Pieczarki faszerowane: przepisy kulinarne

Przystawka - pieczarki faszerowane w piekarniku, której najprostszy przepis na przygotowanie zawiera minimum składników, cieszy się zasłużoną popularnością. Można ją szybko przygotować jak na przybycie gości, a domownikom sprawić przyjemność oryginalnym połączeniem smakowym z ciekawym podaniem.

Danie wygląda bardzo apetycznie, ma wiele wariantów, ale proces gotowania w każdym przypadku pozostaje niezwykle prosty. Najpierw należy przygotować grzyby, usunąć trzony i dokładnie je umyć. Przygotować odpowiednie nadzienie. Nadziać grzyby. Piec w piekarniku. Danie podawać jako przystawkę na ciepło lub na zimno.

Jaki farsz do nadziewanych pieczarek?

Jako farsz do pieczarek można wykorzystać różne produkty i ich kombinacje. Najważniejszym składnikiem jest ser. Dzięki niemu farsz okazuje się soczysty i delikatny, jego obecność w farszu gwarantuje rozpływającą się w ustach rumianą skórkę i nieskazitelny smak potrawy.

Do zapiekania w piekarniku najlepiej wybrać twardy ser. W procesie gotowania będzie się on mniej topił niż zwykły ser. Równie ważnym produktem w farszu do faszerowanych pieczarek jest mięso lub kurczak.

Jaki farsz wybrać do faszerowanych pieczarek?

To, czy wolisz cały kawałek, czy wybierasz mięso mielone, zależy wyłącznie od osobistych preferencji i tego, co masz w domu. Ma to bezpośredni wpływ na czas gotowania potrawy, ponieważ różne rodzaje mięsa wymagają różnych czasów obróbki termicznej.

Najszybszą opcją są kiełbaski. Wykorzystuje się nie tylko aromatyczne wędliny, ale także wszelkie inne warianty, które tworzą pyszne połączenie z twardym serem. Mniej popularne są pieczarki nadziewane warzywami, owocami morza i jajkami. Choć takie potrawy wyglądają szczególnie oryginalnie, mają ciekawy smak. Zwróćcie więc na nie uwagę, jeśli zwykłe kombinacje smakowe trochę Was nudzą i macie ochotę na coś nietypowego.

Kolejnym ważnym produktem jest zielenina. Gorące grzyby można przed podaniem posypać posiekanym koperkiem i natką pietruszki, można też dodać je do farszu. Tak czy inaczej, nada on potrawie wspaniały aromat, udekoruje ją i podkreśli jej smak.

Pieczarki faszerowane na ostro

Łatwy do wykonania przepis, który zachwyca w krótkim czasie.

Na wytrawną przekąskę potrzebujesz:

  • Pieczarki - 10 szt;
  • 250g twardego sera;
  • Kilka ząbków czosnku;
  • Sól i pieprz.
Pikantne grzyby nadziewanePrzygotowanie

:

  1. Z umytych wcześniej grzybów usunąć szypułki. Do tego przepisu idealnie nadają się duże grzyby z dużą ilością farszu. Dzięki temu uzyskujemy wyjątkowo apetyczne, soczyste i smaczne danie.
  2. W niektórych przypadkach konieczne może być usunięcie wierzchniej skórki z powierzchni grzyba. Jest to konieczne w przypadku, gdy na samym owocu występują uszkodzenia i ściemnienia.
  3. Przygotować twardy ser do nadzienia. Zetrzeć na zwykłej tarce. Szczególnie starannie dobieraj ser, jego aromat i smak w dużej mierze decydują o tym, jak wyjdzie gotowe danie. Nie należy skąpić i wybierać budżetowych wersji sera do tej przystawki, to znacznie wpłynie na wynik i zepsuje ogólne wrażenie z degustacji.
  4. Jak określić ilość sera potrzebną do przygotowania grzybowej przekąski? Dobra porcja to około 25-30 g twardego sera do nadziewania pieczarek średniej wielkości. Jeśli wybierzesz większe grzyby, weź pod uwagę, że będziesz potrzebować większej ilości nadzienia.
  5. Przyprawić gorącą przekąskę aromatycznym czosnkiem. Obrać, umyć pod bieżącą wodą i przepuścić przez praskę. Goździki można zmiażdżyć nożem. Do tego przepisu można użyć suszonego produktu, który doskonale zachowuje swoje właściwości i nadaje potrawie niesamowity smak.
  6. Przygotować farsz do pieczarek. W naczyniu połączyć starty ser i mielony czosnek, dobrze wymieszać masę, następnie dodać do smaku pieprz, który sprawi, że danie będzie jeszcze bardziej aromatyczne i apetyczne.
  7. Przed włożeniem farszu do kapelusza pieczarki, należy go lekko posolić. Grzyby są dość niekwaszone, więc taki zabieg jest uzasadniony.
  8. Następnie z masy serowej formujemy kulki i układamy je w przygotowanych pieczarkach. Napełnione farszem pieczarki przekładamy do przygotowanego naczynia do zapiekania, serem do góry.
  9. Faszerowane pieczarki wkładamy do nagrzanego piekarnika (do 160 stopni), aby się upiekły. Czas gotowania tej przekąski to tylko 7 minut, czyli wystarczająco dużo czasu, aby ser się rozpuścił, a pieczarki dokładnie zapiekły.

Pikantna przystawka z grzybów może być podawana na ciepło lub na zimno. Dobrze komponuje się z różnymi dodatkami do dań z płatków zbożowych, mięsa lub warzyw. Jego wygląd jest dość atrakcyjny, więc pieczarki nadziewane serem są całkiem odpowiednie na świąteczny stół.

Faszerowane pieczarki - przepis bez zbędnych ceregieli

Dobra gospodyni w kuchni nigdy nie ma nadmiaru, wszystkie produkty idą do użytku i nie mają czasu się zepsuć. Dlatego proponujemy dość prosty przepis na przystawkę z pieczarek z farszem, w którym wykorzystujemy nie tylko ser, ale i same pieczarki. A dokładniej ta ich część, która nie nadaje się do nadziewania, czyli szypułki.

Aby wykonać ten przepis, będziesz potrzebować:

  • Pieczarki duże lub średnie - 10 szt;
  • Ser twardy - 200 gr;
  • Olej roślinny;
  • Sól, pieprz.
Faszerowane pieczarki - przepis bez zbędnych ceregieliPrzygotowanie

:

  1. Przygotuj nasze grzyby do gotowania. Umyj i osusz grzyby, a następnie podziel je na kawałki. Oddzielamy łodygi od kapelusza i wykorzystujemy je do farszu.
  2. Łodygi grzybów pokroić w drobną kostkę i włożyć do osobnej miski do dalszego gotowania.
  3. Następnie przygotowujemy główny składnik farszu - ser. Pokroić w kostkę, podobnie jak grzyby. Postaramy się, aby wielkość kawałków sera była jak najbardziej zbliżona do tego, w jaki sposób kroi się trzony pieczarek. Drugim ważnym punktem jest to, że ilość sera powinna być mniej więcej taka sama jak ilość pieczarek pokrojonych w kostkę do nadzienia.
  4. Łączymy kostki i dodajemy czosnek, który odpowiada za ostrość i wspaniały smak potrawy. Wymieszać farsz, następnie dodać sól do smaku i ziele angielskie.
  5. Rozłożyć farsz równomiernie na kapeluszach pieczarek, tak aby wszystkie pieczarki były wypełnione farszem serowo - pieczarkowym. Następnie przekładamy naszą przekąskę na blachę do pieczenia i smarujemy ją olejem, aby grzyby się nie przypaliły.
  6. Resztę sera zetrzeć na grubej tarce, na każdej pieczarce zrobić małą górkę i zapiec.
  7. Pieczemy danie przez około 20 minut w temperaturze co najmniej 180 stopni. W tym czasie grzyby upieką się równomiernie, nadzienie nabierze ładnej brązowej skórki, a pikantny aromat czosnkowo-serowego nadzienia będzie rozchodził się po całym domu.

Grzyby najlepiej podawać na stół jeszcze gorące, posypane drobno posiekanymi świeżymi ziołami, z dodatkiem płatków zbożowych lub innych warzyw.

Grzyby Julienne

Wspaniałe danie można zrobić z prostych składników: pieczarek, sera i fileta z kurczaka. Przystawka ta jest wyjątkowo sycąca, a jej oryginalny wygląd zachwyci nawet najbardziej wymagających estetów. To danie jest porcjowane, więc nadaje się nie tylko na ucztę, ale także na bankiet lub przyjęcie koktajlowe.

Aby przygotować pieczarki nadziewane według tego przepisu, potrzebujesz następujących składników:

  • 12 dużych pieczarek;
  • 250g filetu z kurczaka;
  • 150 gr. twardego sera;
  • Jajko;
  • Czosnek;
  • Cebula i koperek;
  • Sól i pieprz;
  • Olej roślinny.
Pieczarki juliennePrzygotowanie

:

  1. Zacznij od przygotowania kapeluszy pieczarek, które będą podstawą dania na przystawkę. W tym celu myjemy grzyby pod bieżącą wodą, a następnie pozostawiamy je do wyschnięcia. Nasze grzyby dzielimy na dwie części. Nogi posłużą do nadziewania, a czapki staną się koszyczkiem do julienne. Aby danie było wyjątkowo kruche i delikatne w smaku, można ostrożnie zdjąć skórkę z kapeluszy pieczarek. Nie jest to absolutnie konieczne.
  2. Oczyść trzony pieczarek, a następnie rozdrobnij je nożem. Dodajemy do nich drobno posiekaną cebulę i rozgniecione w młynku ząbki czosnku. Do tego farszu dodajemy również posiekany koperek, który wcześniej płuczemy w wodzie i osuszamy.
    Filety z kurczaka umyć i odsączyć z nadmiaru wody. Teraz zacznij kroić mięso na kawałki. Najpierw kroimy go na długie paski, z których później wygodnie będzie zrobić małą kostkę.
  3. Rozgrzać patelnię z olejem roślinnym. Gdy będzie dobrze rozgrzany, podsmażyć w nim posiekaną cebulę. Dodajemy czosnek, po czym na ogień wrzucamy łodygi grzybów.
  4. Następnie na patelnię wrzucamy drobno pokrojone filety z kurczaka i dusimy, od czasu do czasu mieszając, aż filety zrobią się białe.
  5. Ostatnim krokiem w przygotowaniu farszu do pieczarek jest dodanie na patelnię jajka i koperku. Posól i popieprz masę i poczekaj, aż białka jaj staną się białe, a następnie wyłącz urządzenie. Zdjąć patelnię z kuchenki i pozostawić nadzienie do ostygnięcia.
  6. Nadziewać kapelusze pieczarek. Rozłóż farsz w pieczarkach, starając się rozprowadzić go równomiernie. Umieść nasze mini julienne na posmarowanej olejem blasze lub tacce do pieczenia.
  7. Do każdej pieczarki na wierzch farszu zetrzeć starty ser.
  8. W nagrzanym do 180 stopni piekarniku wysyłamy grzyby z farszem do pieczenia na kwadrans.
  9. Kiedy danie będzie gotowe, przełóż je na talerz do serwowania, udekoruj świeżymi ziołami i podawaj jeszcze gorące.

Pieczarki Julienne to świetna przekąska, która smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i po schłodzeniu.

Faszerowane pieczarki z aromatyczną papryką

Żywe danie z soczystą papryką można przyrządzić z pieczarkami. Aby cieszyć się niesamowitymi nutami smakowymi lekkiej, ale obfitej przekąski

Potrzebujesz następujących składników:

  • 10 szt. pieczarek (champignons);
  • Filet z kurczaka - 300 g;
  • Pieprz bułgarski;
  • Cebula;
  • Ser - 150 gr;
  • Sok z cytryny;
  • Świeże zioła;
  • Olej roślinny;
  • Sól, pieprz.
Faszerowane pieczarki z aromatyczną paprykąPrzygotowanie

:

  1. Umyj grzyby w zimnej wodzie, a następnie oddziel kapelusze od trzonów. Pokroić w kostkę pozbawione trzonów pieczarki, a kapelusze posypać solą i zielem angielskim.
  2. Teraz kolej na kapelusze pieczarek. Kapelusze posypujemy odrobiną soli, ziela angielskiego i skrapiamy sokiem z cytryny. W takiej marynacie wyślij grzyby do picia aromatu i smaku przez około 20 minut.
  3. W międzyczasie posiekać trzony grzybów, oddzielone wcześniej od kapeluszy. Posiekać również pokrojoną w kostkę cebulę.
  4. Rozgrzać patelnię, wlać olej, aby podsmażyć cebulę. Wsypujemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy kilka minut na złoty kolor. Do cebuli dodajemy zmielone mięso z kurczaka, delikatnie rozprowadzając grudki po patelni i mieszając. Smażyć jeszcze przez kilka minut.
  5. Oddzielnie posiekać paprykę. Farsz do pieczarek będzie wyglądał bardzo apetycznie i kolorowo, jeśli weźmiemy owoce o czerwonym lub jaskrawo pomarańczowym kolorze.
  6. Zioła drobno posiekać, dodać do przygotowanego już farszu i wymieszać. Jeśli chcesz nadać przekąsce wspaniały aromat, oprócz zwykłego koperku i pietruszki możesz dodać tymianek. Dodaje swój własny smak do obfitej i efektownej przystawki.
  7. Zamarynowane kapelusze napełnić cebulą, mięsem mielonym, papryką i ziołami. Na wierzchu wypełniamy każdą pieczarkę tartym serem i wysyłamy do pieczenia w rozgrzanym piekarniku przez 10-15 minut.

Można najpierw włożyć do piekarnika pieczarki bez sera, a gdy zostanie 5 minut do końca pieczenia, posypać je serem i pozwolić mu się rozpuścić. Soczyste, aromatyczne i bardzo smaczne danie, które będzie ozdobą świątecznej uczty, jest również bardzo dobrą przekąską na piknik, bufet lub bankiet.

Możesz również polubić:

Marshmallow w domu: przepis z fotografiami

Co można szybko i smacznie ugotować na obiad

Łatwe przepisy na smaczne ciasta

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się i szukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Wypróbuj nasze menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu
Auchan