Noworoczne menu 2020: przepisy na świąteczny stół

Zawsze nowe gazetki promocyjne zobacz!

Piękny, urozmaicony i właściwy stół sylwestrowy powinien znaleźć się na nim w 2020 roku, a przepisy powinny być wybrane z wyprzedzeniem, aby w świątecznym pośpiechu niczego nie pominąć! Uwzględnij mięso, ryby, warzywa i dania owocowe.

Gorące dania, sałatki, przystawki, desery, napoje - wszystkie te rzeczy powinny być zawarte w menu na Nowy Rok 2020, przepisy na świąteczny stół powinny być pyszne, oryginalne, ale tak proste, jak to tylko możliwe. Jeśli wolisz gotować klasyczne potrawy, możesz wymyślić oryginalny sposób ich podania. Na przykład tradycyjnego Oliviera można umieścić w tartaletkach, a śledź pod futrem będzie pięknie wyglądał jako kanapka na chlebie Borodino.

Noworoczne menu na 2020 rok przepis na gorący posiłek

Nie można sobie wyobrazić pysznych przepisów na noworoczny stół w 2020 roku bez obfitego gorącego posiłku. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości, powinieneś przygotować danie z delikatnego fileta wołowego. Jako przystawkę należy użyć pieczonego ziemniaka.

Wołowina z rozmarynem i pieczone ziemniaki

Wołowina z rozmarynem to

przepis, który przypadnie do gustu wielu gospodyniom domowym. Jest nie tylko obfita, ale i autentyczna. Delikatny sos z rozmarynu i mieszanki olejów roślinnych nadaje filetowi wołowemu pikantny charakter.

Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości, możesz użyć podwójnego dania głównego. Ziemniaki dobrze komponują się z zielonym groszkiem i marchewką. Warzywa można zamrozić. Przed podaniem należy je tylko lekko podgrzać na rozgrzanej patelni lub włożyć do piekarnika na 5-7 minut.

Składniki:

- Filet wołowy - 1 kg;
- Cebula - 2 główki;
- Ziemniaki - 1,5 kg;
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka stołowa;
- Olej słonecznikowy - 1 łyżka stołowa;
- Cytryna - 1 cytryna;
- Czosnek - 3 ząbki;
- Sól i czarny pieprz do smaku;
- Rozmaryn - 1 pęczek;
- Oregano - 1 pęczek;
- Nasiona kolendry;
- Majeranek - 1 pęczek;
- Olej sezamowy - 5 łyżek stołowych. Jeśli olej sezamowy nie jest dostępny, można użyć nierafinowanej oliwy z oliwek.











Metoda przygotowania:

Na patelni rozgrzać mieszankę oliwy z oliwek i oleju słonecznikowego, podsmażyć cebulę i czosnek, dodać trochę startych ziół, odrobinę soli i pieprzu;
Wyciśnij sok z cytryny i zetrzyj skórkę;
Przygotować sos: sok z cytryny wymieszać ze skórką, ziołami i grzankami, zalać olejem sezamowym, dodać szczyptę soli i dokładnie wymieszać;
Pokroić wołowinę na kawałki, ubić tłuczkiem i posypać odrobiną soli i czarnego pieprzu;
Obierz ziemniaki i pokrój je w kliny lub plastry. Ziemniaki można pokroić w małe kuleczki;
Połóż ziemniaki na patelni posmarowanej olejem roślinnym, przykryj folią i gotuj przez 30 minut. Następnie zdejmij folię, skrop ziemniaki olejem i gotuj przez kolejne 10-15 minut, aż ziemniaki będą chrupiące;
Gotuj mięso w osobnej tacy posmarowanej olejem roślinnym przez 2 godziny w temperaturze 160 stopni. Dodaj ½ szklanki wody na tackę i przykryj folią. W ten sposób filet będzie się dusił i stanie się bardzo miękki;
Mięso podawać razem z ziemniakami. Sos dodaje się do sosów i podaje osobno.






Proste przepisy na sałatki na noworoczny stół 2020

SałatkiOryginalne

przepisy noworoczne na 2020 rok nie można sobie wyobrazić bez niezwykłych sał

atek.

Sałatki to odpowiednie potrawy, aby wyrazić swoją indywidualność. Jeśli zostaną one odpowiednio dobrane, zaskoczą Twoich gości. Sałatki z owocami morza są zawsze zjadane jako pierwsze. Bo są lekkie, smaczne i niezwykłe.

Danie wygląda bardziej oryginalnie, jeśli poeksperymentujesz z dekoracją. Owoce morza dobrze komponują się ze świeżymi ziołami, pomidorkami koktajlowymi i krążkami cebuli. Który z nich wybierzesz do swojego przepisu, zależy tylko od Ciebie!

Morska sałatka z niespodzianką

Sałatka morskaŁatwa w

przygotowaniu, ta sałatka z pewnością spodoba się bliskim i gościom. Jego przygotowanie zajmuje nie więcej niż 15 minut. Najdłuższą częścią przepisu jest ugotowanie jajek i obranie krewetek.

Niespodzianka w postaci smacznego nadzienia z krewetek, jajek i zielonej cebulki znajdzie się wewnątrz sałatki. Więc mimo, że danie wygląda całkiem zwyczajnie, będzie idealnie pasować do świątecznego stołu!

Składniki:

- Kałamarnica - 300 gramów;
- Krewetki - 300 gramów;
- Zielona cebula - 1 pęczek;
- Jaja - 5 sztuk kurczaka;
- Koperek - kilka gałązek;
- Jogurt niesłodzony do dressingu - 5 łyżek stołowych




Metoda przygotowania:

Jajka kurze gotować przez 7 minut, obrać ze skorupki i zetrzeć na drobnej tarce;
Kalmary oczyścić, włożyć do wrzącej wody na 1 minutę i wyjąć z wody. Długa obróbka parowa sprawia, że skorupiaki mają gumowatą konsystencję;
Krewetki obieramy i gotujemy przez 2 minuty we wrzącej wodzie;
Drobno posiekać zieloną cebulkę;
Wymieszaj krewetki z ubitym jajkiem, zieloną cebulką i 3 łyżkami jogurtu;
Kalmary pokroić w krążki i wymieszać z pozostałym jogurtem;
Na środku talerza ułożyć kalmary z masą jajeczną, przykryć krążkami kalmarów i udekorować gałązką koperku.





Sałatka tropikalny raj

Sałatka tropikalnaPołączenie

kurczaka i ananasa jest uwielbiane przez wielu smakoszy. Ale proponowana wersja sałatki poniżej różni się obecnością nie tylko słodkich, ale i świeżych nut. Ananasy można spożywać nie tylko w puszce, ale również świeże. Wszystko zależy od osobistych preferencji!

Składniki:

- Filet z kurczaka - 300 gramów;
- Kukurydza z puszki - 150 gr;
- Świeży ogórek - 1 szt;
- Ananas - 150 gramów;
- Jogurt niesłodzony do dressingu;
- Kolendra lub koperek do dekoracji.




Metoda przygotowania:

Filet z kurczaka gotujemy do miękkości, studzimy i kroimy w drobną kostkę;
Ogórek pokroić w cienkie plasterki, ananasa w drobną kostkę;
Wymieszaj wszystkie składniki w misce i polej jogurtem;
Przed podaniem udekorować sałatkę świeżą natką pietruszki lub listkami kolendry.


Oryginalne półmiski na Nowy Rok 2020: przepisy na różne przekąski

Półmiski z warzywami, owocami, serem i mięsem to jedne z najłatwiejszych przekąsek, które można przygotować w 10-15 minut. Wystarczy pokroić składniki w cienkie plasterki i ładnie ułożyć na talerzu do serwowania! Jeśli chcesz zaoszczędzić miejsce na stole, możesz połączyć krojenie sera i owoców.

Plasterki

można podawać

nie tylko na półmisku, ale również jako kanapeczki. Z reguły wszystko, co masz pod ręką, można nadziać na szpikulec. Nie zapomnij o mieszaniu i dopasowywaniu potraw. Najlepiej użyć serów twardych o neutralnym smaku lub z lekką goryczką, które będą miłym akcentem dla słodyczy owoców.

Oryginalne przepisy na desery sylwestrowe na 2020 rok

Planując menu na 2020 rok, przepisy na świąteczny stół powinny zawierać również dania deserowe. Symbolem nadchodzącego roku będzie żółta ziemska świnia. Desery powinny być zatem wykonane w odcieniach żółci. Świetnym rozwiązaniem dla tych, którzy nie lubią zbyt długo stać przy kuchence jest włoska panacotta.

Panacotta

Uroczysty deserDeser jest

nie tylko łatwy do wykonania, ale wymaga też minimum składników. W przepisie przyjrzymy się podawaniu go razem z sosem jagodowym. Jeśli nie masz ochoty na jego przygotowanie, możesz po prostu udekorować deser świeżymi jagodami, kawałkami czekolady i listkiem mięty.

Składniki:

- Mleko - 350 ml;
- Żelatyna - 10 gramów;
- Wanilia - 1 ziarenko;
- Likier migdałowy - 1 łyżka stołowa;
- skórka z 1 pomarańczy;
- Świeże jagody - 200 gramów;
- Cukier - 1 łyżka stołowa;
- Mięta - kilka listków do dekoracji;
- Ocet balsamiczny - 50 gramów.







Metoda przygotowania:

Żelatynę namoczyć w ½ szklanki mleka, odstawić do napęcznienia;
Usuń skórkę z pomarańczy i zetrzyj ją na tarce o drobnych oczkach;
Usuń nasiona z laski wanilii;
Pozostałe mleko umieścić na garnku, dodać wanilię, skórkę pomarańczową i ½ łyżki cukru, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia;
Do gorącego mleka dodać żelatynę, która napęczniała w mleku, dokładnie wymieszać i ponownie postawić na ogniu. Dobrze wymieszać bazę, aby żelatyna całkowicie się rozpuściła;
Następnie zdejmij naczynie z ognia, przecedź przez drobne sito i przelej do foremek;
Na rozgrzanej patelni, przez kilka minut opiekać świeże jagody z cukrem, następnie skropić octem balsamicznym i zdjąć z ognia. Sauté przez około 5 minut;
Wrzuć foremki deserowe na 2 sekundy do wrzącej wody, rozłóż danie, polej je sosem jagodowym i udekoruj listkiem mięty.






Pomysły na stół sylwestrowy 2020: Przepisy na drinki dla dzieci i dorosłych

Kiedy stół jest już nakryty, warto zacząć myśleć o poczęstunku. Kolory pomarańczowy, żółty i czerwony będą cieszyły się dużym zainteresowaniem w nadchodzącym roku. Dlatego też pomarańcze, brzoskwinie i banany powinny znaleźć się w centrum napojów.

Oprócz zwykłej wody, na stole powinny znaleźć się soki i smakołyki. Świeże owoce, mrożone jagody można wykorzystać do przygotowania napojów, a dżem zrobiony latem można rozcieńczyć wodą.

Koktajl pomarańczowy

Ten słodko-pikantny koktajl spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Można ją podawać na ciepło lub na zimno.

Koktajl pomarańczowySkładniki

:

Chcesz chudnąć ??

zakwas z buraków

wspomaga spalanie tłuszczu. Zobacz !

- Przegotowana woda - 1 szklanka;
- Pomarańcza - 4 szt;
- Cukier - 2 łyżki stołowe;
- Goździki - 2 kwiaty;
- Cynamon - laska 2 cm;
- Gałka muszkatołowa - szczypta.




Metoda przygotowania:

Doprowadzić wodę do wrzenia, dodać do niej goździki, cynamon i cukier;
Wycisnąć sok z pomarańczy i odcedzić go;
Do wody dodajemy sok pomarańczowy i posypujemy gałką muszkatołową;
Przed podaniem udekorować koktajl krążkiem pomarańczy i listkiem mięty.


Koktajl Mimoza

Łatwy w przygotowaniu koktajl alkoholowy, który z pewnością przypadnie do gustu płci pięknej. W klasycznym przepisie, 1 część soku pomarańczowego jest 2 części szampana. Proporcje można zmieniać w zależności od osobistych preferencji i życzeń gości. Jeśli używasz brutalnego szampana, możesz dodać odrobinę cukru pudru do soku pomarańczowego.

Składniki:

- Sok pomarańczowy - 100 ml;
- Szampan - 200 ml.

Metoda przygotowania:

Sok przecedzić przez sito;
Wymieszać sito z schłodzonym szampanem.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu