Oryginalne przepisy z serem ricotta

Auchan

Jednym z najbardziej popularnych serów w kuchni jest ricotta, która jest wytwarzana z serwatki z dodatkiem mleka. Może mieć kilka rodzajów. Przepisy z serem ricotta są bardzo różnorodne. Produkt ten wchodzi w skład słodkich, neutralnych dań, sałatek, omletów. Poprawi to smak i uczyni go bardziej kompletnym. Produkt należy do średniej kategorii cenowej serów. Dlatego potrawy z jego udziałem okazują się całkiem niedrogie. Ponadto, ser serwatkowy jest sprzedawany w każdym supermarkecie. Nie ma więc problemu z jego zakupem!

Ricotta zalicza się do najzdrowszych serów. Ma niską zawartość tłuszczu i wysoką zawartość białka. Jest bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe i wapń. Dzięki jej regularnemu spożywaniu można wspomóc układ odpornościowy, wzrok, wzmocnić kości i zęby. Ricotta ma działanie antynowotworowe.

Delikatny sernik z jagodami i ricottą

Wiele osób z apetytem na słodycze uwielbia desery. Tradycyjny sernik to niezwykle smaczny, delikatny i umiarkowanie słodki przysmak. Jeśli jest zrobiony z twarogiem, deser jest również zdrowy. Sernik jest bardzo prosty w przygotowaniu. Dlatego nawet niedoświadczone hostessy poradzą sobie z nim. Smakołyk piecze się w nagrzanym piekarniku. Nie trzeba go wyjmować z formularza. Dlatego należy przyjąć piękną formę, aby można ją było położyć na stole.

Sernik przygotowywany jest z dodatkiem świeżych jagód. Można użyć prawie każdej jagody: malin, porzeczek, truskawek. Mrożone jagody są w porządku, jeśli nie ma na nie sezonu. Należy je jednak rozmrozić i wrzucić do durszlaka, aby odsączyć nadmiar wilgoci. Niektóre gospodynie zalecają karmelizowanie jagód. W tym celu podgrzewa się go na patelni razem z cukrem granulowanym.

Składniki:

  • Twaróg odtłuszczony - 1 kg;
  • Ricotta - 200 gramów;
  • Jajko kurze - 2 szt;
  • Cukier - 2 łyżki stołowe. Możesz zastąpić go miodem;
  • Wanilina - do smaku;
  • Skórka z cytryny - 1,5 łyżki stołowej;
  • Porzeczki lub inne jagody - 400 gramów.
Delikatny

sernik

z jagodami i ricottąSposób

przyrządzania

:
  1. Utrzeć twaróg z cukrem. Lepiej jest najpierw wymieszać je łyżką, a dopiero potem blenderem;
  2. Dodaj jajka, ricottę, skórkę i wanilię. Ubijaj masę za pomocą miksera do uzyskania gładkiej konsystencji. Najlepiej ubijać przez około 7-10 minut;
  3. Wlać ciasto do formy wysmarowanej odrobiną oleju roślinnego;
  4. Na wierzchu ułożyć świeże jagody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na 60 minut;
  5. Po zakończeniu pieczenia, pozwól sernikowi ostygnąć do temperatury pokojowej i wstaw go do lodówki na 4-5 godzin;
  6. Pokrój sernik na kawałki i podawaj!

Włoskie ciasto wielkanocne

We Włoszech na Wielkanoc piecze się ciasto o nazwie Pasqualina, które wygląda bardzo jasno i nietypowo. Można go upiec na każdą okazję, bo jest estetycznie piękny, niesamowicie smaczny i zdrowy! Tradycyjnie do nadzienia dodaje się liście szpinaku, ale można je zastąpić rukolą lub bazylią. Możesz eksperymentować z kompozycją w ogóle.

Większość włoskich potraw jest bardzo prosta w przygotowaniu. To ciasto nie jest wyjątkiem. Do jego przygotowania używa się dostępnego w handlu ciasta francuskiego. Nadzienie zawiera jaja kurze. Można użyć gotowanych lub surowych jajek. W tym drugim przypadku jajka są po prostu wbijane do masy serowo-szpinakowej. Wiele gospodyń lubi pracować z jajkami ugotowanymi na twardo, ponieważ gotuje się je na zapas, a w okresie wielkanocnym podaje się je również gościom. Liczba jajek w przepisie jest przybliżona. Wszystko zależy od osobistych preferencji.

Składniki:

  • Ciasto francuskie - 500 gr (2 płaty);
  • Jaja kurze - 3-6 jaj;
  • Szpinak świeży lub mrożony - 500 gr;
  • Ricotta - 200 gramów, można użyć trochę więcej;
  • Parmezan - 100 gramów;
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka stołowa;
  • Masło - 1 łyżka stołowa;
  • Zioła włoskie - do smaku.
Włoskie

ciasto

wielkanocneSposób

przyrządzania

:
  1. Rozmrozić ciasto w temperaturze pokojowej;
  2. Jajka gotujemy do momentu, aż będą prawie ugotowane. Ważne jest, aby można je było łatwo obrać, ale żółtko pozostało lekko płynne. Po upieczeniu osiągnie właściwą konsystencję;
  3. Posiekać szpinak. Jeśli był zamrożony, rozmroź go i odcedź z nadmiaru płynu;
  4. Na wysokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć na niej szpinak. Po kilku minutach dodajemy ricottę i starty parmezan. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy, następnie dodać zioła włoskie i jeszcze raz wymieszać do dokładnego połączenia;
  5. Rozwałkuj jeden kawałek ciasta tak, aby pokryć boki formy;
  6. Posmarować masłem naczynie do zapiekanek i umieścić w nim ciasto, a następnie masę serowo-szpinakową, która ostygła do temperatury pokojowej. Zrób wgłębienia w nadzieniu, a następnie umieść w nich jajka. Jajka można ubić lub rozbić na porcje - zależy to od osobistych preferencji;
  7. Na wierzch kładziemy kolejną warstwę ciasta i spinamy brzegi. Pamiętaj, aby nakłuć brzegi widelcem, aby para mogła swobodnie uciekać;
  8. Piec przez 10 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie piec przez kolejne 20 minut w temperaturze 180 stopni;
  9. Pozwól ciastu lekko ostygnąć, pokrój na kawałki i podawaj.

Ciasto jest bardzo uniwersalne. Zachowuje swoje pierwszorzędne właściwości smakowe zarówno na gorąco, jak i na zimno. Fason tortu jest bardzo jasny i nietypowy. Dlatego dzieci będą je jadły z przyjemnością! Ogólnie rzecz biorąc, połączenie szpinaku i ricotty jest dość popularne we Włoszech. Te dwa składniki doskonale się ze sobą łączą. Dlatego można je włączyć jako nadzienie do ravioli.

Obfite pomidory i ricotta

Jeśli zastanawiasz się, co można zrobić z ricotty na danie główne, ten przepis na pewno Ci się spodoba. Po pierwsze, nawet amatorzy mogą sobie z nim poradzić. Nie musisz mieć wielkich umiejętności kulinarnych. Po drugie, jest pożywny i zdrowy.

Ser ricotta doskonale komponuje się z pomidorami. W tym przepisie jest on używany jako nadzienie. Na ser położyć szynkę. Jeśli nie ma pod ręką szynki, można użyć gotowanej piersi, kiełbasy lub wędzonki. Jeśli wolisz, składnik mięsny można pominąć. W tym przypadku danie będzie dietetyczne, ale mniej obfite.

Składniki:

  • Duże pomidory - 4 szt;
  • ricotta -1/2 kg;
  • Szynka - 200 gr;
  • Czosnek - 2 ząbki;
  • Oliwa z oliwek - 4 łyżki stołowe:
  • Bułka tarta - 4 łyżki stołowe;
  • Świeże zioła - do smaku;
  • Sól, czarny pieprz - do smaku.
Pożywne pomidory z

ricottąSposób przyrządzania

:
  1. Pomidory dokładnie umyć, przekroić na dwie części. Usuń miąższ łyżką i pokrój na małe kawałki;
  2. Szynkę i czosnek posiekać i wymieszać z ricottą. Następnie dodajemy bułkę tartą, kawałki pomidora, sól i pieprz. Nadzienie powinno być jednorodne;
  3. Umieścić nadzienie w połówkach pomidorów, posypać pozostałą bułką tartą i skropić oliwą z oliwek;
  4. Pozwól pomidorom piec się w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25-30 minut;
  5. Wyjmij pomidory, udekoruj je posiekanymi ziołami i podawaj. Jak wiele włoskich dań, faszerowane pomidory są dobre na ciepło i na zimno.

Przyjrzeliśmy się popularnym i bardzo smacznym przepisom z ricottą prostym ze zdjęciami. Są one dość szybkie w przygotowaniu. Włosi dodają ser do prawie wszystkich potraw. Ricottę nakłada się na omlet, który stanowi doskonałe drugie danie lub obfite śniadanie. Ricotta dodawana jest do sałatek owocowych jako delikatny deser lub jako produkt białkowy. Ze względu na miękką konsystencję, serek serwatkowy można również smarować na pieczywo. Taka kanapka jest zwieńczona rozdrobnionym pomidorem i odrobiną oliwy z oliwek.

Ze względu na niską zawartość tłuszczu, ricotta jest również wykorzystywana w daniach dietetycznych. Ser dodaje się więc do zup jarzynowych, zapiekanych warzyw i ryb. Ricotta jest bardzo podobna do twarogu. Dlatego często używa się go do przygotowania ciast z serem, zapiekanek i dań z makaronu.

Możesz również polubić:

Makaron z mięsem mielonym: przepis w piekarniku

Bułka z sernikiem: przepis

Łatwe przepisy na pączki

Przepisy na pstrąga

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zapisz się i poszukaj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.pl ????

Zapoznaj się z naszym menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu