsa. Można ją najpierw ugotować, a następnie rozdrobnić. Można też od razu użyć gotowego mięsa mielonego, które należy podsmażyć z cebulą, dodać sól i przyprawy do smaku. Również do niesłodzonych naleśników można zetrzeć twardy ser.
Przygotowany farsz nakładamy na każdy naleśnik, zawijamy w kopertę i smażymy na patelni z obu stron. Takie mięsne koperty doskonale łączą się z kwaśną śmietaną, świeżą zieleniną i sałatą.
Naleśniki z mlekiem i dziurkami
Naleśniki z mlekiem (przepis jest na około 15 naleśników o średnicy 22 cm)
Do przygotowania naleśników z mlekiem według tego przepisu potrzebne będą następujące składniki:
- 500 ml mleka;
3 jajka; ;
200 mąki;
2 łyżki stołowe cukru;
0,5 łyżeczki soli;
Masło roślinne lub roślinne - ok. 2 łyżki.
Przygotowanie:
- Aby przygotować naleśniki z wyprzedzeniem, wyjmij wszystkie składniki z lodówki i pozwól im ogrzać się do temperatury pokojowej. Jest to konieczne, aby podczas przygotowywania ciasta wszystkie produkty dobrze się ze sobą połączyły i aby ciasto miało jednolitą konsystencję. Do naleśników na mleku można użyć zarówno masła, jak i oleju roślinnego (bezwonnego). Ważne: Jeśli bierzesz masło, to po jego roztopieniu poczekaj, aż zdąży ostygnąć.
Użycie masła sprawia, że naleśniki są zaskakująco brązowe i apetyczne, choć na oleju roślinnym wcale nie są gorsze.
Bierzemy naczynie do ubijania, do którego wbijamy jajka, wsypujemy cukier i sól. Wymieszaj wszystkie składniki do uzyskania jednorodnej masy. Możemy to zrobić widelcem lub trzepaczką, jeśli potrzebujemy szybko i dokładnie to używamy miksera. Ale nie angażuj się za bardzo. Nie musimy ubijać jajek aż się spienią, wystarczy, że masa będzie jednolita, bez grudek i kryształków soli i cukru.
Teraz przyszła kolej na mleko. Będziemy ją rozlewać małymi porcjami. Na początku dodajemy około 100 ml. Następnie, po dodaniu mąki, wsypujemy ją w celu wymieszania ciasta, aż stanie się jednolite i będzie miało konsystencję kwaśnej śmietany. Ten sposób dodawania mleka jest również przydatny, aby zapobiec tworzeniu się grudek w mące. W końcu, jeśli już się uformowały, dość trudno jest je wymieszać, trzeba będzie męczyć się i odcedzać ciasto. Wlewamy więc do ciasta 100 mleka i dobrze mieszamy, aby masa stała się jednorodna.
Weź sito, przesiej przez nie mąkę bezpośrednio do pojemnika z ciastem. Robić to stopniowo, porcjami, wsypując mąkę. Przesiewamy ją, aby nadać jej więcej powietrza i puszystości, dotlenić ją i usunąć ewentualne zanieczyszczenia.
Dobrze wymieszaj ciasto, aby było dość gęste, ale jednolite.
Teraz stopniowo wlewaj pozostałe mleko i kontynuuj mieszanie ciasta, aż osiągnie ono pożądaną konsystencję i grubość.
Do ciasta dodajemy masło: masło (wcześniej roztopione i ostudzone) lub olej roślinny. Konsystencja ciasta naleśnikowego powinna przypominać gęstą śmietanę lub kwaśną śmietanę.
Aby sprawdzić, jak dobrze zostało przygotowane ciasto naleśnikowe, można poeksperymentować. Najprostszym sposobem jest zrobienie kilku naleśników, wtedy będziesz wiedzieć, czy musisz dodać więcej mleka do ciasta, aby było bardziej płynne, czy dodać mąki, aby było nieco gęstsze.
Najwygodniej jest smażyć naleśniki na specjalnej patelni, a jeszcze lepiej - używać dwóch naraz. W ten sposób czas gotowania można skrócić o połowę.
Przed usmażeniem pierwszego naleśnika, zaleca się lekko naoliwić patelnię, a następnie w procesie pieczenia naleśników nie jest to wymagane. Wystarczy wykorzystać masło, które już jest w cieście.
Aby uzyskać naleśniki z dziurami, bardzo ważne jest, aby przed ich upieczeniem dobrze rozgrzać patelnię.
Za pomocą małej chochli należy wylać ciasto na patelnię, a następnie obrócić patelnię w kółko, aby rozprowadzić ciasto jak najcieńszą warstwą po całej powierzchni.
Najpierw usmaż naleśnik z jednej strony, a następnie, gdy zacznie bulgotać, co oznacza, że jego brzegi staną się nieco ciemniejsze, obróć go na drugą stronę i smaż, aż będzie gotowy. Aby smażył się równomiernie, dociśnij go do patelni łopatką i w razie potrzeby rozprowadź po całej powierzchni.
Zdejmij chrupiące placki z patelni i połóż je na płaskim talerzu. Jeśli chcesz, aby naleśniki pozostały jak najdłużej gorące, możesz przykryć je pokrywką.
Ugotowane naleśniki można posmarować odrobiną masła. Kiedy naleśniki będą gotowe, najlepiej odwrócić je tak, aby dolny naleśnik znalazł się na wierzchu. Dolne naleśniki są zawsze bardziej miękkie niż górne, poza tym ta strona jest zwykle bardziej apetyczna i przyrumieniona.
Stos gorących naleśników powinien być podawany zanim zdąży ostygnąć. Potrzebna będzie kwaśna śmietana, miód lub mleko skondensowane. Możesz użyć dowolnego nadzienia, które lubisz i w towarzystwie drogich członków rodziny przystąpić do degustacji pysznych i delikatnych naleśników na mleku.
Trochę historii
Nawiasem mówiąc, naleśniki są popularne nie tylko wśród narodów słowiańskich. Najstarszy przepis na to danie z mleka znajduje się w języku angielskim i pochodzi z XV wieku. Naleśniki uwielbiają również Amerykanie, którzy w mieście Springfield w stanie Massachusetts organizują coroczne święto naleśników.
Grzeszny wtorek w Anglii kojarzony jest również z naleśnikami, kiedy to najprawdziwsze wyścigi urządzane są z patelnią w rękach. Jednocześnie nie wystarczy tylko biegać, a nawet podrzucać naleśniki. Tradycja ta jest tak stara, że słynny wyścig odbył się już w 1445 roku.
Nie mniej słynny jest Dzień Naleśnika, który symbolizuje spotkanie zimy i wiosny. Przez cały tydzień robi się naleśniki, a świętowanie kończy się głośną zabawą przy muzyce i naleśnikach w niedzielę. Po tym rozpoczyna się post.
Naleśniki można przygotować nie tylko z typowej białej mąki pszennej. Naleśniki z mlekiem są apetyczne i mniej kaloryczne z dodatkiem mąki owsianej, ryżowej lub gryczanej. Jednak w tym przypadku będą one bardziej kruche.
Aby naleśniki były cienkie, ale wciąż twarde, do ciasta tradycyjnie dodaje się wrzącej wody lub gorącej wody. Bardziej delikatne ciasto, a tym samym same naleśniki, uzyskuje się wyłącznie z mleka, bez dodawania innych płynów.
Ważny niuans - ciasto bez rozczynu ma właściwą konsystencję, nawet bez użycia rozczynu i sody. Naleśniki będą cienkie, jeśli dobrze wymieszasz wszystkie składniki, a w cieście nie będzie grudek. Aby uzyskać dziury, bardzo ważne jest, aby dobrze rozgrzać patelnię.
Możesz również polubić:
Makaron z mięsem mielonym: przepis w piekarniku
Bułka z ciasta biszkoptowego: przepis kulinarny
Łatwe przepisy na pączki
Przepisy na pstrąga
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj i szukaj smacznych i zdrowych pomysłów na chefmarket.ru ????