Okoń morski w piekarniku: przepisy kulinarne
Kto raz spróbuje okonia morskiego przyrządzonego w piekarniku podczas podróży po krajach śródziemnomorskich, z pewnością będzie chciał przyrządzić go w domu. Ryba ta jest zdrowa, pożywna i smaczna, a jej delikatne mięso zadowoli nawet najbardziej wymagającego smakosza.
Seabass z pieca - przepis klasyczny
Oto klasyczna wersja pieczenia okonia morskiego w piekarniku. Ryba jest marynowana, a następnie pieczona. Do marynaty potrzebujemy przyprawy, cytrynę, sól i pieprz. Wyjątkowość proponowanej receptury polega na zastosowaniu sosu sojowego jako pikantnej marynaty.
Składniki:
- 3 kawałki ryby morskiej o wadze 350-400 g;
- 1 szt. - cytryna;
- 70 ml. - sos sojowy;
- 70 ml. - oliwa z oliwek;
- 4 ząbki czosnku;
- Sól, pieprz;
- Rosemary.
przepis klas
ycznyPrzepis kulinarny:- Zacznijmy przetwarzać nasz połów. Zaleca się rozpoczęcie czyszczenia ryby od odcięcia płetwy. Wygodnie jest to zrobić za pomocą nożyczek kuchennych. Płetwa jest dość wyraźna i kolczasta, i jeśli nie zostanie usunięta, może cię zranić podczas dalszego czyszczenia.
- Następnie należy usunąć łuski. Bierzemy nóż do ryb i delikatnie przesuwamy się od ogona do głowy, aby usunąć ochronną skórę. Możesz wykonać tę procedurę w misce z wodą, aby łuski nie latały w różnych kierunkach. Nie próbuj jednak czyścić ryb w zlewie pod bieżącą wodą, łuski zablokują przepływ wody.
- Kolejnym krokiem jest usunięcie skrzeli i wnętrzności. Użyj nożyczek, aby otworzyć odwłok, cięcie biegnie od tylnej płetwy do skrzeli. Usunąć wnętrzności, postępując delikatnie. Ważne jest, aby nie zmiażdżyć pęcherzyka żółciowego. Opłukać tuszę pod wodą. Resztę ryb potraktuj w ten sam sposób.
- Włóż rybę do czystej szklanej miski i zamarynuj ją w sosie sojowym. Sos wlewamy ściśle według normy, jest wystarczająco słony - ważne, żeby nie przesadzić. Nie ma potrzeby dodawania dodatkowej soli.
- Następnie wmieszaj oliwę z oliwek i rozmaryn. Wycisnąć ząbki czosnku za pomocą praski do czosnku. Dodaj mieszaninę do marynaty i pokryj nią wnętrze i zewnętrzną stronę ryby. Teraz dodajemy cytrynę. Przekroić na pół i z jednej części wycisnąć sok na rybę. Drugi - pokrojony w półkrążki, które wkładamy do brzucha każdej tuszki okonia morskiego.
- Po 20 minutach ryba jest gotowa do pieczenia. Nie ma sensu zostawiać go na dłużej, ponieważ delikatne mięso wystarczająco się zamarynowało i wchłonęło wszystkie smaki.
- Piec na otwartej blasze, bez folii czy rękawów. Posmarować naczynie do pieczenia i ułożyć w nim rybę. Rozgrzać piekarnik do 180-200 stopni. Włóż okonia morskiego do pieczenia na 30 minut. Sprawdzaj co jakiś czas, czy ryba jest ugotowana do końca, powinna być złoto-brązowa.
Wyjąć rybę, powinna stać około 5 minut. Można ją podawać, przybraną świeżymi ziołami lub plasterkiem cytryny.
Seabass pieczony w piekarniku z dodatkiem warzyw
Ryby i warzywa - idealne połączenie, niezależnie od metody gotowania, rodzaju ryby i różnorodności warzyw. Ten przepis sprawia, że gotowanie ryb na obiad jest bardzo wygodne. Przygotowanie rano zajmuje około 15 minut, a wieczorem wystarczy tylko włożyć rybę do piekarnika. Podczas gdy okoń morski się piecze, możesz przygotować dodatek w postaci pieczonych warzyw.
Do dania kup rybę 300-350 g. Ten rozmiar jest bardzo wygodny do podawania w porcjach, łatwo jest obliczyć niezbędną ilość ryb dla wszystkich członków rodziny. Rybę będziemy marynować w sposób suchy, wystarczy natrzeć ją wybranymi przyprawami i solą. Gotową rybę podajemy z cytryną.
Składniki:
- 2 sztuki. - seabass (250-300 gramów każda);
- 1 szt. - marchewki;
- 1 -2 szt. - pasternak;
- 1 szt. - słodka papryka;
- 1 szt. - ostra papryka;
- 2-3 kl. - czosnek;
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek;
- Sól;
- Ziele angielskie;
- Słodka papryka;
- Zioła prowansalskie;
- Goździki;
- Cytryna;
- Pietruszka.
warzywPrzepis
krok po kroku:
- Opłucz tusze pod wodą, a następnie oczyść ryby. Użyj tej samej metody, jak opisana powyżej. Usuń łuski nożem, a następnie rozetnij brzuch aż do pokryw skrzelowych.
- Usunąć skrzela i wnętrzności. Rybę wytrzeć papierowym ręcznikiem, przełożyć na talerz.
- Okoń morski bardzo dobrze chłonie przyprawy. Aby ryba była aromatyczna z odrobiną przypraw, należy zmieszać następujące przyprawy. W drewnianym moździerzu utrzeć 3 ziarna pieprzu, 2 goździki, dodać słodką paprykę, sól, zioła prowansalskie.
- Zrób płytkie nacięcia wzdłuż każdej ryby, około 4-5 sztuk. Następnie natrzeć mieszanką rybę na zewnątrz, wewnątrz i w nacięciach. Przykryj talerz folią spożywczą i pozostaw rybę do zamarynowania na 1-1,5 godziny.
- Przygotować warzywa do dekoracji. Warzywa najlepiej jest piec w czasie, gdy ryba się piecze. Czas gotowania jest mniej więcej taki sam. Można je wcześniej obrać i posiekać.
- Do smażenia można użyć dowolnych warzyw, pod warunkiem, że są one ze sobą kompatybilne. Wybraliśmy marchewkę, paprykę i pasternak. Warzywa te podkreślą smak ryby, ale nie będą stanowiły głównego akcentu. Warzywa podsmażamy na oliwie z oliwek.
- Najpierw obieramy czosnek i kroimy go wzdłuż na pół. Następnie obrać ostrą paprykę i pokroić ją w grube paski julienne.
- Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, dodajemy czosnek i paprykę. Po kilku minutach smażenia wyjąć czosnek i wyjąć.
- Papryki można zachować lub usunąć według uznania, można je wykorzystać jako dekorację do podania dania. Obrać marchew, pasternak i paprykę. Pokroić w dużą kostkę, najpierw podsmażyć marchewkę, potem pasternak.
- Gdy warzywa się zrumienią, posolić je i dodać paprykę. Smażyć na średnim ogniu, aż warzywa będą całkowicie ugotowane. Na talerzach ułożyć dekorację.
- Ryba jest zamarynowana i gotowa do pieczenia. Jeśli masz ceramiczną lub glinianą blachę, to jest ona idealna do pieczenia okonia morskiego. Na dnie rozłożyć cienko pokrojoną cytrynę i ułożyć na niej rybę.
- Posmaruj okonia morskiego oliwą z oliwek za pomocą silikonowego pędzelka. Możesz zawinąć ogon w folię, aby zapobiec przywieraniu.
- Rybę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 30 minutach sprawdź, czy ryba jest gotowa.
Za pomocą noża ostrożnie naciąć rybę w pobliżu kręgosłupa. Piec do lekkiego zarumienienia. Ryba jest gotowa. Podawać w porcjach z pieczonymi warzywami.
Okoń morski pieczony w piekarniku w zalewie solankowej
Aby ugotować okonia morskiego w poduszce solnej, potrzebujesz około 1,5 do 2 kg grubej soli morskiej. Technologia gotowania dla tego przepisu jest bardzo prosta - weź rybę, pokryj ją solą, upiecz. Nie obawiaj się dużej ilości soli, ryba pobierze tyle ile będzie potrzebowała.
Składniki:
- 1 szt. -Sabas (900g. -1kg.);
- 2 kg. - sól gruboziarnista;
- 1 szt. - pomarańczowy;
- 1 szt. - cytryna/cytryna;
- 2 szt. - biali;
- Świeże zioła.
soliPrzygotowanie
krok po kroku:- Oczyścić ryby, opłukać pod bieżącą wodą. Pozostawić do wyschnięcia lub wytrzeć ręcznikiem papierowym.
- Rozbić 2 jajka, oddzielić bielmo. Wymieszaj sól i białko jajka, dodaj odrobinę wody.
- Kolejnym krokiem jest przygotowanie blachy do pieczenia ryby. Ułóż warstwę pergaminu, wsyp pół torebki gruboziarnistej soli morskiej. Drobna sól nie jest odpowiednia, ponieważ podczas pieczenia zamieni się w papkę. Na wierzchu rozłożyć okonia morskiego. Pomarańczę i cytrynę pokroić w plasterki, a zioła drobno posiekać. W brzuchu ryby ułożyć plastry owoców i świeże zioła. Połączenie tych trzech składników doskonale współgra z delikatnym mięsem okonia morskiego. Przykryj rybę drugą porcją soli, pozostawiając otwartą głowę, jeśli chcesz. Sól rozprowadzić równomiernie dłońmi, formując ją lekko wokół ryby.
- Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Upiecz rybę w poduszce z soli. Czas pieczenia może się wahać od 35-45 minut. Zależy to od mocy piekarnika i wielkości ryby.
- Po upływie podanego czasu wyjmujemy rybę i pozwalamy jej odpocząć przez 5-10 minut. Przejdź do następnego kroku - usuń wierzchnią warstwę soli. Wyjąć rybę. Istnieją dwie możliwości podania ryby: pierwsza to wyjęcie jej z soli, usunięcie skóry i podanie w porcjach. Ta opcja jest wygodniejsza, ale nie tak skuteczna.
Do uroczystego podania rybę kroi się na poduszce z soli i podaje bezpośrednio na tacy. Skórki zdejmuje się pojedynczo, każdą na osobnym talerzu.
Specjały kulinarne z okonia morskiego
Okoń morski jest wszechstronną rybą, rozważyliśmy tylko kilka opcji gotowania w piekarniku. W rzeczywistości jest ich o wiele więcej. Rybę pieczemy w folii, listkach, posypujemy solą morską itp. W zależności od upodobań, rybę podaje się z sosem, przybraniem lub plasterkiem cytryny i szczyptą octu balsamicznego oraz cukru.
Popularne przyprawy do okonia morskiego to rozmaryn, laur, kolendra, biały pieprz, sok z cytryny, pomarańczy i limonki. Najważniejsze, aby zachować umiar i używać tylko jednej przyprawy. Ryba ta jest łatwa do czyszczenia, a ilość odpadów jest minimalna. Danie z seabassem zawsze wygląda spektakularnie, ponieważ ryba jest porcjowana, a delikatny i soczysty smak mięsa przenosi na wybrzeże Morza Śródziemnego.
Okoń morski jest rybą drapieżną i nazywany jest również lwem morskim lub wilkiem morskim. Jednak to właśnie nazwa seabass zyskała powszechną popularność. Dzieje się tak za sprawą restauracji, które wykorzystują spółgłoskę w nazwie, aby zwrócić uwagę gości na danie. Ten gatunek ryb do masowej konsumpcji jest aktywnie hodowany w sztucznych warunkach, połów dzikich przedstawicieli jest najczęściej zabroniony.
Na połów okoni morskich najlepiej wybrać się do najbliższego supermarketu lub sklepu rybnego. Kupienie świeżego lub schłodzonego okonia morskiego jest w naszym regionie raczej nierealnym zadaniem. Ta ryba jest dostarczana w stanie schłodzonym wyłącznie do pierwszorzędnych restauracji, gdzie jest przechowywana w lodówce ściśle w pojemniku z lodem.
Ten trik jest niezbędny, aby jak najdłużej zachować świeżość tej delikatnej ryby. Wśród ryb mrożonych można wybrać dobre tusze. Aby to zrobić, musisz przestrzegać kilku prostych zasad:
- Bierz tylko całe ryby, abyś mógł ocenić po płetwach i skrzelach, jak są świeże. Należy pamiętać, że niektórzy sprzedawcy, odcinając określone części ryby, próbują ukryć fakt, że była ona wielokrotnie mrożona i nie jest pierwszym świeżym seabassem.
- Zewnętrznie należy wybierać tusze proste, całe, z czerwonymi skrzelami i błyszczącymi łuskami.
- Zwróć uwagę na zapach. Ryba ta nie ma silnego aromatu.
Z ekonomicznego punktu widzenia zaleca się wybierać ryby o wadze powyżej 300-400 gramów. Mniejsze okonie morskie charakteryzują się dużą ilością odpadów, a tym samym niewielką ilością filetów rybnych.
Bezkontaktowa dostawa - w 1 dzień!
Bezpłatnie. A nawet poza miastem! Chefmarket dostarcza towar do 60 km od Moskwy, 30 km od Sankt Petersburga i 30 km od Niżnego Nowogrodu. Podczasskładania zamówienia kliknij na pole wyboru "Dostawa bezdotykowa", a kurier zostawi Twoje pudełko pod Twoimi drzwiami
.Nowy tydzień - nowe menu! Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze produkty na Targu Szefa Kuchni❤.
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu