Pizza z wędzoną kiełbasą i serem

Gdyby istniało coś takiego jak "pizza royalty", niekwestionowanym władcą byłaby kiełbasa. Chociaż dodatki mięsne można znaleźć w 60% wszystkich pizz, to tylko kiełbasa i jej odmiany stanowią połowę tej liczby, wśród tych sprzedawanych w Rosji. Pizza z wędzoną kiełbasą i serem nie wymaga specjalnej okazji, aby się nią delektować. Jeśli czujesz się dobrze, a nawet świątecznie, to jest to najlepszy czas, aby poczęstować się smakowitym kawałkiem ciągnącego się sera.Domowa pizza z wędzoną kiełbasą i serem

Przygotuj najlepsze ciasto, aby Twoja pizza była boska. Wszystko czego potrzebujesz to 5 prostych składników i odrobina dodatkowego czasu. Pyszna, cienka i chrupiąca pizza z wędzoną kiełbasą i serem będzie odpowiednią nagrodą za Twój wysiłek.

Na ciasto:

  • 500 ml wody;
  • ½ łyżeczki suchych, aktywnych drożdży;
  • 1 łyżeczka soli;
  • 1,5 łyżki cukru;
  • 1 łyżka oleju z oliwek (słonecznikowego);
  • 900 gramów mąki.

Dla nadzienia:

  • 1 łyżka sosu marinara;
  • 2 papryki;
  • 500g kiełbasy wędzonej;
  • 300g sera mozzarella;
  • 1-2 łyżki suszonego oregano;
  • Sól, pieprz do smaku.

Dla sosu marinara:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek;
  • ½ cebuli;
  • 8 pomidorów;
  • 6 ząbków czosnku;
  • 1 liść laurowy;
  • ½ łyżki czerwonego wina;
  • 1 łyżka miodu;
  • 1 łyżeczka oregano;
  • 2 łyżki suszonej bazylii;
  • 1 łyżka suszonego majeranku;
  • ¼ łyżeczki nasion kopru włoskiego;
  • 2 łyżki octu balsamicznego lub więcej do smaku;
  • 1 łyżeczka soli;
  • ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu;
  • ¼ łyżeczki rozgniecionego czerwonego pieprzu.
Pizza z wędzoną kiełbasą i seremPrzygotowanie

:

  1. Do małej miski wlej 450 ml ciepłej wody. Posyp drożdże i szczyptę cukru, wymieszaj i odstaw na 5-10 minut, aż mieszanina będzie ładna i bąbelkowa.
  2. W filiżance z pozostałą wodą dodać sól, wymieszać i odstawić.
  3. Do wody i drożdży wlej oliwę z oliwek (olej słonecznikowy) i wymieszaj.
  4. Dodawaj stopniowo mąkę, ugniatając po każdym dodaniu.
  5. Mieszaj wszystkie składniki przez 5 minut, dodając pod koniec mieszankę wody i soli. Mieszaj tak długo, aż ciasto będzie jednolite i nie będzie się przyklejać do ścianek miski. Jeśli ciasto jest nadal zbyt klejące, dosyp jeszcze trochę mąki, jeśli jest zbyt suche dodaj jeszcze trochę wody.
  6. Przenieś ciasto na czystą powierzchnię roboczą oprószoną mąką i ugniataj rękoma, aż będzie gładkie.
  7. Umieścić ciasto w lekko naoliwionej dużej misce i przykryć ręcznikiem do herbaty. Umieść miskę w ciepłym miejscu i pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 2 do 3 godzin, aż podwoi swoją objętość.
  8. Po upływie zalecanego czasu, przenieś ciasto na blat i podziel je na tyle kawałków, ile chcesz upiec, aby uzyskać pożądaną wielkość. Wyrabiaj każdy kawałek ciasta rękami, aż utworzy gładką i równą kulę, następnie przełóż na lekko naoliwioną blachę do pieczenia i przykryj ręcznikiem kuchennym.
  9. Pozostawić kule ciasta do wyrośnięcia na kolejne 3 godziny.
  10. Dla sosu marinara, przygotuj go wcześniej i przechowuj w szklanym słoiku do czasu użycia. Posiekać cebulę. Pomidory obrać ze skórki, pokroić na duże kawałki. Obierz czosnek i posiekaj go nożem.
  11. Podgrzej oliwę z oliwek w garnku na średnim ogniu. Cebulę smażymy na rozgrzanym oleju do miękkości. Dodaj pomidory, czosnek i liść laurowy. Doprowadzić płyn z pomidorów do wrzenia, zmniejszyć ogień do średnio-niskiego i gotować mieszaninę przez około 30 minut.
  12. Do mieszanki pomidorowej dodać czerwone wino, bazylię, majeranek, miód, sól, oregano, czarny pieprz, nasiona kopru włoskiego i pokruszoną czerwoną paprykę. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 30 minut.
  13. Dodać ocet balsamiczny. Zdjąć z ognia i ostudzić przed użyciem.
  14. Aby przygotować dodatki do pizzy z wędzoną kiełbasą i serem, obrać paprykę i pokroić w paski julienne. Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki.

Pizza z wędzoną kiełbasą i serem

Gdyby istniało coś takiego jak "pizza royalty", niekwestionowanym władcą byłaby kiełbasa. Chociaż dodatki mięsne można znaleźć w 60% wszystkich pizz, to tylko kiełbasa i jej odmiany stanowią połowę tej liczby, wśród tych sprzedawanych w Rosji. Pizza z wędzoną kiełbasą i serem nie wymaga specjalnej okazji, aby się nią delektować. Jeśli czujesz się dobrze, a nawet świątecznie, to jest to najlepszy czas, aby poczęstować się smakowitym kawałkiem ciągnącego się sera.

Pizza domowej roboty z wędzoną kiełbasą i serem

Przygotuj najlepsze ciasto, aby Twoja pizza była boska. Wszystko czego potrzebujesz to 5 prostych składników i odrobina dodatkowego czasu. Pyszna, cienka i chrupiąca pizza z wędzoną kiełbasą i serem będzie odpowiednią nagrodą za Twój wysiłek.

Na ciasto:

  • 500ml wody;
  • ½ łyżeczki suchych, aktywnych drożdży;
  • 1 łyżeczka soli;
  • 1,5 łyżki cukru;
  • 1 łyżka oleju z oliwek (słonecznikowego);
  • 900 gramów mąki.

Dla nadzienia:

  • 1 łyżka sosu marinara;
  • 2 papryki;
  • 500g kiełbasy wędzonej;
  • 300g sera mozzarella;
  • 1-2 łyżki suszonego oregano;
  • Sól, pieprz do smaku.

Dla sosu marinara:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek;
  • ½ cebuli;
  • 8 pomidorów;
  • 6 ząbków czosnku;
  • 1 liść laurowy;
  • ½ łyżki czerwonego wina;
  • 1 łyżka miodu;
  • 1 łyżeczka oregano;
  • 2 łyżki suszonej bazylii;
  • 1 łyżka suszonego majeranku;
  • ¼ łyżeczki nasion kopru włoskiego;
  • 2 łyżki octu balsamicznego lub więcej do smaku;
  • 1 łyżeczka soli;
  • ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu;
  • ¼ łyżeczki rozgniecionego czerwonego pieprzu.
Pizza z wędzoną kiełbasą i seremPrzygotowanie

:

  1. Do małej miski wlej 450 ml ciepłej wody. Posyp drożdże i szczyptę cukru, wymieszaj i odstaw na 5-10 minut, aż mieszanina będzie ładna i bąbelkowa.
  2. W filiżance z pozostałą wodą dodać sól, wymieszać i odstawić.
  3. Do wody i drożdży wlej oliwę z oliwek (olej słonecznikowy) i wymieszaj.
  4. Dodawaj stopniowo mąkę, ugniatając po każdym dodaniu.
  5. Mieszaj wszystkie składniki przez 5 minut, dodając pod koniec mieszankę wody i soli. Mieszaj tak długo, aż ciasto będzie jednolite i nie będzie się przyklejać do ścianek miski. Jeśli ciasto jest nadal zbyt lepkie, dosyp jeszcze trochę mąki, jeśli jest zbyt suche, dodaj jeszcze trochę wody.
  6. Przenieś ciasto na czystą powierzchnię roboczą oprószoną mąką i ugniataj rękoma, aż będzie gładkie.
  7. Umieścić ciasto w lekko naoliwionej dużej misce i przykryć ręcznikiem do herbaty. Umieść miskę w ciepłym miejscu i pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 2 do 3 godzin, aż podwoi swoją objętość.
  8. Po upływie zalecanego czasu, przenieś ciasto na blat i podziel je na tyle kawałków, ile chcesz upiec, aby uzyskać pożądaną wielkość. Wyrabiaj każdy kawałek ciasta rękami, aż utworzy gładką i równą kulę, następnie przełóż na lekko naoliwioną blachę do pieczenia i przykryj ręcznikiem kuchennym.
  9. Pozostawić kule ciasta do wyrośnięcia na kolejne 3 godziny.
  10. Dla sosu marinara, przygotuj go wcześniej i przechowuj w szklanym słoiku do czasu użycia. Posiekać cebulę. Pomidory obrać ze skórki, pokroić na duże kawałki. Obierz czosnek i posiekaj go nożem.
  11. Podgrzej oliwę z oliwek w garnku na średnim ogniu. Cebulę smażymy na rozgrzanym oleju do miękkości. Dodaj pomidory, czosnek i liść laurowy. Doprowadzić płyn z pomidorów do wrzenia, zmniejszyć ogień do średnio-niskiego i gotować mieszaninę przez około 30 minut.
  12. Do mieszanki pomidorowej dodać czerwone wino, bazylię, majeranek, miód, sól, oregano, czarny pieprz, nasiona kopru włoskiego i pokruszoną czerwoną paprykę. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 30 minut.
  13. Dodać ocet balsamiczny. Zdjąć z ognia i ostudzić przed użyciem.
  14. Aby przygotować dodatki do pizzy z wędzoną kiełbasą i serem, obrać paprykę i pokroić w paski julienne. Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki.
  15. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  16. Przygotuj blachę do pieczenia.
  17. Rozwałkuj ciasto i umieść je na blasze do pieczenia.
  18. Posmarować powierzchnię sosem i ułożyć część papryki.
  19. Na wierzchu ułożyć plasterki kiełbasy, posypać oregano i tartym serem.
  20. Piec pierwszą pizzę przez 12 do 15 minut. W tym czasie przygotować kolejną porcję w ten sam sposób.
  21. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  22. Przygotuj blachę do pieczenia.
  23. Rozwałkuj ciasto i umieść je na blasze do pieczenia.
  24. Posmaruj powierzchnię sosem i rozłóż trochę papryki.
  25. Na wierzchu ułożyć plasterki kiełbasy, posypać oregano i tartym serem.
  26. Piec pierwszą pizzę przez 12 do 15 minut. W tym czasie przygotować w ten sam sposób następny polan.

Możesz również polubić:

Auchan

Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik

Domowe sosy na zimę

11 sposobów na wykorzystanie cytryny

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu