Oryginalne przepisy na gotowanie ciecierzycy

Ciecierzyca jest ostoją kuchni indyjskiej, orientalnej i azjatyckiej, a przepisy pozwalają na włączenie jej do zup, dań gorących, sałatek, przekąsek i pasztetów. Głównym składnikiem produktu jest lekkostrawne białko, które pod względem wartości dorównuje kurczakowi i niektórym mięsom. Ciecierzyca znajduje się w diecie osób odżywiających się na surowo, wegan, wegetarian i wszystkich tych, którzy z jakichś powodów nie jedzą mięsa. Produkt jest bogaty w błonnik, który delikatnie oczyszcza jelita, zapobiega wysypkom skórnym i różnym stanom zapalnym.

Ciecierzyca jest preferowana przez sportowców i osoby dbające o zdrowie. Zawiera aminokwas lizynę, który pomaga zwiększyć masę mięśniową. Jak wszystkie rośliny strączkowe, ciecierzyca może powodować wzdęcia i gazy. Dlatego należy je spożywać tylko w ograniczonych ilościach.

Jak gotować ciecierzycę: wskazówki kulinarneJak

gotować ciecierzycę?

Ciecierzyca ma raczej neutralny smak. Dlatego często dodaje się je do zup, różnych dań, gotowanych w bulionie warzywnym. Gdy ciecierzycę łączy się z kilkoma innymi produktami, wchłania ona smaki pozostałych składników i nabiera oryginalnego smaku. Dostępna jest ciecierzyca sucha i konserwowa. Najpierw je namocz, a potem ugotuj. Moczenie produktu w zimnej wodzie przez 12-18 godzin. Następnie wodę odcedzamy, przy okazji można ją stosować zamiast odżywki po umyciu głowy, jeśli są problemy z łupieżem.

Ciecierzycę gotuje się dość długo, od 45 do 90 minut na wolnym ogniu. Tak długi proces gotowania czasami zniechęca ludzi. Ale nie bez powodu! W efekcie otrzymujemy pożywny produkt, który doskonale zaspokaja głód i nasyca organizm wartościowymi substancjami. Jeśli musisz ugotować danie szybko, a absolutnie nie masz czasu, możesz użyć odpowiednika z puszki.

Dania z ciecierzycy: przepisy na różne okazje

Musisz wiedzieć jedną małą subtelność, przed gotowaniem ciecierzycy, przepisy wskazują, ile trzeba wziąć produkt w gramach. Po namoczeniu produkt podwaja swoją objętość. Dlatego suchej ciecierzycy powinno być o połowę mniej niż podano w przepisie. Posól je pod koniec gotowania, w przeciwnym razie pozostaną twarde!

Ciecierzyca jest podstawą tak popularnych orientalnych dań jak hummus i felafel. Nadają się do przygotowania pilawu, obfitych i niesamowicie smacznych zup przecierowych, a także dań na słodko!

Przepis na klasyczny hummus

Hummus to przekąska z puree z ciecierzycy doprawiona oliwą z oliwek. Potrawa ta jest tradycyjnie podawana na Wschodzie. Występuje w postaci pasztetu. Danie to jest idealne dla dużego towarzystwa jako aperitif do dania głównego. Ale musisz uważać, bo możesz nie mieć ochoty na danie główne!

Hummus podawany jest z chlebem pita, grzankami lub chlebem tostowym. Można nim smarować kanapki, a także przyprawiać nim potrawy warzywne, mięsne lub rybne. Dobrze komponuje się z każdym daniem dodatkowym. Spożywana na śniadanie świetnie zaspokaja głód, a na kolację eliminuje przejadanie się na czas snu.

Składniki:

- Suszony hummus - 400 gramów;
- Oliwa z oliwek - 5 łyżek stołowych;
- Sok z cytryny - 5 łyżek stołowych;
- Sezam - 3 łyżki stołowe;
- Czosnek - 3 ząbki;
- Kminek lub zira - 1 łyżeczka;
- Sól i czarny pieprz do smaku.




 

Klasyczny przepis na hummus z

fotografiamiSposób przyrządzania

:

  1. Namoczyć ciecierzycę na noc;
  2. Rano odcedzić wodę, dodać ciecierzycę i gotować na wolnym ogniu przez około 2 godziny, aż zmięknie;
  3. Jeśli pojawi się piana, usuń ją za pomocą zwykłego odpieniacza;
  4. Sezam i kminek gotujemy na suchej patelni z grubym dnem przez około 2 minuty. Ziarna sezamu powinny być lekko złote, nie przypalone. Zira powinna wydobyć swój aromat;
  5. Sezam i kminek wymieszać z oliwą z oliwek i utrzeć w moździerzu lub blenderze;
  6. Odcedzić ciecierzycę, zachowując wywar;
  7. Dodać obrany czosnek do ciecierzycy i przecedzić masę, dodając odrobinę bulionu. Pasztet nie powinien być bardzo gęsty. Powinien być tak gęsty jak kasza manna;
  8. Rozdrobnione ziarna sezamu wymieszać z puree z ciecierzycy, dodać sok z cytryny, sól i pieprz, dokładnie wymieszać;
  9. Pozostawić w lodówce na 30-60 minut, a następnie podawać!

Arabski falafel

Jeśli zastanawiasz się, jak sprawić, by ciecierzyca była pyszna, ten przepis na falafel jest stworzony właśnie dla Ciebie. Danie należy do kategorii fast food. Prosty sposób przygotowania sprawił, że stał się on podstawą w małych barach z przekąskami i ulicznych punktach gastronomicznych na całym świecie.

Falafel podaje się zawinięty w chleb pita lub chlebek pita z dużą ilością świeżych warzyw. Jeśli chodzi o sosy, idealny będzie majonez lub pasta tahini z nasion sezamu.

Składniki:

- Ugotowana ciecierzyca - 2 filiżanki;
- Czosnek - 5 ząbków;
- Posiekana cebula - 2 główki;
- Świeże zioła - 1 pęczek;
- Sól - 1 łyżeczka;
- Kminek - 2 łyżeczki;
- Czerwony pieprz do smaku;
- Olej do smażenia;
- Mąka - ½ szklanki.






 

Arabski falafel: przepis krok po kroku z

fotografiamiSposób przyrządzania

:

  1. Ciecierzycę gotujemy do miękkości;
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, zioła drobno posiekać;
  3. Wymieszać ciecierzycę z posiekaną cebulą, czosnkiem i ziołami. Masę przepuścić przez blender;
  4. Z powstałego puree uformuj małe kotleciki w formie kulek. Jeśli masa się rozleje, dodajemy trochę mąki;
  5. Umieść kulki na blasze do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym i piecz do uzyskania chrupiącego brązu;
  6. Jeśli wolisz, usmaż kulki na dużej ilości oleju roślinnego. Ale w tym przypadku danie jest bardzo kaloryczne i tłuste;
  7. Falafel jest wygodny, ponieważ może być spożywany na śniadanie, obiad i kolację, a także jako szybka przekąska.

Bezmączne pomarańczowe muffiny z ciecierzycą

Jeśli nie wiesz, co można zrobić z ciecierzycy, pozwól sobie na pyszne ciasto. Jest zrobiony całkowicie bez mąki, więc spodoba się zarówno miłośnikom zdrowia, jak i tym, którzy ograniczają ilość mąki w swojej diecie.

Składniki:

- Ciecierzyca świeża lub z puszki - 450 gramów;
- Jaja kurze - 4 szt;
- Pomarańcza - 1 szt;
- Rozczyn - 1 łyżeczka;
- Cynamon - 2,5 łyżeczki;
- Cukier puder - 7 łyżek stołowych.



 

Bezmączne pomarańczowe muffiny z ciecierzycąPrzygotowanie

:

  1. Ciecierzycę zmielić blenderem na pastę i wymieszać z jajkami kurzymi;
  2. Do ciecierzycy dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder i cynamon;
    Wyciśnij sok z pomarańczy i zetrzyj skórkę na drobnej tarce;
  3. Dodaj sok i skórkę z pomarańczy do mieszanki z ciecierzycą i dobrze wymieszaj;
  4. Posmarować naczynie do pieczenia i umieścić w nim ciasto;
  5. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut;
  6. Przed podaniem udekorować cukrem pudrem i cynamonem.

Z ciecierzycy przygotowuje się bardzo smaczne zupy. Ciecierzycę można uwzględnić jako jeden ze składników, dodać w niewielkiej ilości lub wykorzystać jako główny składnik. Tak czy inaczej, będziesz zachwycony tym niezwykłym smakiem!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu