Paszteciki smażone na patelni
Doskonałą propozycją na przekąskę i szybkie zaspokojenie głodu są obfite placki smażone na patelni. Przepis ze zdjęciami na mięsno-ziemniaczano-grzybowe paszteciki jest dużo prostszy w przygotowaniu niż może się wydawać. Najważniejsze jest, aby dobrze zagnieść ciasto. Dalsze przygotowanie będzie kwestią gustu, wyobraźni i dostępności składników.
pasztety z mięsa mielonego
Nawet przy powszechnej promocji dobrego odżywiania, mało kto potrafi odmówić sobie przyjemności zjedzenia przepysznego mince pie. Przepis na ciasto może wydawać się skomplikowany dla początkującej gospodyni. Jeśli jednak zastosujesz się do technik gotowania przedstawionych w tej publikacji, przekonasz się, że nie ma w tym procesie nic skomplikowanego. Z łatwością opanujesz wszystkie kroki i rozpieścisz swoich bliskich smakowitym przysmakiem.
Przygotować ciasto:
- 10 g suchych drożdży;
- 4-5 łyżek oleju słonecznikowego;
- 180 ml. mleka;
- 1 jajko;
- 1/2 łyżeczki soli;
- 1 łyżka cukru;
- 3-4 szklanki mąki.
Przygotować nadzienie:
- 500 gr. łopatka wieprzowa lub wołowa;
- 1 duża cebula;
- 1 łyżeczka bazylii;
- Sól, przyprawy do smaku;
- 0,5 pęczka zieleniny;
- Olej słonecznikowy do nadzienia.
przyrządzać:
- Ten przepis na smażone na patelni placki robi się szybko, bez długiego oczekiwania na gotowość. Dlatego najpierw należy przygotować nadzienie.
- Mięso opłukać i zmielić w maszynce do mięsa.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Rozgrzać patelnię z olejem słonecznikowym.
- Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, aż stanie się przezroczysta.
- Dodać rozdrobnione mięso. Wymieszaj energicznie łopatką, aby mięso nie zrobiło się grudkowate.
- Doprawiamy solą i przyprawami i smażymy do miękkości.
- Zieleninę posiekać, dodać do mięsa. Dobrze wymieszać farsz, wyłączyć patelnię. Przełóż nadzienie do miski, aby szybko ostygło.
- Przepis na smażone na patelni patties można kontynuować, przygotowując ciasto. Mleko podgrzać do temperatury 20 stopni (ważne, aby go nie przegrzać), przelać do miski.
- Do mleka dodać paczkę drożdży i cukier. Wymieszaj składniki i dodaj odrobinę mąki.
- Pozostaw starter w ciepłym miejscu na 15-20 minut.
- Przesiej mąkę do innej miski.
- W osobnej misce ubij jajko z dodatkiem szczypty soli.
- Po upływie czasu dodajemy do zakwasu jajko.
- Dodać masło w ilości zalecanej przez przepis na placek. Wymieszać składniki razem.
- Stopniowo dodawać przygotowaną mąkę, mieszając.
- Przełożyć masę na stolnicę i zagnieść ciasto. Wyrabiaj ciasto przez co najmniej 10 minut. W tym czasie z mąki uwalnia się gluten, a masa staje się elastyczna. Podczas wyrabiania ciasta nie należy dodawać dużych ilości mąki.
- Przepis na ciasto drożdżowe na smażone paszteciki pozostawić na pół godziny do gotowania. Podczas gdy uformowane ciasto "odpoczywa", przygotuj nadzienie - włóż je do podręcznej miski.
- Podziel ciasto na dwie porcje. Każdą część podzielić nożem na równe części.
- Zagnieć każdy kawałek ciasta rękami, aby uformować równy placek.
- Lekko rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1 cm.
- Na płaskie płaty nakładamy łyżeczką deserową nadzienie. Możesz też użyć ilości nadzienia odpowiadającej wielkości Twoich tortilli.
- Ten przepis na ciasto do tortownicy jest szybki do wykonania. Jeśli "goście są na progu", można skrócić bez czasu na "odpoczynek" ciasta.
- Brzegi zwijamy, sklejamy jak przy lepieniu pierogów. Upewnij się, że kształt jest owalny i lekko spłaszczony.
Umieść każdy placek na powierzchni posypanej mąką. - Rozgrzać patelnię z olejem słonecznikowym. Wlej trochę więcej oleju niż zwykle używasz. Ma to na celu zrumienienie boków i stworzenie brązowych, apetycznych placków smażonych na patelni. Przepis ten można również przyrządzić we frytownicy.
- Gotowe porcje układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Papier nasiąknie nadmiarem oleju, a następnie podawaj. Paszteciki są pyszne zarówno na zimno jak i na ciepło.
Paszteciki drożdżowe z jajkiem i ziołami na patelni
Połączenie jajka i ziół doskonale sprawdza się jako nadzienie w smażonych na patelni plackach. Przepis na miękkie ciasto drożdżowe jest łatwy do przygotowania. Wahasz się czy możesz to zrobić? Wypróbuj procedurę podaną w przepisie już dziś. Przekonaj się, że nawet bez doświadczenia w gotowaniu nie jest trudno zrobić udane placki!
Ciasto, którego potrzebujesz:
- 2 łyżki suchych drożdży;
- 2 łyżki cukru;
- 1/3 szklanki (200 ml) wody;
- 0,5 łyżeczki soli;
- 1 filiżanka (200 ml) kwaśnej śmietany;
- 2 jajka;
- 4-5 szklanek mąki.
Niezbędne do wypełnienia:
- 8 jaj;
- 100-150 gr. zielona cebula;
- 0,5 pęczka koperku;
- 0,5 pęczka natki pietruszki;
- Sól, pieprz do smaku.
patelniSposób przyrządzania
:- Mając przepis na ciasto drożdżowe na placki na patelni, odmierz wodę. Podgrzewamy do temperatury 20 stopni, przelewamy do miski.
- Do wody odmierzyć drożdże i 1 łyżkę cukru. Wymieszać i pozostawić do namoczenia na 5 minut.
- W osobnej misce ubić jajka. Dodać cukier, sól i ubijać.
- Dodaj kwaśną śmietanę do masy jajecznej i ubij razem.
- Dodaj zaczyn drożdżowy do jajek i wymieszaj.
- Stopniowo dodawać mąkę, cały czas wyrabiając ciasto.
- Wyrabiaj ciasto rękoma na stole, aż utworzy elastyczną, miękką kulę.
- Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1½ godziny (lub trochę krócej). Podczas gdy ciasto się podgrzewa, pomyśl o tym, co możesz zrobić z ciasta na patelni. Polecamy spróbować farszu z jajek i ziół. Skorzystaj z naszego przepisu lub przygotuj inny według własnego uznania.
- Jajka ugotować na twardo. Łatwo to zrobić, pozostawiając jajka na 7-10 minut na małym ogniu po ugotowaniu.
- Gdy jajka ostygną, obierz je i wyłuskaj skorupki.
- Jajka pokroić w drobną kostkę, włożyć do miski.
- Zieleninę opłukać, posiekać. Do jajek dodać posiekaną cebulę i zioła. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy farsz.
- Teraz czas na dalszy przepis na drożdżowe placki na patelni. Podziel ciasto na równe porcje. Każdy z nich rozwałkować na placek o grubości ok. 1 cm.
- Weź kawałek ciasta do ręki, na środek nałóż łyżkę nadzienia.
- Zwiń brzegi, zepnij je i lekko spłaszcz ciasto.
- Umieść pierogi na posypanej mąką powierzchni.
- Kiedy wszystkie placki będą uformowane, zacznij smażyć.
- Rozgrzać patelnię z olejem słonecznikowym.
- Zanurzaj placki w gorącym oleju i smaż z obu stron. Skropić nadmiarem oleju, podawać.
Placki z jabłkami na patelni
Popularne są przepisy na słodkie ciasta na patelnię. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a urzekają smakiem i aromatem. Jeden z najłatwiejszych, które proponujemy powtórzyć już teraz.
Przygotować ciasto:
- 480g mąki;
- 2 jajka;
- 0,5 łyżeczki soli;
- 1 łyżeczka sody;
- 200 ml. kefiru;
- 1 łyżka cukru;
- 2 łyżki oleju słonecznikowego.
Przygotować się do nadzienia:
- 700g nieobranych jabłek;
- 1 łyżeczka cynamonu;
- 2-3 łyżki cukru;
- Sok z połowy cytryny.
przygotowania
:- Przepis na naleśniki smażone na patelni zacznij od przygotowania nadzienia, ponieważ ciasto szybko się gotuje. Jabłka obieramy z nadmiaru skórki i kroimy w drobną kostkę.
- Włożyć jabłka do rondla, dodać cukier i sok z cytryny i dusić przez 5-10 minut na małym ogniu. To pozwoli im puścić sok i sprawi, że upieką się jako nadzienie.
- Odsącz jabłka w durszlaku, aby odsączyć wilgoć. Następnie przełożyć do miski i posypać cynamonem.
- Przygotować ciasto na szybki placek na patelni. Wbić jajka do miski i roztrzepać widelcem.
- Dodajemy kefir i mieszamy razem. Odmierzamy olej słonecznikowy, mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
- Dodać sodę oczyszczoną, cukier, sól, mąkę. Dobrze zagnieść ciasto.
- Podziel kulę na porcje wielkości jajka kurzego.
- Każdą porcję rozwałkować na grubość ok. 1 cm.
- Na środek pączka nałożyć ok. 1 łyżkę nadzienia.
- Ściśnij i uszczelnij krawędzie.
- Rozgrzać patelnię z olejem słonecznikowym.
- Smażyć placki z obu stron, aż się ugotują, na średnim ogniu. Odsącz na serwetce i podawaj.
Możesz również polubić:
Marshmallows w domu: przepis z fotografiami
Co możesz zrobić na szybki i smaczny obiad?
Łatwe przepisy na smaczne ciasta
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zapisz się i wypatruj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.pl ????
Wypróbuj nasze menu!
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu