Pizza neapolitańska: najsmaczniejsze przepisy

Zawsze nowe gazetki promocyjne zobacz!

Prawdziwym skarbem historycznego centrum Włoch, Neapolu, jest słusznie uważana pizza neapolitańska. W przepisie na to danie wykorzystano tradycyjne produkty z regionu Morza Śródziemnego. Wśród nich: skąpane w słońcu pomidory, pełne smaku oliwki i pachnące sery. Zapiekane na cienkim chlebie są prawdziwą ucztą dla smakoszy.

Dla unikalnych doznań gastronomicznych organizowane są wycieczki do Neapolu. W regionie znajduje się ponad 45 światowej sławy pizzerii neapolitańskich. Odbywa się tu nawet coroczny tygodniowy festiwal. Można tam skosztować kulinarnych arcydzieł najlepszych pizzaiolo z całych Włoch, ponieważ każdy przygotowuje swój własny przepis na pizzę neapolitańską. Niezapomnianych wrażeń dostarczy również pokaz wirtuozerii wyrabiania ciasta.

Jeśli nie planujecie w najbliższym czasie wycieczki do Neapolu, proponujemy przygotować w domu 2 klasyczne rodzaje pizzy napoletana: Margherita z serem i bazylią oraz Marinara bez sera i z czosnkiem. Ciasto i polewy można zmieniać i dodawać według własnego uznania. Po kilku eksperymentach znajdziesz przepis na pizzę neapolitańską, który najbardziej przypadnie do gustu Tobie i Twojej rodzinie.

Pizza neapolitańska

Podstawą neapolitańskiej pizzy Margherita jest niearomatyzowane ciasto drożdżowe. Wyróżnia go charakterystyczna mniejsza pulchność, większa pikantność i obecność chrupiącej skórki. Kluczowym składnikiem zwykłego ciasta drożdżowego jest mąka. Ważne jest, aby był on wysokiej jakości i zawierał dużo białka. To zadecyduje o dobrej konsystencji spodu do pizzy. Przepis z dokładnym opisem technologii gotowania pozostawiamy poniżej.

Potrzebne do ciasta:

  • 500 g mąki włoskiej 00;
  • 3 g suchych szybkich drożdży
  • 15 ml oliwy z oliwek
  • 10g soli;
  • 250 ml wody.

Wymagane do wypełnienia:

  • 200g mozzarelli;
  • 12-16 liści bazylii;
  • 2 pomidory;
  • 6-8 łyżek sosu pomidorowego.
Pizza neapolitańskaSposób

przygotowania

:
  1. Aby uzyskać przepis na idealną pizzę neapolitańską, należy zagnieść ciasto z mąki najwyższej jakości. Za najlepszą mąkę uznaje się mąkę włoską o najdrobniejszym ziarnie (zero-zero) z pszenicy miękkiej. Ma wysoką zawartość glutenu.
  2. Najpierw rozcieńcz drożdże w ciepłej wodzie. Dla lepszej reakcji dodajemy łyżeczkę deserową cukru. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia na 10 minut.
  3. Odmierzyć mąkę do miski, dodać sól. Zrób małe wgłębienie w pagórku, wlej do niego mieszankę drożdżową.
  4. Wymieszaj widelcem płynne i suche składniki na pizzę neapolitańską. Kontynuuj przepis, ugniatając masę ręcznie.
  5. Wyrabiaj ciasto, dodając szczyptę mąki, jeśli to konieczne. Konsystencja powinna być klejąca, ale gdy masa się połączy dodajemy oliwę z oliwek.
  6. Następnie dobrze zagnieść. Nie dodawaj zbyt szybko więcej mąki. Dokładnie ugniatać przez około 5 minut. Ciasto będzie stopniowo osiągać gładką, elastyczną konsystencję bez dodatku mąki.
  7. Przykryj ciasto ręcznikiem do herbaty i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż pizza neapolitańska będzie puszysta. Przepis na ciasto zajmuje optymalnie 30-40 minut na przygotowanie. W tym czasie jego objętość w przybliżeniu podwaja się.
  8. Teraz możesz przystąpić do przygotowania ciasta i pieczenia. Z podanej ilości składników można zrobić 2 duże pizze o średnicy ok. 30 cm lub kilka mniejszych.
  9. Teraz czas na przygotowanie polew. Włączyć piekarnik na maksymalną temperaturę.
  10. Podziel ciasto na pół lub na kilka mniejszych kawałków.
  11. We Włoszech neapolitański przepis na pizzę jest hipnotyzującym widowiskiem.
  12. Doświadczeni pizzailos kształtują ciasto rękami. Ciasto jest rozciągane do odpowiedniego rozmiaru poprzez podrzucanie warstwy w powietrzu. Ponieważ nie każdy posiada tę umiejętność, użyj zwykłego wałka do ciasta. Rozwałkuj ciasto na grubość nie większą niż 3 mm.
  13. Przełóż spód na papier pergaminowy, aby nie rozerwał się podczas wkładania do piekarnika.
  14. Rozwałkuj boki na szerokość 1 cm.
  15. Rozsmarować 3 do 4 łyżek pasty pomidorowej. Można też użyć ketchupu lub sosu ziołowego. Rozprowadzić na całej powierzchni tak, aby nie wychodziła poza obręcze.
  16. Pokroić 100g sera na kawałki. Rozłóż większą część na obwodzie. Mozzarella sprawia, że pizza neapolitańska jest idealna. W przepisie jest mowa o tej odmianie ze względu na jej doskonałą odporność na ciepło.
  17. Mozzarella topi się powoli, co daje Ci przewagę w optymalnym pieczeniu ciasta.
  18. Pokrój pomidora w cienkie krążki i rozłóż na całej pizzy.
  19. Posypujemy przyprawami i ziołami do smaku, kładziemy kilka listków bazylii na wierzchu.
  20. Następnie ułożyć pozostałe plasterki sera.
  21. Wyjmij blachę z nagrzanego piekarnika i ostrożnie przenieś pizze, trzymając za pergamin.
  22. Aby uzyskać najbardziej autentyczną pizzę Neapolitano, należy piec ją w piekarniku na dolnej półce. Wystarczy czas gotowania od 6 do 10 minut.
  23. Przed podaniem należy odstawić gotowy smakołyk na 2-5 minut, a następnie pokroić go specjalnym nożykiem do pizzy.
  24. Istnieje prawdziwa tradycja jedzenia pizzy: kawałki bierze się ręcznie, układa w trójkąt i spożywa z dobrym winem (dla dorosłych) lub sokiem (dla dzieci).

Pizza w najlepszych tradycjach południowych Włoch

W nazwie neapolitańskiej pizzy Marinara ukryty jest główny składnik przepisu: "sos marinara". Jego nazwa nie pochodzi od składników, ale od pochodzenia. Wyprodukowany z produktów typowych dla regionu śródziemnomorskiego, ukazuje bogaty smak pomidorów w słońcu, oliwek, pachnącego czosnku i aromatycznych ziół. Tradycyjnie do kompozycji dodaje się kapary i cebulę.

Przygotować się do ciasta:

  • 0,340 g proszku do pieczenia;
  • 0,180 gr. mąki z pszenicy durum;
  • 3 gr. szybkich suchych drożdży;
  • 260 ml wody;
  • 15 ml. oliwy z oliwek;
  • 10 g. soli.

Przygotować się do nadzienia:

  • 4-5 szt. pomidorów;
  • 3 gałązki bazylii;
  • 8-10 szt. oliwek;
  • 3-4 ząbki czosnku;
  • Oregano, sól, suche zioła do smaku.
Pizza w najlepszych tradycjach południowych WłochJak

przygotować:

  1. Aby przygotować przepis na ciasto na pizzę neapolitańską, możesz użyć miksera. W miseczce wymieszaj drożdże z wodą, dodaj szczyptę cukru. Pozostawić na 10 minut, a następnie dodać do dużej miski z mąką, solą i oliwą z oliwek.
  2. Wyrabiaj ciasto przez około 2 minuty na niskich obrotach. Następnie zwiększ prędkość do średniej i gotuj ciasto przez kolejne 4 minuty.
  3. Ciasto pozostanie lekko wilgotne. To jest normalne. Pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  4. Następnie delikatnie ugniatamy. Odstawić na kolejne 15 minut do wyrośnięcia.
  5. Umieścić w lodówce na 6-8 godzin. W razie potrzeby pozostawić na dłużej, ale wyjąć na godzinę przed użyciem.
  6. Podziel kulę na 230g porcje. Uformuj je w okrągłe porcje, włóż z powrotem do lodówki na godzinę.
  7. Wykorzystaj ten czas na przygotowanie nadzienia. Sparzyć pomidory, usunąć skórki. Pokrój każdą na 4 części, usuń nasiona.
  8. Posiekaj miąższ nożem i przełóż do miski.
  9. Do pomidorów dodać zmiażdżony czosnek (połowę), cukier, oliwę z oliwek. Dodaj kilka szczypt cząbru do pizzy neapolitańskiej, oregano i innych naturalnych ziół do smaku, jeśli chcesz przygotować aromatyczną pizzę neapolitańską.
  10. Wymieszać mieszaninę. Jeśli jest zbyt płynny, pozostaw go, aby ciężkie cząstki opadły na dno. Dzięki temu łatwiej będzie delikatnie zebrać nadmiar płynu.
  11. Wróć do krojenia ciasta. Użyj pierwszej kuli ciasta, którą uformowałeś. Rozwałkuj ją wałkiem, a następnie każdą kolejną kulkę na okrąg o średnicy 20 cm. Umieść na blasze do pieczenia lub blasze wyłożonej pergaminem przed nałożeniem nadzienia.
  12. Rozłóż na wierzchu nadzienie pomidorowo-przyprawowe, pozostawiając 1-2 cm wolnego brzegu.
  13. Posypać listkami bazylii i cienko pokrojonymi pozostałymi ząbkami czosnku. Jeśli używasz oliwek, rozłóż je na wierzchu.
  14. Klasyczny przepis na pizzę neapolitańską nie zawiera sera. Dodaj trochę tartego parmezanu, a będzie smakować jeszcze lepiej.
  15. Piecz pizzę w temperaturze 260 stopni, aż do uzyskania złotobrązowego koloru wokół brzegów skórki (5-7 minut).

Możesz również polubić:

Marshmallows w domu: przepis z fotografiami

Co można ugotować na obiad szybko i smacznie

Łatwe przepisy na smaczne ciasta

Podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się i szukaj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.pl ????

Wypróbuj nasze menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu

Chcesz chudnąć ??

zakwas z buraków

wspomaga spalanie tłuszczu. Zobacz !