Pasta carbonara: proste i pyszne danie

Kuchnia włoska zajmuje szczególne miejsce w świecie kulinarnym. Dania proste w wykonaniu i pyszne w swej istocie podbiły serca miłośników gastronomicznych rozkoszy. Trudno byłoby znaleźć lokal, który nie oferowałby włoskiej pizzy lub makaronu. Niby prosty makaron, a tyle kombinacji smakowych! Jednak najpopularniejszy pozostaje makaron carbonara.

Nie ma nic prostszego niż zrobienie sosu na bazie sera i boczku i ugotowanie spaghetti. To właśnie łatwość przygotowania była czynnikiem decydującym dla tych, którzy rzeczywiście wymyślili to danie. Włoscy górnicy wydobywający węgiel drzewny, podróżując daleko w głąb lasu, zabierali ze sobą prosty zestaw żywnościowy: spaghetti, rogaciznę i ser owczy. Jeśli mieli szczęście, znajdowali jaja w gniazdach przepiórek. Z tego skromnego asortymentu powstała właśnie ta potrawa, która jest obecnie tak bardzo poszukiwana, nawet w restauracjach Michelin. Makaron został nazwany na cześć wynalazców - carbone oznacza węgiel. Zrobienie makaronu Carbonara w domu nie jest wcale trudne, a smak można urozmaicić dodatkowymi składnikami.

Tajniki przyrządzania makaronu Carbonara

  1. Główna zasada to nie rozgotować spaghetti. Stan "al dente" lub "na ząb" jest uważany za idealny dla makaronu z sosem. Przybliżony czas gotowania makaronu we wrzącej wodzie to około 4 minuty.
  2. Drugą zasadą gotowania Carbonary jest stosunek ilości makaronu do jajek. Na każde 100 gramów spaghetti musi przypadać jedno żółtko jaja kurzego.
  3. Wybór wędliny decyduje o smaku potrawy. Klasyczny przepis mówi o guanchiale - wędzonych policzkach wieprzowych. Rzadki produkt można zastąpić cienko pokrojonym boczkiem.
  4. Odpowiedni sos można zrobić tylko z serów Parmigiano Reggiano (lub Parmezan) i Pecorino. Lepiej jest użyć równych proporcji obu serów, ale aby sos był bardziej miękki i kremowy, lepiej jest użyć 2-3 razy więcej Parmeggiano niż Pecorino.
  5. Ważne jest, aby przestrzegać kolejności i czasu gotowania. Oto klasyczny przepis na makaron carbonara krok po kroku, na który warto zwrócić uwagę.
Makaron carbonara: przepis krok po kroku z fotografią

Jaki rodzaj makaronu wybrać do Carbonary

Miło jest, gdy sklepy oferują różnorodność. Jednak dla niewprawnego kucharza wybór ten staje się czasem prawdziwą męczarnią. Pytanie o to, co jest najlepsze do klasycznego makaronu carbonara spaghetti, penne, fettuccini czy jeszcze coś innego, ma zupełnie inny wymiar. Nie ma wymagań co do kształtu makaronu. Ważne jest to, z czego jest zrobiony i jak będzie się zachowywał podczas gotowania w przyszłości. Dlatego lepiej jest preferować makarony z pszenicy durum na bazie wody. Najlepiej nadają się do przyrządzenia odpowiedniego makaronu Carbonara.

Klasyczny przepis na makaron Carbonara

Składniki:

  1. spaghetti - 300 gr;
  2. ser parmeggiano - 100 gr;
  3. ser pecorino - 25 gr;
  4. oliwa z oliwek extra virgin - 5 łyżek;
  5. boczek - 200 gr;
  6. czosnek - 3 ząbki;
  7. białe wytrawne wino - 0,5 szklanki;
  8. świeżo zmielony pieprz, sól - do smaku.
Klasyczny przepis na makaron Carbonara: metoda krok po kroku

Ważne

Ugotować spaghetti równolegle z sosem. Nie przed i po, tak aby temperatura produktów była mniej więcej taka sama.

  1. Doprowadzić wodę do wrzenia - 3-4 litry.
  2. Podczas gdy woda się gotuje, rozgrzej oliwę z oliwek na patelni. Na dużym ogniu podsmażyć boczek, pod koniec smażenia zmniejszyć ogień i dodać wino. Smażyć, aż zniknie zapach alkoholu, a wino lekko odparuje. Po ugotowaniu bekonu, przykryj patelnię pokrywką, aby utrzymać ciepło.
  3. W tym momencie woda powinna się już gotować. Doprawić łyżką soli i dodać spaghetti. Gotować aż będzie al dente, około 4 minuty. Wymieszaj spaghetti na początku gotowania, aby się nie posklejało.
  4. Podczas gdy spaghetti się gotuje, przygotuj sos jajeczny. Żółtka wymieszać z drobno startym serem i zmielonym czosnkiem.
  5. Po ugotowaniu, odcedzić makaron w durszlaku i pozostawić do odsączenia. Nie rozgotuj go! Makaron powinien być lekko wilgotny.
  6. Teraz musisz szybko połączyć wszystkie składniki, póki są gorące. Najpierw wrzuć z powrotem makaron na patelnię, wymieszaj z masą jajeczną, posól i popieprz do smaku, a następnie dodaj podsmażony boczek. Dokładnie wymieszać i podawać. W gorącej masie jajecznej żółtka zastygną i trafią do sedna, otulając każde spaghetti gęstym sosem.

Wariacje na temat gotowania

Mimo, że przepis jest klasyczny, to jest on jednym z dobrze ugruntowanych i stał się podstawą do dalszych badań nad smakiem. Dlatego też nie ma dokładnej reguły, kiedy i jak stosować czosnek. Niektórzy kucharze wolą wycisnąć ząbki czosnku nożem i podsmażyć je na oliwie z oliwek. Wyjmuje się je, gdy tylko nabiorą złotobrązowego koloru. W ten sposób czosnek nadaje szczególny smak oliwie i całemu daniu. Inni uważają, że wystarczy wycisnąć czosnek do masy jajeczno-serowej i dodać go na koniec do gorącego dania - jego ciepło wystarczy, aby wydobyć wszystkie nuty smakowe czosnku. Możesz zastosować metodę, którą preferujesz, ale w każdym przypadku smak będzie wyśmienity, a autentyczność dania zostanie zachowana.

Pomimo całego patosu, który dosłownie unosi się wokół tego typowego włoskiego dania, można je łatwo przyrządzić z produktów, które ma się pod ręką. Oto prosty przepis na zrobienie Carbonary w domu.

Makaron Carbonara - przepis na domową kuchnię

Składniki:

  1. spaghetti - 400g
  2. boczek (można zastąpić szynką) - 200 gr;
  3. 20% krem - 100 ml;
  4. oliwa z oliwek - 3 łyżki;
  5. Jaja kurze - 4 szt;
  6. ser twardy - 100 gr;
  7. gałka muszkatołowa - 0,5 łyżeczki;
  8. sól, pieprz - do smaku;
  9. zioła - garść.
Makaron Carbonara - przepis kulinarny w

domuMetoda

gotowania
  1. Ugotuj makaron w dużym rondlu z dużą ilością wody. Przed zagotowaniem wody dobrze ją posolić.
  2. Szynkę kroimy w cienkie plasterki lub małą kostkę. Podsmaż szynkę na rozgrzanej oliwie z oliwek.
  3. Podczas gdy spaghetti się gotuje, a boczek smaży, przygotuj sos. Zetrzeć ser na tarce i połączyć ze śmietaną, gałką muszkatołową i mielonym czosnkiem. Doprawić lekko solą i pieprzem, dodać żółtka. Dokładnie wymieszać.
  4. Wykonaj poniższe czynności szybko, aby wszystkie składniki mogły zastygnąć. Odcedzić makaron, włożyć z powrotem na patelnię i wymieszać z sosem. Szybko wymieszać. Natychmiast zobaczysz właściwą konsystencję, gdy żółtko i ser otoczą makaron ze wszystkich stron.
  5. Podawać na gorąco zaraz po ugotowaniu, posypane drobno posiekanymi świeżymi ziołami i startym serem.

Makaron Carbonara z łososiem

Składniki:

  1. Makaron - 300g;
  2. 20% krem - 100 ml;
  3. Parmezan - 100 gr;
  4. jajka kurze - 3 jajka;
  5. czosnek - 2-3 ząbki;
  6. oliwa z oliwek - 2 łyżki;
  7. masło - 50 g;
  8. Łosoś - 200 gr.
  1. Makaron Carbonara z łososiem: przepis z fotografią

Metoda przygotowania

  1. Ugotować makaron, aż będzie al dente i mocno posolony. Na 300 gramów makaronu najlepiej wziąć 3-4 litry wody.
  2. W czasie, gdy makaron się gotuje, przygotować sos.
  3. Filety z łososia kroimy w kostkę o boku 1 cm. Smażyć na mieszance masła i oliwy z oliwek do miękkości. Powinno to zająć nie więcej niż 5-7 minut.
  4. Kiedy łosoś będzie gotowy, wlej cienkim strumieniem śmietanę i doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj do uzyskania gęstej konsystencji.
  5. Osobno ubij żółtka, dodaj starty ser i mielony czosnek.
  6. Wyjąć wszystkie składniki z garnka i jeszcze gorące połączyć w misce, dokładnie ugniatając.
  7. Podawać natychmiast po ugotowaniu, każdą porcję posypać świeżymi ziołami i startym serem.

Przepis na makaron Carbonara z grzybami i kurczakiem

Składniki:

  1. spaghetti - 300 gr;
  2. filet z kurczaka - 200 gr;
  3. 20% krem - 100 ml;
  4. jaja kurze - 3 szt;
  5. oliwa z oliwek - 3 łyżki;
  6. Cebula - 1 cebula;
  7. ser twardy - 100 gr;
  8. sól, pieprz - do smaku.
Makaron Carbonara z grzybami i kurczakiem przepis: krok po

krokuSchedule

  1. Zagotować wodę, aby ugotować makaron. Na 300 g makaronu zużyj 4 litry wody. Dodać 1 łyżkę stołową soli. Gotuj, aż makaron będzie na wpół ugotowany i przykryty wodą przez 4 minuty.
  2. Przygotuj sos, gdy spaghetti będzie się gotować. Kurczaka kroimy w kostkę o boku 1 cm. Cebulę drobno posiekać. Usmaż je na mieszance masła i oliwy z oliwek. Dodać cebulę, ponownie podsmażyć. Kiedy kurczak będzie złocistobrązowy, zmniejsz ogień, załóż pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu, aż będzie ugotowany. Na koniec dodajemy śmietanę, doprowadzamy do wrzenia i lekko zagotowujemy, aby sos zgęstniał. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  3. Przygotować dressing oddzielnie. Wymieszać żółtka z tartym serem, dodać zmielony czosnek.
  4. Opłucz makaron w durszlaku, odcedź i w osobnej misce wymieszaj wszystkie składniki na raz. Gdy będą gorące, żółtko jajka zastygnie i utworzy pożądaną konsystencję dressingu.
  5. Podawać na gorąco i posypać tartym serem.
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu