Pasta carbonara: proste i pyszne danie
Kuchnia włoska zajmuje szczególne miejsce w świecie kulinarnym. Dania proste w wykonaniu i pyszne w swej istocie podbiły serca miłośników gastronomicznych rozkoszy. Trudno byłoby znaleźć lokal, który nie oferowałby włoskiej pizzy lub makaronu. Niby prosty makaron, a tyle kombinacji smakowych! Jednak najpopularniejszy pozostaje makaron carbonara.
Nie ma nic prostszego niż zrobienie sosu na bazie sera i boczku i ugotowanie spaghetti. To właśnie łatwość przygotowania była czynnikiem decydującym dla tych, którzy rzeczywiście wymyślili to danie. Włoscy górnicy wydobywający węgiel drzewny, podróżując daleko w głąb lasu, zabierali ze sobą prosty zestaw żywnościowy: spaghetti, rogaciznę i ser owczy. Jeśli mieli szczęście, znajdowali jaja w gniazdach przepiórek. Z tego skromnego asortymentu powstała właśnie ta potrawa, która jest obecnie tak bardzo poszukiwana, nawet w restauracjach Michelin. Makaron został nazwany na cześć wynalazców - carbone oznacza węgiel. Zrobienie makaronu Carbonara w domu nie jest wcale trudne, a smak można urozmaicić dodatkowymi składnikami.
Tajniki przyrządzania makaronu Carbonara
- Główna zasada to nie rozgotować spaghetti. Stan "al dente" lub "na ząb" jest uważany za idealny dla makaronu z sosem. Przybliżony czas gotowania makaronu we wrzącej wodzie to około 4 minuty.
- Drugą zasadą gotowania Carbonary jest stosunek ilości makaronu do jajek. Na każde 100 gramów spaghetti musi przypadać jedno żółtko jaja kurzego.
- Wybór wędliny decyduje o smaku potrawy. Klasyczny przepis mówi o guanchiale - wędzonych policzkach wieprzowych. Rzadki produkt można zastąpić cienko pokrojonym boczkiem.
- Odpowiedni sos można zrobić tylko z serów Parmigiano Reggiano (lub Parmezan) i Pecorino. Lepiej jest użyć równych proporcji obu serów, ale aby sos był bardziej miękki i kremowy, lepiej jest użyć 2-3 razy więcej Parmeggiano niż Pecorino.
- Ważne jest, aby przestrzegać kolejności i czasu gotowania. Oto klasyczny przepis na makaron carbonara krok po kroku, na który warto zwrócić uwagę.
Jaki rodzaj makaronu wybrać do Carbonary
Miło jest, gdy sklepy oferują różnorodność. Jednak dla niewprawnego kucharza wybór ten staje się czasem prawdziwą męczarnią. Pytanie o to, co jest najlepsze do klasycznego makaronu carbonara spaghetti, penne, fettuccini czy jeszcze coś innego, ma zupełnie inny wymiar. Nie ma wymagań co do kształtu makaronu. Ważne jest to, z czego jest zrobiony i jak będzie się zachowywał podczas gotowania w przyszłości. Dlatego lepiej jest preferować makarony z pszenicy durum na bazie wody. Najlepiej nadają się do przyrządzenia odpowiedniego makaronu Carbonara.
Klasyczny przepis na makaron Carbonara
Składniki:
- spaghetti - 300 gr;
- ser parmeggiano - 100 gr;
- ser pecorino - 25 gr;
- oliwa z oliwek extra virgin - 5 łyżek;
- boczek - 200 gr;
- czosnek - 3 ząbki;
- białe wytrawne wino - 0,5 szklanki;
- świeżo zmielony pieprz, sól - do smaku.
Ważne
Ugotować spaghetti równolegle z sosem. Nie przed i po, tak aby temperatura produktów była mniej więcej taka sama.
- Doprowadzić wodę do wrzenia - 3-4 litry.
- Podczas gdy woda się gotuje, rozgrzej oliwę z oliwek na patelni. Na dużym ogniu podsmażyć boczek, pod koniec smażenia zmniejszyć ogień i dodać wino. Smażyć, aż zniknie zapach alkoholu, a wino lekko odparuje. Po ugotowaniu bekonu, przykryj patelnię pokrywką, aby utrzymać ciepło.
- W tym momencie woda powinna się już gotować. Doprawić łyżką soli i dodać spaghetti. Gotować aż będzie al dente, około 4 minuty. Wymieszaj spaghetti na początku gotowania, aby się nie posklejało.
- Podczas gdy spaghetti się gotuje, przygotuj sos jajeczny. Żółtka wymieszać z drobno startym serem i zmielonym czosnkiem.
- Po ugotowaniu, odcedzić makaron w durszlaku i pozostawić do odsączenia. Nie rozgotuj go! Makaron powinien być lekko wilgotny.
- Teraz musisz szybko połączyć wszystkie składniki, póki są gorące. Najpierw wrzuć z powrotem makaron na patelnię, wymieszaj z masą jajeczną, posól i popieprz do smaku, a następnie dodaj podsmażony boczek. Dokładnie wymieszać i podawać. W gorącej masie jajecznej żółtka zastygną i trafią do sedna, otulając każde spaghetti gęstym sosem.
Wariacje na temat gotowania
Mimo, że przepis jest klasyczny, to jest on jednym z dobrze ugruntowanych i stał się podstawą do dalszych badań nad smakiem. Dlatego też nie ma dokładnej reguły, kiedy i jak stosować czosnek. Niektórzy kucharze wolą wycisnąć ząbki czosnku nożem i podsmażyć je na oliwie z oliwek. Wyjmuje się je, gdy tylko nabiorą złotobrązowego koloru. W ten sposób czosnek nadaje szczególny smak oliwie i całemu daniu. Inni uważają, że wystarczy wycisnąć czosnek do masy jajeczno-serowej i dodać go na koniec do gorącego dania - jego ciepło wystarczy, aby wydobyć wszystkie nuty smakowe czosnku. Możesz zastosować metodę, którą preferujesz, ale w każdym przypadku smak będzie wyśmienity, a autentyczność dania zostanie zachowana.
Pomimo całego patosu, który dosłownie unosi się wokół tego typowego włoskiego dania, można je łatwo przyrządzić z produktów, które ma się pod ręką. Oto prosty przepis na zrobienie Carbonary w domu.
Makaron Carbonara - przepis na domową kuchnię
Składniki:
- spaghetti - 400g
- boczek (można zastąpić szynką) - 200 gr;
- 20% krem - 100 ml;
- oliwa z oliwek - 3 łyżki;
- Jaja kurze - 4 szt;
- ser twardy - 100 gr;
- gałka muszkatołowa - 0,5 łyżeczki;
- sól, pieprz - do smaku;
- zioła - garść.
domuMetoda
gotowania- Ugotuj makaron w dużym rondlu z dużą ilością wody. Przed zagotowaniem wody dobrze ją posolić.
- Szynkę kroimy w cienkie plasterki lub małą kostkę. Podsmaż szynkę na rozgrzanej oliwie z oliwek.
- Podczas gdy spaghetti się gotuje, a boczek smaży, przygotuj sos. Zetrzeć ser na tarce i połączyć ze śmietaną, gałką muszkatołową i mielonym czosnkiem. Doprawić lekko solą i pieprzem, dodać żółtka. Dokładnie wymieszać.
- Wykonaj poniższe czynności szybko, aby wszystkie składniki mogły zastygnąć. Odcedzić makaron, włożyć z powrotem na patelnię i wymieszać z sosem. Szybko wymieszać. Natychmiast zobaczysz właściwą konsystencję, gdy żółtko i ser otoczą makaron ze wszystkich stron.
- Podawać na gorąco zaraz po ugotowaniu, posypane drobno posiekanymi świeżymi ziołami i startym serem.
Makaron Carbonara z łososiem
Składniki:
- Makaron - 300g;
- 20% krem - 100 ml;
- Parmezan - 100 gr;
- jajka kurze - 3 jajka;
- czosnek - 2-3 ząbki;
- oliwa z oliwek - 2 łyżki;
- masło - 50 g;
- Łosoś - 200 gr.
- Makaron Carbonara z łososiem: przepis z fotografią
Metoda przygotowania
- Ugotować makaron, aż będzie al dente i mocno posolony. Na 300 gramów makaronu najlepiej wziąć 3-4 litry wody.
- W czasie, gdy makaron się gotuje, przygotować sos.
- Filety z łososia kroimy w kostkę o boku 1 cm. Smażyć na mieszance masła i oliwy z oliwek do miękkości. Powinno to zająć nie więcej niż 5-7 minut.
- Kiedy łosoś będzie gotowy, wlej cienkim strumieniem śmietanę i doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj do uzyskania gęstej konsystencji.
- Osobno ubij żółtka, dodaj starty ser i mielony czosnek.
- Wyjąć wszystkie składniki z garnka i jeszcze gorące połączyć w misce, dokładnie ugniatając.
- Podawać natychmiast po ugotowaniu, każdą porcję posypać świeżymi ziołami i startym serem.
Przepis na makaron Carbonara z grzybami i kurczakiem
Składniki:
- spaghetti - 300 gr;
- filet z kurczaka - 200 gr;
- 20% krem - 100 ml;
- jaja kurze - 3 szt;
- oliwa z oliwek - 3 łyżki;
- Cebula - 1 cebula;
- ser twardy - 100 gr;
- sól, pieprz - do smaku.
krokuSchedule
- Zagotować wodę, aby ugotować makaron. Na 300 g makaronu zużyj 4 litry wody. Dodać 1 łyżkę stołową soli. Gotuj, aż makaron będzie na wpół ugotowany i przykryty wodą przez 4 minuty.
- Przygotuj sos, gdy spaghetti będzie się gotować. Kurczaka kroimy w kostkę o boku 1 cm. Cebulę drobno posiekać. Usmaż je na mieszance masła i oliwy z oliwek. Dodać cebulę, ponownie podsmażyć. Kiedy kurczak będzie złocistobrązowy, zmniejsz ogień, załóż pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu, aż będzie ugotowany. Na koniec dodajemy śmietanę, doprowadzamy do wrzenia i lekko zagotowujemy, aby sos zgęstniał. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Przygotować dressing oddzielnie. Wymieszać żółtka z tartym serem, dodać zmielony czosnek.
- Opłucz makaron w durszlaku, odcedź i w osobnej misce wymieszaj wszystkie składniki na raz. Gdy będą gorące, żółtko jajka zastygnie i utworzy pożądaną konsystencję dressingu.
- Podawać na gorąco i posypać tartym serem.
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu