Pollack w piekarniku: przepisy krok po kroku
Pollock z Alaski jest daniem dietetycznym. Będzie ona bardzo przydatna dla osób, które chcą schudnąć lub po prostu chcą urozmaicić swój codzienny jadłospis o zdrowe produkty. Co ważne, przepisy na pollocka w piekarniku przypadną do gustu wszystkim, nie tylko tym, którzy postanowili poważnie podejść do swojej diety. Ta ryba z rodziny dorszowatych jest pyszna, obfita i pożywna po upieczeniu.
Powiemy Ci, jak gotować mintaja w piekarniku z różnymi dodatkami i dodatkowymi składnikami, a Ty wybierzesz najbardziej odpowiedni przepis. Jedno możemy zapewnić - usłyszysz od swoich bliskich lub gości przy stole szczere słowa wdzięczności za Twoje kulinarne umiejętności.
Mintaj pieczony w piekarniku
W tym przepisie upieczemy w piekarniku filet z mintaja, lekko doprawimy go sokiem z cytryny i udekorujemy serem. Ryba okaże się bardzo delikatna, smaczna i bardzo zdrowa.
Potrzebne składniki
Będziemy potrzebować:
- Pollack - 1 tusza;
- Cebula - 1 mała cebula;
- Ser twardy - 80 gr;
- Sok z cytryny - 2 łyżki stołowe;
- Liść laurowy - 1-2 szt;
- Sól i pieprz mielony - według uznania.
Zamiast mielonego pieprzu można użyć specjalnych przypraw do ryb. Do tego dania potrzebujemy tylko filetów z mintaja. Dlatego, jeśli kupisz już pokrojoną rybę (bez głowy i ości), będziesz potrzebować 2 filetów.
Pollack z cebulą i twardymseremProces gotowania
Jeśli masz tuszę, to po rozmrożeniu ostrożnie podziel ją na dwie części wzdłuż grzbietu, usuwając kręgosłup. Następnie przystąpić do obróbki ryby:
- Nacieramy filet z każdej strony solą (do smaku) i mielonym pieprzem lub przyprawą do ryb.
- Obrać cebulę i pokroić w cienkie półpierścienie.
- Ser zetrzeć na grubej tarce - tak właśnie zrobimy.
- Na dno naczynia do pieczenia kładziemy folię aluminiową i układamy na niej filet z mintaja.
- Na wierzchu ryby i obok niej ułożyć posiekaną cebulę.
- Posypać liściem laurowym, rozgnieść rękami na drobny okruch.
- Filety rybne skropić sokiem z cytryny, następnie posypać startym serem i zawinąć w folię.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, a następnie piecz rybę przez 22-25 minut.
Absolutnie łatwy przepis na pollocka w piekarniku, a rezultat jest przepyszny! Tak przyrządzona ryba świetnie komponuje się z każdym rodzajem dodatków, czy to warzywami, ryżem czy makaronem.
Pollock z serem i papryką
Każdy ma inny gust, więc każdy ma swoje wyobrażenie o tym, który przepis na pollocka jest najlepszy w piekarniku. Niektórzy wolą zapiekać ją z pomidorami lub bez żadnych dodatków. My proponujemy zrobić go z papryką słodką. Dzięki nim ryba jest bardziej soczysta i stanowi wspaniały dodatek do obiadu lub kolacji.
Potrzebne składniki
W tym przepisie, potrzebujemy:
- mintaj (bez głowy) - 1 kg;
- Cebula - 1 średnia cebula;
- Ser twardy - 200 gr;
- Papryka słodka - 180 gr;
- Olej roślinny - 3 łyżki stołowe;
- Sól i pieprz - według uznania.
Można użyć dowolnej papryki - świeżej lub konserwowej. W tym drugim przypadku, będziesz musiał odsączyć z nich płyn konserwujący.
Pollack z serem i papryką: przepis zezdjęciemProces gotowania
Aby ugotować pollocka w piekarniku według naszego przepisu, użyjemy garnków. Przygotowujemy je z wyprzedzeniem, gdyż od razu włożymy przygotowane składniki do naczyń do zapiekania. W sumie będziemy potrzebować trzech doniczek:
- Rybę umyć i pokroić na porcje. Pamiętaj, aby odciąć płetwy i ogon. Każdy kawałek powinien być lekko posmarowany olejem roślinnym, a następnie lekko posolony (do smaku).
- Cebulę obrać, a następnie pokroić w cienkie półpierścienie. Dno garnków smarujemy olejem słonecznikowym i układamy pokrojoną cebulę (dzielimy ją równo na 3 naczynia do zapiekania).
- Pokrój paprykę na wystarczająco duże kawałki i podziel je na dwa równe stosy. Połóż pierwszą połowę papryki na cebuli, rozkładając ją równomiernie na trzech pojemnikach.
- Kolejną warstwą jest nasza przygotowana ryba. Umieścić po równo w każdym naczyniu.
- Połowę sera zetrzeć na tarce i posypać nim rybę.
- Następnie kładziemy resztę papryki, ponownie dzieląc w równych proporcjach.
- Ostatnią warstwą są plasterki sera.
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Następnie przykryj każdy garnek folią do gotowania i zapiekaj.
- Trzymaj je w piekarniku przez 25-30 minut, a następnie wyjmij.
Mintaj w piekarniku według tego przepisu wychodzi jak na zdjęciu, ale nie jest w stanie oddać przyjemnego aromatu i wspaniałego smaku gotowego dania. Dlatego gorąco polecamy przyrządzenie go samemu, aby przekonać się o słuszności naszych słów na własnym doświadczeniu.
Dietetyczna pieczeń z pollocka
Sama ryba polecana jest jako danie dietetyczne. Jest niskokaloryczna, ale bogata w składniki odżywcze i mikroelementy. W naszym przepisie na przyrządzenie mintaja w piekarniku, wykorzystamy minimum dodatkowych produktów. Nie wpłynie to w żaden sposób na smak potrawy - mintaj okaże się delikatny i pyszny.
Niezbędne składniki
Potrzebujemy tylko trzech składników:
- Mintaj (tusza) - 0,5 kg;
- Cebula - 1 średniej wielkości główka;
- Sos sojowy - 0,5 filiżanki (100 ml.).
Dzięki zastosowaniu sosu sojowego, nie musimy używać soli. Nie potrzebujemy też oleju roślinnego - w końcu to danie dietetyczne.
Pollack z cebulą i sosem sojowym: przepis krok po kroku zezdjęciamiProces gotowania
Przed upieczeniem ryby zamarynujemy ją w odrobinie sosu sojowego, ale zanim to nastąpi trzeba ją odpowiednio potraktować:
- Tusze mintaja płuczemy pod bieżącą wodą, szczególnie wewnątrz. Następnie płetwy i ogon ryby i pokroić na kawałki.
- Pokrojoną rybę włożyć do głębokiego naczynia. Pokrojoną cebulę posypujemy połówkami krążków, polewamy sosem sojowym i delikatnie mieszamy.
- Przed pieczeniem pozostawić mintaja do zamarynowania na 20 minut.
- Weź głębokie naczynie do zapiekanek i włóż do niego zamarynowaną rybę. Następnie polej rybę marynatą i udekoruj wierzch plasterkami cebuli.
- Rozgrzej piekarnik z niewielkim wyprzedzeniem do 180 stopni. Piec przez pół godziny.
Tak przyrządzonego w piekarniku mintaja podawaj osobno - bez sosu sojowego i cebuli.
Pollock z Alaski w sosie pomidorowo-śmietanowym
Jeśli szukasz najsmaczniejszego przepisu na pollocka w piekarniku, ta opcja twierdzi, że jest jedną z pierwszych. Warzywa nadają mu bogaty smak, a sok pomidorowy i sos śmietanowy dodają "tej" pikanterii.
Potrzebne składniki
Na 6 gotowych posiłków potrzebujemy:
- Tusze mintaja - 3 sztuki (ok. 700-750 gramów);
- Świeża marchew (duża) - 2 szt;
- Cebula - 2 duże cebule;
- Mąka pszenna - 1 łyżka stołowa;
- Świeży koperek - 3-4 gałązki;
- Olej roślinny - 3 łyżki stołowe;
- Sok pomidorowy - 1 filiżanka (200 mililitrów);
- Śmietana (30-33% zawartości tłuszczu) - 1 filiżanka (200 ml);
- Cukier - 1 łyżeczka;
- Sól i pieprz mielony - w zależności od potrzeb.
Jeśli nie mamy pod ręką soku pomidorowego, można go zastąpić przecierem pomidorowym zrobionym samodzielnie ze świeżych pomidorów.
Mintaj wsosie
pomidorowo-śmietanowymProcesgotowania
Prawdopodobnie mintaj będzie zamrożony, więc wyjmij go wcześniej, aby rozmroził się w temperaturze pokojowej (nie wkładaj go pod zimną wodę!):
- Rozmrożone tusze mintaja oczyścić i umyć pod bieżącą wodą. Następnie pozbywamy się płetw i ogona, a potem kroimy na porcje (grubość - około 20 milimetrów).
- Cebulę obieramy i kroimy najpierw w półkrążki, a następnie w drobną kostkę.
- Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
- Mintaj i podobne ryby najlepiej się pieką, jeśli wcześniej zostaną lekko podsmażone. Zrobimy to samo, ale w oleju słonecznikowym i w panierce z mąki.
- Podsmaż rybę z obu stron tylko odrobinę. Kiedy panierka zbrązowieje, możesz zdjąć kawałki z patelni.
- Na tym samym oleju lekko podsmażamy cebulę, którą w międzyczasie przekładamy do osobnej miski.
- Następnie podsmażamy startą marchewkę na oleju słonecznikowym i mieszamy ją z cebulą.
- Aby upiec rybę w piekarniku, najlepiej użyć żeliwnej patelni. Jeśli nie ma takiej możliwości, wystarczy dowolne naczynie do zapiekania.
- Nasmaruj dno patelni olejem roślinnym i włóż upieczone kawałki pollocka.
- Przykryj je mieszanką cebuli i marchewki. Warzywa powinny całkowicie przykryć rybę.
- Do osobnego naczynia wlać sok pomidorowy, dodać cukier i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem (do smaku) i dobrze wymieszać.
- Wlać kremowy sos pomidorowy na patelnię lub do formy.
- Piekarnik powinien być nagrzany do 200 stopni. Piec rybę przez pół godziny.
- Za 30 minut ryba i warzywa będą gotowe, więc możemy spokojnie wyjąć patelnię z piekarnika.
- Ostatnim akcentem naszej zapiekanej mięty jest drobno posiekany koperek, którym posypujemy gotowe danie.
Polędwica w piekarniku z tego przepisu wychodzi aromatyczna, delikatna i jednocześnie bardzo obfita. Kiedy ryba będzie gotowa, wyłożyć ją na półmisek razem z warzywami i polać sosem. Takie gorące danie byłoby odpowiednie nawet na świąteczny stół, nie mówiąc już o zwykłym rodzinnym obiedzie czy kolacji.
Teraz już wiesz, jak upiec pollocka w piekarniku - masz do dyspozycji kilka ciekawych przepisów. Możesz wypróbować każdy z nich po kolei i porównać wyniki. Jesteśmy pewni, że będą Państwo z nich zadowoleni.
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu