Pilaw z kurczaka: przepis kulinarny

Narodową potrawą kuchni uzbeckiej, turkmeńskiej, tadżyckiej, ormiańskiej, kirgiskiej, azerbejdżańskiej jest plov. Przepis na pilaw z kurczaka jest daleki od klasycznego, ale jest przygotowany jako godna alternatywa dla oryginalnego dania na bazie baraniny.

Jest to zwykle substytut dla rosyjskich gospodarzy, którzy szukają zdrowej i pełnowartościowej diety, ale nie mają wystarczająco dużo czasu, aby gotować według wszystkich zasad klasycznych potraw ludów Azji Środkowej. Stosowana jest również przez osoby, które ze względu na problemy zdrowotne muszą ograniczyć spożycie czerwonego mięsa.

Warto zauważyć, że wynik jest dośćby być całkiem satysfakcjonującym. Po tym wszystkim, jak w oryginalnym przepisie, przed gotowaniem pilawu z kurczaka, proces następuje po 4 podstawowych krokach:

  • Gotowanie oleju roślinnego i tłuszczu zwierzęcego;
  • Pieczenie warzyw i mięsa;
  • Gotowanie zirwaki;
  • Dodanie ryżu.

Szczególną uwagę zwraca się również na wybór ryżu i stosuje się wystarczającą ilość warzyw. Potrawa jest jak najbardziej zbliżona do oryginału z dodatkiem autentycznych przypraw. Do przypraw zalicza się kolendrę, czarny pieprz, berberys, czerwoną paprykę chilli, kurkumę, estragon, bazylię i inne. Użycie tej czy innej przyprawy, pachnących ziół zależy od miejsca pochodzenia danej wersji przepisu. Warto zaznaczyć, że jest ich kilkadziesiąt, więc nie może być jednej poprawnej.

Pilaw z kurczaka w stylu khorezmskim

Proponujemy gotować kurczaka pilaw przepis ze zdjęciami krok po kroku jak Uzbek Khorezm wersji. W oryginalnym daniu używa się jagnięciny, którą zastąpimy tuszką z kurczaka. Użyj mieszanki przypraw (berberys, czerwony pieprz, ajwain), aby wzmocnić aromat. Jeśli są one dostępne w oryginalnej postaci, wymieszaj każdy w równych proporcjach - po 0,5 łyżki. Aby uprościć zadanie, możesz użyć gotowych mieszanek, które są sprzedawane w Uzbekistanie pod nazwą "Na pilaw".

Użyj:

  • 500 gr. ryżu;
  • 500 gr. kurczaka;
  • 500 gr. marchew;
  • 4 cebule;
  • 200 gr. tłuszczu (oleju);
  • 0,5-1 łyżeczka soli;
  • 1,5 łyżki mieszanki przyprawowej do pilawu (patrz wyżej).
Pilaw z kurczaka w stylu ChorezmuJak

przyrządzić:

  1. Rozgrzej olej, aby przygotować pilaw z kurczaka. Powtórzyć przepis z fotografiami w kociołku z zaokrąglonym dnem. Kociołek powinien być ustawiony na specjalnym żeliwnym placku. Ma to na celu zapobieżenie wrzenia oleju na ściankach.
  2. Podczas gdy olej jest wlewany, przygotuj kurczaka: pokrój go na małe kawałki.
  3. Warzywa obrać, umyć.
  4. Cebulę pokroić w kostkę.
  5. Marchew pokroić w paski julienne.
  6. Na rozgrzanym oleju ułożyć kurczaka. Usmaż kawałki z każdej strony.
  7. Dodać cebulę, smażyć przez 3-5 minut.
  8. Zalać 0,5 standardowej szklanki wody, doprowadzić do wrzenia.
  9. Przed ugotowaniem pilawu z kurczaka włożyć do kociołka marchew, sól i przyprawy.
  10. Do kociołka wlać tyle wody, aby przykryła jego zawartość.
  11. Przykryć pokrywką, gotować na małym ogniu przez około godzinę.
  12. Kiedy czas minie, dodajemy ryż do zirvaka.
  13. Delikatnie dodaj ½ lub 2/3 szklanki wody, lekko posól i przykryj.
  14. Gotuj przez 30 minut i podawaj niezmieszane. Aby to zrobić, obróć zawartość kociołka na talerz lub delikatnie podnieś go za pomocą łopatki kuchennej.

Pilaw z kurczakiem i pigwą

Pilaw z kurczaka z pigwą na pierwszy rzut oka wydaje się dość nietypowy, ciekawy i tajemniczy. Przepis na takie danie rzeczywiście istnieje i jest popularny w kuchni uzbeckiej. W wersji autentycznej wykorzystuje się jagnięcinę i słoninę. Preferowana jest kwaśna pigwa. Znając te niuanse, można zrobić autentyczną wersję lub replikować tę opisaną poniżej.

Użyj:

  • 0,8 kg ryżu;
  • 0,8 kg. kurczaka;
  • 0,8 kg. marchew;
  • 2 cebule;
  • 200 ml oleju słonecznikowego;
  • 2 pigwy;
  • 0,5 łyżeczki ziry, kurkumy, czerwonej papryki;
  • Sól.
Pilaw z kurczaka i pigwyJak

przyrządzać

?
  1. Zacznij od przygotowania składników na pilaw. Klasyczny przepis z kurczakiem i pigwą najlepiej przygotować z ½ tuszki. Użyj kurczaka pokrojonego wzdłuż. W ten sposób danie będzie miało zarówno suche, jak i bardziej tłuste mięso drobiowe dla równowagi. Połowę tuszy kroimy porcja po porcji na małe kawałki.
  2. Obrać i umyć cebulę i marchewkę.
  3. Cebulę pokroić w półkrążki.
  4. Marchew pokroić w paseczki julienne.
  5. Quinces umyć, przekroić na pół. Usunąć nasiona i łodygę, każdą połówkę przekroić ponownie na pół.
  6. Gotuj w kociołku na smaczny pilaw z kurczakiem, tak jak w oryginalnym przepisie. Postaw kociołek na ogniu (najlepiej na stojaku), wlej olej i doprowadź do wrzenia. Jeśli masz tłustą słoninę, użyj jej zamiast oleju według uznania.
  7. Gdy olej zacznie się lekko dymić, wrzucić kurczaka do smażenia.
  8. Wrzucić szczyptę soli i kurkumy, zira. Smażyć z różnych stron, aż będą chrupiące.
  9. Dodać cebulę, podsmażyć.
  10. Na wierzchu ułożyć marchewki, a następnie pigwy.
  11. Kiedy marchewki zaczną mięknąć, mieszaj masę, aż pigwa zatopi się w oleju. Po 5 minutach wyjąć pigwy na osobny talerz.
  12. Zalać gorącą wodą w ilości zapewniającej przykrycie zawartości, zagotować zirwak nad pilawem z kurczaka. Przepis gotujemy przez około 40 minut, pamiętając o dokładnym posoleniu przed przykryciem kociołka pokrywką. Wraz z solą dodajemy pieprz i kminek.
  13. Kaszę wielokrotnie przepłukać.
  14. Po upływie tego czasu przełożyć pigwy do kociołka, dodać ryż, lekko go ubijając.
  15. Ziarna zaczną wchłaniać bogaty zirwak. Wierzchnią warstwę należy lekko pofałdować, aby również wchłaniała ciepło i wilgoć.
  16. Teraz zmniejsz ogień do minimum, przykryj górę kociołka ręcznikiem, przykryj pokrywką.
  17. Gotuj na parze przez 30 minut, tak aby wyszedł pyszny pilaw z kurczaka. Przepis z fotografią jest już prawie gotowy. Po upływie czasu, zdejmij pokrywę i ręcznik, a następnie ostrożnie wyjmij pigwy.
  18. Zawartość kociołka wymieszać, wyłożyć na talerz, udekorować kawałkami pigwy i podawać.

Pilaw smażony ryż z kurczakiem

Uważa się, że ryż ugotowany w oleju wchłania tłuszcze i aromaty przypraw. Staje się bardziej aromatyczny i kruchy. W tym celu warto wcześniej doprawić olej do smaku. Użyj zalecanych powyżej przypraw lub zrób własne, według własnego gustu. Dodawanie czosnku, berberysu czy ziry byłoby absolutnie zbędne. Użyj dowolnej części tuszki, jak w prostym przepisie na pilaw z kurczakiem. Doskonałe są udka lub połówki kurczaka przekrojone wzdłuż.

Przygotuj się:

  • 0,5 kg. ryżu;
  • 0,3 kg. kurczaka;
  • 0,3 kg. marchew;
  • 2 cebule;
  • 2 łyżki mieszanki przyprawowej ugotowane lub zebrane do smaku;
  • 200 ml. oleju słonecznikowego;
  • 6-8 ząbków czosnku;
  • 0,5 łyżeczki berberysu;
  • 0,5 łyżeczki kurkumy.
Pilaw ryżowy z kurczakiemJak

gotować:

  1. Przygotuj główne składniki dania. Pokrój kurczaka na porcje; jeśli używasz udek, przekrój je na pół. Warzywa obrać, cebulę pokroić w kostkę, marchewkę w paski julienne lub ćwiartki. Umieść każdy składnik w osobnej misce.
  2. Obrać czosnek, pokroić wzdłuż na 2-3 części, aby przyprawić ryż do pilawu. W klasycznym przepisie z kurczakiem krok po kroku, zacznij od ryżu.
  3. Rozgrzać patelnię, wlać 100 ml oleju.
  4. Do ciepłego oleju dodaj czosnek, berberys i kurkumę. Jeśli chcesz, dodaj aromatyczne zioła.
  5. Kiedy zaczną uwalniać się aromaty, dodajemy ryż. Nie ma potrzeby wcześniejszego płukania kaszy.
  6. Podsmaż ryż na aromatycznym oleju, mieszając od czasu do czasu.
  7. Kiedy kasza nabierze lekko czerwonawego koloru, można ją zdjąć z ognia.
  8. Osobno rozgrzej kociołek lub żeliwny garnek z pozostałym olejem.
  9. Na rozgrzany tłuszcz wkładamy kawałki kurczaka.
  10. Smażyć, aż powstaną skorupki. Mieszaj, aby obsmażyć mięso z różnych stron w pilawie z kurczaka. Kontynuuj przepis krok po kroku, dodając cebulę, a następnie marchew.
  11. Gdy warzywa będą miękkie, zawartość naczynia zalewamy wodą, dodajemy zestaw przypraw i sól. Dusimy przez 30 minut na małym ogniu pod przykryciem.
  12. Po pół godzinie dodać ryż i ubić. Zalać ryż wodą tak, aby pokrywała tylko ok. 1 cm.
  13. Przykryć szczelnie i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut.

Pilaw z kurczaka, analogiczny do klasycznego pilawu jagnięcego

W procesie gotowania ważne są szczegóły. Jednym z nich jest naczynie do gotowania. Ważne jest, aby używać takich o grubych ścianach. Najlepiej, aby był to kociołek, ale jeśli nie, użyj brytfanny, kaczkownicy lub podobnego urządzenia. Cały sens tego wyboru polega na utrzymaniu właściwej temperatury podczas gotowania. Grube dno równomiernie rozprowadza ciepło, dzięki czemu potrawy nie przypalają się. Tradycyjnie jako tłuszczu używa się indyka. Ale ci, którzy wolą gotować przepis na pilaw z kurczaka ze zdjęciami z powodu ograniczeń zdrowotnych lub zmniejszonej ilości kalorii, mogą użyć oleju roślinnego. Może to być olej lniany, oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, olej kukurydziany i inne.

Użyj:

  • 0,5 kg kurczaka;
  • 0,5 kg. ryżu;
  • 0,5 kg. marchew;
  • 1 cebula;
  • 1,5-2 ząbki czosnku;
  • 1 papryka ostra;
  • 0,5 łyżeczki nasion zira;
  • 0,5 łyżeczki berberysu;
  • 1 łyżeczka soli;
  • Czarny pieprz, zioła lub inne przyprawy do smaku.
Pilaw z kurczaka, odpowiednik klasycznego pilawu jaglanegoJak

gotować:

  1. Tuszę umyć, osuszyć ściereczką, pokroić na kawałki.
  2. Obrać cebulę i marchewkę. Marchew pokroić w grube talarki. Talerze pokroić w długie słomki.
  3. Cebulę pokroić w grube półpierścienie.
  4. Przed ugotowaniem pilawu z kurczaka, kontynuuj przepis krok po kroku, podgrzewając kociołek i olej. Jeśli używany jest tłuszcz z indyka, należy go wytopić.
  5. Umieść kawałki kurczaka w gorącym oleju i smaż na dużym ogniu. Kiedy kawałki kurczaka się zrumienią, dodajemy cebulę. Podsmaż cebulę na średnim ogniu.
  6. Dodać marchew, gotować do miękkości. Mieszać cały czas mieszając.
  7. Podczas gdy marchewki robią się miękkie, lekko utrzeć w moździerzu nasiona ziry.
  8. Dodajemy przyprawy, sól, cały pieprz, ząbki czosnku, obrane z cienkich łupinek, ale bez gęstych skórek.
  9. Do kociołka wlać gorącą wodę, tak aby przykryła zawartość na 1-1,5 cm.
  10. Przykryć pokrywką, dusić na umiarkowanym ogniu przez 30-40 minut. Jeśli gotowanie pilaw z kurczaka przepis krok po kroku
  11. ze starym domowym kurczakiem, gotować na wolnym ogniu około 1,5-2 godzin.
  12. Opłucz ryż i włóż go do kociołka po upływie zalecanego czasu, aby uzyskać aromatyczny zirwak.
  13. Dodaj dosłownie 1-1,5 szklanki wody, doprowadź do wrzenia.
  14. Zmniejszyć ogień do minimum, gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.
  15. Następnie wymieszaj ryż delikatnie łopatką, tak aby nie dotknąć zirwaku. Ma to na celu zapewnienie równomiernego gotowania ziaren ryżu. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut.

Możesz również polubić:

Makaron z mięsem mielonym: przepis w piekarniku

Przepis na ciasto biszkoptowe

Łatwe przepisy na pączki

Przepisy na pstrąga

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się i szukaj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.ru ????

Zapoznaj się z naszym menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu
Auchan