Pieczenie w mikrofalówce: przepisy z fotografiami
Mini serniczki w mikrofalówce
Mini serniczkiNiezwykłe- 300g twarogu lub sera twarogowego;
- 6 łyżek cukru granulowanego;
- 2 łyżki kwaśnej śmietany;
- 1 jajko kurze;
- Cukier waniliowy lub waniliowy;
- 5-6 kawałków herbatników kruchego chleba;
- 2 łyżki masła.
Potrzebne będzie specjalne silikonowe naczynie. Opłucz i przygotuj 8 mini foremek do serników.
Przygotuj spód do mini serniczków. Herbatniki pokruszyć na okruchy. Roztopić masło w kąpieli wodnej i dodać do okruchów herbatników. Dokładnie wymieszać. Przełóż masę do foremek i dobrze dociśnij.
Ustawić moc mikrofal na 700 W. Włóż foremki do środka i ustaw czas pieczenia na 1 minutę, następnie wyjmij je.
Przygotować nadzienie twarogowe. Ubić twaróg lub ser twarogowy za pomocą blendera. Dodać kwaśną śmietanę i cukier. Ubić 1 jajko kurze. Wymieszać z cukrem i wanilią lub cukrem waniliowym. Ponownie zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Wymieszać z cukrem do smaku.
Krem wylać na biszkoptowe foremki. Ponownie włącz mikrofalówkę na 700 W i piecz przez 2 minuty. Następnie powtarzaj przez 1 minutę. Krem powinien się rozgrzać, ale nie popękać.
Schłodzić najpierw na stole, a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin.
Ciasto miodowe w mikrofalówce
Ciasto miodoweSkładniki- 3 łyżki przesianej mąki;
- 2 łyżki miodu;
- 1 łyżka kakao
- 1 jajko kurze;
- 2 łyżki mleka;
- 2 łyżki masła;
- 1 łyżka stołowa;
- Czereśnie do dekoracji;
- Szczypta proszku do pieczenia.
Dla lukru
- 2 łyżki kakao w proszku;
- 2 łyżki masła;
- 2 łyżki miodu;
- 1 łyżka cukru waniliowego.
Przygotować podstawę do ciasta. Wymieszaj przesianą mąkę, miód, kakao w proszku, jajko, mleko i koniak. Roztopić masło w kąpieli wodnej i dodać do ciasta. Dodajemy szczyptę proszku do pieczenia i wanilię. Dokładnie wymieszać.
Ciasto czekoladowe dobrze komponuje się z kremem maślanym.Przygotować formę do ciasta (nie powinna być żeliwna). Do czystej formy wsypać kilka wiśni i zalać ciastem. Włącz mikrofalówkę na pełną moc i piecz przez 3 minuty. Babeczki są gotowe, gdy ciasto podwoi swoją objętość.
Przygotować lukier. Wymieszaj kakao w proszku, masło, miód i cukier waniliowy i podgrzej w kąpieli wodnej. Rozsmarować lukier na cieście. Podawać z dżemem lub sosem jagodowym.
Ciasto z mikrodyfuzją
Składniki Charlotte- ½ szklanki przesianej mąki;
- ½ szklanki cukru granulowanego;
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej;
- Szczypta soli;
- 2 jaja kurze;
- 3 średnio dojrzałe jabłka.
Przygotować jabłka do nadzienia. Opłukać i obrać. Przekroić na pół i usunąć nasiona. Następnie pokrój owoce na małe kawałki i umieść w misce.
W innej misce przygotuj ciasto. Wymieszać przesianą mąkę, cukier kryształ, sodę, sól i jajka. Dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję.
Dodaj pokrojone jabłka do ciasta i ponownie dobrze wymieszaj.
Blachę do pieczenia wysmarować olejem lub masłem. Umieścić w nim ciasto. Włącz mikrofalówkę na pełną moc i piecz muffiny przez 4-5 minut. Czas gotowania zależy od modelu kuchenki mikrofalowej. Aby stwierdzić, czy ciasto jest w pełni upieczone, nakłuj je widelcem lub wykałaczką. Jeśli ciasto się klei, trzeba piec jeszcze kilka minut.
Gotową muffinkę ułożyć na dużym półmisku.
Knedel z miodem w mikrofalówce
Muffinki miodowe Składniki- 2 łyżki przesianej mąki;
- 300 ml mleka;
- 150g masła margaryny;
- 4 jaja kurze;
- 2 łyżki sody oczyszczonej;
- 4 łyżki miodu;
- 2 łyżki cukru.
Przede wszystkim należy przygotować krem do namaczania. W tym celu należy podgrzać mleko w rondelku. Rozbić jajko i wymieszać z filiżanką cukru. Następnie dodajemy 3 łyżki mąki, mieszamy i łączymy z mlekiem. Następnie dodajemy 100g margaryny, cały czas mieszając. Gdy margaryna się rozpuści i masa będzie jednolita, odstawiamy ją do lodówki do schłodzenia.
W międzyczasie przygotuj kruche ciasto. W czystym rondelku umieść miód i sodę oczyszczoną. Doprowadzić mieszaninę do niskiego poziomu ciepła i mieszać, aż mieszanina zacznie się pienić. Następnie odłożyć na bok.
Wymieszaj filiżankę cukru z jajkiem, aż cukier się rozpuści. Do miodu wbijamy jajko i dodajemy 1,5 szklanki przesianej mąki. Zostaw trochę mąki do posypania kruchego ciasta.
Rozgrzać piekarnik do 750 W. Umieść naczynie z masą jajeczno-miodową. Ustawić czas gotowania na 4 minuty. Po upływie tego czasu, trzymaj jeszcze przez 3 minuty, aż kruche ciasto ostygnie, a następnie otwórz drzwiczki piekarnika.
W ten sposób przygotować wszystkie kruche ciastka. Ułóż je jeden na drugim, aby uformować ciasto. Przyciąć nożem nierówne krawędzie. Skrawki pokruszyć na okruchy i posypać nimi ciasto.
Uformować ciasto. Ułożyć ciasto na szerokim talerzu. Na nim rozsmarować krem miodowy. Następnie kładziemy następne ciasto i ponownie je kremujemy. W ten sposób posmarować wszystkie warstwy ciasta. Pozostawić na 10 minut, a następnie posypać kruszonką.
Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Gdy ostygnie i nasiąknie, ciasto jest gotowe.
Tarta w multicookerze
Składniki
- 1 jajko kurze;
- 100g twarogu;
- 1 łyżka semoliny;
- 1 łyżka cukru granulowanego;
- 1 łyżeczka soli;
- 1 łyżka dżemu jabłkowego.
W głębokiej misce ubij jajko kurze. Dodać kaszę mannę, twaróg, cukier kryształ i sól. Dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
Przygotować naczynie do zapiekanek. Wysmaruj głębokie naczynie masłem i umieść w nim 2/3 masy twarogowej. W środku zrobić otwór i wypełnić go dżemem jabłkowym. Na wierzchu rozsmarować pozostałą masę twarogową, tak aby przykryła nadzienie. Spłaszcz wierzchnią warstwę.
Włącz mikrofalówkę na pełną moc. Włóż miskę z masą twarogową do środka. Ustawić czas gotowania na 2 minuty. Po sygnale końca czasu pieczenia, odczekaj minutę i wyjmij upieczone ciasto. Odwróć naczynie do góry dnem i połóż quiche na płaskim talerzu. Udekorować syropem jagodowym, dżemem, bitą śmietaną lub kwaśną śmietaną.
Ciasto czekoladowe w mikrofalówce
Składniki
- 1 jajko kurze;
- 5 łyżek mleka;
- 3 łyżki oleju roślinnego;
- 2 łyżki kakao w proszku;
- 4 łyżki cukru;
- 3 łyżki przesianej mąki;
- 1 łyżka skrobi;
- 1 łyżeczka sody.
Przygotuj naczynie żaroodporne do mikrofalówki. Dokładnie spłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
W misce wymieszaj jajka, cukier kryształ i kakao w proszku. Do masy dodać przesianą mąkę i skrobię. Dodać olej do gotowania i mleko. Dobrze wymieszać, a następnie dodać sodę oczyszczoną. Dobrze wymieszać. Ciasto powinno mieć około 2 mm grubości.
Wlać ciasto do przygotowanego pojemnika. Włącz mikrofalówkę na maksymalną moc i ustaw czas gotowania na 3 minuty. Pod koniec czasu gotowania należy odczekać jeszcze trzy minuty przed otwarciem drzwiczek mikrofalówki, w przeciwnym razie ciastka skurczą się.
W międzyczasie przygotować krem. Wymieszać 3 łyżki kwaśnej śmietany i 50 g cukru. Dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Nałóż krem na biszkopty i pozostaw w lodówce na kilka godzin, aż biszkopty zmiękną.
Mannik w kuchence mikrofalowej
Składniki Mannik- ½ szklanki semoliny;
- ½ szklanki kefiru;
- ½ szklanki przesianej mąki;
- 1 filiżanka cukru granulowanego;
- 1 jajko kurze;
- 3 łyżki miękkiego masła;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (można zastąpić sodą oczyszczoną);
- 1 filiżanka kwaśnej śmietany.
Do kefiru wsypać kaszę manną i pozostawić na 20-30 minut, aż napęcznieje. Roztopić masło w mikrofalówce. Wsypać cukier i dobrze wymieszać. Następnie dodać jajko i jeszcze raz ubić masę.
Dodaj kaszę manną, która wchłonęła kefir. Dobrze wymieszać i stopniowo dodawać przesianą mąkę. Gdy dodamy połowę mąki, wsypujemy proszek do pieczenia. Opcjonalnie dodaj do ciasta skórkę z cytryny, aby ciasto miało lekko kwaśny smak.
Formę do pieczenia ciasta wysmarować masłem. Wlej ciasto do formy, pozostawiając jedną trzecią do wyrośnięcia podczas gotowania.
Wybierz moc mikrofalówki na 600 W i włóż do środka formę do ciasta. Ustaw czas gotowania na 6-7 minut.
Gdy ciasto lekko ostygnie, wyłożyć je na talerz. Gotowe ciasto posmarować śmietaną lub kwaśną śmietaną.
Jabłkowe brownie w mikrofalówce
Składniki
- 3 łyżki kakao w proszku;
- 3 łyżki przesianej mąki;
- 3 łyżki cukru granulowanego;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 3 duże jabłka na przecier jabłkowy.
Rozetrzeć jabłka. Owoce opłukać i obrać. Przekroić na 2 części i usunąć nasiona. Następnie pokroić na małe, zgrabne kawałki.
Pokrojone jabłka umieścić w rondlu. Dodać 2 łyżki wody. Dusimy na wolnym ogniu, aż jabłka będą miękkie.
Miękkie plasterki jabłek włożyć do rondla i rozdrobnić blenderem do uzyskania gęstego purée.
W osobnej misce wymieszaj przesianą mąkę, kakao w proszku, cukier kryształ i proszek do pieczenia. Dodaj przetarte jabłka i delikatnie ugniataj do uzyskania gładkiego ciasta.
Przygotować czyste, umyte i osuszone naczynie silikonowe. Wlać do niego ciasto. Ustaw mikrofalówkę na maksymalną moc. Wybrać czas gotowania od 3 do 4 minut. Po sygnale końca czasu pieczenia, pozostawić do ostygnięcia na kilka minut i wyjąć z piekarnika. Pozostawić do ostygnięcia. Podawaj brownies z jabłkami na ciepło lub schłodź w lodówce. Pokroić na kwadraty. Udekoruj jagodami lub bitą śmietaną, jeśli chcesz.
Suflet jabłkowy w mikrofalówce
Suflet jabłkowy Składniki- 200g sera twarogowego o zawartości 9% tłuszczu;
- 1 duże dojrzałe jabłko;
- 1 jajko kurze.
Przygotować wszystkie składniki. Umieść nieziarnisty twaróg w osobnej misce. Opłucz czerwone jabłko w zimnej bieżącej wodzie.
Następnie przystąpić do przygotowania potrawy krok po kroku. Obierz jabłko ze skórki. Zetrzeć owoce na średniej wielkości tarce. Wymieszać starte jabłko z twarogiem. Wbić jajko.
Wymieszaj wszystkie składniki widelcem lub blenderem. Ciasto powinno wychodzić trochę niedokładne.
Oczyścić i osuszyć naczynie silikonowe. Wlać ciasto do foremek do samej góry. Ciasto nie będzie rosło podczas gotowania.
Włącz mikrofalówkę na pełną moc. Włóż do środka blaszane kubki i gotuj przez 5 minut. Następnie sprawdź, czy suflet jest gotowy, nakłuwając go wykałaczką. Jeśli twaróg się do niego przyklei, należy włożyć go do mikrofalówki na kolejne 1-2 minuty.
Wyłożyć na talerz i posypać cynamonem. Suflet należy przechowywać w lodówce.
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu