Pierogi w śmietanie: przepis krok po kroku
Aby zrobić nadziewane rolki kapusty w śmietanie, przepis będzie wymagał czasu, ale danie jest tego warte! Liście kapusty, obficie nadziane aromatycznym farszem z mięsa, ryżu i warzyw, będą doskonałym daniem na rodzinny obiad. Oprócz wspaniałego smaku, taki posiłek jest dobry dla organizmu. Niezbędne w diecie witaminy, mikroelementy takie jak wapń, potas, żelazo i inne. Staje się źródłem błonnika, a co najważniejsze - dobrego nastroju z pożywnego i smacznego posiłku.
Faszerowane gołąbki z kwaśną śmietaną
Jest wiele niuansów, które wpływają na to, jak soczyste okażą się nadziewane gołąbki. Przepis w piekarniku z kwaśną śmietaną to przyjemność gotowania. Sprawia, że porcje "sypią się" jak u babci z piekarnika. W garnku smak jest dobry, ale nieco inny.
Gęstość farszu (jego soczystość/suchość) zależy w dużej mierze od sposobu przygotowania ryżu. Jeśli włożysz go do farszu na surowo, farsz będzie suchy. Podczas gotowania ryż wchłonie niewielką ilość wilgoci. Jeśli jest rozgotowany, nadzienie będzie zbyt wilgotne. Najlepszym rozwiązaniem jest użycie ryżu ugotowanego do połowy. Następnie uzyskać optymalną wilgotność farszu na rolkach kapusty. Przepis krok po kroku w kwaśnej śmietanie proponujemy studiować poniżej.
Na potrawę:
- 1 główka kapusty białej średniej wielkości na 1,5-2 kg;
1,5 filiżanki. Ryż;
350 gr. Łopatka wieprzowa;
350 gr. Mięso wołowe i wieprzowe;
2 duże marchewki;
2 duże cebule;
3-4 duże ząbki czosnku;
5-7 liści laurowych;
2-3 małe pomidory;
Sól, pieprz, kolendra, starta gałka muszkatołowa;
Kwaśna śmietana, koperek do podania.
Na sos:
- 0,7 l. mleka;
3-4 łyżki sosu pomidorowego z ziołami;
Sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Przygotuj liście kapusty na apetyczne gołąbki. W piekarniku w przepisie na sos pomidorowo-śmietanowy gotujemy przez co najmniej 2 godziny. Oblicz więc czas z zapasem. Aby oddzielić liście, użyj noża i wrzącej wody w dużym rondlu. Zanurz główkę kapusty we wrzącej wodzie, gotuj przez 5 minut, a następnie ostrożnie odetnij górne liście od łodygi. Odłożyć liście na talerz do ostygnięcia, ponownie wrzucić kapustę do wrzątku, aby oddzielić kolejną partię. W podobny sposób przygotować liście z całej główki.
Ryż opłukać, włożyć do rondla, zalać 2 szklankami wody. Doprowadzić do wrzenia, po zagotowaniu gotować na wolnym ogniu przez około 7 minut. Wyłączyć, pozostawić pod przykryciem.
Oczyścić, umyć warzywa na gołąbki w śmietanie. Przepis krok po kroku z fotografiami jeszcze na etapie przygotowania. Rozdrobnić warzywa: cebulę pokroić w drobną kostkę, marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Pomidory zanurzamy we wrzątku z kapusty na 2 minuty, następnie delikatnie zdejmujemy skórkę.
Rozgrzać patelnię z 2 łyżkami oleju słonecznikowego. Lekko podsmażyć cebulę i marchewkę.
Drobno posiekać pomidory, dodać na patelnię. Gotować jeszcze przez około 5 minut.
Podczas gdy warzywa i ryż stygną, przygotować mięso mielone. Użyj maszynki do mięsa z sitkiem o drobnych oczkach.
Wymieszaj ryż, mięso i 2/3 warzyw z patelni.
Dodaj sól, pieprz, mieloną gałkę muszkatołową i trochę kolendry. Dokładnie wymieszać rękami.
Włączyć piekarnik i nagrzać go do 180 stopni.
Przygotuj blachę do pieczenia.
Na płat kapusty nakładamy 1-2 łyżki farszu, zwijamy w rulon, zaginamy brzegi do środka. Nadzienie powinno być mocno zawinięte w środku.
Uformować wszystkie wykroje, ułożyć w równych rzędach wzdłuż. Faszerowane gołąbki polewamy kwaśną śmietaną, przygotowaną według przepisu z sosem ze zdjęcia. Wymieszać mleko z sosem pomidorowym. Dodać resztę warzyw, wymieszać. Sosem polać nadziewane gołąbki, dodając tyle wody, aby całkowicie pokryła wierzch gołąbków. Wstawić do piekarnika, aby się upiekły.
Po 2 godzinach posmaruj wierzch obficie kwaśną śmietaną. Piec do uzyskania skórki, jeśli jest taka potrzeba, przez dodatkowe 30 minut.
Faszerowane gołąbki podawać w kwaśnej śmietanie z posiekanym koperkiem.
Możesz również polubić: Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik Domowe sosy na zimę 11 sposobów na wykorzystanie cytryny
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, zdobądź polubienia i szukaj pysznych i przydatnych pomysłów na chefmarket.ru ????
Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania w chefmarket❤.