Okoń morski w piekarniku: przepisy kulinarne

Kto raz spróbuje okonia morskiego przyrządzonego w piekarniku podczas podróży po krajach śródziemnomorskich, z pewnością będzie chciał przyrządzić go w domu. Ryba ta jest zdrowa, pożywna i smaczna, a jej delikatne mięso zadowoli nawet najbardziej wymagającego smakosza.

Seabass z pieca - przepis klasyczny

Oto klasyczna wersja pieczenia okonia morskiego w piekarniku. Ryba jest marynowana, a następnie pieczona. Do marynaty potrzebujemy przyprawy, cytrynę, sól i pieprz. Wyjątkowość proponowanej receptury polega na zastosowaniu sosu sojowego jako pikantnej marynaty.

Składniki:

  • 3 kawałki ryby morskiej o wadze 350-400 g;
  • 1 szt. - cytryna;
  • 70 ml. - sos sojowy;
  • 70 ml. - oliwa z oliwek;
  • 4 ząbki czosnku;
  • Sól, pieprz;
  • Rosemary.
Okoń morski w piekarniku -

przepis klas

ycznyPrzepis kulinarny:
  1. Zacznijmy przetwarzać nasz połów. Zaleca się rozpoczęcie czyszczenia ryby od odcięcia płetwy. Wygodnie jest to zrobić za pomocą nożyczek kuchennych. Płetwa jest dość wyraźna i kolczasta, i jeśli nie zostanie usunięta, może cię zranić podczas dalszego czyszczenia.
  2. Następnie należy usunąć łuski. Bierzemy nóż do ryb i delikatnie przesuwamy się od ogona do głowy, aby usunąć ochronną skórę. Możesz wykonać tę procedurę w misce z wodą, aby łuski nie latały w różnych kierunkach. Nie próbuj jednak czyścić ryb w zlewie pod bieżącą wodą, łuski zablokują przepływ wody.
  3. Kolejnym krokiem jest usunięcie skrzeli i wnętrzności. Użyj nożyczek, aby otworzyć odwłok, cięcie biegnie od tylnej płetwy do skrzeli. Usunąć wnętrzności, postępując delikatnie. Ważne jest, aby nie zmiażdżyć pęcherzyka żółciowego. Opłukać tuszę pod wodą. Resztę ryb potraktuj w ten sam sposób.
  4. Włóż rybę do czystej szklanej miski i zamarynuj ją w sosie sojowym. Sos wlewamy ściśle według normy, jest wystarczająco słony - ważne, żeby nie przesadzić. Nie ma potrzeby dodawania dodatkowej soli.
  5. Następnie wmieszaj oliwę z oliwek i rozmaryn. Wycisnąć ząbki czosnku za pomocą praski do czosnku. Dodaj mieszaninę do marynaty i pokryj nią wnętrze i zewnętrzną stronę ryby. Teraz dodajemy cytrynę. Przekroić na pół i z jednej części wycisnąć sok na rybę. Drugi - pokrojony w półkrążki, które wkładamy do brzucha każdej tuszki okonia morskiego.
  6. Po 20 minutach ryba jest gotowa do pieczenia. Nie ma sensu zostawiać go na dłużej, ponieważ delikatne mięso wystarczająco się zamarynowało i wchłonęło wszystkie smaki.
  7. Piec na otwartej blasze, bez folii czy rękawów. Posmarować naczynie do pieczenia i ułożyć w nim rybę. Rozgrzać piekarnik do 180-200 stopni. Włóż okonia morskiego do pieczenia na 30 minut. Sprawdzaj co jakiś czas, czy ryba jest ugotowana do końca, powinna być złoto-brązowa.

Wyjąć rybę, powinna stać około 5 minut. Można ją podawać, przybraną świeżymi ziołami lub plasterkiem cytryny.

Seabass pieczony w piekarniku z dodatkiem warzyw

Ryby i warzywa - idealne połączenie, niezależnie od metody gotowania, rodzaju ryby i różnorodności warzyw. Ten przepis sprawia, że gotowanie ryb na obiad jest bardzo wygodne. Przygotowanie rano zajmuje około 15 minut, a wieczorem wystarczy tylko włożyć rybę do piekarnika. Podczas gdy okoń morski się piecze, możesz przygotować dodatek w postaci pieczonych warzyw.

Do dania kup rybę 300-350 g. Ten rozmiar jest bardzo wygodny do podawania w porcjach, łatwo jest obliczyć niezbędną ilość ryb dla wszystkich członków rodziny. Rybę będziemy marynować w sposób suchy, wystarczy natrzeć ją wybranymi przyprawami i solą. Gotową rybę podajemy z cytryną.

Składniki:

  • 2 sztuki. - seabass (250-300 gramów każda);
  • 1 szt. - marchewki;
  • 1 -2 szt. - pasternak;
  • 1 szt. - słodka papryka;
  • 1 szt. - ostra papryka;
  • 2-3 kl. - czosnek;
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek;
  • Sól;
  • Ziele angielskie;
  • Słodka papryka;
  • Zioła prowansalskie;
  • Goździki;
  • Cytryna;
  • Pietruszka.
Morszczuk pieczony w piekarniku z dodatkiem

warzywPrzepis

krok po kroku

:

  1. Opłucz tusze pod wodą, a następnie oczyść ryby. Użyj tej samej metody, jak opisana powyżej. Usuń łuski nożem, a następnie rozetnij brzuch aż do pokryw skrzelowych.
  2. Usunąć skrzela i wnętrzności. Rybę wytrzeć papierowym ręcznikiem, przełożyć na talerz.
  3. Okoń morski bardzo dobrze chłonie przyprawy. Aby ryba była aromatyczna z odrobiną przypraw, należy zmieszać następujące przyprawy. W drewnianym moździerzu utrzeć 3 ziarna pieprzu, 2 goździki, dodać słodką paprykę, sól, zioła prowansalskie.
  4. Zrób płytkie nacięcia wzdłuż każdej ryby, około 4-5 sztuk. Następnie natrzeć mieszanką rybę na zewnątrz, wewnątrz i w nacięciach. Przykryj talerz folią spożywczą i pozostaw rybę do zamarynowania na 1-1,5 godziny.
  5. Przygotować warzywa do dekoracji. Warzywa najlepiej jest piec w czasie, gdy ryba się piecze. Czas gotowania jest mniej więcej taki sam. Można je wcześniej obrać i posiekać.
  6. Do smażenia można użyć dowolnych warzyw, pod warunkiem, że są one ze sobą kompatybilne. Wybraliśmy marchewkę, paprykę i pasternak. Warzywa te podkreślą smak ryby, ale nie będą stanowiły głównego akcentu. Warzywa podsmażamy na oliwie z oliwek.
  7. Najpierw obieramy czosnek i kroimy go wzdłuż na pół. Następnie obrać ostrą paprykę i pokroić ją w grube paski julienne.
  8. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, dodajemy czosnek i paprykę. Po kilku minutach smażenia wyjąć czosnek i wyjąć.
  9. Papryki można zachować lub usunąć według uznania, można je wykorzystać jako dekorację do podania dania. Obrać marchew, pasternak i paprykę. Pokroić w dużą kostkę, najpierw podsmażyć marchewkę, potem pasternak.
  10. Gdy warzywa się zrumienią, posolić je i dodać paprykę. Smażyć na średnim ogniu, aż warzywa będą całkowicie ugotowane. Na talerzach ułożyć dekorację.
  11. Ryba jest zamarynowana i gotowa do pieczenia. Jeśli masz ceramiczną lub glinianą blachę, to jest ona idealna do pieczenia okonia morskiego. Na dnie rozłożyć cienko pokrojoną cytrynę i ułożyć na niej rybę.
  12. Posmaruj okonia morskiego oliwą z oliwek za pomocą silikonowego pędzelka. Możesz zawinąć ogon w folię, aby zapobiec przywieraniu.
  13. Rybę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 30 minutach sprawdź, czy ryba jest gotowa.

Za pomocą noża ostrożnie naciąć rybę w pobliżu kręgosłupa. Piec do lekkiego zarumienienia. Ryba jest gotowa. Podawać w porcjach z pieczonymi warzywami.

Okoń morski pieczony w piekarniku w zalewie solankowej

Aby ugotować okonia morskiego w poduszce solnej, potrzebujesz około 1,5 do 2 kg grubej soli morskiej. Technologia gotowania dla tego przepisu jest bardzo prosta - weź rybę, pokryj ją solą, upiecz. Nie obawiaj się dużej ilości soli, ryba pobierze tyle ile będzie potrzebowała.

Składniki:

  • 1 szt. -Sabas (900g. -1kg.);
  • 2 kg. - sól gruboziarnista;
  • 1 szt. - pomarańczowy;
  • 1 szt. - cytryna/cytryna;
  • 2 szt. - biali;
  • Świeże zioła.
Okoń morski pieczony w piekarniku w poduszce z

soliPrzygotowanie

krok po kroku:
  1. Oczyścić ryby, opłukać pod bieżącą wodą. Pozostawić do wyschnięcia lub wytrzeć ręcznikiem papierowym.
  2. Rozbić 2 jajka, oddzielić bielmo. Wymieszaj sól i białko jajka, dodaj odrobinę wody.
  3. Kolejnym krokiem jest przygotowanie blachy do pieczenia ryby. Ułóż warstwę pergaminu, wsyp pół torebki gruboziarnistej soli morskiej. Drobna sól nie jest odpowiednia, ponieważ podczas pieczenia zamieni się w papkę. Na wierzchu rozłożyć okonia morskiego. Pomarańczę i cytrynę pokroić w plasterki, a zioła drobno posiekać. W brzuchu ryby ułożyć plastry owoców i świeże zioła. Połączenie tych trzech składników doskonale współgra z delikatnym mięsem okonia morskiego. Przykryj rybę drugą porcją soli, pozostawiając otwartą głowę, jeśli chcesz. Sól rozprowadzić równomiernie dłońmi, formując ją lekko wokół ryby.
  4. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Upiecz rybę w poduszce z soli. Czas pieczenia może się wahać od 35-45 minut. Zależy to od mocy piekarnika i wielkości ryby.
  5. Po upływie podanego czasu wyjmujemy rybę i pozwalamy jej odpocząć przez 5-10 minut. Przejdź do następnego kroku - usuń wierzchnią warstwę soli. Wyjąć rybę. Istnieją dwie możliwości podania ryby: pierwsza to wyjęcie jej z soli, usunięcie skóry i podanie w porcjach. Ta opcja jest wygodniejsza, ale nie tak skuteczna.

Do uroczystego podania rybę kroi się na poduszce z soli i podaje bezpośrednio na tacy. Skórki zdejmuje się pojedynczo, każdą na osobnym talerzu.

Specjały kulinarne z okonia morskiego

Okoń morski jest wszechstronną rybą, rozważyliśmy tylko kilka opcji gotowania w piekarniku. W rzeczywistości jest ich o wiele więcej. Rybę pieczemy w folii, listkach, posypujemy solą morską itp. W zależności od upodobań, rybę podaje się z sosem, przybraniem lub plasterkiem cytryny i szczyptą octu balsamicznego oraz cukru.

Popularne przyprawy do okonia morskiego to rozmaryn, laur, kolendra, biały pieprz, sok z cytryny, pomarańczy i limonki. Najważniejsze, aby zachować umiar i używać tylko jednej przyprawy. Ryba ta jest łatwa do czyszczenia, a ilość odpadów jest minimalna. Danie z seabassem zawsze wygląda spektakularnie, ponieważ ryba jest porcjowana, a delikatny i soczysty smak mięsa przenosi na wybrzeże Morza Śródziemnego.

Okoń morski jest rybą drapieżną i nazywany jest również lwem morskim lub wilkiem morskim. Jednak to właśnie nazwa seabass zyskała powszechną popularność. Dzieje się tak za sprawą restauracji, które wykorzystują spółgłoskę w nazwie, aby zwrócić uwagę gości na danie. Ten gatunek ryb do masowej konsumpcji jest aktywnie hodowany w sztucznych warunkach, połów dzikich przedstawicieli jest najczęściej zabroniony.

Na połów okoni morskich najlepiej wybrać się do najbliższego supermarketu lub sklepu rybnego. Kupienie świeżego lub schłodzonego okonia morskiego jest w naszym regionie raczej nierealnym zadaniem. Ta ryba jest dostarczana w stanie schłodzonym wyłącznie do pierwszorzędnych restauracji, gdzie jest przechowywana w lodówce ściśle w pojemniku z lodem.

Ten trik jest niezbędny, aby jak najdłużej zachować świeżość tej delikatnej ryby. Wśród ryb mrożonych można wybrać dobre tusze. Aby to zrobić, musisz przestrzegać kilku prostych zasad:

  1. Bierz tylko całe ryby, abyś mógł ocenić po płetwach i skrzelach, jak są świeże. Należy pamiętać, że niektórzy sprzedawcy, odcinając określone części ryby, próbują ukryć fakt, że była ona wielokrotnie mrożona i nie jest pierwszym świeżym seabassem.
  2. Zewnętrznie należy wybierać tusze proste, całe, z czerwonymi skrzelami i błyszczącymi łuskami.
  3. Zwróć uwagę na zapach. Ryba ta nie ma silnego aromatu.

Z ekonomicznego punktu widzenia zaleca się wybierać ryby o wadze powyżej 300-400 gramów. Mniejsze okonie morskie charakteryzują się dużą ilością odpadów, a tym samym niewielką ilością filetów rybnych.

Bezkontaktowa dostawa - w 1 dzień!

Bezpłatnie. A nawet poza miastem! Chefmarket dostarcza towar do 60 km od Moskwy, 30 km od Sankt Petersburga i 30 km od Niżnego Nowogrodu. Podczasskładania zamówienia kliknij na pole wyboru "Dostawa bezdotykowa", a kurier zostawi Twoje pudełko pod Twoimi drzwiami

.

Nowy tydzień - nowe menu! Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze produkty na Targu Szefa Kuchni❤.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu
Auchan