Owoce morza w sosie śmietanowym: przepisy kulinarne
Chcesz się odżywiać smacznie, zdrowo i niskokalorycznie? Następnie częściej gotuj owoce morza w kremowym sosie. Oprócz tego, że jest cennym źródłem białka, mikroelementów, minerałów i witamin potrzebnych do zachowania zdrowia, ma również doskonałe właściwości smakowe. Jest również cudownie szybki. Oznacza to, że nie musisz godzinami ślęczeć nad kuchenką, aby ugotować kulinarne arcydzieło. Wystarczy 20-30 minut i masz wykwintny posiłek gotowy na Twoim stole!
Krewetki toskańskie w kremowym sosie czosnkowym
Krewetki toskańskie w kremowym sosie czosnkowym z parmezanem, aromatycznymi suszonymi pomidorami i szpinakiem - boskie połączenie, jeśli chcesz zrobić wrażenie. A co najlepsze, owoce morza w sosie śmietanowym to danie low-carb! Ci, którzy będą mieli zaszczyt go spróbować, z pewnością zapytają, czy w Państwa kuchni pracuje ukryty kucharz z jakiejś znanej restauracji. Dobrze podawać z makaronem, ryżem lub na kromce chleba jako przystawkę.
Produkty:
- 2 łyżki masła;
- 500 gr. krewetki;
- 1 cebula;
- 6 ząbków czosnku;
- ½ szklanki białego wina;
- ½ szklanki mleka;
- 150 gr. suszone pomidory;
- ½ szklanki kwaśnej śmietany lub lekkiej śmietanki;
- Sól, pieprz do smaku;
- 3 filiżanki liści szpinaku;
- 2/3 filiżanki tartego parmezanu;
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub mąki;
- 1 łyżka suszonych ziół włoskich;
- 3-5 gałązek świeżej pietruszki.
przyrządzić:
- Możesz wykorzystać ten przepis do przygotowania morskiego koktajlu z krewetek w kremowym sosie. Obierz krewetki z pancerzy, jeśli je gotujesz.
- Natkę pietruszki opłukać, drobno posiekać.
- Cebulę obrać, opłukać i pokroić w drobną kostkę.
- Czosnek obrać, opłukać, posiekać nożem.
- Rozgrzej dużą patelnię z wysokimi bokami na średnim ogniu.
- Roztopić masło, dodać czosnek i smażyć aż do uzyskania aromatu.
- Dodaj krewetki lub inne owoce morza, które zamierzasz ugotować w sosie śmietanowym. Smażyć przez dwie minuty z każdej strony, aż będą ugotowane i nie będą już różowe.
- Wyjąć owoce morza na talerz i odstawić na bok.
- Na oleju pozostałym na patelni podsmażamy cebulę, aż stanie się przezroczysta.
- Dolej wino i przepołowić, zeskrobując przywierające do dna kawałki owoców morza.
- Dodaj suszone pomidory i gotuj na wolnym ogniu przez 2 minuty, aż uwolni się przyjemny aromat.
- Zmniejszyć ogień do małego-średniego, dodać mleko i śmietanę i doprowadzić do delikatnego gotowania na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aby wymieszać owoce morza w sosie śmietanowym.
- Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Opłucz liście szpinaku, a następnie połóż je na ręczniku. Dodaj do potrawy w całości lub porwane na kawałki.
- Dodajemy liście szpinaku, po 1-2 minutach dodajemy parmezan. Pozwól, aby sos gotował się jeszcze przez minutę, aż ser się rozpuści. (Aby uzyskać gęstszy sos, dodaj mieszankę mleka, śmietany i skrobi kukurydzianej na środek patelni i kontynuuj gotowanie na małym ogniu, szybko mieszając, aż sos zgęstnieje).
- Dodaj krewetki lub inne owoce morza do kremowego sosu, posyp ziołami i pietruszką i wymieszaj do połączenia.
- Podawać jako samodzielne danie lub z makaronem, ryżem, grzankami, duszonymi warzywami.
Małże w sosie śmietanowym w stylu prowansalskim
Styl prowansalski pozwala delektować się delikatnym smakiem małży gotowanych w sosie śmietanowym z białym winem i czosnkiem. To proste danie jest gotowe w zaledwie 20 minut. Ale w rezultacie otrzymujemy ucztę porównywalną z niektórymi z najlepszych restauracji we Francji. Dlatego owoce morza w sosie śmietanowym polecamy przygotować na specjalną okazję. Idealnie nadają się na romantyczną kolację i mogą stanowić ozdobę podczas uroczystego posiłku.
Produkty:
- 1 kg obranych małży;
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- 1 cebula;
- 2 łyżki masła;
- 4 ząbki czosnku;
- 1 łyżka białego wytrawnego wina;
- 1/2 szklanki podwójnej śmietany;
- 5-7 gałązek świeżej pietruszki;
- Sól i czarny pieprz do smaku;
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny.
przyrządzać:
- Przed gotowaniem ważne jest, aby wybrać dobrej jakości żywe małże i odpowiednio je oczyścić. Jeśli mamy wątpliwości co do świeżości produktu, lepiej jest przygotować koktajl morski w sosie śmietanowym. Prawidłowo świeże małże powinny mieć lekki, przyjemny zapach morza. Obce zapachy są niedopuszczalne i lepiej nie używać takiego produktu. Po otwarciu opakowania (jeśli są w opakowaniu), przełóż je do miski, odsącz z wilgoci i przykryj serwetką.
- Najważniejszym procesem jest czyszczenie omułków. Lekko opłucz każdą małżę pod bieżącą wodą, palcami oczyść ją z nadmiaru brudu. Lepiej jest czyścić muszle za pomocą szczotki.
- Pociągnij za włóknistą brązową nitkę (brodę) wychodzącą z boku. Niektóre małże mogą być już oczyszczone. Po usunięciu włókien mogą one być żywe tylko przez krótki okres czasu. Dlatego owoce morza należy gotować w sosie śmietanowym zaraz po obraniu.
- Cebulę i czosnek obrać, umyć, drobno posiekać.
- Rozgrzej patelnię z oliwą z oliwek i 1 łyżką masła.
- Podsmaż cebulę i czosnek do momentu, aż staną się półpłynne, około 5 minut.
- Następnie dodajemy wino, śmietanę, masło (1 łyżkę tego, co zostało) i małże.
- Dodajemy sól, świeżo zmielony pieprz i posiekaną natkę pietruszki.
- Dokładnie wymieszać, przykryć i gotować owoce morza w sosie śmietanowym przez około 15 minut, aż się otworzą. Wskazówka: Sprawdź małże po około 5-6 minutach gotowania, mieszając składniki. Następnie ponownie przykryć i gotować jeszcze przez kilka minut. Gdy małże się otworzą, są gotowe do spożycia. Nie przesadzaj z gotowaniem, bo staną się twarde.
- Gotowe danie podawaj z grzankami czosnkowymi lub francuskim pieczywem, będzie pyszne!
Krewetki, przegrzebki w sosie śmietanowym
Pachnący, pełen smaku sos, którym nasiąkniesz wraz z pokruszonym chlebem do ostatniej kropli, możesz być tego pewien! Naturalne przyprawy i delikatne kremowe składniki doskonale podkreślą naturalną słodycz owoców morza. Przygotuj gotowy koktajl z owoców morza w kremowym sosie lub wybierz składniki, które akurat lubisz.
Produkty:
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek plus 2 łyżki ;
- 5 ząbków czosnku;
- 4 szalotki;
- 2 łyżki białego wina;
- 5-7 gałązek świeżej natki pietruszki;
- 5-7 gałązek świeżych liści bazylii i gałązki do dekoracji;
- 3-5 listków tymianku;
- 2 filiżanki podwójnej śmietany;
- 550 gr. przegrzebki;
- 550 gr obrane krewetki;
- 1/2 szklanki startego sera Pecorino Romano (lub innego twardego, słonego sera).
przyrządzać:
- Obrać czosnek i drobno posiekać nożem.
- Posiekaj drobno szalotkę.
- Umyć, posiekać zioła.
- Aby podać koktajl z owoców morza w kremowym sosie z dodatkowym daniem, ugotuj makaron lub ryż.
- Na dużej patelni z wysokimi bokami rozgrzej 1/4 szklanki oleju.
- Dodaj czosnek i szalotkę i smaż do momentu, aż staną się przezroczyste, około 2 minut.
- Dodaj do patelni wino, pietruszkę, bazylię i tymianek. Gotować na wolnym ogniu, aż płyn zredukuje się o połowę.
- Używając sitka o drobnych oczkach, przecedzić gotowanie na patelni do innego czystego naczynia i dodać śmietanę.
- Na wolnym ogniu dopilnuj, aby sos zredukował się do średniej grubości.
- Na pierwszą patelnię wlać 2 łyżki oliwy z oliwek i smażyć przegrzebki, aż będą nieprzezroczyste. Ugotowane owoce morza, które mają być duszone w sosie śmietanowym, wyjąć najpierw na talerz.
- Na tej samej patelni usmaż krewetki, aż staną się różowe. W ten sam sposób przełożyć na talerz.
- Jeśli przygotowujesz dodatek do owoców morza, wlej sos do ugotowanego ryżu lub makaronu, wymieszaj, aby się połączył. Następnie ułożyć na talerzu, na wierzchu ułożyć krewetki i przegrzebki, posypać startym serem, udekorować listkami bazylii.
Homar w sosie śmietanowym
Zawsze chciałeś przyrządzić homara, ale nie wiedziałeś jak to zrobić? Następnie przygotuj się na niesamowite mięso homara - smakosza owoców morza w sosie śmietanowym. Jeśli masz problemy z tym produktem, zastąp go innymi skorupiakami lub krewetkami. Oba są dobre w tym przepisie.
Produkty:
- 4 ogony homara;
- 2 łyżki masła;
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- 1 zwykła cebula;
- 2 marchewki;
- 2-3 gałązki świeżego estragonu;
- 2 łodygi selera naciowego;
- 2-3 gałązki świeżego tymianku;
- 1 łyżka wywaru z kurczaka;
- 1/2 łyżeczki soli;
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu;
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne;
- 4 ząbki czosnku;
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego;
- 3 łyżki mąki;
- 1 1/4 szklanki białego wytrawnego wina lub sherry;
- Bulion z homara lub owoców morza (można użyć bulionu rybnego):
- 1 filiżanka podwójnej śmietany.
Mięso homara z czosnkiem:
- Gotowane mięso homara;
- 2 łyżki masła;
- 2 ząbki czosnku, rozdrobnione;
- Sól, pieprz i pieprz cayenne do smaku.
przyrządzać:
- To danie może wyglądać jak koktajl z owoców morza w kremowym sosie. Ale jeśli masz szczęście do homarów, przygotuj je. Do garnka wlewamy 5 szklanek wody, dodajemy 1 łyżkę soli morskiej i doprowadzamy do wrzenia.
- Umieść ogony homara w garnku, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut, aż będą jasnoczerwone.
- Wyjąć ogony homara, pozostawiając płyn. Kiedy homary lekko ostygną, wyjmij mięso z muszli. Konserwuj mięso i soki ostrożnie, nie wylewając ani jednej kropli cennych składników.
- Włóż muszle homara z powrotem do wody na patelni.
- Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do średnio-niskiego i pozostawić na małym ogniu przez kolejne 15 minut, aby wydobyć z muszli jak najwięcej smaku.
- Podczas gdy wywar się gotuje, pokroić mięso na małe kawałki i schłodzić.
- Teraz przygotuj bisque - coś podobnego do zupy lub owoców morza w kremowym sosie z posiekanymi warzywami.
- Obrać warzywa i zioła. Marchew poszatkować, cebulę pokroić w drobną kostkę.
- Seler drobno posiekać, a czosnek rozdrobnić nożem.
- Zioła drobno posiekać.
- Rozgrzej dwa rodzaje oleju na dużej, ciężkiej (żeliwnej) patelni na średnim ogniu. Włożyć cebulę, marchew, seler i zioła. Smażyć do miękkości, około 5 minut.
- Doprawić wywarem, solą i pieprzem.
- Dodać posiekany czosnek, dusić wszystko razem przez ok. 1 minutę.
- Dodać koncentrat pomidorowy, gotować przez kolejną minutę.
- Wsyp mąkę i gotuj, mieszając od czasu do czasu, jeszcze przez 2 minuty.
- Wlać wino, gotować na wolnym ogniu, aż masa zredukuje się do połowy.
- Dodajemy wywar z owoców morza do kremowego sosu, zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż płynna część lekko zgęstnieje, a smaki się wymieszają (około 30 minut).
- Zdejmij z ognia, przelej sos do blendera i posiekaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Wróć na średni ogień i dodaj podwójną śmietanę.
- Teraz przygotuj mięso homara z czosnkiem. Roztopić masło na patelni na średnim ogniu. Podsmażaj czosnek przez 30 sekund, aż stanie się aromatyczny. Dodajemy pokrojone w plastry mięso homara (ugotowane wcześniej), doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Smażyć lekko przez 1 minutę, mieszając od czasu do czasu, aż mięso homara będzie rozgrzane do czerwoności.
- Aby podać owoce morza w sosie śmietanowym, wymieszaj 3/4 mięsa homara w bisque (sosie).
- Wlać do indywidualnych miseczek.
- Do każdej miseczki włóż pozostałe mięso homara i trochę estragonu.
Możesz również polubić:
Makaron z mięsem mielonym: przepis w piekarniku
Przepis na cynamonowe bułeczki
Łatwe przepisy na pączki
Przepisy na pstrąga
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się i poszukaj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.pl ????
Zapoznaj się z naszym menu!
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu