Oryginalne przepisy na potrawy z kiełbasą

Zawsze nowe gazetki promocyjne zobacz!

W wielu rodzinach kiełbasa jest produktem, który zawsze jest obecny w lodówce. Pewnie zastanawiacie się więc, co można zrobić z kiełbasy. Można z niego przyrządzać kanapki, przekąski, zupy, wypieki i wiele innych potraw. Z gotowanej kiełbasy w naturalnej osłonce powstają niezwykle smaczne roladki, które można nadziewać różnymi mięsami mielonymi.

Różne rodzaje kiełbasy mają różne właściwości smakowe. Należy wziąć to pod uwagę podczas gotowania. Jeśli chcemy nadać sałatce bardziej wytrawny charakter, warto dodać do niej wędzone półprodukty. Jeśli gotujesz dla dzieci, ugotowany odpowiednik jest w sam raz!

Co można zrobić z ugotowanej kiełbasy?

Gotowana kiełbasa ma wspaniały smak. Stanowi doskonałą bazę do omletów, pizzy, ciast i sałatek. Ugotowane gotowe kiełbaski można również wykorzystać do szybkich ciast, gdy nie ma czasu na skomplikowane dania, a goście są na wyciągnięcie ręki.

Jeśli chodzi o samą kiełbasę, nie należy oszczędzać przy jej zakupie. Pamiętaj, że dobry produkt nie jest tani. Wybierając półprodukty, należy preferować produkty sprawdzonych producentów, którzy nie skąpią na surowcach.

Bułki na przekąskę z gotowaną kiełbasą

Chcesz gotować z kiełbasą i serem? Snack rolls są bardzo smaczną i łatwą w przygotowaniu przekąską. To są tacy "mile widziani goście". Do ich przygotowania potrzebujesz bardzo mało składników. Przepis jest szczególnie smaczny, jeśli użyjemy zwykłej, gotowanej kiełbasy. Można również użyć szynki lub kiełbasy z dodatkiem tłuszczu lub innych dodatków. To ostatnie sprawia, że przystawka smakuje jeszcze bardziej pikantnie.

Choć bułeczki są proste w przygotowaniu, na stole prezentują się wyśmienicie. Klasycznym farszem jest twardy ser, ale można też użyć duszonych grzybów i różnych warzyw. Kiełbasę należy pokroić bardzo cienko, aby można ją było łatwo zwinąć w roladki. Aby przystawka się nie rozpadła, roladki można spiąć szpikulcami lub wykałaczkami.

Składniki:

  • Kiełbasa gotowana - 12 plasterków;
  • Ser twardy - 100 gramów;
  • Czosnek - 2 ząbki;
  • Marchew - 1 mała marchew;
  • Majonez - 4 łyżki stołowe.

Roladki

z gotowanej

kiełbasyPrzygotowanie

:
  1. Zetrzeć ser i marchewkę na drobnej tarce. Wymieszaj je na jednolitą masę;
  2. Dodajemy do sera wyciśnięty czosnek i majonez;
  3. Dobrze wymieszać farsz. Może być potrzebna odrobina więcej majonezu. Wszystko zależy od użytego sera;
  4. W kromce kiełbasy umieścić odpowiednią ilość farszu;
  5. Podawaj tę przekąskę z liśćmi sałaty lub świeżymi ziołami.

Zamiast marchewki do sera można dodać śliwki lub orzechy włoskie. Smak przekąski będzie bardziej wytrawny. Taka niesamowicie łatwa do zrobienia przekąska jest od razu jadalna. Dlatego powinieneś zrobić tego więcej!

Pot pie z gotowaną kiełbasą

Jeśli zastanawiasz się, co zrobić z ugotowaną kiełbasą, ten przepis na proste danie w formie zapiekanki jest w sam raz. Idealnie nadaje się na śniadanie lub jako obfita przekąska. Można go zabrać ze sobą na piknik lub wycieczkę.

Ciastka Jaffa są szybkie i łatwe do zrobienia. Po przekrojeniu wygląda spektakularnie. Nie tylko dorośli docenią to ciasto, dzieci również będą zachwycone!

Składniki:

  • Kefir - 1 filiżanka (200 ml.);
  • Olej roślinny - 2 łyżki stołowe;
  • Jedno jajko kurze - 1 szt;
  • Soda - ½ łyżeczki;
  • Sól - ½ łyżeczki;
  • Cukier - ¼ łyżeczki;
  • Mąka pszenna - 160 gr;
  • Kiełbasa gotowana - 150 gr;
  • Ser twardy - 150 gr;
  • Pomidor - 1 sztuka (opcjonalnie).
Sposób

przyrządzania

:
  1. Do miski wlać kefir, olej roślinny, przesiać mąkę, dodać jajko, sól, sodę oczyszczoną i cukier. Ubijać płynne ciasto mikserem;
  2. Kiełbasę pokroić w kostkę. Można je również zetrzeć na tarce;
  3. Ser zetrzeć na tarce, a pomidora pokroić w drobną kostkę. Usuń nasiona z pomidora wraz z płynną częścią. Do ciasta użyj tylko suszonego miąższu;
  4. W misce posmarowanej olejem roślinnym. Wlać połowę ciasta, a następnie na drugą połowę ciasta wylać całe nadzienie;
  5. Pieczemy ciasto przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Co mogę zrobić z wędzonej kiełbasy?

Kiełbasa wędzona ma bardziej subtelny profil smakowy. Stanowi aromatyczne danie na ciepło. Idealne jako szybki obiad, drugie dania z wędzonymi kiełbasami są w Polsce bardzo popularne. Aromatyczny bigos to szybka i smaczna przekąska. Dobrze komponuje się z piwem!

Bigos można przyrządzić z każdego rodzaju wędzonej kiełbasy. Szczególnie dobre są mniejsze kiełbaski. Bigos to klasyka przyrządzana na bazie świeżej białej kapusty. Można też dusić kapustę kiszoną, jeśli ktoś woli. Wyjdzie z tego równie pyszne danie na ciepło!

Składniki:

  • Kapusta biała - 1 kg;
  • Kiełbasa wędzona - 500 gr;
  • Woda - 1 szklanka;
  • Marchew - 1 szt;
  • Pomidor - 1 duży pomidor;
  • Cebula - 1 główka;
  • Jabłko kwaśno-słodkie - 1 szt;
  • Sól, czarny pieprz - do smaku;
  • Olej roślinny - 3 łyżki stołowe;
  • Przyprawy - według uznania.
Co można zrobić z wędzonej kiełbasy?

Metoda przygotowania:

  1. Kapustę poszatkować na cienkie, długie paski, lekko posolić i odcisnąć rękami. Ważne jest, aby kapusta dawała sok;
  2. Marchewkę zetrzeć na tarce o średnich oczkach, cebulę pokroić w półkrążki, pomidora w kostkę;
  3. Na głębokiej patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzać olej roślinny, podsmażyć na nim cebulę, po kilku minutach dodać marchew;
  4. Dodaj kapustę do warzyw i dobrze wymieszaj;
  5. Kapustę należy dusić, a nie smażyć. Dlatego należy dolać trochę wody na patelnię. Nie należy wylewać całej wody na raz. Lepiej jest dodawać wodę w miarę potrzeby. W przeciwnym razie kapusta okaże się nie duszona, ale gotowana;
  6. Kiełbasę pokroimy w średnie plasterki i dodamy do kapusty;
  7. Dusimy przez około 20 minut, następnie dodajemy pomidora i starte jabłko;
  8. Dusić przez kolejne 15-20 minut;
  9. Dodać sól i czarny pieprz;
  10. Wymieszać z przyprawami;
  11. Gotować jeszcze przez 3-4 minuty. Wyłączyć ogień, przykryć patelnię i pozostawić potrawę do zaparzenia na 20-30 minut. Następnie podawać.

Jedną z najprostszych wędliniarskich przystawek jest tradycyjne krojenie w plastry. Kilka rodzajów półgotowych kiełbasek układa się na ładnym talerzu i podaje do stołu. Kiełbasę można pięknie ułożyć, zawinąć w formie kwiatów i uzupełnić innymi produktami: serem, oliwkami, kaparami, serem.

Dania z kiełbasą są dość przyjazne dla budżetu, a przepisy pozwalają na przygotowanie smacznych i obfitych przekąsek przy minimalnych nakładach finansowych. Najważniejsze to wykazać się wyobraźnią. Na stole pojawią się niezwykłe potrawy, które zachwycą podniebienie i będą ozdobą stołu!

Możesz również polubić:

Jak przyrządzić gładzicę: przepisy kulinarne

Jak przyrządzić tilapię

Jak gotować gromadnik: przepisy kulinarne

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zapisz się i poszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Wypróbuj nasze menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu

Chcesz chudnąć ??

zakwas z buraków

wspomaga spalanie tłuszczu. Zobacz !