Pierogi z wiśniami: przepisy z fotografiami
Aby ciasto na pierogi z wiśniami było mocne, zagniatamy je w chłodnym miejscu z dodatkiem lodowatej wody. Zazwyczaj dodaje się również niewielką ilość oleju roślinnego, aby ciasto było bardziej elastyczne.
Klasyczne pierogi z wiśniami
Składniki:
- 2 t mąki;
- 1 łyżka wody;
- ½ łyżeczki soli;
- 500 g wiśni z pestkami;
- 3 łyżki oleju roślinnego;
- 30g masła;
- 200g cukru.
Przesiać mąkę, wlać olej roślinny i sól. Do mąki wlewamy wodę schłodzoną w lodówce. Wyrobić ciasto na bardzo sztywne.
Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na 1 godzinę. Czereśnie dobrze opłukać i usunąć pestki. Odsączyć sok z miski z jagodami, w przeciwnym razie nadzienie będzie zbyt rzadkie.
Stolnicę oprószyć mąką i odciąć z ciasta cienki pasek. Pokrój ciasto na kawałki i obtocz je w mące. Rozwałkuj każdy kawałek na cienki placek.
Zagotować wodę w rondelku i doprawić solą. Do wiśni dodać cukier i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać nadzienie. Łyżką nabieramy niewielką ilość wiśni, układamy je na środku ciasta i formujemy pierożki.
Odcinamy drugi pasek ciasta i ponownie nakładamy pierogi. Powtarzaj czynność aż do wyczerpania ciasta i pieroga.
Pierogi wrzucamy na patelnię z wrzącą wodą i gotujemy, aż wypłyną na powierzchnię. Łyżką cedzakową nabieramy pierogi i przekładamy je do miski.
Do miski z gorącymi kluskami włożyć mały kawałek masła. Przykryć miskę pokrywką i dobrze wstrząsnąć. Bez masła pierogi mogą się sklejać.
Pierogi dzielimy na porcje i do każdej wlewamy odrobinę soku wiśniowego. Podawać danie do stołu.
Leniwe pierogi z wiśniami: przepis krok po kroku
Składniki:
- 100 g wiśni lub czereśni;
- 500g twarogu;
- 1 jajko;
- 2 łyżki semoliny;
- 3 łyżki mąki i cukier.
Twarożek przełożyć do miski, wsypać do niego cukier i wbić jajko. Dokładnie rozetrzeć widelcem.
Dodajemy mąkę i kaszę mannę. Ponownie wymieszać masę. Ciasto na pierogi z wiśniami nie powinno być zbyt sztywne. Ciasto powinno lekko kleić się do rąk.
Przykryj ciasto folią i włóż do zamrażarki na 10 minut. Opłucz czereśnie i usuń pestki. Zagotować wodę w rondelku.
Na mały talerz wysypać trochę mąki. Oprósz dłonie mąką, oderwij kawałek ciasta i uformuj go w gruby placek. W środek ciasta wcisnąć wiśnię.
Przyklej wiśnie na wierzchu, formując kulę z ciasta. Do gotującej się wody wrzucamy pierogi i gotujemy około 5 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
Wyjmij pierogi z patelni łyżką cedzakową i przełóż do miski. Podawać z kwaśną śmietaną.
Przepis na pierogi na parze z wiśniami i makiem
Składniki na ciasto:
- 325 ml kefiru;
- Po 0,5 łyżeczki sody, soli i cukru;
- 500g mąki.
Dla nadzienia:
- 0,5 łyżki maku;
- 8 łyżek cukru;
- 1 łyżka wiśni bez pestek.
Wlej kefir do miski, wsyp cukier i sól. Przesiej mąkę i wymieszaj z sodą oczyszczoną. Stopniowo wsypywać mąkę do kefiru, cały czas mieszając. Zagnieść lekko klejące się ciasto, zawinąć w folię i pozostawić w lodówce na 1 godzinę.
Do szerokiego rondla wlewamy około połowy wody. Rozciągnij gazę na patelni tak, aby była lekko luźna i przywiąż ją do uchwytów.
Czereśnie umyć i usunąć pestki. Do osobnego garnka wlewamy 1 łyżkę wody i gotujemy mak przez 5 minut od zagotowania. Mak przykryć na 15 minut, odcedzić i utrzeć w moździerzu.
Wyjmij ciasto z lodówki, postaw patelnię z gazą na ogniu i zagotuj wodę. Posyp mąkę na desce do krojenia i posmaruj ręce odrobiną oleju roślinnego.
Odcinamy kawałki ciasta wielkości piłeczki pingpongowej i formujemy z nich placki o grubości 1 cm. Na środku każdego placka położyć kilka jagód i zasypać łyżeczką cukru. Ściśnij brzegi ciasta, aby uformować kulę.
Na gazie układać po kilka pierogów w odległości ok. 3 cm od siebie. Przykryć patelnię z gazy wypukłą pokrywką. Gotuj pierogi na parze przez około 10-12 minut na średnim ogniu.
Wyjmij pierogi z patelni, gdy zwiększą swoją objętość i połóż je na ręczniku do ostygnięcia. Na gazę wyłożyć kolejną partię pierogów, tym razem z makiem. Aby je przyrządzić, uformuj pierogi w ten sam sposób i umieść mak i cukier na środku pierogów.
Wystudzone pierogi z pierwszej partii przełożyć do miski. Kluski z makiem odkładamy na ręcznik do ostygnięcia. W ten sposób ugotujemy na parze wszystkie pierogi i podamy z kwaśną śmietaną.
Pierogi drożdżowe z wiśniami
Składniki:
- 1 t mleka;
- 1,5 t cukru;
- 8 g suchych drożdży;
- mąka;
- 1 jajko;
- czereśnie.
Podgrzać mleko, dodać 2/3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki, wbić jajko i dobrze wymieszać. Miskę z mlekiem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Do gotowego zakwasu wsypujemy tyle mąki, aż uzyskamy elastyczne ciasto. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Czereśnie umyć, usunąć pestki i osączyć na durszlaku. Rozwałkuj ciasto na bułkę tartą. Na środku każdego ciasta ułożyć po kilka wiśni i posypać cukrem.
Zagotować wodę w szerokim rondlu. Na patelnię nałożyć durszlak. Pierwszą partię pierogów włożyć do durszlaka, lekko je rozdzielając i przykryć pokrywką. Zmniejszyć ogień do średniego.
Gotuj pierogi na parze przez 15-20 minut, wyjmij je z durszlaka i obtocz w cukrze. Ugotować następną partię pierogów. Pierogi podawać z młodym miodem lub kwaśną śmietaną.
Pyszne pierogi z wiśniami na kefirze
Składniki:
- 1 łyżka kefiru 1%, jogurtu lub kwaśnego mleka domowej roboty;
- 1 jajko;
- 70g cukru;
- 1 łyżka sody oczyszczonej;
- 1 łyżka oleju roślinnego;
- ½ łyżeczki soli;
- 600-700g mąki;
- 500g czereśni;
- cukier do nadzienia.
Czereśnie umyć, usunąć pestki i osączyć na durszlaku. Do miski wlewamy kefir, sól, sodę oczyszczoną i cukier. Wymieszać składniki razem.
Dodaj surowe jajko do kefiru i ubij masę mikserem. Do kefiru wsypujemy małymi porcjami mąkę i zagniatamy na miękkie ciasto. Zawiń ciasto w folię i pozostaw w lodówce na 30 minut.
Do rondla wlewamy wodę, dodajemy sól i olej do gotowania. Pokrój ciasto na 4 równe porcje. Rozwałkuj każdy kawałek na grubość 3 mm. Potnij arkusze na kółka.
Na środku każdego koła ułożyć po kilka wiśni i obtoczyć w odrobinie cukru. Uformujemy knedle i ugotujemy je w rondlu do miękkości. Podawać z kwaśną śmietaną lub miodem.
Pierogi czekoladowe z wiśniami
Składniki na ciasto:
- 2 łyżki mąki;
- 2 jajka;
- 50 ml ciepłej wody;
- 1 łyżka kakao;
- ½ łyżeczki soli;
- 1 łyżka cukru;
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Dla nadzienia:
- 3 łyżki cukru;
- 300g czereśni;
- trochę miodu.
Do miski wlewamy ciepłą wodę, wbijamy jajka, dodajemy oliwę, sól, cukier i kakao. Dobrze wymieszać. Stopniowo wsypuj mąkę do masy czekoladowej i zagnieć elastyczne, miękkie ciasto.
Przykryj ciasto w misce i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Czereśnie opłukać, usunąć pestki i osączyć.
Ciasto dzielimy na paski, kroimy na kawałki i rozwałkowujemy. Na każdym pierogu rozsypać trochę wiśni i cukru. Uformować knedle i gotować je w osolonej wodzie przez 5 minut od zagotowania.
Pierogi układamy w miseczkach i skrapiamy odrobiną miodu.
Pierogi z wiśniami Pierogi w cieście Choux krok po kroku.
Składniki na ciasto:
- 3 łyżki mąki;
- 2 łyżki cukru;
- 50g masła;
- 1 jajko;
- 300 ml mleka;
- ½ łyżeczki soli.
Dla nadzienia:
- 400 g mrożonych wiśni;
- 1 łyżka kwaśnej śmietany;
- cukier, masło do smaku.
Mleko wlać do rondelka, dodać masło, sól i cukier. Włączyć garnek i poczekać, aż mleko się zagotuje. Wyłączamy ogień i stopniowo dodajemy mąkę do mleka, cały czas mieszając.
Umieścić ciasto w misce, pozostawić do ostygnięcia, dodać jajko i dobrze wymieszać. Dodaj jeszcze trochę mąki do ciasta. Ciasto na pierogi nie powinno kleić się do rąk.
Rozwałkuj ciasto na małe kulki. Na środku każdego koła ułożyć po 2-3 czereśnie. Uformujemy knedle i ugotujemy je w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować pierogi łyżką cedzakową i podawać.
Pierogi z serem i wiśniami
Składniki:
- 250g niskotłuszczowego twarogu;
- 1 łyżka cukru;
- 2 łyżki mąki;
- 1 jajko;
- ½ łyżki wiśni bez pestek;
- sól do smaku.
Do miski włożyć twaróg, wbić jajko, wsypać cukier i wszystko zagnieść widelcem. Wsypać mąkę do twarogu i wymieszać wszystko na gładką masę.
Nabierać łyżką masę twarogową i formować kulki. W każdej kulce zrób wgłębienie, włóż do niego wisienkę i ponownie zwiń kulkę. Jeśli chcesz, możesz uformować pierogi w podłużne knedle.
Zagotować wodę w rondelku i doprawić solą. Pierogi gotujemy w wodzie do miękkości. Podawać z kwaśną śmietaną.
Pyszne pierogi z wiśniami i truskawkami
Składniki na ciasto:
- 2 łyżki mąki ze zjeżdżalnią;
- 300 ml ciepłej wody;
- ½ łyżki oleju roślinnego;
- ½ łyżeczki soli.
Dla nadzienia:
- 350g wiśni i truskawek;
- 3 łyżki cukru;
- 1,5 łyżki skrobi.
Przesiej mąkę do dużej miski i wymieszaj z solą i olejem roślinnym. Mąkę wsypać do miski, zrobić na niej wgłębienie i wlewać cienkim strumieniem letnią wodę, zagniatając ciasto widelcem.
Wyrobić rękami bardzo miękkie ciasto, uformować kulę, przykryć folią i pozostawić do wyrośnięcia na 40 minut.
Umyj jagody, usuń pestki z wiśni i pokrój truskawki w kostkę. Opłucz jagody w durszlaku.
Jagody umieścić w misce, dodać skrobię i cukier i delikatnie wymieszać z nadzieniem. Wyłóż ciasto na posypaną mąką stolnicę.
Ciasto pokroić na paski o grubości 1,5 cm. Z pasków oddzielamy małe kawałki i obtaczamy je w mące. Rozwałkuj ciasto na małe kulki za pomocą wałka.
Na środek każdego koła ciasta nałożyć nadzienie wiśniowo-truskawkowe. Uformuj pierogi, zlepiając ich brzegi.
Pierogi wrzucamy na patelnię z wrzącą, osoloną wodą. Poczekaj, aż pierogi wypłyną na powierzchnię i gotuj około 4 minut. Pierogi rozłożyć na talerze, polać kwaśną śmietaną i posypać cukrem.
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu