Pieczenie w mikrofalówce: przepisy z fotografiami

Mini serniczki w mikrofalówce

Mini serniczkiNiezwykłe
  • 300g twarogu lub sera twarogowego;
  • 6 łyżek cukru granulowanego;
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany;
  • 1 jajko kurze;
  • Cukier waniliowy lub waniliowy;
  • 5-6 kawałków herbatników kruchego chleba;
  • 2 łyżki masła.

Potrzebne będzie specjalne silikonowe naczynie. Opłucz i przygotuj 8 mini foremek do serników.

Przygotuj spód do mini serniczków. Herbatniki pokruszyć na okruchy. Roztopić masło w kąpieli wodnej i dodać do okruchów herbatników. Dokładnie wymieszać. Przełóż masę do foremek i dobrze dociśnij.

Ustawić moc mikrofal na 700 W. Włóż foremki do środka i ustaw czas pieczenia na 1 minutę, następnie wyjmij je.

Przygotować nadzienie twarogowe. Ubić twaróg lub ser twarogowy za pomocą blendera. Dodać kwaśną śmietanę i cukier. Ubić 1 jajko kurze. Wymieszać z cukrem i wanilią lub cukrem waniliowym. Ponownie zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Wymieszać z cukrem do smaku.

Krem wylać na biszkoptowe foremki. Ponownie włącz mikrofalówkę na 700 W i piecz przez 2 minuty. Następnie powtarzaj przez 1 minutę. Krem powinien się rozgrzać, ale nie popękać.

Schłodzić najpierw na stole, a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin.

Ciasto miodowe w mikrofalówce

Ciasto miodoweSkładniki
  • 3 łyżki przesianej mąki;
  • 2 łyżki miodu;
  • 1 łyżka kakao
  • 1 jajko kurze;
  • 2 łyżki mleka;
  • 2 łyżki masła;
  • 1 łyżka stołowa;
  • Czereśnie do dekoracji;
  • Szczypta proszku do pieczenia.

Dla lukru

  • 2 łyżki kakao w proszku;
  • 2 łyżki masła;
  • 2 łyżki miodu;
  • 1 łyżka cukru waniliowego.

Przygotować podstawę do ciasta. Wymieszaj przesianą mąkę, miód, kakao w proszku, jajko, mleko i koniak. Roztopić masło w kąpieli wodnej i dodać do ciasta. Dodajemy szczyptę proszku do pieczenia i wanilię. Dokładnie wymieszać.

Ciasto czekoladowe dobrze komponuje się z kremem maślanym.

Przygotować formę do ciasta (nie powinna być żeliwna). Do czystej formy wsypać kilka wiśni i zalać ciastem. Włącz mikrofalówkę na pełną moc i piecz przez 3 minuty. Babeczki są gotowe, gdy ciasto podwoi swoją objętość.

Przygotować lukier. Wymieszaj kakao w proszku, masło, miód i cukier waniliowy i podgrzej w kąpieli wodnej. Rozsmarować lukier na cieście. Podawać z dżemem lub sosem jagodowym.

Ciasto z mikrodyfuzją

Składniki Charlotte
  • ½ szklanki przesianej mąki;
  • ½ szklanki cukru granulowanego;
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej;
  • Szczypta soli;
  • 2 jaja kurze;
  • 3 średnio dojrzałe jabłka.

Przygotować jabłka do nadzienia. Opłukać i obrać. Przekroić na pół i usunąć nasiona. Następnie pokrój owoce na małe kawałki i umieść w misce.

W innej misce przygotuj ciasto. Wymieszać przesianą mąkę, cukier kryształ, sodę, sól i jajka. Dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję.

Dodaj pokrojone jabłka do ciasta i ponownie dobrze wymieszaj.

Blachę do pieczenia wysmarować olejem lub masłem. Umieścić w nim ciasto. Włącz mikrofalówkę na pełną moc i piecz muffiny przez 4-5 minut. Czas gotowania zależy od modelu kuchenki mikrofalowej. Aby stwierdzić, czy ciasto jest w pełni upieczone, nakłuj je widelcem lub wykałaczką. Jeśli ciasto się klei, trzeba piec jeszcze kilka minut.

Gotową muffinkę ułożyć na dużym półmisku.

Knedel z miodem w mikrofalówce

Muffinki miodowe Składniki
  • 2 łyżki przesianej mąki;
  • 300 ml mleka;
  • 150g masła margaryny;
  • 4 jaja kurze;
  • 2 łyżki sody oczyszczonej;
  • 4 łyżki miodu;
  • 2 łyżki cukru.

Przede wszystkim należy przygotować krem do namaczania. W tym celu należy podgrzać mleko w rondelku. Rozbić jajko i wymieszać z filiżanką cukru. Następnie dodajemy 3 łyżki mąki, mieszamy i łączymy z mlekiem. Następnie dodajemy 100g margaryny, cały czas mieszając. Gdy margaryna się rozpuści i masa będzie jednolita, odstawiamy ją do lodówki do schłodzenia.

W międzyczasie przygotuj kruche ciasto. W czystym rondelku umieść miód i sodę oczyszczoną. Doprowadzić mieszaninę do niskiego poziomu ciepła i mieszać, aż mieszanina zacznie się pienić. Następnie odłożyć na bok.

Wymieszaj filiżankę cukru z jajkiem, aż cukier się rozpuści. Do miodu wbijamy jajko i dodajemy 1,5 szklanki przesianej mąki. Zostaw trochę mąki do posypania kruchego ciasta.

Rozgrzać piekarnik do 750 W. Umieść naczynie z masą jajeczno-miodową. Ustawić czas gotowania na 4 minuty. Po upływie tego czasu, trzymaj jeszcze przez 3 minuty, aż kruche ciasto ostygnie, a następnie otwórz drzwiczki piekarnika.

W ten sposób przygotować wszystkie kruche ciastka. Ułóż je jeden na drugim, aby uformować ciasto. Przyciąć nożem nierówne krawędzie. Skrawki pokruszyć na okruchy i posypać nimi ciasto.

Uformować ciasto. Ułożyć ciasto na szerokim talerzu. Na nim rozsmarować krem miodowy. Następnie kładziemy następne ciasto i ponownie je kremujemy. W ten sposób posmarować wszystkie warstwy ciasta. Pozostawić na 10 minut, a następnie posypać kruszonką.

Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Gdy ostygnie i nasiąknie, ciasto jest gotowe.

Tarta w multicookerze

Składniki

  • 1 jajko kurze;
  • 100g twarogu;
  • 1 łyżka semoliny;
  • 1 łyżka cukru granulowanego;
  • 1 łyżeczka soli;
  • 1 łyżka dżemu jabłkowego.

W głębokiej misce ubij jajko kurze. Dodać kaszę mannę, twaróg, cukier kryształ i sól. Dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.

Przygotować naczynie do zapiekanek. Wysmaruj głębokie naczynie masłem i umieść w nim 2/3 masy twarogowej. W środku zrobić otwór i wypełnić go dżemem jabłkowym. Na wierzchu rozsmarować pozostałą masę twarogową, tak aby przykryła nadzienie. Spłaszcz wierzchnią warstwę.

Włącz mikrofalówkę na pełną moc. Włóż miskę z masą twarogową do środka. Ustawić czas gotowania na 2 minuty. Po sygnale końca czasu pieczenia, odczekaj minutę i wyjmij upieczone ciasto. Odwróć naczynie do góry dnem i połóż quiche na płaskim talerzu. Udekorować syropem jagodowym, dżemem, bitą śmietaną lub kwaśną śmietaną.

Ciasto czekoladowe w mikrofalówce

Składniki

  • 1 jajko kurze;
  • 5 łyżek mleka;
  • 3 łyżki oleju roślinnego;
  • 2 łyżki kakao w proszku;
  • 4 łyżki cukru;
  • 3 łyżki przesianej mąki;
  • 1 łyżka skrobi;
  • 1 łyżeczka sody.

Przygotuj naczynie żaroodporne do mikrofalówki. Dokładnie spłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.

W misce wymieszaj jajka, cukier kryształ i kakao w proszku. Do masy dodać przesianą mąkę i skrobię. Dodać olej do gotowania i mleko. Dobrze wymieszać, a następnie dodać sodę oczyszczoną. Dobrze wymieszać. Ciasto powinno mieć około 2 mm grubości.

Wlać ciasto do przygotowanego pojemnika. Włącz mikrofalówkę na maksymalną moc i ustaw czas gotowania na 3 minuty. Pod koniec czasu gotowania należy odczekać jeszcze trzy minuty przed otwarciem drzwiczek mikrofalówki, w przeciwnym razie ciastka skurczą się.

W międzyczasie przygotować krem. Wymieszać 3 łyżki kwaśnej śmietany i 50 g cukru. Dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Nałóż krem na biszkopty i pozostaw w lodówce na kilka godzin, aż biszkopty zmiękną.

Mannik w kuchence mikrofalowej

Składniki Mannik
  • ½ szklanki semoliny;
  • ½ szklanki kefiru;
  • ½ szklanki przesianej mąki;
  • 1 filiżanka cukru granulowanego;
  • 1 jajko kurze;
  • 3 łyżki miękkiego masła;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (można zastąpić sodą oczyszczoną);
  • 1 filiżanka kwaśnej śmietany.

Do kefiru wsypać kaszę manną i pozostawić na 20-30 minut, aż napęcznieje. Roztopić masło w mikrofalówce. Wsypać cukier i dobrze wymieszać. Następnie dodać jajko i jeszcze raz ubić masę.

Dodaj kaszę manną, która wchłonęła kefir. Dobrze wymieszać i stopniowo dodawać przesianą mąkę. Gdy dodamy połowę mąki, wsypujemy proszek do pieczenia. Opcjonalnie dodaj do ciasta skórkę z cytryny, aby ciasto miało lekko kwaśny smak.

Formę do pieczenia ciasta wysmarować masłem. Wlej ciasto do formy, pozostawiając jedną trzecią do wyrośnięcia podczas gotowania.

Wybierz moc mikrofalówki na 600 W i włóż do środka formę do ciasta. Ustaw czas gotowania na 6-7 minut.

Gdy ciasto lekko ostygnie, wyłożyć je na talerz. Gotowe ciasto posmarować śmietaną lub kwaśną śmietaną.

Jabłkowe brownie w mikrofalówce

Składniki

  • 3 łyżki kakao w proszku;
  • 3 łyżki przesianej mąki;
  • 3 łyżki cukru granulowanego;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 3 duże jabłka na przecier jabłkowy.

Rozetrzeć jabłka. Owoce opłukać i obrać. Przekroić na 2 części i usunąć nasiona. Następnie pokroić na małe, zgrabne kawałki.

Pokrojone jabłka umieścić w rondlu. Dodać 2 łyżki wody. Dusimy na wolnym ogniu, aż jabłka będą miękkie.

Miękkie plasterki jabłek włożyć do rondla i rozdrobnić blenderem do uzyskania gęstego purée.

W osobnej misce wymieszaj przesianą mąkę, kakao w proszku, cukier kryształ i proszek do pieczenia. Dodaj przetarte jabłka i delikatnie ugniataj do uzyskania gładkiego ciasta.

Przygotować czyste, umyte i osuszone naczynie silikonowe. Wlać do niego ciasto. Ustaw mikrofalówkę na maksymalną moc. Wybrać czas gotowania od 3 do 4 minut. Po sygnale końca czasu pieczenia, pozostawić do ostygnięcia na kilka minut i wyjąć z piekarnika. Pozostawić do ostygnięcia. Podawaj brownies z jabłkami na ciepło lub schłodź w lodówce. Pokroić na kwadraty. Udekoruj jagodami lub bitą śmietaną, jeśli chcesz.

Suflet jabłkowy w mikrofalówce

Suflet jabłkowy Składniki
  • 200g sera twarogowego o zawartości 9% tłuszczu;
  • 1 duże dojrzałe jabłko;
  • 1 jajko kurze.

Przygotować wszystkie składniki. Umieść nieziarnisty twaróg w osobnej misce. Opłucz czerwone jabłko w zimnej bieżącej wodzie.

Następnie przystąpić do przygotowania potrawy krok po kroku. Obierz jabłko ze skórki. Zetrzeć owoce na średniej wielkości tarce. Wymieszać starte jabłko z twarogiem. Wbić jajko.

Wymieszaj wszystkie składniki widelcem lub blenderem. Ciasto powinno wychodzić trochę niedokładne.

Oczyścić i osuszyć naczynie silikonowe. Wlać ciasto do foremek do samej góry. Ciasto nie będzie rosło podczas gotowania.

Włącz mikrofalówkę na pełną moc. Włóż do środka blaszane kubki i gotuj przez 5 minut. Następnie sprawdź, czy suflet jest gotowy, nakłuwając go wykałaczką. Jeśli twaróg się do niego przyklei, należy włożyć go do mikrofalówki na kolejne 1-2 minuty.

Wyłożyć na talerz i posypać cynamonem. Suflet należy przechowywać w lodówce.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu