Obfity obiad dla całej rodziny: przepisy ze zdjęciami

Jakie danie główne wybrać na świąteczny stół - to pytanie gospodynie zadają sobie często w przeddzień kolejnej uroczystości. Za każdym razem chcesz zaskoczyć rodzinę nowym i oczywiście pysznym daniem. W tym krótkim przeglądzie znajdziecie Państwo kilka wspaniałych przepisów na gorące dania na świąteczny stół. Zawsze możesz wybrać jedną lub wszystkie naraz i cieszyć się sukcesem kulinarnym.

Przygotowanie każdej z prezentowanych potraw testowałam na własnym doświadczeniu. Możesz więc być pewien, że jeśli zastosujesz się do naszego przepisu krok po kroku, na Twoim świątecznym stole pojawi się wspaniałe gorące danie. Ciesz się nim z najbliższymi, ciesz się nim własnoręcznie i umieść go w swojej książce kucharskiej - nie raz Ci się przyda.

Kurczak w pomarańczach

Wszyscy szefowie kuchni uwielbiają przyrządzać delikatnego kurczaka. Stanowi bardzo smaczne gorące danie na świąteczny stół - soczyste, pachnące i piękne. A jeśli przyrządzisz kurczaka z pomarańczami, kruchość dania będzie nie do podrobienia. Nie wierzysz w to? Wystarczy spróbować przyrządzić go według naszego przepisu.

Potrzebne składniki:

Potrzebny nam będzie następujący zestaw składników:

  • Mięso z kurczaka (udo, podudzie, pierś) -1 kg;
  • Pomarańcza - 3 szt;
  • Cukier - 100 gramów;
  • Czosnek - 4 ząbki;
  • Sos sojowy - 3 łyżki stołowe;
  • Musztarda (jako sos) - 2 łyżki stołowe;
  • Sól - do smaku.

Jeśli liczysz na 6-7 porcji dania, taka ilość składników będzie wystarczająca. Jeśli potrzebujesz więcej, zwiększ je proporcjonalnie.

Kurczak w pomarańczach:

przepis

krok po krokuProces

gotowania

Wystarczy około 1 godziny i 40 minut i masz pyszny gulasz na świąteczny stół:

  1. Pomarańcze obieramy, dzielimy na plastry i kroimy w średniej wielkości kostkę.
  2. Do rondelka wlewamy trochę wody, dodajemy pół łyżeczki cukru i gdy się zagotuje wsypujemy plastry pomarańczy. Gotować przez 2 do 3 minut, a następnie zdjąć garnek z kuchenki.
  3. Obrać ząbki czosnku i drobno je posiekać. Wymieszać musztardę i sos sojowy, dodać czosnek i dokładnie wymieszać. Mieszanką zalać podduszone pomarańcze.
  4. Umieść kawałki kurczaka w głębokim naczyniu do zapiekania i polej je naszym sosem pomarańczowym.
  5. Włóż kurczaka do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 210 stopni przez 70-80 minut.
  6. Po tym czasie wyjmujemy potrawę z piekarnika i pozwalamy jej trochę ostygnąć.
  7. Przełóż kurczaka na talerz i polej sosem pomarańczowym, który po ostygnięciu będzie przypominał galaretkę.

Mięso jest tak delikatne i soczyste, że rozpływa się w ustach. Wszyscy, nawet najbardziej wymagający goście będą zachwyceni tym gorącym daniem na świąteczny stół, przyrządzonym według naszego przepisu.

Wieprzowina zapiekana z serem i pieczarkami

Chcesz dodać do swojego świątecznego menu pyszny kotlet schabowy. Wtedy nasz przepis na kotlety wieprzowe zapiekane z serem i pieczarkami jest właśnie tym, czego potrzebujesz! Takie gorące danie na świątecznym stole nie jest stracone i rozproszone na talerzach gości w ciągu kilku minut.

Niezbędne składniki

Do przygotowania tego dania potrzebujemy:

  • Wieprzowina (najlepiej schab, schab, karbonada) - 1 kg;
  • Pieczarki (champignons) - 0,4 kg;
  • Ser twardy - 0,2 kg;
  • Cebula - 6 średniej wielkości główek.
  • Masło - 50 gr;
  • Czosnek - 4 ząbki;
  • Mieszanka ziół włoskich - 3-4 szczypty;
  • Białe wino (wytrawne) - 50 ml;
  • Majonez (średnio lub wysokokaloryczny) - 70 gramów;
  • Kwaśna śmietana (20-25% zawartości tłuszczu) - 70 gramów;
  • Oregano - 2-3 szczypty;
  • Sól i pieprz - do smaku.

Już sama lista niezbędnych składników mówi, że na końcu powinniśmy otrzymać niezapomniany smak. I tak powinno być, wystarczy je tylko przygotować.

Wieprzowina zapiekana z pieczarkami i serem:

zdjęcieProces gotowania

Najpierw przygotowujemy mięso, a następnie marynatę do pieczenia:

  1. Pokroić wieprzowinę na porcje i ubić. Lepiej jest posiekać go z folią spożywczą i nie za mocno. Nie chcemy rozerwać włókien, a jedynie nieco spłaszczyć mięso.
  2. Pokrój grzyby na małe kawałki i smaż je w niewielkiej ilości oleju roślinnego przez 5-7 minut.
  3. Cebulę pokroić w krążki i podzielić na dwa równe plastry.
  4. Ser zetrzeć na grubej tarce, a czosnek przepuścić przez sitko do czosnku.
  5. W osobnej misce wymieszaj majonez i kwaśną śmietanę.
  6. Każdy plaster schabu doprawiamy solą do smaku, a następnie przygotowujemy do pieczenia.
  7. Wysmarować blachę olejem słonecznikowym i wlać na nią białe wino.
  8. Następnie rozprowadzić pierwszą część cebuli na całej powierzchni blachy do pieczenia.
  9. Na cebulę położyć mięso. Posypać przyprawami.
  10. Na mięso kładziemy resztę cebuli, następnie warstwę pieczonych pieczarek.
  11. Grzyby posypujemy zmiażdżonym czosnkiem, polewamy sosem śmietanowo-majonezowym.
  12. Naszym ostatnim akordem jest posypanie tartym serem, po czym możemy wysłać mięso do piekarnika. Piec w temperaturze 190 stopni przez pół godziny.

Gotowe, gorące danie podawać na świąteczny stół zaraz po ugotowaniu.

"Gniazdo z ziemniaków z grzybami

Ziemniaki są jednym z najbardziej popularnych produktów spożywczych w naszej codziennej diecie. Gniazda ziemniaczane z grzybami to świąteczne danie, które można przygotować według tego przepisu. Wygląda i smakuje wyśmienicie. Dokładnie to, czego potrzebujesz na imprezę.

Potrzebne składniki

Do przygotowania naszych skrzynek lęgowych potrzebne są:

  • Ziemniaki (średniej wielkości) - 12 sztuk;
  • Pieczarki (grzyby) - 100 gramów;
  • Mleko - 50 ml;
  • Marchew - 1 szt;
  • Jajko kurze - 1 jajko;
  • Cebula - 2-3 średnie cebule;
  • Kwaśna śmietana - 3 łyżki stołowe;
  • Czosnek - 3 ząbki;
  • Pęczek zieleniny (koperek, pietruszka);
  • Przyprawy i sól - do smaku.

Wybierz przyprawy, które najbardziej lubisz.

Auchan

"Gniazdo" z ziemniaków z grzybami: przepis ze zdjęciami.

Proces gotowania

Nie będziesz mieć żadnych trudności z przygotowaniem, jeśli będziesz postępować zgodnie z naszym przepisem krok po kroku:

  1. Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości. Tłuczone ziemniaki z mlekiem i żółtkiem. Sól do smaku.
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a czosnek rozdrobnić w maszynce do krojenia czosnku.
  3. Grzyby wsypujemy na rozgrzaną patelnię z olejem słonecznikowym. Dodajemy posiekaną cebulę, startą marchewkę i zmiażdżony czosnek. Posypać przyprawami (jeśli jest taka potrzeba) i smażyć przez 10 minut (pod przykryciem). Po tym czasie dodajemy kwaśną śmietanę i dusimy jeszcze przez kwadrans.
  4. Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym i wyłóż ją papierem pergaminowym. Następnie rozłóż tłuczone ziemniaki w małych kupkach na papierze. W każdej takiej górce robimy wgłębienie, do którego wkładamy upieczone grzyby.
  5. Wstawiamy nasze "gniazdka" do piekarnika na 20 minut w temperaturze 170 stopni. Po przygotowaniu, pozostawić do lekkiego ostygnięcia i podawać.

Podając gorące danie na świątecznym stole, udekoruj je na wierzchu drobno posiekaną zieleniną.

Wołowina z suszonymi śliwkami w sosie piwnym

Zastanawialiście się kiedyś, co przygotować na ciepły posiłek przy świątecznym stole? Mamy wiele innych przepisów, ale ten z pewnością zaskoczy nawet prawdziwych smakoszy. Wołowina w piwie wymaga długiego czasu gotowania, ale efekt końcowy jest wart czekania.

Niezbędne składniki

Do przygotowania naszego świątecznego gulaszu potrzebujemy:

  • Wołowina (schab, karkówka itp.) - 1 kg;
  • Piwo (piwo jasne) - 0,5 litra;
  • Śliwki (bez pestek) - 150 gramów;
  • Cebula - 3-4 główki;
  • Pasta pomidorowa (sos) - 2 łyżki stołowe;
  • Sól i mielony czarny pieprz - do smaku;
  • Olej roślinny lub oliwa z oliwek - do smażenia cebuli i duszenia mięsa.

Naczynie do zapiekanek nie będzie potrzebne, ponieważ danie przyrządza się na patelni.

Wołowina z suszonymi śliwkami i sosem piwnym.

Proces gotowania

Cały cykl gotowania trwa około 120 minut. Musisz więc mieć trochę cierpliwości i stosować się do naszych zaleceń:

  1. Mięso myjemy pod bieżącą wodą i kroimy na średniej wielkości kawałki.
  2. Cebulę kroimy w krążki i wrzucamy na patelnię rozgrzaną z olejem.
  3. Smażyć cebulę przez 1,5 do 2 minut, a następnie dodać mięso. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez pół godziny. Podczas gotowania mięso od czasu do czasu mieszać.
  4. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, sól i pieprz do smaku. W osobnym naczyniu podgrzać piwo i wlać je do mięsa. Następnie kontynuować duszenie pod przykryciem przez kolejne 45-50 minut.
  5. Następnie śliwki umyć, dodać do mięsa, wymieszać i dusić jeszcze 20 minut - nadal na małym ogniu.
  6. Gotowe danie przełożyć na półmisek.

Niepowtarzalny aromat, rozpływający się w ustach wygląd i niezapomniany smak - to właśnie wyróżnia wołowinę ze śliwkami w sosie piwnym. To takie gorące danie, które wszyscy Twoi goście z przyjemnością zobaczą na świątecznym stole.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu