Oryginalne przepisy na dania główne

Przepisy na dania główne są tak różnorodne, że miłośnicy mięsa, ryb, warzyw i zbóż zawsze będą w stanie znaleźć najlepszą opcję dla siebie. Prawdziwą kulinarną sprawnością jest minimalna ilość czasu poświęcona na proces gotowania, a jedzenie jest smaczne i zdrowe. Dzięki garści pysznych pomysłów zawsze będziesz wiedziała, co przyrządzić na główne dania.

Pamiętaj, że przepisy zawsze można urozmaicać różnymi dressingami. Można również podawać jedzenie na różne sposoby. Uroczysty posiłek podawany jest na pięknych półmiskach. Można ją udekorować lub zaaranżować w nietypowy sposób.

Przepisy na drugie dania ze zdjęciami

Przepis na pyszne danie wraz ze zdjęciami pomoże Ci docenić wygląd potrawy. Możesz również dowiedzieć się, jak podawać swoje potrawy. Proste dania boczne są gotowe w ciągu kilku minut, a przepisy ze zdjęciami umożliwiają prawidłowe wykonanie wszystkich czynności.

Quinoa z warzywami i serem

Jeśli szukasz świetnych drugich przepisów na każdy dzień, upewnij się, że wybierzesz quinoa - która jest klasyfikowana jako superfood - jako swoją główną podstawę. Szybko się gotuje i ma wyraźny orzechowy smak. Zaletą quinoa jest to, że jest bezglutenowa i ma bardzo wysoką zawartość białka. Jest odpowiedni dla osób z nietolerancją glutenu.

Płatki dobrze komponują się z serem i warzywami. Quinoa może towarzyszyć prawie każdemu warzywu z wyjątkiem ziemniaków i pomidorów. Drugi przepis poniżej jest idealny na śniadanie, lunch, kolację i obfitą przekąskę. Zbilansowana pod względem zawartości białka, tłuszczu i węglowodanów. Jest niezwykła i z pewnością zasmakuje nawet smakoszom!

Składniki:

- Quinoa - 200 gramów;
- Papryka słodka - 1 szt;
- Cukinia - 1 średnia. Można użyć młodej cukinii - 2-3 sztuki;
- Ser domowy typu suluguni - 120 gramów;
- Jajko kurze - 2 szt;
- Sól i czarny pieprz do smaku;
- Zielenina do podania według uznania;
- Olej - pół łyżki stołowej.






Quinoa z warzywami i serem: przepis krok po kroku ze

zdjęciemSposób przyrządzania

:
  1. Ugotować quinoa do miękkości;
  2. Warzywa pokroić w drobną kostkę, a ser zetrzeć na średniej tarce;
  3. Ubij jajka w misce, aż będą gładkie;
  4. Nasmarować blachę do pieczenia olejem roślinnym;
  5. Dodać warzywa i quinoa, delikatnie wymieszać, wlać jajko i starty ser, posolić i popieprzyć;
  6. Wymieszaj jeszcze raz wszystkie składniki i wyślij do pieczenia w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Aby zapobiec przypalaniu się blatu, należy przykryć tacę folią, którą należy usunąć na 5 minut przed wyłączeniem ognia;
  7. Podawaj danie z dodatkiem świeżych ziół.

Przepis jest dobry zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jest odpowiedni dla osób dbających o swoje zdrowie. Można pominąć ser i wymieszać quinoa z duszonymi warzywami. Nadaje się dla wegetarian, na czczo lub na diecie. Jeśli raz przygotujesz to danie, będziesz chciał spróbować go ponownie.

Gulasz mięsno-warzywny

Półmisek mięsny to świetne rozwiązanie na danie główne. Jest to bardzo sycące danie. Dlatego lepiej podawać ją z duszonymi warzywami, które mogą wzmocnić smak duszonego mięsa. Można przygotować różne rodzaje mięsa. Można dodać nie tylko filet z mięsa, ale także kiełbasy, wędzonki i parówki.

Mięso hodgepodge przyrządza się z co najmniej 3 rodzajów mięsa. Ważne jest, aby zdać sobie sprawę, że każdy filet ma swój własny czas gotowania. Dlatego składniki muszą być dodawane stopniowo. Potrzeba około 2 godzin, aby ugotować to danie. Ale efekt jest tego wart. Ten przepis jest idealny na świąteczny stół lub obfite przyjęcie, kiedy chcesz zaskoczyć swoich gości. Użyj żeliwnej patelni z wysokimi krawędziami lub kociołka. Na patelni o grubych ściankach potrawy będą się dusić, a nie przypalać.

Składniki:

- Kapusta biała - pół małego widelca;
- Pomidor - 2 szt;
- Papryka bułgarska - 1 szt;
- Cebula - 1 szt;
- Marchew - 1 średnia marchew;
- Filet wołowy - 200 gr;
- Polędwica lub karkówka wieprzowa - 200 g;
- Mięso z udźca indyka - 200 gramów;
- Filet jagnięcy - 200 gr;
- Sól, czerwony i czarny pieprz do smaku;
- Olej roślinny - 2 łyżki stołowe;
- Świeża zielenina do podania.










Duszone mięso z warzywami: przepis ze

zdjęciemSposób przyrządzania

:
  1. Mięso dobrze umyć, usunąć wszystkie błony i żyły, pokroić na średnie 3-4 cm kawałki;
  2. Marchew pokroić w cienkie paski, jak do pilawu czy lagmana;
  3. Cebulę pokroić w półkrążki;
  4. Na głębokiej patelni podsmażamy cebulę i marchewkę;
  5. Jak tylko cebula stanie się przezroczysta, dodajemy plastry wołowiny, lekko podsmażamy i dolewamy pół szklanki wody;
  6. Mięso dusimy pod zamkniętą pokrywą;
  7. Po 20-30 minutach dodajemy jagnięcinę i ponownie dolewamy trochę wody, tak aby masa mięsna była duszona, a nie smażona;
  8. Po pół godzinie dodać wieprzowinę i indyka;
  9. Smażyć wieprzowinę przez kolejne 30 minut.
  10. Kapustę poszatkować na plastry o grubości 4-5 mm i dodać do mięsa;
  11. Po 20 minutach dodać paprykę i pomidora. Warzywa powinny być pokrojone w plastry;
  12. Doprawić solą i pieprzem;
  13. Dusimy jeszcze przez 10 minut i wyłączamy ogień;
  14. Pozostawić naczynie do zaparzenia na pół godziny pod zamkniętą pokrywką;
  15. Podawać z dużą ilością drobno posiekanej zieleniny.

Zapiekanka ziemniaczana z halibutem

Zapiekanki są bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymagają specjalnych umiejętności. Wystarczy tylko wymieszać odpowiednie składniki i wysłać danie do pieczenia w piekarniku. Do zapiekanek zwykle używa się mięsa lub mięsa mielonego. Jednak dania na bazie ryb są nie mniej smaczne i obfite.

Jeśli nie wiesz, co zrobić na 2 z halibutem, docenisz ten przepis. Filet z halibuta jest bardzo delikatny, obfity i smaczny. Ryba ta jest bogata w witaminy i minerały, cenne aminokwasy i niezbędne kwasy tłuszczowe. Chociaż zapiekanki odnoszą się do codziennych posiłków, ten przepis jest idealny na uroczyste okazje.

Składniki:

- Ziemniaki - 4-6 sztuk;
- Filet z halibuta - 500 gr;
- Pomidor - 2 szt;
- Kwaśna śmietana - 3 łyżki stołowe;
- 20 % śmietany - 5 łyżek stołowych;
- Sól i czarny pieprz do smaku;
- Sok z cytryny - 3 łyżki stołowe;
- Jajko - 1 jajko;
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka stołowa;
- Musztarda - 1 łyżeczka;
- Ser twardy - 100 gr.









Zapiekanka ziemniaczana z halibutem: przepis krok po kroku ze zdjęciemMetoda

przygotowania

:
  1. Rybę dobrze umyć, pokroić w średnie plastry, posolić i popieprzyć, zalać 1 łyżką soku z cytryny, skropić olejem roślinnym i pozostawić do marynowania na 30 minut;
  2. Ziemniaki umyć, pokroić w krążki i ugotować w osolonej wodzie do miękkości, około 10 minut;
  3. W misce wymieszać śmietanę, kwaśną śmietanę, musztardę i sok z cytryny. Delikatnie ubijamy sos trzepaczką;
  4. Na wysmarowanej tłuszczem blasze ułożyć ziemniaki, rybę i ponownie ziemniaki, a następnie pomidora;
  5. Każdą warstwę doprawić solą i pieprzem;
  6. Wylać sos na podstawę i przykryć startym serem;
  7. Piec przez 30-35 minut w temperaturze 180 stopni;
  8. Podawaj zapiekankę na gorąco z dodatkiem świeżych ziół.

Miękki indyk w sosie miodowo-musztardowym

Dietetycy zalecają spożywanie mięsa z indyka, gdyż jest ono praktycznie beztłuszczowe, bogate w białko i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Produkt jest lekkostrawny, normalizuje procesy metaboliczne w organizmie i wspomaga układ odpornościowy. Dlatego mięso z indyka powinno być zawsze uwzględniane w codziennej diecie.

Mięso z indyka ma delikatny smak, jeśli jest prawidłowo przyrządzone. Dobrze komponuje się z świeżymi lub duszonymi warzywami, płatkami śniadaniowymi. Lepiej nie podawać indyka z ryżem lub ziemniakami, ponieważ te pokarmy zwiększają indeks glikemiczny, podnosząc poziom cukru we krwi. Ponadto mięso jest świetne na sytość, a w połączeniu z ryżem czy ziemniakami może przeciążyć organizm.

Składniki:

- Pierś z indyka - 1 kg;
- Miód - 2 łyżki stołowe;
- Musztarda - 1,5 łyżki stołowej;
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki stołowe;
- Ocet - 1 łyżka stołowa;
- Sól - 1 łyżka.




Miękki indyk w sosie miodowo-musztardowym:

przepisSposób przy

rządzania:
  1. Mięso umyć, oczyścić z folii, nakłuć nożem, ale nie kroić!
  2. Przygotować marynatę. W misce wymieszaj miód, musztardę, ocet i olej roślinny;
  3. Obłożyć mięso marynatą ze wszystkich stron i pozostawić na 4-6 godzin.
  4. Minimalny czas marynowania wynosi 2 godziny;
  5. Indyka pieczemy w blasze przykrytej folią. Jeśli chcesz, możesz zawinąć mięso w folię, ale nie ciasno!
  6. Przed pieczeniem mięsa odcedzić marynatę;
  7. Pieczemy indyka przez 60 minut w temperaturze 180 stopni;
  8. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię i skropić mięso marynatą;
  9. Przed podaniem pokroić indyka na duże plastry;
  10. Mięso podawać na płaskim półmisku z sosem.

Oryginalne placki z kaszy gryczanej

Przepisy na 2 dania mogą być chude, ale niesamowicie smaczne. Do tej kategorii należą kotlety z kaszy gryczanej. Danie jest uniwersalne. Nadaje się na śniadanie, obiad i kolację. Kotlety z kaszy gryczanej można podawać na zimno i na ciepło. Można je podawać z majonezem, śmietaną, sosem czosnkowym, a nawet pomidorowym.

Gryka jest bogata w żelazo i inne minerały, które wspomagają pracę serca i naczyń krwionośnych. Jest dobrze przyswajalny przez organizm i daje uczucie sytości na kilka godzin. Gryka należy do produktów dietetycznych. Dzięki temu nie obciąża żołądka i sprzyja odchudzaniu.

Składniki:

- Kasza gryczana - 150 gramów;
- Ser twardy - 100 gr;
- Jedno jajko kurze - 2 sztuki;
- Cebula - 1 szt;
- Sól i pieprz do smaku.



Oryginalne placki gryczane:

przepis

krok po krokuSposób przyrządzania:
  1. Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości;
  2. Zetrzeć ser na średniej wielkości tarce;
  3. W misce wymieszać kaszę, jajka, ser, drobno startą cebulę;
  4. Posolić i popieprzyć podstawę;
  5. Z mięsa mielonego mokrymi rękami formujemy kotlety, obtaczamy je w mące, smażymy na patelni na niewielkiej ilości masła na złoty kolor;
  6. Podawaj kotlety z dodatkiem świeżych warzyw i zieleniny.

Przepisy na drugi z nich są bardzo różnorodne. Trzeba tylko zdecydować się na podstawę dania. Przepis zawsze można dowolnie zmieniać, dodając lub usuwając kolejne składniki.

Oryginalne przepisy na dania gorące mogą urozmaicić codzienną dietę. Danie główne jest nieodzowną częścią pełnego obiadu lub kolacji. Podaje się ją bezpośrednio po zupie. Dania gorące oparte są na różnych rodzajach mięsa, ryb, zbóż i warzyw. Można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Różnorodne sosy i dressingi oraz świeże zioła pomagają urozmaicić smak potraw.

Kuchnie różnych krajów mają swoje własne tradycyjne dania gorące. Na przykład, we Włoszech zwyczajowo podaje się lasagne, w Hiszpanii - paellę, w Uzbekistanie - pilaw, w Grecji - pomidorowe placki. Podczas gdy w Europie ludzie starają się używać owoców morza do dań głównych, w Rosji używa się mięsa, drobiu lub ryb. Ale nikt nie zabrania dodawania owoców morza. Każdy ma inne nawyki żywieniowe.

Co przygotować na gorący posiłek?

Istnieją różne przepisy na dania gorące. Dobierz je do okazji. Na przykład, danie na świąteczny stół powinno być bardziej spektakularne i apetyczne. Powinna ona podnosić na duchu i wzmacniać świąteczną atmosferę.

Co mogę dostać na danie główne?

Pierwszą rzeczą, o której należy pomyśleć przygotowując danie główne, jest to, co podać. Jeśli chcesz go podać na lunch, powinien być obfity, a jeśli przygotowujesz go na kolację, powinien być lżejszy. Można stosować różne metody gotowania: duszenie, gotowanie, smażenie i pieczenie. Produkty mogą być gotowane nie tylko na kuchence, ale również w parowarze, multicookerze lub innych nowoczesnych urządzeniach ułatwiających proces gotowania.

Oryginalne przepisy na gorące dania urodzinowe

Należy starać się przygotować nietypowe drugie dania na urodziny, przepisy na francuskie mięso, kurczaka pod serem i tłuczone ziemniaki jako dodatek lepiej zostawić na codzienne okazje. Nie musisz spędzać godzin na gotowaniu, aby zaskoczyć swoich gości. Trzeba tylko podać jedzenie w nowy sposób.

Na przykład, zwykłe puree ziemniaczane można wymieszać z czosnkiem, kwaśną śmietaną i zawinąć w cienki lavash, który można smażyć na patelni lub piec w piekarniku. Boczne danie wygląda bardzo nietypowo. Gościom na pewno się spodoba.

Gniazda ziemniaków

Obfite danie, które można porcjować. Musisz wziąć pod uwagę liczbę gości i zrobić kilka dodatkowych porcji. To jest tak smaczne, że na pewno sprawisz, że Twoi goście będą błagać o więcej!

Gniazda ziemniaczane podawane są z jajkami przepiórczymi. Jeśli chcesz, aby porcje były większe, możesz użyć kurzych jaj. Gniazda są nadziewane mięsem i grzybami. W razie potrzeby można użyć szynki i sera lub innej kombinacji produktów.

Składniki:

- Ziemniaki - 5 sztuk;
- Filet z kurczaka - 150 gr;
- Jaja przepiórcze - 10 jaj;
- Dowolne grzyby - 150 gr;
- Świeże zioła - 1 pęczek;
- Olej roślinny - 4 łyżki stołowe;
- Sól i czarny pieprz do smaku.





Gniazda ziemniaczane:

przepis

krok po krokuSposób przyrządzania:
  1. Ziemniaki umyć, osuszyć i zawinąć w folię. Nie jest konieczne zdejmowanie skóry. Rośliny korzeniowe pieczone są w marynacie;
  2. Pieczemy ziemniaki przez 30 minut w temperaturze 200 stopni;
  3. Wyjmij ziemniaki, ostudź je i zetrzyj na tarce;
  4. Filet z kurczaka gotujemy do miękkości i kroimy w drobną kostkę;
  5. Umyj grzyby, posiekaj je drobno i usmaż na oleju roślinnym do miękkości;
  6. Mięso i pieczarki mieszamy razem, doprawiamy solą i pieprzem;
  7. Silikonową formę do muffinów wysmarować olejem.
  8. Ułóż ziemniaki w kształt gniazda. Włóż ziemniaki do piekarnika na 5 do 7 minut. Ziemniaki powinny lekko zbrązowieć;
  9. Na środku umieścić nadzienie, a następnie delikatnie wbijać po jednym jajku. Wokół masy jajecznej ułożyć aureolę z zieleniny;
  10. Piec danie przez 5-7 minut, aż jajko zastygnie;
  11. Podawaj danie do stołu!

Kurczak z pomarańczami

Kurczak z pomarańczami jest niesamowicie aromatyczny. Ma przyjemnie słodki smak. Mięso upieczone w piekarniku jest przepysznie kruche. Dosłownie rozpływa się w ustach. Kurczaka można podawać z dowolnym przybraniem. Idealne będą świeże lub duszone warzywa i ryż.

Można użyć każdego rodzaju mięsa - podudzi, udek lub filetów. Mięso z kością jest bardziej soczyste. Należy wziąć to pod uwagę. W przeciwnym razie wynik może nie być satysfakcjonujący.

Składniki:

  • Podudzia z kurczaka - 1 kg;
  • Pomarańcza - 2 szt. Pomarańcze muszą być duże!
  • Cebula - 2 szt;
  • Cebula czerwona - 1 główka;
  • Miód płynny - 1 łyżeczka;
  • Czosnek - 2 ząbki;
  • Sól i czarny pieprz do smaku;
  • Przyprawy dowolne - 1 łyżeczka;
  • Olej roślinny - 1 łyżeczka.
Kurczak z pomarańczami:

przepis

krok po krokuSposób

przyrządzania

:
  1. Umyć golenie, osuszyć. Powtórzyć tę samą procedurę z pomarańczami;
  2. Cebulę obrać, pokroić w duże plastry;
  3. Wyciśnij sok z jednej pomarańczy i zetrzyj skórkę na drobnej tarce;
  4. W misce wymieszaj sok z pomarańczy z czosnkiem, przyprawami i solą. Marynatę delikatnie wymieszać.
  5. Następnie dodajemy odrobinę oleju roślinnego i miodu. Wymieszać jeszcze raz;
  6. Przykryj golonki marynatą i odstaw do lodówki na 3-5 godzin. Co 20-30 minut wyjmować mięso i mieszać;
  7. Jedną pomarańczę pokroić w plastry, takie same jak cebulę;
  8. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem i układamy na dnie cebulę, następnie kurczaka, a potem pomarańcze;
    Dodaj ½ marynaty do kurczaka. Pozostałą część pozostawić do podania z potrawą;
  9. Gotuj produkt przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Proste i pyszne dania na ciepło

Greckie klopsiki Domatokefteedes to pyszne danie wielkopostne. Jest to przepis, który zadowoli wszystkich zwolenników zdrowego odżywiania i diety wegetariańskiej. Jest szybki, niskokaloryczny i bardzo smaczny.

Klopsiki podawane są z białym sosem tzatziki lub zielonym chutneyem. Z reguły Grecy preferują pierwszą opcję.

Składniki:

  • Pomidory - 600 gr;
  • Mąka - 1 filiżanka;
  • Cebula - 1 szt;
  • Sól - 1 łyżeczka;
  • Cukier - ½ łyżeczki;
  • Świeże zioła: pietruszka, bazylia, koperek - 1 pęczek;
  • Czosnek - 2 ząbki;
  • Czarny pieprz do smaku;
  • Oliwa z oliwek - do smażenia. Można użyć dowolnego bezzapachowego oleju słonecznikowego;
  • Świeży ogórek - ½ sztuki;
  • Ogórek solony - 1/3 sztuki;
  • Kwaśna śmietana - 4 łyżki stołowe.
    • Proste i pyszne dania na ciepło

Metoda przygotowania:

  1. Pomidory obrać ze skórki za pomocą obieraczki do warzyw, usunąć szypułkę, nasiona i pokroić w kostkę. Lekko odciśnij pomidory, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci;
  2. Posiekać jeden ząbek czosnku. To samo zrób z cebulą i ziołami;
  3. Wymieszaj w misce pomidory, cebulę, czosnek i zioła;
  4. Dodaj do nadzienia przesianą mąkę, sól i czarny pieprz i ugniataj do uzyskania gładkiej konsystencji;
  5. Mokrymi rękoma formujemy małe kotleciki, które smażymy z każdej strony na złoty kolor;
  6. Posiekać ząbek czosnku i zetrzeć ogórki na tarce, wymieszać z kwaśną śmietaną. Sos doprawiamy solą i pieprzem i podajemy z kotletami.

Jeśli nie wiesz, co przyrządzić na ciepły posiłek, proste przepisy pomogą Ci podjąć decyzję. Wybierz kilka opcji i eksperymentuj z metodami podawania, dressingami i sosami. Wprowadzaj nowe przyprawy, aby uzyskać oryginalne smaki.

Możesz również polubić:

Jak przyrządzić gładzicę: przepisy kulinarne

Tilapia: przepisy kulinarne

Jak gotować gromadnik: przepisy kulinarne

Podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się i szukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Wypróbuj nasze menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu
Auchan