Oryginalne przepisy na gobbledygook w piekarniku

Aby urozmaicić codzienną dietę, przygotuj w piekarniku placki ziemniaczane - ten przepis pozwala zrobić placki z mięsa mielonego, mielonej ryby lub warzyw. Najpopularniejszy przepis zawiera mieloną wołowinę, ponieważ bardzo dobrze zachowuje ona swój kształt. Osobliwością zrazy jest to, że w środku znajduje się farsz. Jako nadzienie można wykorzystać wszystko, co jest pod ręką, od warzyw i jajek po ser i orzechy.

Zrazy są domowej roboty gotowymi pasztecikami, które można ugotować od razu lub zamrozić i wyjąć, gdy są potrzebne. Mrożone klopsiki przydają się, gdy trzeba zrobić pełny obiad, ale nie ma się czasu na cały proces. Najprostszym nadzieniem jest ser. Można go po prostu zetrzeć na tarce i włożyć na środek placków, albo wymieszać z ziołami i czosnkiem.

Pierożki z mięsem w piekarniku: przepis z jajkiem

Jajka w kotlecie można umieścić w postaci posiekanej, a można w całości. W tym drugim przypadku otrzymujemy bardzo nietypowe danie, które pokochają dzieci. Mięsne szaleństwo podawaj z dowolnym warzywnym dodatkiem, płatkami śniadaniowymi lub makaronem. W zwykłym piekarniku piecze się je bardzo szybko. Do nadzienia można dodać świeże zioła. Danie okaże się wiosennie świeże i apetyczne!

Kotlety mięsne z jajkiem są bardzo sycące. Doskonale nadaje się jako składnik drugiego dania na obiad lub jako samodzielne danie na kolację. Jeśli chodzi o mięso mielone, nie ma żadnych ograniczeń. Jeśli chcesz, aby klopsiki były dietetyczne, użyj mielonego mięsa z kurczaka lub indyka. Dla tych, którzy lubią utuczyć się, nada się mieszane mięso mielone z większą ilością wieprzowiny.

Składniki:

- Dowolne mięso mielone - 400 gramów;
- 5 jaj kurzych;
- Sól - 1 łyżeczka;
- Czarny pieprz i przyprawy do smaku.


Mięso zrazy w piekarniku: przepis z

jajkiemSposób przy

rządzania:
  1. Do mięsa mielonego wbić jajko, dodać sól, czarny pieprz i przyprawy, dobrze wymieszać;
  2. Jajka gotujemy do miękkości, studzimy i obieramy;
  3. Mokrymi dłońmi nabieramy odrobinę mięsa mielonego, formujemy mały kubeczek, do którego wkładamy całe jajko;
  4. Jajko przykrywamy drugą częścią nadzienia, formując podłużny kotlet, który zawijamy w folię;
  5. Kotlety układamy na blasze do pieczenia, zalewamy szklanką wody i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na 40 minut;
  6. Klopsiki można podawać w całości lub pokroić je na 0,5 cm kawałki, tak aby jajko było widoczne.

Jeśli używasz mielonego kurczaka, możesz dodać do niego posiekane paluszki krabowe, jeśli chcesz. Danie okaże się nie tylko smaczne, ale i oryginalne!

Pierożki z pieczarkami w piekarniku: przepis z fotografią

Świetnym dodatkiem do mięsa będą pieczarki. Podkreślą one smak mięsa, czyniąc go bardziej wyrazistym. Pieczarki można po prostu usmażyć i włożyć do środka zrazy. Faszerowane klopsiki będą smakowały jeszcze lepiej z dodatkiem sera.

Potrawę można również usmażyć na patelni, jeśli wolisz. Nadziewane paszteciki są smaczniejsze i zdrowsze, jeśli upieczemy je w piekarniku. W tym przypadku można zmniejszyć zawartość tłuszczu w i tak już gęstym kalorycznie daniu. Z reguły zrazy (klopsiki) są pieczone w piekarniku bez sosu. Ale domowa kuchnia pozwala na różne eksperymenty!

Składniki:

- Dowolne mięso mielone - 500 gr;
- Cebula - 1 szt;
- Jedno jajko kurze - 1 jajko;
- Pieczarki lub dowolne inne grzyby - 200 gr;
- Sól, przyprawy do smaku;
- Olej roślinny do smażenia;
- Ser twardy - 100 gramów.





Pierożki z pieczarkami w piekarniku: przepis ze

zdjęciemSposób przy

rządzania:
  1. Cebulę przepuścić przez blender i połączyć z mięsem mielonym, solą, pieprzem i delikatnie wymieszać;
  2. Zawiń miskę z nadzieniem w folię i pozostaw w lodówce na 1-2 godziny;
  3. Grzyby pokroić na małe kawałki i smażyć na oleju roślinnym do miękkości;
  4. Ser zetrzeć na tarce lub pokroić na małe kawałki;
  5. Z farszu uformować owalny kształt, na środku położyć farsz z wystudzonych pieczarek i sera;
  6. Farsz ostrożnie wypełnić mięsem mielonym;
  7. Umieść kotlety w szklanym naczyniu do pieczenia, posmarowanym olejem roślinnym. Można dodać 3-5 łyżek stołowych wody;
  8. Gotować przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Miękkie mięso zrazy: przepis z fotografią w piekarniku

Miękkie i prawie dietetyczne okazują się szalone z nadzieniem twarogowym. Jeśli chcemy obniżyć kaloryczność dania, należy wybrać twaróg o niskiej zawartości tłuszczu. Jeśli nie liczysz kalorii, kupując twaróg, wybieraj produkty tłuste. Twarogowa baza dobrze komponuje się z ziołami i czosnkiem. Sprawi, że smak zwykłych kotletów stanie się bardziej wytrawny i niezwykły.

Twaróg serowy jest bogaty w aminokwasy, witaminy i minerały. Jest łatwo trawiona przez organizm, nasycając go wartościowymi składnikami. Nie musisz używać świeżego twarogu, aby zrobić nadzienie do zrazy, możesz wyjąć produkt z zamrażarki i rozmrozić go!

Składniki:

- Mielona wołowina - 450 gr;
- Cebula - 1 tarka;
- Bułka tarta - 8 łyżek stołowych;
- Mleko - 2 łyżki stołowe;
- Czosnek - 3 ząbki;
- Świeże zioła - 1 mały pęczek;
- Ser żółty - 200 g;
- Kwaśna śmietana lub niesłodzony jogurt - 1 łyżka stołowa;
- Mąka - 1 łyżka stołowa;
- Jedno jajko kurze - 1 jajko;
- Olej roślinny - 1 łyżka stołowa.









Miękkie mięso zrazy: przepis ze zdjęciem w

piekarnikuSposób przyrządzania

:
  1. Cebulę i czosnek zmielić w maszynce do mięsa i dodać do mięsa mielonego;
  2. Do mleka wsypać 3 łyżki bułki tartej. Jeśli w przepisie nie używasz bułki tartej, możesz użyć dowolnej bułki tartej, niekoniecznie świeżej;
  3. Mięso mielone wymieszamy z namoczoną bułką tartą, solą i pieprzem i odstawimy do lodówki na godzinę;
  4. Zioła drobno posiekać i dodać do puree z twarogu;
  5. Do twarogu dodać kwaśną śmietanę i mielony czosnek, delikatnie wymieszać. Masa twarogowa nie powinna być zbyt mokra;
  6. Mokrymi dłońmi formujemy z twarogu małe kuleczki, które posłużą nam jako farsz;
  7. Wyjmujemy farsz i formujemy z niego kulki, których liczba powinna pokrywać się z liczbą kulek twarogu;
  8. Uformuj zrazy, chowając w środku kulkę twarogu;
  9. Zanurz każdą zrazy najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej;
  10. Umieść zrazy na wysmarowanej tłuszczem blasze i piecz przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Jako nadzienie można wykorzystać duszoną marchew lub kapustę. Często kładziemy tłuczone ziemniaki z czosnkiem. Warzywne zrazy zazwyczaj dobrze sprawdzają się na codziennym stole. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości, możesz przygotować mięsne zrazy nadziewane szynką i serem. Taki kotlet wygląda bardzo apetycznie i co najważniejsze wychodzi pyszny.

Mam nietypowe podejście do zrazy z zielonym groszkiem i fasolką szparagową, którą można zastąpić ciecierzycą z puszki. W przeciwieństwie do poprzednich przepisów, nadzienie nie jest schowane w środku, ale dodane do nadzienia. Danie wygląda kolorowo. Można ją również podawać bez dodatku.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu
Auchan