Pollack w piekarniku: przepisy kulinarne
Mintaj jest niedrogą, ale smaczną rybą, z której można przyrządzić wiele tradycyjnych potraw. W sklepach można znaleźć zarówno tusze, jak i filety z mintaja, które świetnie nadają się do smażenia lub pieczenia w piekarniku.
Istnieje wiele przepisów na pyszne i zdrowe dania z ryb. Przyjrzymy się kilku najlepszym pomysłom na to, jak przyrządzić mintaja w piekarniku.
Pollack w sosie serowym
Jeśli szukasz najsmaczniejszego przepisu na filety z mintaja w piekarniku, to ta opcja z pewnością zadowoli Ciebie i Twoich bliskich. Jego sekret tkwi w wyjątkowym połączeniu ryby i delikatnego sosu serowego.
Składniki:
- 900-950 gramów filetów z mintaja;
- 160 gramów sera;
- 20 gramów masła;
- 350 ml mleka;
- łyżka stołowa mąki
- zioła provanza;
- Kilka łodyg zielonej cebuli;
- sól i pieprz.
sosie serowymPrzygotowanie
:- Przepis na filety z mintaja w piekarniku wymaga minimalnych przygotowań, więc można od razu włączyć piekarnik, ustawiając temperaturę na 200 stopni.
- Pokrój filety na 3-4 małe kawałki i ułóż je na blasze do pieczenia.
- Wkładamy filety do nagrzanego piekarnika na około 5 minut.
- Do rondelka włożyć kawałek masła. Położyć na ogniu, aby się roztopił. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Kiedy masło ostatecznie się rozpuści, wlewaj mleko partiami, nie przerywając mieszania.
- Zetrzeć ser na tarce. Około połowę sera wlać na patelnię z pozostałymi składnikami. Wymieszać do uzyskania jednorodnej masy.
- Weź naczynie do zapiekania i posmaruj je przygotowanym sosem. Na wierzchu ułożyć filety rybne i doprawić solą i pieprzem. Skropić sosem serowym i posypać ziołami prowansalskimi. Na ostatniej warstwie rozłożyć resztę startego sera.
- Piec w piekarniku przez 20 minut. Gdy będzie gotowa, posypać ją posiekaną zieloną cebulką. Podawaj filet z mintaja na gorąco oddzielnie lub z dowolnym daniem dodatkowym.
Gotowanie mintaja zapiekanego w śmietanie z marchewką
Jeśli chcesz zrobić proste, ale smaczne danie rybne, to ten przepis jest dokładnie tym, czego szukałeś. Sos śmietanowy to dar od Boga! Wspaniale uwydatnia wykwintny smak mintaja.
Składniki:
- 4 kawałki fileta z mintaja;
- Kilka marchewek i tyle samo cebuli;
- 280 gramów kwaśnej śmietany;
- pieprz i sól.
Ten przepis na gotowanie mintaja w piekarniku jest również dobry, ponieważ wymaga minimalnej ilości składników. Odpowiednio, końcowe danie będzie niedrogie, ale jego smak z pewnością zadowoli Twoją rodzinę i przyjaciół.
Przygotować pollocka zapiekanego w śmietanie zmarchewkąSposób
przygotowania:- Najpierw należy obrać marchew i cebulę. Następnie zetrzeć na tarce marchewkę i drobno posiekać cebulę.
- Posolić i popieprzyć kwaśną śmietanę. Dodać startą marchewkę i dokładnie wymieszać.
- Blachę do pieczenia wyłożyć folią. Na dnie układamy cebulę. Ułożyć na nim plastry fileta. Polać sosem z marchewki i śmietany.
- Rozgrzać piekarnik do 190-200 stopni. Przełożyć rybę do pieczenia. W ciągu 20 minut danie powinno być gotowe. Podawać razem z dowolnym przybraniem.
Przyrządzanie zapiekanki ziemniaczanej z rybą
To danie na pewno stanie się jednym z Twoich ulubionych. Podobnie jak opisane powyżej przepisy na przyrządzanie mintaja w piekarniku, ta zapiekanka nie jest szczególnie trudna. Ale jednocześnie otrzymujemy pyszne i bardzo pożywne danie, które doskonale sprawdzi się zarówno w dzień powszedni, jak i na świątecznym stole.
Składniki:
- Kilogram ziemniaków;
- 2 duże cebule;
- 550 gramów rozmrożonych filetów z mintaja;
- 3 łyżki stołowe oleju roślinnego;
- 80 gramów chudego majonezu;
- kilka gałązek pietruszki;
- sól, przyprawy, pieprz.
przygotowania:
- Jeśli filet jest zamrożony, wyjmij go z lodówki na kilka godzin przed gotowaniem.
- Ziemniaki obrać i umyć, a następnie pokroić w cienkie plasterki.
- Ziemniaki włożyć do małego rondelka i zalać wrzącą wodą. Postawić na ogniu i dusić przez kwadrans. Następnie przełóż je na durszlak i ostudź.
- Filety dokładnie opłukać i pokroić na małe plasterki. Przełożyć do miski, posolić i popieprzyć, dodać majonez i dobrze wymieszać. Pozostawić rybę w ten sposób na 15 minut, aby mogła nasiąknąć.
- Cebulę obrać, umyć i drobno posiekać. Następnie włóż go na patelnię i usmaż na oleju roślinnym. Gdy pojawi się złota skórka, wyłączamy ogień.
- Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym, a następnie połóż na nim około połowy ugotowanych ziemniaków. Posypać solą i pieprzem.
- Na wierzchu ziemniaków ułożyć warstwę podsmażonej cebuli.
- Następną warstwą jest ryba. Ułożyć prawie wszystkie plastry z wyjątkiem czterech lub pięciu.
- Ponownie ułożyć warstwę ziemniaków, posolić, popieprzyć i posmarować majonezem. Na wierzchu ułożyć pozostałe plastry ryby.
- Włóż naczynie do piekarnika. Piec przez około 40 minut. Następnie wyjmij go i sprawdź, czy jest gotowy.
- Gotową zapiekankę udekoruj drobno posiekanymi ziołami. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia i podawać.
Gotowanie pollocka w sosie jajeczno-marchewkowym
Ten przepis na mintaja w piekarniku polega na upieczeniu go w omlecie. Jeśli będziesz postępować zgodnie z przepisem, danie wyjdzie bardzo delikatne i soczyste. Omlet doskonale łączy się z filetami rybnymi, uzupełnionymi marchewką, serem i świeżymi ziołami. To, co wyróżnia to danie, to fakt, że doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Składniki:
- 420 gramów filetów z mintaja;
- 180 ml mleka;
- 60-70 gramów twardego sera;
- 3 jajka
- marchewka;
- 4 gałązki pietruszki i tyle samo koperku;
- odrobina soli i czarnego pieprzu;
- łyżkę stołową oleju roślinnego.
przygotowania
:- Wcześniej rozmrozić filety w mikrofalówce.
- Marchew umyć i obrać, a następnie zetrzeć na grubej tarce.
- Umytą wcześniej pietruszkę i koperek drobno posiekać.
- Zetrzeć ser na tarce.
- Weź głęboką miskę, w której musisz ubić jajka trzepaczką, aż będą gładkie. Dodać mleko i ponownie ubić. Dodać posiekaną zieleninę i mielony pieprz. Dobrze wymieszać.
- Weź formę do pieczenia. Na jego dnie rozsmarować łyżkę oleju roślinnego. Następnie na dnie rozłożyć startą marchew (około połowę).
- Umyj filety z mintaja, pokrój je w plastry i rozłóż na wierzchu marchewki. Rozłóż resztę marchewki na wierzchu ryby.
- Wlać masę jajeczną do formy.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i prześlij naczynie do pieczenia. Po 20 minutach wyjmij formę, posyp tartym serem i włóż z powrotem do piekarnika. Piec w tym stanie przez kolejne 20 minut. Gotowe danie powinno mieć rumianą skórkę.
Gotowanie mintaja w chlebie pita
Proste, ale bardzo oryginalne danie. Jeśli chcesz spróbować rybnej lasagne, to jest to świetna opcja.
Składniki:
- 650 gramów filetów z mintaja;
- 100 gramów majonezu;
- 120 gramów kwaśnej śmietany;
- 3 cienkie chlebki pita;
- kilka pomidorów;
- 4 łyżki stołowe oleju roślinnego;
- cebula;
- sól i pieprz.
pitachSposób
przygotowania:- Cebulę pokroić w krążki, to samo zrobić z pomidorami.
- Majonez wymieszać z kwaśną śmietaną i przyprawami.
- Płaty lavash przekroić na pół.
- Filet rybny pokroić na małe kawałki, posolić i popieprzyć.
- Ułóż krążki cebuli na chlebie pita. Następnie na wierzchu ułożyć rybę i polać ją sosem. Następnie na ostatnią warstwę położyć pomidory.
- Zwinąć pitę w kopertę.
- Wysmarować masłem formę do pieczenia. Na wierzchu ułożyć bułki pita. Posmaruj wierzch odrobiną oleju roślinnego, a następnie sosem śmietanowo-majonezowym.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Zapiekać potrawę przez około 45 minut. Aby ryba dobrze się upiekła, przykryj ją na pierwsze 20 minut folią aluminiową.
- Kiedy będzie gotowe, lekko ostudź, a następnie podawaj. Ryba na picie jest doskonała z sałatkami ze świeżych warzyw.
Darmowa dostawa nawet poza miasto!
Chefmarket udostępnia
produkty z przepisami nałatwe i smaczne gotowanie w domu. Dostawa jest zawsze bezpłatna, nawet do domku letniskowego! Dostarczamy do 60 km od Moskwy, 30 km od Sankt Petersburga i 30 km od Niżnego Nowogrodu.
Nowy tydzień - nowe menu! 60 posiłków do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze produkty w Chefmarket❤.
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu