Pizza neapolitańska: najsmaczniejsze przepisy
Prawdziwym skarbem historycznego centrum Włoch, Neapolu, jest słusznie uważana pizza neapolitańska. W przepisie na to danie wykorzystano tradycyjne produkty z regionu Morza Śródziemnego. Wśród nich: skąpane w słońcu pomidory, pełne smaku oliwki i pachnące sery. Zapiekane na cienkim chlebie są prawdziwą ucztą dla smakoszy.
Dla unikalnych doznań gastronomicznych organizowane są wycieczki do Neapolu. W regionie znajduje się ponad 45 światowej sławy pizzerii neapolitańskich. Odbywa się tu nawet coroczny tygodniowy festiwal. Można tam skosztować kulinarnych arcydzieł najlepszych pizzaiolo z całych Włoch, ponieważ każdy przygotowuje swój własny przepis na pizzę neapolitańską. Niezapomnianych wrażeń dostarczy również pokaz wirtuozerii wyrabiania ciasta.
Jeśli nie planujecie w najbliższym czasie wycieczki do Neapolu, proponujemy przygotować w domu 2 klasyczne rodzaje pizzy napoletana: Margherita z serem i bazylią oraz Marinara bez sera i z czosnkiem. Ciasto i polewy można zmieniać i dodawać według własnego uznania. Po kilku eksperymentach znajdziesz przepis na pizzę neapolitańską, który najbardziej przypadnie do gustu Tobie i Twojej rodzinie.
Pizza neapolitańska
Podstawą neapolitańskiej pizzy Margherita jest niearomatyzowane ciasto drożdżowe. Wyróżnia go charakterystyczna mniejsza pulchność, większa pikantność i obecność chrupiącej skórki. Kluczowym składnikiem zwykłego ciasta drożdżowego jest mąka. Ważne jest, aby był on wysokiej jakości i zawierał dużo białka. To zadecyduje o dobrej konsystencji spodu do pizzy. Przepis z dokładnym opisem technologii gotowania pozostawiamy poniżej.
Potrzebne do ciasta:
- 500 g mąki włoskiej 00;
- 3 g suchych szybkich drożdży
- 15 ml oliwy z oliwek
- 10g soli;
- 250 ml wody.
Wymagane do wypełnienia:
- 200g mozzarelli;
- 12-16 liści bazylii;
- 2 pomidory;
- 6-8 łyżek sosu pomidorowego.
przygotowania
:- Aby uzyskać przepis na idealną pizzę neapolitańską, należy zagnieść ciasto z mąki najwyższej jakości. Za najlepszą mąkę uznaje się mąkę włoską o najdrobniejszym ziarnie (zero-zero) z pszenicy miękkiej. Ma wysoką zawartość glutenu.
- Najpierw rozcieńcz drożdże w ciepłej wodzie. Dla lepszej reakcji dodajemy łyżeczkę deserową cukru. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia na 10 minut.
- Odmierzyć mąkę do miski, dodać sól. Zrób małe wgłębienie w pagórku, wlej do niego mieszankę drożdżową.
- Wymieszaj widelcem płynne i suche składniki na pizzę neapolitańską. Kontynuuj przepis, ugniatając masę ręcznie.
- Wyrabiaj ciasto, dodając szczyptę mąki, jeśli to konieczne. Konsystencja powinna być klejąca, ale gdy masa się połączy dodajemy oliwę z oliwek.
- Następnie dobrze zagnieść. Nie dodawaj zbyt szybko więcej mąki. Dokładnie ugniatać przez około 5 minut. Ciasto będzie stopniowo osiągać gładką, elastyczną konsystencję bez dodatku mąki.
- Przykryj ciasto ręcznikiem do herbaty i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż pizza neapolitańska będzie puszysta. Przepis na ciasto zajmuje optymalnie 30-40 minut na przygotowanie. W tym czasie jego objętość w przybliżeniu podwaja się.
- Teraz możesz przystąpić do przygotowania ciasta i pieczenia. Z podanej ilości składników można zrobić 2 duże pizze o średnicy ok. 30 cm lub kilka mniejszych.
- Teraz czas na przygotowanie polew. Włączyć piekarnik na maksymalną temperaturę.
- Podziel ciasto na pół lub na kilka mniejszych kawałków.
- We Włoszech neapolitański przepis na pizzę jest hipnotyzującym widowiskiem.
- Doświadczeni pizzailos kształtują ciasto rękami. Ciasto jest rozciągane do odpowiedniego rozmiaru poprzez podrzucanie warstwy w powietrzu. Ponieważ nie każdy posiada tę umiejętność, użyj zwykłego wałka do ciasta. Rozwałkuj ciasto na grubość nie większą niż 3 mm.
- Przełóż spód na papier pergaminowy, aby nie rozerwał się podczas wkładania do piekarnika.
- Rozwałkuj boki na szerokość 1 cm.
- Rozsmarować 3 do 4 łyżek pasty pomidorowej. Można też użyć ketchupu lub sosu ziołowego. Rozprowadzić na całej powierzchni tak, aby nie wychodziła poza obręcze.
- Pokroić 100g sera na kawałki. Rozłóż większą część na obwodzie. Mozzarella sprawia, że pizza neapolitańska jest idealna. W przepisie jest mowa o tej odmianie ze względu na jej doskonałą odporność na ciepło.
- Mozzarella topi się powoli, co daje Ci przewagę w optymalnym pieczeniu ciasta.
- Pokrój pomidora w cienkie krążki i rozłóż na całej pizzy.
- Posypujemy przyprawami i ziołami do smaku, kładziemy kilka listków bazylii na wierzchu.
- Następnie ułożyć pozostałe plasterki sera.
- Wyjmij blachę z nagrzanego piekarnika i ostrożnie przenieś pizze, trzymając za pergamin.
- Aby uzyskać najbardziej autentyczną pizzę Neapolitano, należy piec ją w piekarniku na dolnej półce. Wystarczy czas gotowania od 6 do 10 minut.
- Przed podaniem należy odstawić gotowy smakołyk na 2-5 minut, a następnie pokroić go specjalnym nożykiem do pizzy.
- Istnieje prawdziwa tradycja jedzenia pizzy: kawałki bierze się ręcznie, układa w trójkąt i spożywa z dobrym winem (dla dorosłych) lub sokiem (dla dzieci).
Pizza w najlepszych tradycjach południowych Włoch
W nazwie neapolitańskiej pizzy Marinara ukryty jest główny składnik przepisu: "sos marinara". Jego nazwa nie pochodzi od składników, ale od pochodzenia. Wyprodukowany z produktów typowych dla regionu śródziemnomorskiego, ukazuje bogaty smak pomidorów w słońcu, oliwek, pachnącego czosnku i aromatycznych ziół. Tradycyjnie do kompozycji dodaje się kapary i cebulę.
Przygotować się do ciasta:
- 0,340 g proszku do pieczenia;
- 0,180 gr. mąki z pszenicy durum;
- 3 gr. szybkich suchych drożdży;
- 260 ml wody;
- 15 ml. oliwy z oliwek;
- 10 g. soli.
Przygotować się do nadzienia:
- 4-5 szt. pomidorów;
- 3 gałązki bazylii;
- 8-10 szt. oliwek;
- 3-4 ząbki czosnku;
- Oregano, sól, suche zioła do smaku.
przygotować:
- Aby przygotować przepis na ciasto na pizzę neapolitańską, możesz użyć miksera. W miseczce wymieszaj drożdże z wodą, dodaj szczyptę cukru. Pozostawić na 10 minut, a następnie dodać do dużej miski z mąką, solą i oliwą z oliwek.
- Wyrabiaj ciasto przez około 2 minuty na niskich obrotach. Następnie zwiększ prędkość do średniej i gotuj ciasto przez kolejne 4 minuty.
- Ciasto pozostanie lekko wilgotne. To jest normalne. Pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
- Następnie delikatnie ugniatamy. Odstawić na kolejne 15 minut do wyrośnięcia.
- Umieścić w lodówce na 6-8 godzin. W razie potrzeby pozostawić na dłużej, ale wyjąć na godzinę przed użyciem.
- Podziel kulę na 230g porcje. Uformuj je w okrągłe porcje, włóż z powrotem do lodówki na godzinę.
- Wykorzystaj ten czas na przygotowanie nadzienia. Sparzyć pomidory, usunąć skórki. Pokrój każdą na 4 części, usuń nasiona.
- Posiekaj miąższ nożem i przełóż do miski.
- Do pomidorów dodać zmiażdżony czosnek (połowę), cukier, oliwę z oliwek. Dodaj kilka szczypt cząbru do pizzy neapolitańskiej, oregano i innych naturalnych ziół do smaku, jeśli chcesz przygotować aromatyczną pizzę neapolitańską.
- Wymieszać mieszaninę. Jeśli jest zbyt płynny, pozostaw go, aby ciężkie cząstki opadły na dno. Dzięki temu łatwiej będzie delikatnie zebrać nadmiar płynu.
- Wróć do krojenia ciasta. Użyj pierwszej kuli ciasta, którą uformowałeś. Rozwałkuj ją wałkiem, a następnie każdą kolejną kulkę na okrąg o średnicy 20 cm. Umieść na blasze do pieczenia lub blasze wyłożonej pergaminem przed nałożeniem nadzienia.
- Rozłóż na wierzchu nadzienie pomidorowo-przyprawowe, pozostawiając 1-2 cm wolnego brzegu.
- Posypać listkami bazylii i cienko pokrojonymi pozostałymi ząbkami czosnku. Jeśli używasz oliwek, rozłóż je na wierzchu.
- Klasyczny przepis na pizzę neapolitańską nie zawiera sera. Dodaj trochę tartego parmezanu, a będzie smakować jeszcze lepiej.
- Piecz pizzę w temperaturze 260 stopni, aż do uzyskania złotobrązowego koloru wokół brzegów skórki (5-7 minut).
Możesz również polubić:
Marshmallows w domu: przepis z fotografiami
Co można ugotować na obiad szybko i smacznie
Łatwe przepisy na smaczne ciasta
Podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się i szukaj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.pl ????
Wypróbuj nasze menu!
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu Auchan