Niewiarygodnie smaczne przepisy na shawarmę
Niezwykle smaczne i pożywne danie z Dalekiego Wschodu - shawarma, przepis na jej przyrządzenie w domu jest dość prosty do odtworzenia. Trzeba wziąć pitę, chleb pita, mięso, różne warzywa i sos. To proste danie jest niesamowicie smaczne i aromatyczne. Można go przyrządzić z każdego rodzaju mięsa, ale najlepszym rozwiązaniem jest mięso z części udowej indyka lub kurczaka. Rzadziej do szawarmy używa się jagnięciny lub cienkiego skrawka cielęciny.
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić shawarmę, będziesz potrzebował minimum składników. Po pierwsze, potrzebne są świeże składniki: warzywa, mięso, przyprawy, olej do gotowania, sosy. Po drugie, potrzebujemy patelni grillowej, jeśli chcemy usmażyć shawarmę po jej przyrządzeniu. W tym przypadku skórka będzie chrupiąca. Należy je spożywać bezpośrednio po ugotowaniu. Shawarmę można przygotować również na piknik lub do pracy.
Jak sprawić, by shawarma była smaczna i zdrowa?
Wbrew stereotypom, shawarma nie jest szkodliwym tłustym jedzeniem, ale pikantnym i sycącym daniem, które może zastąpić pełnowartościowy posiłek. Ale lepiej jest ugotować go samemu, zamiast zamawiać w kawiarni czy restauracji. Musisz być w pełni przekonany o jakości produktów.
Jak przyrządzić pyszną i zdrową shawarmęPodstawowetajniki przyrządzania shawarmy w domu
:- Pita musi być świeża. Przesuszona baza będzie się kruszyć i łamać. Zwilżyć pitę wodą, a następnie rozsmarować sos nieco dalej od krawędzi;
- Mięso soczyste i świeże. Nie należy używać piersi i chudych kawałków mięsa. Przed pieczeniem zamarynuj mięso w dużej ilości przypraw. Niektórzy szefowie kuchni zalecają, aby najpierw upiec mięso, a następnie usmażyć je na oleju roślinnym. Można użyć zwykłej patelni lub grilla;
- Farsz. Tutaj wolność wyboru nie jest ograniczona! Można użyć sera, grzybów, świeżych i marynowanych warzyw, dowolnych ziół. W dzisiejszych czasach nierzadko do shawarmy dodaje się chipsy, jednak dodatek ten zwiększa indeks glikemiczny i obniża wartość odżywczą. Ponadto, ziemniaki skwaśnieją i zepsują smak gotowego dania, jeśli będą przechowywane przez dłuższy czas;
- Przyprawy sprawiają, że smak jest bardziej pikantny i wyrazisty. W klasycznym wariancie używa się kolendry, mieszanki papryki, kurkumy, curry i papryki. Można stosować wszystkie rodzaje przypraw i ziół. Na przykład, turecka wersja tego dania łączy czarną kawę i cynamon;
- Orzechy i suszone owoce. Ten element może być dodawany w zależności od potrzeb. Z reguły dodaje się orzeszki ziemne, nerkowce i fasolę;
- Odpowiedni sos. Przygotowuje się go na bazie domowego majonezu jajecznego z dodatkiem kwaśnej śmietany i lekkiego jogurtu. Wszystkie składniki przyjmowane są w równych proporcjach. Dodać czosnek, przyprawy i sól. Dressing musi być gęsty, a nie rzadki.
Klasyczna shawarma: przepis na domową shawarmę
Klasyczna shawarma to znakomite danie, które świetnie nadaje się na obfitą przekąskę. Najlepiej przygotować ją z udźca indyka lub kurczaka. Oba rodzaje mięsa są dietetyczne i wypełnią Cię ładnie bez przeciążania żołądka.
Jeśli nie chcesz zrobić domowy majonez, to jest całkiem możliwe, aby wziąć i kupić od zaufanego producenta, który ufasz. Wiele gospodyń domowych lubi dodawać ketchup. Ale lepiej jest użyć więcej pomidorów. Aby pomidory nie puściły soku, należy nie tylko obrać je ze skórki, ale także usunąć płynną część wraz z pestkami. Zrób bazę z ormiańskiego cienkiego chleba pita sprzedawanego w każdym supermarkecie.
Składniki:
- Lavash - 1 lavash;
- Dojrzały pomidor - ½ sztuki;
- Ogórek - ½ sztuki;
- Kapusta biała lub pekińska - 5 łyżek drobno posiekanych;
- Majonez - 1 łyżka stołowa;
- Kwaśna śmietana o gęstej konsystencji - 1 łyżka stołowa;
- Jogurt - 1 łyżka stołowa;
- Czosnek - 1 ząbek;
- Sól, mielony czarny pieprz - do smaku;
- Mięso z udka kurczaka - 150 g;
- Olej roślinny - 2 łyżki stołowe.
domowy
posiłekSposóbprzyrządzania
:- Mięso umyć i oczyścić, pokroić na duże kawałki;
- Warzywa umyć, kapustę poszatkować w cienkie paseczki, ogórek obrać, usunąć końcówki i pokroić w cienkie plasterki. Obrać pomidora, usunąć płynną część i nasiona, pokroić na półpierścienie;
- W misce wymieszaj majonez, śmietanę i jogurt. Wymieszać z czosnkiem mielonym, solą i pieprzem. Wymieszać dressing. Jeśli lubisz ketchup, dodaj go również do dressingu;
- Posól i popieprz kawałki kurczaka, a następnie usmaż je na ruszcie w rozgrzanym oleju roślinnym, aż będą gotowe;
- Rozłóż pitę na płaskiej, prostej powierzchni, rozsmaruj na niej sos, pozostawiając kilka centymetrów poza krawędzią. Na środku ułożyć kapustę, następnie ogórka i pomidora. Na warzywach ułożyć kawałki pieczonego mięsa. Aby danie było soczyste, przykryj mięso resztą sosu;
- Zwinąć podstawę jak kopertę. Ważne jest, aby krawędzie były zamknięte i nie wypadało z nich jedzenie. Zwiń shawarmę jak najciaśniej;
- Piecz shawarmę na suchej patelni, aż stanie się chrupiąco brązowa z obu stron.
Wegańska domowa shawarma: przepis z fotografiami krok po kroku
Oczywiście, shawarma to przede wszystkim danie z dużą ilością mięsa. Głównym jego składnikiem jest mięso. Dlatego też nie sposób nazwać wersji wegetariańskiej pełnoprawną shawarmą. Jednak idea wegetarianizmu jest bliska wielu ludziom. Czasami chce się przejść na dzień odpoczynku i zrezygnować z mięsa. Produkt wegański idealnie nadaje się na wieś, kiedy pod ręką jest dużo warzyw.
Ważne jest, aby zrozumieć, że wegetarianizm ma wiele kierunków. Na przykład laktoweganie mogą spożywać nie tylko produkty roślinne, ale także nabiał. W tym przypadku do shawarmy można dodać ser lub kwaśną śmietanę. Danie z samych warzyw jest smaczne, ale nie pożywne. Taka shawarma sprawia, że ludzie są znowu głodni w ciągu 30-60 minut. Rośliny strączkowe powinny być dodawane, aby jedzenie było sycące, ale nie przeciążało żołądka. Na przykład prażone orzeszki ziemne lub gotowana (konserwowa) ciecierzyca.
Składniki:
- Ciecierzyca w stanie ugotowanym - ¼ szklanki;
- Cienkie ormiańskie pieczywo pita - 1 szt;
- Ser adygeński - 150 gr. Można użyć suluguni lub w ogóle zrezygnować z sera;
- Średni pomidor - ½ sztuki;
- Ogórek - 1 mały ogórek;
- Świeża kapusta - 70 gramów;
- Czosnek - 2 ząbki;
- Kwaśna śmietana - 2 łyżki stołowe;
- Jogurt - 2 łyżki stołowe;
- Majonez - 2 łyżki stołowe;
- Curry - 1 łyżeczka;
- Sól, cukier, czarny pieprz - do smaku;
- Olej do smażenia.
zdjęciami
krok po krokuKolejnośćgotowania
:- W misce wymieszać jogurt, śmietanę i majonez, dodać czosnek, sól, cukier i czarny pieprz. Wymieszaj dressing, aż będzie gładki;
- Ugotuj ciecierzycę, aż będzie gotowa. Najpierw moczy się je przez 12-16 godzin, a następnie gotuje przez około 2 godziny. Dlatego lepiej jest wykonać procedurę z wyprzedzeniem lub użyć produktu w puszce. Shawarmę można też przygotować, gdy ciecierzyca zostanie z innych dań. Oprócz dań głównych, można go również dodawać do przystawek;
- Umyć warzywa. Kapustę poszatkować w cienkie paski. Obrać pomidora i pokroić w krążki lub półpierścienie. Usuń całą płynną część i nasiona. W przeciwnym razie shawarma szybko stanie się kwaśna z powodu nadmiaru wilgoci. Pokroić ogórek na długie paski. Można go obrać;
- Jeśli używasz sera, pokrój go na duże kawałki i obtocz w curry. Smażyć ser w oleju roślinnym z każdej strony. Ser adygezyjski nie topi się i nie przywiera. Dlatego nie ma problemu ze smażeniem;
- Rozłóż lavash na stole, skrop go odrobiną wody, a następnie rozsmaruj sos, odsuwając się od krawędzi;
- Na środku ułożyć poszatkowaną kapustę, następnie ser, ogórek, pomidor i ciecierzycę. Jeśli wolisz, połóż ser na końcu. Skropić nadzienie resztą sosu;
- Zwijamy shawarmę ciasno w kopertę i smażymy na suchej patelni z każdej strony do zrumienienia;
- Wegańską shawarmę podawaj lepiej na liściu sałaty.
Jeśli chodzi o warzywa, możesz użyć dowolnych. Bardzo smaczna i nietypowa okazuje się shawarma z burakiem, marchewką, twardą gruszką i serem feta. Takie połączenie dla prawdziwych smakoszy!
Domowa szawarma rybna: przepis z fotografią krok po kroku
Nie każdy lubi mięso. Są też wielbiciele ryb. Dlatego dla nich jest bardzo smaczny przepis na bazie łososia. Ogólnie rzecz biorąc, możesz wziąć każdą tłustą czerwoną rybę. Jest delikatny i soczysty. Dlatego danie jest doskonałe. Lepiej jest smażyć filety rybne na oleju roślinnym, aby uzyskać chrupiącą skórkę, która sprawi, że danie będzie bardziej wytrawne. Ale można też użyć lekko posolonego produktu.
Sos może być klasyczny, jak opisano w przepisach powyżej. Ale można użyć ziół i świeżego jogurtu. Dressing będzie pyszny, zdrowy i niskokaloryczny. Tak więc shawarma rybna jest świetną opcją dla tych, którzy nie chcą rezygnować z białka zwierzęcego, ale pilnują swojej wagi i zdrowia.
Składniki:
- Łosoś - 500 gramów;
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka stołowa;
- Sól, czarny pieprz - do smaku;
- Cebula czerwona - ½ główki;
- Ogórek - 1 ogórek;
- Cukier - szczypta;
- Pita ormiańska - 2 płaty;
- Kolendra - ½ pęczka;
- Koperek - ½ pęczka;
- Jogurt biały - 8 łyżek stołowych;
- Sok z cytryny - 1 łyżka stołowa.
fotografiami
krok po krokuSposób przyrządzania:- Podzielić rybę na równe porcje. Pozostawić skórę;
- Wymieszać sól i czarny pieprz. Natrzeć mieszanką wszystkie strony ryby;
- Skropić rybę sokiem z cytryny i oliwą z oliwek i smażyć ze wszystkich stron, aż będzie chrupiąca. Gotować rybę przez 8 do 10 minut. Następnie wyłączamy ogień i przykrywamy patelnię pokrywką. Pozwól łososiowi dokończyć smażenie w cieple resztkowym;
- Kolendrę i koperek opłukać, osuszyć i posiekać. Najlepiej zrobić to za pomocą blendera. Dodaj jogurt do zieleniny;
- Cebulę pokroić w krążki, ogórek pokroić w paski julienne i umieścić w misce. Posolić i popieprzyć, dodać trochę cukru. Jeśli jest ocet winny, dodaj kilka kropel do zamarynowania warzyw;
- Pokryć pitę sosem, położyć na niej warzywa, a następnie rybę. Na rybę nałóż sos i zwiń shawarmę;
- Upiecz danie na patelni grillowej i podawaj.
Shawarma z karmelizowaną wołowiną jest niesamowicie smaczna. Miłośnicy wieprzowiny znajdą tu sporo przepisów dla siebie. Najprostszym rozwiązaniem w tym przypadku są szaszłyki zawijane z warzywami w chlebek pita. Wychodzi odżywczy i niesamowicie pyszny! Ponadto, kebab jest łatwiejszy do jedzenia i nie ma potrzeby podawania chleba osobno.
Możesz również polubić:
Marshmallow w domu: przepis z fotografiami
Co można szybko i smacznie ugotować na obiad
Łatwe przepisy na smaczne ciasta
Podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się i szukaj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.pl ????
Wypróbuj nasze menu!
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu