Pasztet z wątróbki z kurczaka: przepis krok po kroku

Historia pasztetu z wątróbek drobiowych, podobnie jak wielu innych znanych na całym świecie potraw, rozpoczęła się w kilku miejscach jednocześnie. Niemcy i Francja rywalizują o tytuł kraju, który jako pierwszy wyprodukował pasztet, co wydawałoby się logiczne, ale istnieje wersja, że danie to pochodzi ze starożytnego Rzymu. Niezależnie jednak od tego, skąd pochodzi pasztet, jego początki są mniej więcej takie same.

Jedna z legend głosi, że to właśnie szef kuchni strasburskiego władcy otrzymał zadanie stworzenia dania dla haute cuisine we Francji i tak narodził się pasztet z wątróbek. W języku niemieckim "pâté" dosłownie tłumaczy się jako "pasztet", co jest dokładnym opisem potrawy: mielone mięso, drób, wątroba, grzyby, ryby i jaja. Składniki są często mieszane w zależności od przepisu.

O pasztecie pisał również Puszkin w poemacie "Eugeniusz Oniegin"; według źródła pasztet był plackiem wypełnionym pasztetem z gęsi, truflami i pasztetem z wątróbek drobiowych. Podczas rewolucji francuskiej pasztet przestał być daniem z wyższych sfer, a stał się skarbem narodowym. W kuchni rosyjskiej pasztet po raz pierwszy pojawił się w XX wieku i był robiony z soi i fasoli. Z czasem zaczęto stosować pasztet jako smarowidło do chleba, zaczęły pojawiać się pasztety wegetariańskie i z owoców morza. W ZSRR pasztet był towarem deficytowym, jednak ze względu na swoje walory odżywcze i energetyczne znalazł się w radzieckich racjach żywnościowych. Jednak teraz, gdy minęło już wiele czasu i historii, istnieje nieskończona ilość wariantów tego dania, na każdy gust i portfel.

Pasztet z wątróbki kurczaka klasyczny

Istotne składniki:

  • Wątróbka z kurczaka - 500 g;
  • Cebula - 2 szt;
  • Marchew - 2 szt;
  • Liście laurowe - 1 szt;
  • Masło - 100 gr;
  • Sól morska - do smaku;
  • Czarny pieprz - do smaku.
  • Mleko - 500 ml;
  • Masło - 100 gr.
Klasyczny

pasztet

z wątróbek

drobiowychPrzygotowanie

:
  1. Przede wszystkim dobrze umyć wątróbkę i pozostawić ją na około godzinę w mleku, wtedy pasztet będzie bardziej aromatyczny i delikatny.
  2. Kiedy wątróbka jest już namoczona, odstawiamy ją do odsączenia na durszlaku.
  3. Dobrze rozgrzać patelnię i wlać na nią 2-3 łyżki oleju roślinnego.
  4. Drobno posiekaj marchew i cebulę i smaż, aż cebula stanie się przezroczysta.
  5. Wrzuć wątróbkę i liść laurowy na patelnię, na której smaży się cebula i marchew. Wątróbkę z kurczaka najpierw podsmażamy pod przykryciem, a następnie smażymy aż do odparowania soku z wątróbki, ale aby pasztet nie stał się gruby, nie smażymy wątróbki zbyt długo.
  6. Zdejmij patelnię z ognia i posól jej zawartość, wymieszaj wszystko, aby równomiernie rozprowadzić sól, wyrzuć liść laurowy.
  7. Następnie, w kilku krokach, posiekaj wątróbkę z cebulą i marchewką w blenderze, dodając miękkie masło. Można również użyć do tego celu maszynki do mielenia mięsa, ale trzeba będzie przepuścić przez nią mięso mielone kilka razy, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
  8. Gotową pastę przekładamy do miski i doprawiamy solą i przyprawami do smaku.
  9. Roztopić 100 gramów masła i wlać do pojemnika z gotowym pasztetem, robi się to po to, aby aromat pasztetu nie został wyczerpany.
  10. Pozwól pasztetowi lekko ostygnąć, a następnie włóż go do lodówki.

Pasztet z wątróbki z kurczaka z grzybami

Istotne składniki:

  • Wątróbka z kurczaka - 500 gr;
  • Świeże pieczarki - 250 gr;
  • Cebula - 2 szt;
  • Czosnek - 1 główka;
  • Koniak - 50 ml;
  • Miód - 1 łyżka;
  • Masło - 100 g;
  • Masło (roztopione) - 1 łyżka;
  • Sól - do smaku;
  • Pieprz czarny mielony - do smaku;
  • Przyprawy - do smaku.
Terrina z wątróbki drobiowej z

grzybamiPrzygotowanie

:
  1. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę.
  2. Rozgrzać patelnię z olejem roślinnym, podsmażyć cebulę i czosnek, aż cebula stanie się przezroczysta.
  3. Następnie do cebuli i czosnku dodajemy grzyby, doprawiamy solą i przyprawami i smażymy aż do odparowania wilgoci.
  4. Wątróbkę obieramy, wrzucamy na osobną patelnię i smażymy, ale pilnujemy, żeby nie była rozgotowana. Dodać do wątróbki miód i koniak, a gdy koniak odparuje, wyjąć wątróbkę z garnka.
  5. Wątróbkę i grzyby schłodzić do temperatury pokojowej, następnie umieścić w blenderze, dodać miękkie masło.
  6. Wątróbkę i grzyby zmielić na gładką masę.
  7. Gotowy pasztet przełożyć do osobnego naczynia, posmakować, w razie potrzeby dosolić i doprawić, wygładzić.
  8. Roztopić masło i posmarować nim pasztet, a następnie wstawić do lodówki do schłodzenia na kilka godzin.

Pasztet z wątroby kurczaka z masłem

Istotne składniki:

  • Wątróbka z kurczaka - 600 gr;
  • Mleko - 1 szklanka;
  • Marchew - 1 szt;
  • Cebula - 1-2 szt;
  • Masło - 150 gr;
  • Liście laurowe - 2 szt;
  • Sól, pieprz - do smaku;
  • Masło.
Pasztet z wątróbek z kurczaka z

masłemPrzygotowanie

:
  1. Najpierw wyjmij masło z lodówki i pozostaw do ogrzania w temperaturze pokojowej, aby zmiękło.
  2. Kolejnym krokiem jest umycie wątroby i pozbycie się folii, zalanie jej mlekiem i pozostawienie do namoczenia na około godzinę. Robi się to po to, aby pasztet był bardziej miękki.
  3. Po godzinie wyrzuć wątróbkę do durszlaka i pozostaw do odcieknięcia.
  4. Kiedy wątróbka trochę odsączymy, usmażymy ją na patelni do miękkości, ale nie przesmażamy, bo pasztet nie będzie miękki. W trakcie smażenia dodajemy do wątróbki liść laurowy, sól i przyprawy. Kiedy wątróbka jest ugotowana, zdejmij ją z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
  5. W czasie, gdy wątróbka stygnie, drobno posiekać cebulę i zetrzeć marchewkę.
  6. Na patelni rozgrzać 50g masła i podsmażyć na nim cebulę, gdy cebula stanie się przezroczysta dodać marchew i smażyć razem do miękkości.
  7. Gdy wątróbka, cebula i marchewka ostygną, przepuścić je kilkakrotnie przez maszynkę do mięsa i dokładnie wymieszać. Można również użyć do tego celu blendera.
  8. Blat roboczy lub dużą deskę wyłożyć folią spożywczą, następnie wyłożyć na nią gotowy pasztet i rozłożyć go tak, aby miał kształt prostokąta.
  9. Kiedy uformuje się prostokąt, włóż deskę z pasztetem do zamrażarki na 10 minut.
  10. Po dziesięciu minutach wyjmij deskę i posmaruj pasztet dość grubą warstwą miękkiego masła.
  11. Kiedy masło jest już rozprowadzone, pociągnij za brzegi folii i zwiń, a następnie schładzaj przez dwie godziny.
  12. Kiedy pasztet ostygnie, podawaj go z pieczywem i ziołami.

Pasztet z wątroby kurczaka z jajkami i marchewką

Istotne składniki:

  • Wątróbka z kurczaka - 1 kg;
  • Cebula - 1 szt;
  • Marchew - 1 szt;
  • Jaja kurze - 2 szt;
  • Masło - 100 gr;
  • Mleko - 500 ml;
  • Olej roślinny - 2 łyżki;
  • Koniak - 1 łyżka;
  • Świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku;
  • Sól - do smaku.
Pasztet z wątróbek z kurczaka z

masłemPrzygotowanie

:
  1. W pierwszej kolejności należy umyć i obrać wątrobę, następnie zalać mlekiem i pozostawić na 1-3 godziny, po czym wylać mleko.
  2. Na patelni rozgrzać jedną łyżkę oleju roślinnego i jedną łyżkę masła. Smaż wątróbkę na patelni przez około 10 minut, ale uważaj, aby jej nie przegotować, w przeciwnym razie pasztet nie będzie delikatny.
  3. Cebulę i marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  4. Na osobnej patelni rozgrzej łyżkę oleju roślinnego i zacznij smażyć w nim cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy marchew i smażymy razem do miękkości.
  5. Ugotuj jajka, a następnie usuń skorupki.
  6. Kiedy wszystko będzie gotowe, włóż wątróbkę, cebulę i marchew, jajka i masło do blendera i zmiksuj wszystko na puszystą masę.
  7. Dodać koniak, sól i przyprawy i wymieszać.
  8. W ostatnim kroku uformuj bułeczkę z warstwą miękkiego masła, włóż ją do formy, przykryj folią i schłodź przez noc.
  9. Podawać z pieczywem.
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu
Auchan