Pizza z ziemniaków smażonych na patelni: przepis

Pizza ziemniaczana, na którą przepis proponujemy, jest równie smaczna jak zwykła pizza. Ponadto, jest łatwy do wykonania. Chrupiąca podstawa ziemniaczana przeniesie Twoje doznania kulinarne na wyższy poziom. Połączenie ziemniaków i Twoich ulubionych dodatków do pizzy będzie niesamowite. Oczywiście, jest tu miejsce na wszechstronność. Możesz wybrać dowolne dodatki, zmodyfikować listę lub ilość przypraw, zachowując podstawowy przepis w nienaruszonym stanie. Jednocześnie pozostanie pewna osobliwość potrawy: będzie to pyszny ziemniak.

Pizza z ziemniaków smażonych na patelni

Proponowana poniżej pizza ziemniaczana przygotowywana jest na patelni. Przepis wyda się interesujący dla każdego, bo na pewno nie znacie nikogo, kto nie uwielbiałby ziemniaków. Oznacza to, że możesz bezpiecznie gotować za każdym razem, gdy czekasz na gości, chcesz zrobić miłą niespodziankę bliskiej osobie lub sprawić przyjemność dziecku. W tej wersji pizza pieczona jest na patelni, choć można ją również upiec w piekarniku.

Przygotować:

    500 g ziemniaków; 2 jajka; 4 łyżki sera mozzarella; 1,5 łyżki masła; ½ łyżeczki pasty czosnkowo-imbirowej; ½ łyżeczki kminku w proszku; ¼ łyżeczki soli; ½ łyżeczki pieprzu; 1 mała lub ½ dużej czerwonej papryki; 1 mała lub ½ dużej zielonej papryki; 1 zielona papryczka chili, jeśli jest taka potrzeba; ½ czerwonej cebuli; ½ łyżki sera mozzarella; 4-5 szt. liści bazylii; ½ łyżeczki oregano.

Jak gotować:

    Ziemniaki obrać, umyć. 3 bulwy zetrzeć na drobnej tarce, masę raz przepłukać wodą i dokładnie odcisnąć. Następnie do startych ziemniaków dodajemy polecane przyprawy (pieprz, sól, kminek, pastę czosnkowo-imbirową) lub dodajemy własne przyprawy do smaku. Do ziemniaków wbić jajka, zetrzeć 4 łyżki sera i wszystko dobrze wymieszać. Aby przygotować nadzienie, obierz i pokrój w kostkę paprykę. Wymieszać paprykę z pokrojoną cebulą, startym serem mozzarella. Odstawić do czasu użycia. Postaw na ogniu nieprzywierającą patelnię o średnicy 28 cm, aby się rozgrzała. Dodaj około 1,5 łyżki oleju roślinnego. Gdy olej będzie już gorący, wlej na patelnię masę ziemniaczaną i przyprawy i rozprowadź równomiernie. Przykryć i gotować przez 10 minut lub do uzyskania sztywnej masy. Teraz odwróć i smaż drugą stronę przez 5 minut bez pokrywki (dzięki temu obie strony będą bardziej chrupiące). Teraz ponownie odwróć podstawę i dodaj przygotowane nadzienie, ale bez bazylii. W tym momencie masz wiele możliwości dla swojej wyobraźni. Możesz dodać nadzienie z kurczaka wymieszane z serem, nadzienie grzybowe, na bazie szynki i kukurydzy - co tylko masz i lubisz! Przykryj i gotuj przez kolejne 10 minut lub do momentu, aż ser się rozpuści. Na koniec dodajemy listki bazylii i pizza z ziemniaczaną skórką jest gotowa do podania.
Możesz również polubić: Chrupiące ogórki przepisy na zimę na litrowy słoik Domowe sosy na zimę 11 sposobów na wykorzystanie cytryny

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, zdobądź polubienia i szukaj pysznych i przydatnych pomysłów na chefmarket.ru ????

Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania w chefmarket❤.