Placki z ciasta francuskiego: przepisy ze zdjęciami
W tej publikacji zebraliśmy najlepsze placki z ciasta francuskiego. Przepisy ze zdjęciami pomogą wykazać się umiejętnościami kulinarnymi nawet początkującemu kucharzowi. Aby uzyskać nieskazitelny wypiek, przygotuj odpowiednie składniki i gotuj z miłością!
Ciasto francuskie: podstawowy przepis bez drożdży
Na tej bazie można przygotować dowolny przepis na ciasto. Z ciasta francuskiego powstają wspaniałe desery, pyszne przekąski i dania główne. Podążając za prostymi wskazówkami, nauczysz się, jak zrobić to, co najważniejsze - podstawę Twojego dania.
Będziesz potrzebować:
- 220 g mąki muffinkowej;
- 220g mąki do pieczenia;
- 10g soli;
- 450g masła;
- 270 ml wody.
:
- Aby uzyskać doskonałe przepisy na ciasto francuskie w piekarniku, użyj prawie lodowatych składników do ciasta. Z powyższej ilości otrzymamy około 1-1,1 kg.
- Wymieszaj oba rodzaje mąki w misce.
- Masło posiekać drobno nożem i dodać do mąki.
- Mąkę i masło rozetrzeć rękoma, aby powstały okruchy.
- Do wody wsypać sól, wymieszać, wlać do ciasta.
- Mieszaj łopatką miksera lub rękoma, aż uzyskasz "potargane" ciasto.
- Zawinąć szczelnie w folię i wstawić do lodówki na 20 minut.
- Przed przygotowaniem przepisów na ciasto francuskie w piekarniku, rozwałkuj je i ułóż warstwy.
- Wyjmij ciasto z lodówki na powierzchnię posypaną mąką.
- Rozwałkować na prostokąt o grubości 1 cm.
- Złóż prostokąt na trzy części i ponownie rozwałkuj.
- Złożyć jeszcze trzy razy, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 30 minut.
- Powtórz zwijanie jeszcze dwa razy, za każdym razem składając w drugą stronę.
- Po ostatnim złożeniu ciasto wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Pierogi z ciasta francuskiego z kurczakiem
Przepisy na ciasto francuskie niesłodzone są przepyszne. Przepisy z klasycznym połączeniem sera i kurczaka są popularne wśród dorosłych i dzieci. Przygotowując taki przysmak, zadowolisz więc gusta całej rodziny.
Będziesz potrzebować:
- 1 kg ciasta francuskiego przygotowanego według powyższego przepisu;
- 500g gotowanego mięsa z kurczaka;
- 300g twardego sera;
- 1-2 cebule;
- 2 łyżki oleju słonecznikowego;
- 1 pęczek zieleniny lub do smaku;
- Szczypta soli, pieprzu;
- 1 jajko kurze do posmarowania wierzchu.
:
- Z klasycznego połączenia sera i kurczaka powstają bardzo smaczne placki z ciasta francuskiego bez rozczynu. Przepisy na farsz można przygotować również bez zieleniny, z dodatkiem jajka lub grzybów.
- Podczas gdy ciasto odpoczywa w lodówce, obierz cebulę i pokrój ją w cienkie półpierścienie.
- Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju słonecznikowego, lekko podsmażyć cebulę.
- Podczas gdy cebula się smaży, pokroić mięso kurczaka w paski julienne i zetrzeć ser na tarce.
- Zioła drobno posiekać.
- Do kurczaka dodajemy podsmażoną cebulę, ser, zieleninę.
- Posolić, popieprzyć, wymieszać nadzienie na cieście francuskim. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Można go włączyć w celu wstępnego podgrzania.
- Podziel ciasto na 4 porcje. Pierwszą rozwałkuj na kształt prostokąta.
- Na środku ułożyć nadzienie. Brzegi ciasta kroimy w skośne pasy.
- Zaczynając od góry, zwijamy paski w kierunku środka w warkocz.
- W ten sam sposób uformuj drugi placek z ciasta francuskiego. Pieczemy w piekarniku na blasze wysmarowanej olejem słonecznikowym tyle sztuk, ile zmieści się na blasze. Ale przed pieczeniem posmaruj wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem (cienką warstwą).
- Piec przez 30-35 minut, podawać chłodne.
Otwarte ciasto francuskie z ziołami
Gdy pojawią się pierwsze zieleniny, gospodynie mają wiele możliwości kulinarnych. I nie mówimy tu o sałatkach! Mieszanka aromatycznych ziół sprawia, że ciasto francuskie jest wyjątkowo smaczne. Przepisy na ciasto znajdziecie na naszym blogu, możecie też skorzystać z wersji kupionej w sklepie.
Będziesz potrzebował:
- 500g ciasta francuskiego;
- 4 jaja kurze;
- 0,5 pęczka pietruszki;
- 0,5 pęczka koperku;
- 6-10 gałązek zielonej cebuli;
- Sól, czarny pieprz do smaku;
- 4 łyżki kwaśnej śmietany;
- 10 liści homara.
:
- Do nadzienia, drobno posiekać zieleninę.
- Jajka ubijamy z kwaśną śmietaną, szczyptą soli i pieprzu.
Zalać zieleninę masą jajeczną, wymieszać. - Rozwałkuj ciasto na ciasto francuskie. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i wysmaruj formę olejem.
- Umieść ciasto w formie tak, aby utworzyło obręcz.
- Pieczemy podstawę w temperaturze 210 stopni przez 10 minut.
- Wyjąć kawałek ciasta, nałożyć nadzienie i spłaszczyć.
- Piec w temperaturze 180 stopni przez kolejne 30 minut.
- Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, następnie wyjąć z formy i podawać.
Ciasto francuskie z halibutem i ryżem
Aromatyczne, bardzo delikatne ciasto francuskie jest przygotowywane z rybami słonowodnymi w piecu. Jako nadzienia można użyć morszczuka, witlinka, łososia lub jakiejkolwiek innej ryby. Wykorzystamy halibuta, który słynie z soczystego, delikatnego mięsa o lekko słodkawym smaku.
Będziesz potrzebował:
- 500g płatków ciasta francuskiego;
- 700g filetów z halibuta;
- 250 gr. ryżu;
- 6 jaj kurzych;
- Garść koperku;
- 80 g oleju słonecznikowego;
- Sól, pieprz mielony.
:
- Ryż ugotować w osolonej wodzie na ciasto francuskie. Przepis ze zdjęciem zawiera jajka. Ugotuj je w mocno wrzącej wodzie.
- Filety z halibuta opłukać i obrać, pokroić na małe kawałki.
- Zieleninę poszatkować, wymieszać z ugotowanym ryżem.
- Ugotowane jajka kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do osobnej miseczki.
- Podziel ciasto na 2 równe połówki. Pierwszą połowę ciasta cienko rozwałkować. Dość szybko przygotować gotowe placki z ciasta. Przepisy wymagają czasu na przygotowanie nadzienia.
- Przygotować formę: dno wysmarować cienko olejem słonecznikowym.
- Ułóż ciasto tak, aby utworzyło obręcz.
- Rozłóż warstwę zieleniny i ryżu na wierzchu ciasta. Doprawić odrobiną soli.
- Następnie rozłożyć kawałki ryby na całym cieście.
- Na wierzchu układamy warstwę posiekanych jajek, solimy i pieprzymy.
- Rozwałkuj drugą połowę ciasta i połóż na wierzchu. Delikatnie zepnij brzegi.
- Piec ciasto francuskie z rybą w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut.
Ciasto francuskie z jagodami
Ciasto jagodowe z piekarnika to słodkie i czarujące ciasto o pysznym smaku i apetycznym aromacie. Zrób prezent swoim bliskim - upiecz jagodowy smakołyk już dziś!
Będziesz potrzebować:
- 0,5 kg ciasta francuskiego;
- 1 jajko kurze;
- 90g. cukru;
- 400 gr. mrożonych jagód;
- 1-2 łyżki skrobi ziemniaczanej.
:
- Na początek proponujemy prosty przepis na słodkie ciasto francuskie z nadzieniem. Ale pod warunkiem, że użyjesz gotowego ciasta. Można go kupić lub zrobić według pierwszego przepisu w tej publikacji.
- Jeśli używasz mrożonego ciasta, rozłóż je na stole, aby się rozmroziło i pozwól mu trochę podrosnąć.
- Rozmrozić jagody, posypać cukrem i pozostawić na 20 minut.
- Po tym czasie odcedź sok z jagód.
- Podzielić ciasto na 2 porcje: Jeden trochę więcej, drugi trochę mniej. Jeśli chcesz przygotować przepis na ciasto francuskie, przygotuj foremki i podziel ciasto biorąc pod uwagę ilość i wielkość foremek.
- Większą część rozwałkować wałkiem i wyłożyć nią tortownicę tak, aby miała brzegi.
- Spód lekko posypać skrobią i ułożyć jagody. Posypujemy jeszcze odrobiną cukru i 1-2 łyżkami skrobi.
- Drugiej części ciasta nie trzeba rozwałkowywać. Dla estetycznego wyglądu pokrój w paski, przykryj jagody i zepnij brzegi.
- Ubij 1 jajko kurze i posmaruj nim ciasto.
- Ciasto francuskie pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 30 minut.
- Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie przełożyć na talerz do serwowania.
Możesz również polubić:
Delikatne pieczarki nadziewane kurczakiem i serem
Czekolada: przepis krok po kroku
Najsmaczniejszy przepis na kebab z kurczaka
Łatwe przepisy na przekąski dla natury
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się i szukaj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.pl ????
Skosztuj naszego menu!
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu Auchan