Owoce morza w sosie śmietanowym: przepisy kulinarne

Chcesz się odżywiać smacznie, zdrowo i niskokalorycznie? Następnie częściej gotuj owoce morza w kremowym sosie. Oprócz tego, że jest cennym źródłem białka, mikroelementów, minerałów i witamin potrzebnych do zachowania zdrowia, ma również doskonałe właściwości smakowe. Jest również cudownie szybki. Oznacza to, że nie musisz godzinami ślęczeć nad kuchenką, aby ugotować kulinarne arcydzieło. Wystarczy 20-30 minut i masz wykwintny posiłek gotowy na Twoim stole!

Krewetki toskańskie w kremowym sosie czosnkowym

Krewetki toskańskie w kremowym sosie czosnkowym z parmezanem, aromatycznymi suszonymi pomidorami i szpinakiem - boskie połączenie, jeśli chcesz zrobić wrażenie. A co najlepsze, owoce morza w sosie śmietanowym to danie low-carb! Ci, którzy będą mieli zaszczyt go spróbować, z pewnością zapytają, czy w Państwa kuchni pracuje ukryty kucharz z jakiejś znanej restauracji. Dobrze podawać z makaronem, ryżem lub na kromce chleba jako przystawkę.

Produkty:

  • 2 łyżki masła;
  • 500 gr. krewetki;
  • 1 cebula;
  • 6 ząbków czosnku;
  • ½ szklanki białego wina;
  • ½ szklanki mleka;
  • 150 gr. suszone pomidory;
  • ½ szklanki kwaśnej śmietany lub lekkiej śmietanki;
  • Sól, pieprz do smaku;
  • 3 filiżanki liści szpinaku;
  • 2/3 filiżanki tartego parmezanu;
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub mąki;
  • 1 łyżka suszonych ziół włoskich;
  • 3-5 gałązek świeżej pietruszki.
Krewetki toskańskie w kremowym sosie czosnkowymJak

przyrządzić:

  1. Możesz wykorzystać ten przepis do przygotowania morskiego koktajlu z krewetek w kremowym sosie. Obierz krewetki z pancerzy, jeśli je gotujesz.
  2. Natkę pietruszki opłukać, drobno posiekać.
  3. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w drobną kostkę.
  4. Czosnek obrać, opłukać, posiekać nożem.
  5. Rozgrzej dużą patelnię z wysokimi bokami na średnim ogniu.
  6. Roztopić masło, dodać czosnek i smażyć aż do uzyskania aromatu.
  7. Dodaj krewetki lub inne owoce morza, które zamierzasz ugotować w sosie śmietanowym. Smażyć przez dwie minuty z każdej strony, aż będą ugotowane i nie będą już różowe.
  8. Wyjąć owoce morza na talerz i odstawić na bok.
  9. Na oleju pozostałym na patelni podsmażamy cebulę, aż stanie się przezroczysta.
  10. Dolej wino i przepołowić, zeskrobując przywierające do dna kawałki owoców morza.
  11. Dodaj suszone pomidory i gotuj na wolnym ogniu przez 2 minuty, aż uwolni się przyjemny aromat.
  12. Zmniejszyć ogień do małego-średniego, dodać mleko i śmietanę i doprowadzić do delikatnego gotowania na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aby wymieszać owoce morza w sosie śmietanowym.
  13. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  14. Opłucz liście szpinaku, a następnie połóż je na ręczniku. Dodaj do potrawy w całości lub porwane na kawałki.
  15. Dodajemy liście szpinaku, po 1-2 minutach dodajemy parmezan. Pozwól, aby sos gotował się jeszcze przez minutę, aż ser się rozpuści. (Aby uzyskać gęstszy sos, dodaj mieszankę mleka, śmietany i skrobi kukurydzianej na środek patelni i kontynuuj gotowanie na małym ogniu, szybko mieszając, aż sos zgęstnieje).
  16. Dodaj krewetki lub inne owoce morza do kremowego sosu, posyp ziołami i pietruszką i wymieszaj do połączenia.
  17. Podawać jako samodzielne danie lub z makaronem, ryżem, grzankami, duszonymi warzywami.

Małże w sosie śmietanowym w stylu prowansalskim

Styl prowansalski pozwala delektować się delikatnym smakiem małży gotowanych w sosie śmietanowym z białym winem i czosnkiem. To proste danie jest gotowe w zaledwie 20 minut. Ale w rezultacie otrzymujemy ucztę porównywalną z niektórymi z najlepszych restauracji we Francji. Dlatego owoce morza w sosie śmietanowym polecamy przygotować na specjalną okazję. Idealnie nadają się na romantyczną kolację i mogą stanowić ozdobę podczas uroczystego posiłku.

Produkty:

  • 1 kg obranych małży;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • 1 cebula;
  • 2 łyżki masła;
  • 4 ząbki czosnku;
  • 1 łyżka białego wytrawnego wina;
  • 1/2 szklanki podwójnej śmietany;
  • 5-7 gałązek świeżej pietruszki;
  • Sól i czarny pieprz do smaku;
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny.
Małże w sosie śmietanowym w stylu prowansalskimJak

przyrządzać:

  1. Przed gotowaniem ważne jest, aby wybrać dobrej jakości żywe małże i odpowiednio je oczyścić. Jeśli mamy wątpliwości co do świeżości produktu, lepiej jest przygotować koktajl morski w sosie śmietanowym. Prawidłowo świeże małże powinny mieć lekki, przyjemny zapach morza. Obce zapachy są niedopuszczalne i lepiej nie używać takiego produktu. Po otwarciu opakowania (jeśli są w opakowaniu), przełóż je do miski, odsącz z wilgoci i przykryj serwetką.
  2. Najważniejszym procesem jest czyszczenie omułków. Lekko opłucz każdą małżę pod bieżącą wodą, palcami oczyść ją z nadmiaru brudu. Lepiej jest czyścić muszle za pomocą szczotki.
  3. Pociągnij za włóknistą brązową nitkę (brodę) wychodzącą z boku. Niektóre małże mogą być już oczyszczone. Po usunięciu włókien mogą one być żywe tylko przez krótki okres czasu. Dlatego owoce morza należy gotować w sosie śmietanowym zaraz po obraniu.
  4. Cebulę i czosnek obrać, umyć, drobno posiekać.
  5. Rozgrzej patelnię z oliwą z oliwek i 1 łyżką masła.
  6. Podsmaż cebulę i czosnek do momentu, aż staną się półpłynne, około 5 minut.
  7. Następnie dodajemy wino, śmietanę, masło (1 łyżkę tego, co zostało) i małże.
  8. Dodajemy sól, świeżo zmielony pieprz i posiekaną natkę pietruszki.
  9. Dokładnie wymieszać, przykryć i gotować owoce morza w sosie śmietanowym przez około 15 minut, aż się otworzą. Wskazówka: Sprawdź małże po około 5-6 minutach gotowania, mieszając składniki. Następnie ponownie przykryć i gotować jeszcze przez kilka minut. Gdy małże się otworzą, są gotowe do spożycia. Nie przesadzaj z gotowaniem, bo staną się twarde.
  10. Gotowe danie podawaj z grzankami czosnkowymi lub francuskim pieczywem, będzie pyszne!

Krewetki, przegrzebki w sosie śmietanowym

Pachnący, pełen smaku sos, którym nasiąkniesz wraz z pokruszonym chlebem do ostatniej kropli, możesz być tego pewien! Naturalne przyprawy i delikatne kremowe składniki doskonale podkreślą naturalną słodycz owoców morza. Przygotuj gotowy koktajl z owoców morza w kremowym sosie lub wybierz składniki, które akurat lubisz.

Produkty:

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek plus 2 łyżki ;
  • 5 ząbków czosnku;
  • 4 szalotki;
  • 2 łyżki białego wina;
  • 5-7 gałązek świeżej natki pietruszki;
  • 5-7 gałązek świeżych liści bazylii i gałązki do dekoracji;
  • 3-5 listków tymianku;
  • 2 filiżanki podwójnej śmietany;
  • 550 gr. przegrzebki;
  • 550 gr obrane krewetki;
  • 1/2 szklanki startego sera Pecorino Romano (lub innego twardego, słonego sera).
Krewetki, przegrzebki w sosie śmietanowymJak

przyrządzać:

  1. Obrać czosnek i drobno posiekać nożem.
  2. Posiekaj drobno szalotkę.
  3. Umyć, posiekać zioła.
  4. Aby podać koktajl z owoców morza w kremowym sosie z dodatkowym daniem, ugotuj makaron lub ryż.
  5. Na dużej patelni z wysokimi bokami rozgrzej 1/4 szklanki oleju.
  6. Dodaj czosnek i szalotkę i smaż do momentu, aż staną się przezroczyste, około 2 minut.
  7. Dodaj do patelni wino, pietruszkę, bazylię i tymianek. Gotować na wolnym ogniu, aż płyn zredukuje się o połowę.
  8. Używając sitka o drobnych oczkach, przecedzić gotowanie na patelni do innego czystego naczynia i dodać śmietanę.
  9. Na wolnym ogniu dopilnuj, aby sos zredukował się do średniej grubości.
  10. Na pierwszą patelnię wlać 2 łyżki oliwy z oliwek i smażyć przegrzebki, aż będą nieprzezroczyste. Ugotowane owoce morza, które mają być duszone w sosie śmietanowym, wyjąć najpierw na talerz.
  11. Na tej samej patelni usmaż krewetki, aż staną się różowe. W ten sam sposób przełożyć na talerz.
  12. Jeśli przygotowujesz dodatek do owoców morza, wlej sos do ugotowanego ryżu lub makaronu, wymieszaj, aby się połączył. Następnie ułożyć na talerzu, na wierzchu ułożyć krewetki i przegrzebki, posypać startym serem, udekorować listkami bazylii.

Homar w sosie śmietanowym

Zawsze chciałeś przyrządzić homara, ale nie wiedziałeś jak to zrobić? Następnie przygotuj się na niesamowite mięso homara - smakosza owoców morza w sosie śmietanowym. Jeśli masz problemy z tym produktem, zastąp go innymi skorupiakami lub krewetkami. Oba są dobre w tym przepisie.

Produkty:

  • 4 ogony homara;
  • 2 łyżki masła;
  • 1 łyżka oliwy z oliwek;
  • 1 zwykła cebula;
  • 2 marchewki;
  • 2-3 gałązki świeżego estragonu;
  • 2 łodygi selera naciowego;
  • 2-3 gałązki świeżego tymianku;
  • 1 łyżka wywaru z kurczaka;
  • 1/2 łyżeczki soli;
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu;
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne;
  • 4 ząbki czosnku;
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego;
  • 3 łyżki mąki;
  • 1 1/4 szklanki białego wytrawnego wina lub sherry;
  • Bulion z homara lub owoców morza (można użyć bulionu rybnego):
  • 1 filiżanka podwójnej śmietany.

Mięso homara z czosnkiem:

  • Gotowane mięso homara;
  • 2 łyżki masła;
  • 2 ząbki czosnku, rozdrobnione;
  • Sól, pieprz i pieprz cayenne do smaku.
Homary w sosie śmietanowymJak

przyrządzać:

  1. To danie może wyglądać jak koktajl z owoców morza w kremowym sosie. Ale jeśli masz szczęście do homarów, przygotuj je. Do garnka wlewamy 5 szklanek wody, dodajemy 1 łyżkę soli morskiej i doprowadzamy do wrzenia.
  2. Umieść ogony homara w garnku, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut, aż będą jasnoczerwone.
  3. Wyjąć ogony homara, pozostawiając płyn. Kiedy homary lekko ostygną, wyjmij mięso z muszli. Konserwuj mięso i soki ostrożnie, nie wylewając ani jednej kropli cennych składników.
  4. Włóż muszle homara z powrotem do wody na patelni.
  5. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do średnio-niskiego i pozostawić na małym ogniu przez kolejne 15 minut, aby wydobyć z muszli jak najwięcej smaku.
  6. Podczas gdy wywar się gotuje, pokroić mięso na małe kawałki i schłodzić.
  7. Teraz przygotuj bisque - coś podobnego do zupy lub owoców morza w kremowym sosie z posiekanymi warzywami.
  8. Obrać warzywa i zioła. Marchew poszatkować, cebulę pokroić w drobną kostkę.
  9. Seler drobno posiekać, a czosnek rozdrobnić nożem.
  10. Zioła drobno posiekać.
  11. Rozgrzej dwa rodzaje oleju na dużej, ciężkiej (żeliwnej) patelni na średnim ogniu. Włożyć cebulę, marchew, seler i zioła. Smażyć do miękkości, około 5 minut.
  12. Doprawić wywarem, solą i pieprzem.
  13. Dodać posiekany czosnek, dusić wszystko razem przez ok. 1 minutę.
  14. Dodać koncentrat pomidorowy, gotować przez kolejną minutę.
  15. Wsyp mąkę i gotuj, mieszając od czasu do czasu, jeszcze przez 2 minuty.
  16. Wlać wino, gotować na wolnym ogniu, aż masa zredukuje się do połowy.
  17. Dodajemy wywar z owoców morza do kremowego sosu, zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż płynna część lekko zgęstnieje, a smaki się wymieszają (około 30 minut).
  18. Zdejmij z ognia, przelej sos do blendera i posiekaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  19. Wróć na średni ogień i dodaj podwójną śmietanę.
  20. Teraz przygotuj mięso homara z czosnkiem. Roztopić masło na patelni na średnim ogniu. Podsmażaj czosnek przez 30 sekund, aż stanie się aromatyczny. Dodajemy pokrojone w plastry mięso homara (ugotowane wcześniej), doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  21. Smażyć lekko przez 1 minutę, mieszając od czasu do czasu, aż mięso homara będzie rozgrzane do czerwoności.
  22. Aby podać owoce morza w sosie śmietanowym, wymieszaj 3/4 mięsa homara w bisque (sosie).
  23. Wlać do indywidualnych miseczek.
  24. Do każdej miseczki włóż pozostałe mięso homara i trochę estragonu.

Możesz również polubić:

Makaron z mięsem mielonym: przepis w piekarniku

Przepis na cynamonowe bułeczki

Łatwe przepisy na pączki

Przepisy na pstrąga

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się i poszukaj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.pl ????

Zapoznaj się z naszym menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu