Pierogi z wiśniami: przepisy z fotografiami

Auchan

Aby ciasto na pierogi z wiśniami było mocne, zagniatamy je w chłodnym miejscu z dodatkiem lodowatej wody. Zazwyczaj dodaje się również niewielką ilość oleju roślinnego, aby ciasto było bardziej elastyczne.

Klasyczne pierogi z wiśniami

Składniki:

  • 2 t mąki;
  • 1 łyżka wody;
  • ½ łyżeczki soli;
  • 500 g wiśni z pestkami;
  • 3 łyżki oleju roślinnego;
  • 30g masła;
  • 200g cukru.

Przesiać mąkę, wlać olej roślinny i sól. Do mąki wlewamy wodę schłodzoną w lodówce. Wyrobić ciasto na bardzo sztywne.

Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na 1 godzinę. Czereśnie dobrze opłukać i usunąć pestki. Odsączyć sok z miski z jagodami, w przeciwnym razie nadzienie będzie zbyt rzadkie.

Stolnicę oprószyć mąką i odciąć z ciasta cienki pasek. Pokrój ciasto na kawałki i obtocz je w mące. Rozwałkuj każdy kawałek na cienki placek.

Zagotować wodę w rondelku i doprawić solą. Do wiśni dodać cukier i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać nadzienie. Łyżką nabieramy niewielką ilość wiśni, układamy je na środku ciasta i formujemy pierożki.

Odcinamy drugi pasek ciasta i ponownie nakładamy pierogi. Powtarzaj czynność aż do wyczerpania ciasta i pieroga.

Pierogi wrzucamy na patelnię z wrzącą wodą i gotujemy, aż wypłyną na powierzchnię. Łyżką cedzakową nabieramy pierogi i przekładamy je do miski.

Do miski z gorącymi kluskami włożyć mały kawałek masła. Przykryć miskę pokrywką i dobrze wstrząsnąć. Bez masła pierogi mogą się sklejać.

Pierogi dzielimy na porcje i do każdej wlewamy odrobinę soku wiśniowego. Podawać danie do stołu.

Leniwe pierogi z wiśniami: przepis krok po kroku

Składniki:

  • 100 g wiśni lub czereśni;
  • 500g twarogu;
  • 1 jajko;
  • 2 łyżki semoliny;
  • 3 łyżki mąki i cukier.

Twarożek przełożyć do miski, wsypać do niego cukier i wbić jajko. Dokładnie rozetrzeć widelcem.

Dodajemy mąkę i kaszę mannę. Ponownie wymieszać masę. Ciasto na pierogi z wiśniami nie powinno być zbyt sztywne. Ciasto powinno lekko kleić się do rąk.

Przykryj ciasto folią i włóż do zamrażarki na 10 minut. Opłucz czereśnie i usuń pestki. Zagotować wodę w rondelku.

Na mały talerz wysypać trochę mąki. Oprósz dłonie mąką, oderwij kawałek ciasta i uformuj go w gruby placek. W środek ciasta wcisnąć wiśnię.

Przyklej wiśnie na wierzchu, formując kulę z ciasta. Do gotującej się wody wrzucamy pierogi i gotujemy około 5 minut, aż wypłyną na powierzchnię.

Wyjmij pierogi z patelni łyżką cedzakową i przełóż do miski. Podawać z kwaśną śmietaną.

Przepis na pierogi na parze z wiśniami i makiem

Składniki na ciasto:

  • 325 ml kefiru;
  • Po 0,5 łyżeczki sody, soli i cukru;
  • 500g mąki.

Dla nadzienia:

  • 0,5 łyżki maku;
  • 8 łyżek cukru;
  • 1 łyżka wiśni bez pestek.

Wlej kefir do miski, wsyp cukier i sól. Przesiej mąkę i wymieszaj z sodą oczyszczoną. Stopniowo wsypywać mąkę do kefiru, cały czas mieszając. Zagnieść lekko klejące się ciasto, zawinąć w folię i pozostawić w lodówce na 1 godzinę.

Do szerokiego rondla wlewamy około połowy wody. Rozciągnij gazę na patelni tak, aby była lekko luźna i przywiąż ją do uchwytów.

Czereśnie umyć i usunąć pestki. Do osobnego garnka wlewamy 1 łyżkę wody i gotujemy mak przez 5 minut od zagotowania. Mak przykryć na 15 minut, odcedzić i utrzeć w moździerzu.

Wyjmij ciasto z lodówki, postaw patelnię z gazą na ogniu i zagotuj wodę. Posyp mąkę na desce do krojenia i posmaruj ręce odrobiną oleju roślinnego.

Odcinamy kawałki ciasta wielkości piłeczki pingpongowej i formujemy z nich placki o grubości 1 cm. Na środku każdego placka położyć kilka jagód i zasypać łyżeczką cukru. Ściśnij brzegi ciasta, aby uformować kulę.

Na gazie układać po kilka pierogów w odległości ok. 3 cm od siebie. Przykryć patelnię z gazy wypukłą pokrywką. Gotuj pierogi na parze przez około 10-12 minut na średnim ogniu.

Wyjmij pierogi z patelni, gdy zwiększą swoją objętość i połóż je na ręczniku do ostygnięcia. Na gazę wyłożyć kolejną partię pierogów, tym razem z makiem. Aby je przyrządzić, uformuj pierogi w ten sam sposób i umieść mak i cukier na środku pierogów.

Wystudzone pierogi z pierwszej partii przełożyć do miski. Kluski z makiem odkładamy na ręcznik do ostygnięcia. W ten sposób ugotujemy na parze wszystkie pierogi i podamy z kwaśną śmietaną.

Pierogi drożdżowe z wiśniami

Składniki:

  • 1 t mleka;
  • 1,5 t cukru;
  • 8 g suchych drożdży;
  • mąka;
  • 1 jajko;
  • czereśnie.

Podgrzać mleko, dodać 2/3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki, wbić jajko i dobrze wymieszać. Miskę z mlekiem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.

Do gotowego zakwasu wsypujemy tyle mąki, aż uzyskamy elastyczne ciasto. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Czereśnie umyć, usunąć pestki i osączyć na durszlaku. Rozwałkuj ciasto na bułkę tartą. Na środku każdego ciasta ułożyć po kilka wiśni i posypać cukrem.

Zagotować wodę w szerokim rondlu. Na patelnię nałożyć durszlak. Pierwszą partię pierogów włożyć do durszlaka, lekko je rozdzielając i przykryć pokrywką. Zmniejszyć ogień do średniego.

Gotuj pierogi na parze przez 15-20 minut, wyjmij je z durszlaka i obtocz w cukrze. Ugotować następną partię pierogów. Pierogi podawać z młodym miodem lub kwaśną śmietaną.

Pyszne pierogi z wiśniami na kefirze

Składniki:

  • 1 łyżka kefiru 1%, jogurtu lub kwaśnego mleka domowej roboty;
  • 1 jajko;
  • 70g cukru;
  • 1 łyżka sody oczyszczonej;
  • 1 łyżka oleju roślinnego;
  • ½ łyżeczki soli;
  • 600-700g mąki;
  • 500g czereśni;
  • cukier do nadzienia.

Czereśnie umyć, usunąć pestki i osączyć na durszlaku. Do miski wlewamy kefir, sól, sodę oczyszczoną i cukier. Wymieszać składniki razem.

Dodaj surowe jajko do kefiru i ubij masę mikserem. Do kefiru wsypujemy małymi porcjami mąkę i zagniatamy na miękkie ciasto. Zawiń ciasto w folię i pozostaw w lodówce na 30 minut.

Do rondla wlewamy wodę, dodajemy sól i olej do gotowania. Pokrój ciasto na 4 równe porcje. Rozwałkuj każdy kawałek na grubość 3 mm. Potnij arkusze na kółka.

Na środku każdego koła ułożyć po kilka wiśni i obtoczyć w odrobinie cukru. Uformujemy knedle i ugotujemy je w rondlu do miękkości. Podawać z kwaśną śmietaną lub miodem.

Pierogi czekoladowe z wiśniami

Składniki na ciasto:

  • 2 łyżki mąki;
  • 2 jajka;
  • 50 ml ciepłej wody;
  • 1 łyżka kakao;
  • ½ łyżeczki soli;
  • 1 łyżka cukru;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Dla nadzienia:

  • 3 łyżki cukru;
  • 300g czereśni;
  • trochę miodu.

Do miski wlewamy ciepłą wodę, wbijamy jajka, dodajemy oliwę, sól, cukier i kakao. Dobrze wymieszać. Stopniowo wsypuj mąkę do masy czekoladowej i zagnieć elastyczne, miękkie ciasto.

Przykryj ciasto w misce i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Czereśnie opłukać, usunąć pestki i osączyć.

Ciasto dzielimy na paski, kroimy na kawałki i rozwałkowujemy. Na każdym pierogu rozsypać trochę wiśni i cukru. Uformować knedle i gotować je w osolonej wodzie przez 5 minut od zagotowania.

Pierogi układamy w miseczkach i skrapiamy odrobiną miodu.

Pierogi z wiśniami Pierogi w cieście Choux krok po kroku.

Składniki na ciasto:

  • 3 łyżki mąki;
  • 2 łyżki cukru;
  • 50g masła;
  • 1 jajko;
  • 300 ml mleka;
  • ½ łyżeczki soli.

Dla nadzienia:

  • 400 g mrożonych wiśni;
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany;
  • cukier, masło do smaku.

Mleko wlać do rondelka, dodać masło, sól i cukier. Włączyć garnek i poczekać, aż mleko się zagotuje. Wyłączamy ogień i stopniowo dodajemy mąkę do mleka, cały czas mieszając.

Umieścić ciasto w misce, pozostawić do ostygnięcia, dodać jajko i dobrze wymieszać. Dodaj jeszcze trochę mąki do ciasta. Ciasto na pierogi nie powinno kleić się do rąk.

Rozwałkuj ciasto na małe kulki. Na środku każdego koła ułożyć po 2-3 czereśnie. Uformujemy knedle i ugotujemy je w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować pierogi łyżką cedzakową i podawać.

Pierogi z serem i wiśniami

Składniki:

  • 250g niskotłuszczowego twarogu;
  • 1 łyżka cukru;
  • 2 łyżki mąki;
  • 1 jajko;
  • ½ łyżki wiśni bez pestek;
  • sól do smaku.

Do miski włożyć twaróg, wbić jajko, wsypać cukier i wszystko zagnieść widelcem. Wsypać mąkę do twarogu i wymieszać wszystko na gładką masę.

Nabierać łyżką masę twarogową i formować kulki. W każdej kulce zrób wgłębienie, włóż do niego wisienkę i ponownie zwiń kulkę. Jeśli chcesz, możesz uformować pierogi w podłużne knedle.

Zagotować wodę w rondelku i doprawić solą. Pierogi gotujemy w wodzie do miękkości. Podawać z kwaśną śmietaną.

Pyszne pierogi z wiśniami i truskawkami

Składniki na ciasto:

  • 2 łyżki mąki ze zjeżdżalnią;
  • 300 ml ciepłej wody;
  • ½ łyżki oleju roślinnego;
  • ½ łyżeczki soli.

Dla nadzienia:

  • 350g wiśni i truskawek;
  • 3 łyżki cukru;
  • 1,5 łyżki skrobi.

Przesiej mąkę do dużej miski i wymieszaj z solą i olejem roślinnym. Mąkę wsypać do miski, zrobić na niej wgłębienie i wlewać cienkim strumieniem letnią wodę, zagniatając ciasto widelcem.

Wyrobić rękami bardzo miękkie ciasto, uformować kulę, przykryć folią i pozostawić do wyrośnięcia na 40 minut.

Umyj jagody, usuń pestki z wiśni i pokrój truskawki w kostkę. Opłucz jagody w durszlaku.

Jagody umieścić w misce, dodać skrobię i cukier i delikatnie wymieszać z nadzieniem. Wyłóż ciasto na posypaną mąką stolnicę.

Ciasto pokroić na paski o grubości 1,5 cm. Z pasków oddzielamy małe kawałki i obtaczamy je w mące. Rozwałkuj ciasto na małe kulki za pomocą wałka.

Na środek każdego koła ciasta nałożyć nadzienie wiśniowo-truskawkowe. Uformuj pierogi, zlepiając ich brzegi.

Pierogi wrzucamy na patelnię z wrzącą, osoloną wodą. Poczekaj, aż pierogi wypłyną na powierzchnię i gotuj około 4 minut. Pierogi rozłożyć na talerze, polać kwaśną śmietaną i posypać cukrem.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu