Pizza Pepperoni: najsmaczniejsze przepisy

Auchan

Pizza Pepperoni uważana jest za kulinarną ikonę północnych Włoch. Przepis na to danie łatwo odróżnić dzięki obecności specjalnego rodzaju salami, Pepperoni. Prawdziwa kiełbasa zawiera chili. To właśnie nadaje gotowej pizzy pikantność. Miejscowi żartobliwie nazywają ją "Diabelską Pizzą" ze względu na jej pikantny smak. To nazwa, która najlepiej podkreśla jego pikantny smak.

Sos pomidorowy, domowej roboty salami i mozzarella to składniki, które zawiera prawdziwa pizza pepperoni. Przepis ten doczekał się setek odmian w warunkach domowych. Ich podstawą było pikantne salami, szynka prosciutto lub pikantne jamon. Sos pomidorowy często zastępowano sosem śmietanowym, a do mozzarelli dodawano oliwki.

Ale to właśnie tradycja kulinarna Indii miała największy wpływ na te zmiany w przepisach. Oryginalna kiełbasa Pepperoni jest produkowana z wołowiny. Ponieważ krowa jest świętym zwierzęciem w Indiach, wiodący włoski producent kiełbas zadał sobie trud zmiany receptury. Mięso wołowe zastąpił mięsem drobiowym, ale kluczowy składnik pozostawił bez zmian. Dzięki obecności papryczek chilli w salami z kurczaka, w Indiach powstaje równie pikantna pizza Pepperoni. Przepis jest klasyczny w warunkach domowych i proponujemy wariacje na jego temat według naszych zaleceń.

Pizza Pepperoni: klasyczny przepis

Cienki płat chrupiącego ciasta, aromatyczna pasta z suszonych pomidorów, cienkie plasterki salami i warstwa delikatnej mozzarelli - idealne połączenie produktów typowych dla regionu śródziemnomorskiego. Jest to również tradycyjny przepis na pizzę pepperoni. Przepis w domu jest łatwy do powtórzenia krok po kroku, zgodnie z prostymi wskazówkami.

Przygotować ciasto do wyrabiania:

  • 450 gr. mąki pszennej "00";
  • 2 gr. drożdży;
  • 30ml. oliwy z oliwek;
  • 230ml. wody;
  • 2g soli.

Przygotować ciasto na pizzę:

  • 250g ciasta do pizzy;
  • 170 gr. salami pepperoni;
  • 170 gr. sera mozzarella;
  • 100 ml. sosu pomidorowego;
  • 10 ml. oliwy z oliwek.

Przygotuj się do zrobienia sosu:

  • 100 g pomidorów;
  • 3gr. soli;
  • 2 gr. oregano;
  • 5 gr. liście bazylii;
  • 10 ml. oliwy z oliwek.
Pepperoni pizza: klasyczny przepisJak

gotować

:
  1. Aby zrobić pyszną i szybką pizzę pepperoni, przepis w domu w procesie krok po kroku, zacznij od zrobienia ciasta. W czasie, gdy ciasto rośnie, uwolnij czas na przygotowanie dodatków.
  2. Odmierzyć podaną ilość letniej, czystej wody. Rozpuść w nim drożdże.
  3. Mąkę przesiać na stolnicę. Zrób mały otwór, wlej do niego olej, dodaj trochę soli. Wyrabiać rękoma, stopniowo dodawać wodę i drożdże. Zacznij wyrabiać ciasto. Wyrabiać na stolnicy przez około 10 minut.
  4. Uformowane ciasto podzielić na 3 części. Rozwałkuj każdy kawałek i ułóż na blasze, na której będzie pieczona pizza pepperoni. Kontynuuj przepis w domu krok po kroku, przygotowując dodatki.
  5. Do sosu pomidorowego użyj świeżych liści bazylii. Opłukać, osuszyć, drobno posiekać.
  6. Umieść pomidory w misie blendera. Jeśli możesz odmierzyć trochę więcej, nie przepoławiaj ich, użyj całego pomidora.
  7. Dodaj oliwę z oliwek, bazylię, sól i oregano. Posiekaj składniki za pomocą blendera.
  8. Salami pokroić w cienkie plasterki.
  9. Ser pokroić cienko lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  10. Teraz wyjaśnij, jak zrobić pizzę z pepperoni. Przepis wraz ze zdjęciami wyraźnie demonstruje wygląd produktu. I to jest przygotowany w następujący sposób: warstwa tłuszczu ciasta obficie przygotowane w blenderze z sosem pomidorowym. Następnie na sos nakłada się ser. Na warstwę sera położyć salami.
  11. Piec w specjalnych piekarnikach w temperaturze 400 stopni. Można to poznać po zwęglonych plamach. Ale skoro gotujemy w domu, używajmy rozgrzanego piekarnika do 210 stopni.

Domowa pizza pepperoni z oliwkami

Jeśli nie masz prawdziwego salami pepperoni, nie jest to powód do rozpaczy. Rosyjscy producenci wytwarzają doskonałe przysmaki gastronomiczne na każdy gust. Znajdź wśród szerokiej oferty pikantnych salami, aby przygotować najbardziej identyczny przepis Pepperoni w domu nie będzie trudne.

Przygotować się do nadzienia:

  • 300 g pikantnego salami;
  • 300 g sera mozzarella;
  • 45 oliwek z pestkami lub 1 opakowanie ok. 200g;
  • 1,5 łyżeczki bazylii;
  • 1,5 łyżeczki oregano;
  • 1,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki.

Przygotować się do ciasta:

  • 18 gr. suchych drożdży;
  • 380-400 gr. mąki;
  • 1 łyżka soli bez posypki;
  • 225 ml. wody;
  • 7 łyżek oliwy z oliwek.

Przygotować sos:

  • 4,5 łyżki pasty pomidorowej;
  • 4,5 łyżki sosu sojowego;
  • 4,5 łyżki kwaśnej śmietany (majonezu).
Domowa pizza pepperoni z oliwkamiJak

przyrządzić

:
  1. Ten przepis na pizzę pepperoni jest trudny do upieczenia w piekarniku. Przecież urządzenia domowe nie są przystosowane do tak wysokich temperatur, które z łatwością można osiągnąć w piekarniku. Ale nawet pomimo tego ważnego szczegółu, nasz przepis na pizzę pepperoni w piekarniku z pewnością Ci się spodoba. Wychodzi soczysty, pełen smaków i aromatów.
  2. Rozpuść drożdże w podanej ilości ciepłej wody.
  3. Przesiej mąkę i posól ją. Zrób małą górę z wgłębieniem w środku.
  4. Do wgłębienia wlewamy wodę, dodajemy olej i wyrabiamy ciasto.
  5. Przykryj kulę ciasta i pozostaw do wyrośnięcia na 20 minut.
  6. Aby pizza przypominała prawdziwą pizzę pepperoni, przygotuj przepis z pikantnym salami. Pokrój ją w cienkie plasterki, a następnie plasterki w słomki.
  7. Przygotować sos do bazy. W głębokiej misce wymieszać składniki według przepisu na sos. Będzie smakował nietypowo, ale na pewno będzie pysznie smakował na gotowej pizzy.
  8. Ser zetrzeć na tarce lub pokroić w cienkie plasterki.
  9. Opłucz oliwki w durszlaku, aby odsączyć je z wilgoci. Następnie pokroić w krążki.
  10. Rozwałkuj ciasto cienko na dużą pizzę pepperoni. Przepis można wykonać w domu z lekko zaokrąglonymi brzegami. Technika ta nie jest tradycyjna dla kuchni włoskiej, ale danie wygląda estetycznie.
  11. Posmaruj powierzchnię sosem.
  12. Ułożyć słomki z salami.
  13. Na całej powierzchni posypać pokrojone oliwki.
  14. Posypać oregano i bazylią.
  15. Posypać obficie startym lub pokrojonym w plasterki serem i można piec pizzę pepperoni. Piecz przepis w domu w temperaturze 200 stopni, aż do upieczenia. To jest dosłownie 10-15 minut, nie więcej.

Pepperoni włoskie z papryką

Cienkie, rozpływające się w ustach ciasto, pikantne salami i delikatny ser doskonale łączą się z akcentem słodkiej papryki. Doświadcz tej idealnej równowagi smaków na własnej skórze na pizzy pepperoni. Przepis krok po kroku w domu będzie najlepszą pomocą w przygotowaniu.

Przygotować ciasto:

  • 5g suchych drożdży;
  • ½ szklanki wody;
  • 1 łyżka oliwy z oliwek;
  • 1 łyżeczka soli;
  • 225g mąki.

Przygotować się do podania dodatków:

  • 2 słodkie papryki;
  • 100 gr. pikantne salami;
  • 125 gr. pieczarki;
  • 150 gr. Mozzarella;
  • 50 gr. masła.

Przygotować sos:

  • 100 gr. pomidorów;
  • 0,5 cebuli;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 0,5 łyżeczki oregano;
  • 0,5 łyżeczki bazylii;
  • 0,5 łyżeczki czerwonej papryki (lub zastąpić suszonymi warzywami);
  • 0,5 łyżeczki soli;
  • 0,5 łyżki miodu;
  • 3 filety sardeli.
Włoskie Pepperoni i pepperoniJak

przygotować

:
  1. Aby przygotować pyszną pizzę pepperoni, zacznij przepis od ciasta. W końcu będzie potrzebował czasu, aby trochę podrosnąć.
  2. Wymieszać z podgrzaną wodą i drożdżami.
  3. Przesiać mąkę, dodać sól, olej, wodę i drożdże. Zagnieć ciasto na miękkie ciasto, używając trochę więcej mąki, jeśli jest to konieczne. Wyrabiaj ciasto przez co najmniej 5 minut.
  4. Pozostawić kulę ciasta w ciepłym miejscu na 30-50 minut.
  5. Przygotuj w domu sos do przepisu na pepperoni. Obierz cebulę i czosnek i zetrzyj je na tarce lub posiekaj w blenderze.
  6. Pomidory obrać, posiekać w blenderze, zmiksować z poprzednim przecierem, dodać przyprawy wskazane w przepisie. Odstawić sos na pół godziny w temperaturze pokojowej.
  7. Pieczarki i paprykę (umytą i obraną) pokroić w cienkie paseczki.
  8. Salami pokroić w cienkie plasterki, a ser zetrzeć na tarce lub pokroić w plasterki.
  9. Podkręć temperaturę do najwyższej możliwej, aby przygotować idealną pizzę pepperoni w piekarniku.
  10. Podziel kulę ciasta na 4 płaty lub losowo.
  11. Rozwałkować cienko i ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem.
  12. Na każdy płat położyć równą ilość masła, posmarować równomiernie sosem.
  13. Na sosie równomiernie rozłożyć paprykę i pieczarki. Rozłóż salami, posyp serem na wierzchu.
  14. Piec dosłownie przez 10 minut.

Możesz również polubić:

Marshmallows w domu: przepis z fotografiami

Co można szybko i smacznie ugotować na obiad

Łatwe przepisy na smaczne ciasta

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się i szukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.pl ????

Wypróbuj nasze menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu