Pizza z wędzoną kiełbasą i serem
Gdyby istniało coś takiego jak "pizza royalty", niekwestionowanym władcą byłaby kiełbasa. Chociaż dodatki mięsne można znaleźć w 60% wszystkich pizz, to tylko kiełbasa i jej odmiany stanowią połowę tej liczby, wśród tych sprzedawanych w Rosji. Pizza z wędzoną kiełbasą i serem nie wymaga specjalnej okazji, aby się nią delektować. Jeśli czujesz się dobrze, a nawet świątecznie, to jest to najlepszy czas, aby poczęstować się smakowitym kawałkiem ciągnącego się sera.Domowa pizza z wędzoną kiełbasą i serem
Przygotuj najlepsze ciasto, aby Twoja pizza była boska. Wszystko czego potrzebujesz to 5 prostych składników i odrobina dodatkowego czasu. Pyszna, cienka i chrupiąca pizza z wędzoną kiełbasą i serem będzie odpowiednią nagrodą za Twój wysiłek.
Na ciasto:
- 500 ml wody;
- ½ łyżeczki suchych, aktywnych drożdży;
- 1 łyżeczka soli;
- 1,5 łyżki cukru;
- 1 łyżka oleju z oliwek (słonecznikowego);
- 900 gramów mąki.
Dla nadzienia:
- 1 łyżka sosu marinara;
- 2 papryki;
- 500g kiełbasy wędzonej;
- 300g sera mozzarella;
- 1-2 łyżki suszonego oregano;
- Sól, pieprz do smaku.
Dla sosu marinara:
- 3 łyżki oliwy z oliwek;
- ½ cebuli;
- 8 pomidorów;
- 6 ząbków czosnku;
- 1 liść laurowy;
- ½ łyżki czerwonego wina;
- 1 łyżka miodu;
- 1 łyżeczka oregano;
- 2 łyżki suszonej bazylii;
- 1 łyżka suszonego majeranku;
- ¼ łyżeczki nasion kopru włoskiego;
- 2 łyżki octu balsamicznego lub więcej do smaku;
- 1 łyżeczka soli;
- ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu;
- ¼ łyżeczki rozgniecionego czerwonego pieprzu.
:
- Do małej miski wlej 450 ml ciepłej wody. Posyp drożdże i szczyptę cukru, wymieszaj i odstaw na 5-10 minut, aż mieszanina będzie ładna i bąbelkowa.
- W filiżance z pozostałą wodą dodać sól, wymieszać i odstawić.
- Do wody i drożdży wlej oliwę z oliwek (olej słonecznikowy) i wymieszaj.
- Dodawaj stopniowo mąkę, ugniatając po każdym dodaniu.
- Mieszaj wszystkie składniki przez 5 minut, dodając pod koniec mieszankę wody i soli. Mieszaj tak długo, aż ciasto będzie jednolite i nie będzie się przyklejać do ścianek miski. Jeśli ciasto jest nadal zbyt klejące, dosyp jeszcze trochę mąki, jeśli jest zbyt suche dodaj jeszcze trochę wody.
- Przenieś ciasto na czystą powierzchnię roboczą oprószoną mąką i ugniataj rękoma, aż będzie gładkie.
- Umieścić ciasto w lekko naoliwionej dużej misce i przykryć ręcznikiem do herbaty. Umieść miskę w ciepłym miejscu i pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 2 do 3 godzin, aż podwoi swoją objętość.
- Po upływie zalecanego czasu, przenieś ciasto na blat i podziel je na tyle kawałków, ile chcesz upiec, aby uzyskać pożądaną wielkość. Wyrabiaj każdy kawałek ciasta rękami, aż utworzy gładką i równą kulę, następnie przełóż na lekko naoliwioną blachę do pieczenia i przykryj ręcznikiem kuchennym.
- Pozostawić kule ciasta do wyrośnięcia na kolejne 3 godziny.
- Dla sosu marinara, przygotuj go wcześniej i przechowuj w szklanym słoiku do czasu użycia. Posiekać cebulę. Pomidory obrać ze skórki, pokroić na duże kawałki. Obierz czosnek i posiekaj go nożem.
- Podgrzej oliwę z oliwek w garnku na średnim ogniu. Cebulę smażymy na rozgrzanym oleju do miękkości. Dodaj pomidory, czosnek i liść laurowy. Doprowadzić płyn z pomidorów do wrzenia, zmniejszyć ogień do średnio-niskiego i gotować mieszaninę przez około 30 minut.
- Do mieszanki pomidorowej dodać czerwone wino, bazylię, majeranek, miód, sól, oregano, czarny pieprz, nasiona kopru włoskiego i pokruszoną czerwoną paprykę. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 30 minut.
- Dodać ocet balsamiczny. Zdjąć z ognia i ostudzić przed użyciem.
- Aby przygotować dodatki do pizzy z wędzoną kiełbasą i serem, obrać paprykę i pokroić w paski julienne. Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki.
Pizza z wędzoną kiełbasą i serem
Gdyby istniało coś takiego jak "pizza royalty", niekwestionowanym władcą byłaby kiełbasa. Chociaż dodatki mięsne można znaleźć w 60% wszystkich pizz, to tylko kiełbasa i jej odmiany stanowią połowę tej liczby, wśród tych sprzedawanych w Rosji. Pizza z wędzoną kiełbasą i serem nie wymaga specjalnej okazji, aby się nią delektować. Jeśli czujesz się dobrze, a nawet świątecznie, to jest to najlepszy czas, aby poczęstować się smakowitym kawałkiem ciągnącego się sera.
Pizza domowej roboty z wędzoną kiełbasą i serem
Przygotuj najlepsze ciasto, aby Twoja pizza była boska. Wszystko czego potrzebujesz to 5 prostych składników i odrobina dodatkowego czasu. Pyszna, cienka i chrupiąca pizza z wędzoną kiełbasą i serem będzie odpowiednią nagrodą za Twój wysiłek.
Na ciasto:
- 500ml wody;
- ½ łyżeczki suchych, aktywnych drożdży;
- 1 łyżeczka soli;
- 1,5 łyżki cukru;
- 1 łyżka oleju z oliwek (słonecznikowego);
- 900 gramów mąki.
Dla nadzienia:
- 1 łyżka sosu marinara;
- 2 papryki;
- 500g kiełbasy wędzonej;
- 300g sera mozzarella;
- 1-2 łyżki suszonego oregano;
- Sól, pieprz do smaku.
Dla sosu marinara:
- 3 łyżki oliwy z oliwek;
- ½ cebuli;
- 8 pomidorów;
- 6 ząbków czosnku;
- 1 liść laurowy;
- ½ łyżki czerwonego wina;
- 1 łyżka miodu;
- 1 łyżeczka oregano;
- 2 łyżki suszonej bazylii;
- 1 łyżka suszonego majeranku;
- ¼ łyżeczki nasion kopru włoskiego;
- 2 łyżki octu balsamicznego lub więcej do smaku;
- 1 łyżeczka soli;
- ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu;
- ¼ łyżeczki rozgniecionego czerwonego pieprzu.
:
- Do małej miski wlej 450 ml ciepłej wody. Posyp drożdże i szczyptę cukru, wymieszaj i odstaw na 5-10 minut, aż mieszanina będzie ładna i bąbelkowa.
- W filiżance z pozostałą wodą dodać sól, wymieszać i odstawić.
- Do wody i drożdży wlej oliwę z oliwek (olej słonecznikowy) i wymieszaj.
- Dodawaj stopniowo mąkę, ugniatając po każdym dodaniu.
- Mieszaj wszystkie składniki przez 5 minut, dodając pod koniec mieszankę wody i soli. Mieszaj tak długo, aż ciasto będzie jednolite i nie będzie się przyklejać do ścianek miski. Jeśli ciasto jest nadal zbyt lepkie, dosyp jeszcze trochę mąki, jeśli jest zbyt suche, dodaj jeszcze trochę wody.
- Przenieś ciasto na czystą powierzchnię roboczą oprószoną mąką i ugniataj rękoma, aż będzie gładkie.
- Umieścić ciasto w lekko naoliwionej dużej misce i przykryć ręcznikiem do herbaty. Umieść miskę w ciepłym miejscu i pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 2 do 3 godzin, aż podwoi swoją objętość.
- Po upływie zalecanego czasu, przenieś ciasto na blat i podziel je na tyle kawałków, ile chcesz upiec, aby uzyskać pożądaną wielkość. Wyrabiaj każdy kawałek ciasta rękami, aż utworzy gładką i równą kulę, następnie przełóż na lekko naoliwioną blachę do pieczenia i przykryj ręcznikiem kuchennym.
- Pozostawić kule ciasta do wyrośnięcia na kolejne 3 godziny.
- Dla sosu marinara, przygotuj go wcześniej i przechowuj w szklanym słoiku do czasu użycia. Posiekać cebulę. Pomidory obrać ze skórki, pokroić na duże kawałki. Obierz czosnek i posiekaj go nożem.
- Podgrzej oliwę z oliwek w garnku na średnim ogniu. Cebulę smażymy na rozgrzanym oleju do miękkości. Dodaj pomidory, czosnek i liść laurowy. Doprowadzić płyn z pomidorów do wrzenia, zmniejszyć ogień do średnio-niskiego i gotować mieszaninę przez około 30 minut.
- Do mieszanki pomidorowej dodać czerwone wino, bazylię, majeranek, miód, sól, oregano, czarny pieprz, nasiona kopru włoskiego i pokruszoną czerwoną paprykę. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 30 minut.
- Dodać ocet balsamiczny. Zdjąć z ognia i ostudzić przed użyciem.
- Aby przygotować dodatki do pizzy z wędzoną kiełbasą i serem, obrać paprykę i pokroić w paski julienne. Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki.
- Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
- Przygotuj blachę do pieczenia.
- Rozwałkuj ciasto i umieść je na blasze do pieczenia.
- Posmarować powierzchnię sosem i ułożyć część papryki.
- Na wierzchu ułożyć plasterki kiełbasy, posypać oregano i tartym serem.
- Piec pierwszą pizzę przez 12 do 15 minut. W tym czasie przygotować kolejną porcję w ten sam sposób.
- Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
- Przygotuj blachę do pieczenia.
- Rozwałkuj ciasto i umieść je na blasze do pieczenia.
- Posmaruj powierzchnię sosem i rozłóż trochę papryki.
- Na wierzchu ułożyć plasterki kiełbasy, posypać oregano i tartym serem.
- Piec pierwszą pizzę przez 12 do 15 minut. W tym czasie przygotować w ten sam sposób następny polan.
Możesz również polubić:
Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik
Domowe sosy na zimę
11 sposobów na wykorzystanie cytryny
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????
Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu