Oryginalne przepisy na surową kiełbasę
Aromatyczny zapach i oryginalny smak wyróżnia suszoną kiełbasę, w domu przepis na jej przygotowanie jest dość trudny, ale rezultat spełni wszelkie oczekiwania! Ten przysmak ma sprężystą i lekko suchą konsystencję. Podczas gotowania jest długo suszona. Kiełbasa produkowana jest z najwyższej jakości mięs. Dlatego jego koszt nie może być tani. Przysmak ten można spożywać jako samodzielną przystawkę, lub włączać do talerzy mięsnych i dodawać do receptury różnych potraw: sałatek, zup, kanapek, pizzy.
Przepis na suszone kiełbasy można wzbogacić o orzechy, koniak, przyprawy korzenne i korzenne. Smak jest szczególnie oryginalny, gdy do przepisu włączone są pistacje. Należy podkreślić, że produkt jest pożywny i zdrowy! Peklowanie mięsa pozwala zachować wszystkie pożyteczne substancje: witaminy i minerały. Należy jednak ograniczyć spożywanie suszonych przysmaków, gdyż zawierają one dużo soli.
Domowa suszona kiełbasa: przepis z naturalnymi czaszkami
Aby przysmak okazał się jak sklepowy, należy kupić osłonki naturalne lub osłonki. Osłonki są sprzedawane w supermarketach. Przygotowuje się go do nadziewania bezpośrednio przed użyciem. Osłonki namoczyć na pół godziny w przegotowanej wodzie.
Do przyrządzenia domowego przysmaku używa się chudego mięsa i tłustych części. Lepiej jest połączyć kilka rodzajów mięsa. Dzięki temu przysmak wyjdzie jak najsmaczniejszy!
Składniki:
- Mięso wołowe - 500 gr;
- Tłusta wieprzowina - 1500 gramów;
- Słonina - 50 gramów;
- Sól gruboziarnista - 2 łyżki stołowe;
- Cukier - ½ łyżki stołowej;
- Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka;
- Koniak - 2 łyżki stołowe;
- Mielona gałka muszkatołowa - ¼ łyżeczki;
- Pieprz czarny - 1,5 łyżeczki;
- Kolendra - 2 łyżki stołowe.
przygotowania
:- Utrzeć nasiona kolendry w moździerzu;
- Wymieszaj wszystkie przyprawy w misce;
- Opłucz mięso i osusz je papierowym ręcznikiem;
- Z kawałków mięsa usunąć smugi i błony;
- Mięso kroimy na 3-4 centymetrowe kawałki;
- Wymieszać oba rodzaje mięsa i doprawić solą i cukrem;
- Dodaj połowę przypraw i koniaku do kawałków mięsa i wymieszaj;
- Przykryj pojemnik z mięsem folią spożywczą i pozostaw do zamarynowania w lodówce na 24-36 godzin;
- Części mięsa przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, dodać drugą część przypraw i drobno pokrojoną słoninę;
- Nałóż sznurki na końcówkę do kiełbas lub strzykawkę kuchenną z szerokim dzióbkiem;
- Osłonka jest dość ciasno wypchana;
- Końce kiełbasy związać w węzeł;
- Nakłuć osłonkę na całym obwodzie szeroką igłą, wypuścić nadmiar powietrza;
- Przywiąż linę kuchenną do jednego końca zapiekanki;
- Pozostawić zapiekankę do wyschnięcia w przewiewnym miejscu na 5 dni.
Prosty przepis na domową suszoną kiełbasę o długim okresie dojrzewania
Karkówka jest bardzo smacznym przysmakiem. Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu peklowanie nie powinno trwać krócej niż dwa tygodnie. Ważne jest, aby utwardzać produkt w dobrze wentylowanym pomieszczeniu. Produkt nie powinien być narażony na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Dlatego trzeba będzie zorganizować przerwę w dostawie prądu.
Składniki:
- Karkówka - 1500 kg;
- Cukier - 2 łyżki stołowe;
- Sól - 3 łyżki stołowe;
- Wódka - 1,5 łyżki stołowej;
- Koniak - 2 łyżki stołowe;
- Czosnek - 5 ząbków;
- Pieprz czarny mielony - 1 łyżeczka;
- Nasiona kopru włoskiego - 1 łyżeczka;
- Gałka muszkatołowa - ½ łyżeczki.
przygotowania
:- Wieprzowinę dobrze umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na małe kawałki;
- W misce wymieszać wódkę, nasiona kopru włoskiego, sól i czarny pieprz;
- Dodaj tę mieszankę do mięsa i dobrze wymieszaj;
- Mięso posypać cukrem, dodać koniak i marynować 48 godzin;
- Co 4-6 godzin wyjmować mięso z marynaty i dobrze wymieszać;
- Po zamarynowaniu mięsa przepuszczamy je przez maszynkę do mięsa razem z czosnkiem;
- Wypełnić jelita lub naturalne osłonki mięsem mielonym;
- Zawiesić zapiekanki nad okapem i pozostawić na 14 dni do wyrośnięcia.
Przepis na szarpane mięso z kurczaka
Kiełbasa sucha z kurczaka jest pyszna o delikatnym aromacie i pikantności. Jest on wykonany z fileta. Jednocześnie okazuje się delikatny o oryginalnym smaku bez dodatku różnych ulepszaczy i konserwantów.
Składniki:
- Filet z kurczaka - 1 kg;
- Sól - 1 łyżeczka;
- Czosnek - 4 ząbki;
- Wódka - 3 łyżki stołowe;
- Cukier - ½ łyżeczki;
- Nasiona kolendry - 1 łyżeczka;
- Liść laurowy - 3 listki;
- Mieszanka pieprzowa - ½ łyżeczki.
przygotowania:
- Filety z kurczaka umyć i osuszyć, usunąć błony i pokroić w drobną kostkę;
- Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do kurczaka, dodajemy cukier, sól, pieprz, kolendrę i pokruszony liść laurowy;
- Dobrze wymieszać i pozostawić w temperaturze pokojowej na 3 godziny. Pamiętaj, aby przykryć je folią spożywczą;
- Nadziewamy jelita lub osłonki mięsem mielonym za pomocą specjalnej końcówki.
- Zawartość powinna być szczelnie wypełniona, tak aby nie pozostały żadne szczeliny powietrzne;
- Pokrój na kawałki o pożądanej wielkości i zwiąż brzegi;
- Powieś kawałki do wyschnięcia w temperaturze pokojowej w dobrze wentylowanym pomieszczeniu;
- Rozłóż kawałki na noc na drewnianej desce, przykryj drugą deską i odciśnij (możesz użyć kaszy w woreczkach). Wstawić kiełbasę do lodówki;
- Kontynuować manipulację przez 4-5 dni;
- Gdy kiełbasa jest sucha, jest gotowa do spożycia.
Kiełbasa szarpana: przepis na domową kiełbasę z indyka
Indyk należy do dietetycznych rodzajów mięsa. Dietetycy zalecają wprowadzenie go do swojej regularnej diety. Szarpany produkt jest całkiem przydatny. Jednak z powodu dużej ilości soli nadal nie warto jej nadużywać.
Do wyrobu kiełbasy należy użyć świeżego mięsa z indyka i boczku. Weź czosnek z sezonu zimowego. W ten sposób przysmak okaże się bardziej aromatyczny.
Składniki:
- filet z indyka - 1,5 kg;
- Bekon - 200 gr;
- Czosnek - 3 ząbki;
- Gałka muszkatołowa - ½ łyżeczki;
- Kolendra - 1 łyżeczka;
- Mieszanka pieprzowa - 1 łyżeczka;
- Brandy - 3 łyżki stołowe;
- Quiche - 1 szt;
- Sól - 2 łyżeczki;
- Przyprawy do smaku.
przygotowania
:- Indyka umyć, usunąć błony i pokroić na małe kawałki;
- Boczek pokroić na małe kawałki;
- Wymieszaj indyka z boczkiem, dodaj przyprawy i zmielony czosnek;
- Podobnie jak w wariancie z kurczakiem, mięso jest marynowane przez krótki czas. Z reguły wystarcza 3-5 godzin. Podczas marynowania farsz należy mieszać, aby przyprawy i koniak dobrze zamarynowały zawartość;
- Kiszki przed użyciem dobrze wypłukać wodą i wypełnić szczelnie mięsem mielonym;
- Uformować kiełbaski i pozostawić na 30 minut w lodówce, a następnie peklować je w taki sam sposób jak kiełbaski z kurczaka.
Kiełbasa surowa wędzona cieszy się dużą popularnością wśród smakoszy. Ze względu na to, że ma szczególnie gęstą konsystencję i bogaty smak. Gotowane w domu, jest ulubionym przysmakiem i pojawi się na stole podczas różnych świąt i uroczystości.
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu