Pollack w piekarniku: przepisy kulinarne

Mintaj jest niedrogą, ale smaczną rybą, z której można przyrządzić wiele tradycyjnych potraw. W sklepach można znaleźć zarówno tusze, jak i filety z mintaja, które świetnie nadają się do smażenia lub pieczenia w piekarniku.
Istnieje wiele przepisów na pyszne i zdrowe dania z ryb. Przyjrzymy się kilku najlepszym pomysłom na to, jak przyrządzić mintaja w piekarniku.

Pollack w sosie serowym

Jeśli szukasz najsmaczniejszego przepisu na filety z mintaja w piekarniku, to ta opcja z pewnością zadowoli Ciebie i Twoich bliskich. Jego sekret tkwi w wyjątkowym połączeniu ryby i delikatnego sosu serowego.

Składniki:

  • 900-950 gramów filetów z mintaja;
  • 160 gramów sera;
  • 20 gramów masła;
  • 350 ml mleka;
  • łyżka stołowa mąki
  • zioła provanza;
  • Kilka łodyg zielonej cebuli;
  • sól i pieprz.
Pollack w

sosie serowymPrzygotowanie

:
  1. Przepis na filety z mintaja w piekarniku wymaga minimalnych przygotowań, więc można od razu włączyć piekarnik, ustawiając temperaturę na 200 stopni.
  2. Pokrój filety na 3-4 małe kawałki i ułóż je na blasze do pieczenia.
  3. Wkładamy filety do nagrzanego piekarnika na około 5 minut.
  4. Do rondelka włożyć kawałek masła. Położyć na ogniu, aby się roztopił. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Kiedy masło ostatecznie się rozpuści, wlewaj mleko partiami, nie przerywając mieszania.
  5. Zetrzeć ser na tarce. Około połowę sera wlać na patelnię z pozostałymi składnikami. Wymieszać do uzyskania jednorodnej masy.
  6. Weź naczynie do zapiekania i posmaruj je przygotowanym sosem. Na wierzchu ułożyć filety rybne i doprawić solą i pieprzem. Skropić sosem serowym i posypać ziołami prowansalskimi. Na ostatniej warstwie rozłożyć resztę startego sera.
  7. Piec w piekarniku przez 20 minut. Gdy będzie gotowa, posypać ją posiekaną zieloną cebulką. Podawaj filet z mintaja na gorąco oddzielnie lub z dowolnym daniem dodatkowym.

Gotowanie mintaja zapiekanego w śmietanie z marchewką

Jeśli chcesz zrobić proste, ale smaczne danie rybne, to ten przepis jest dokładnie tym, czego szukałeś. Sos śmietanowy to dar od Boga! Wspaniale uwydatnia wykwintny smak mintaja.

Składniki:

  • 4 kawałki fileta z mintaja;
  • Kilka marchewek i tyle samo cebuli;
  • 280 gramów kwaśnej śmietany;
  • pieprz i sól.

Ten przepis na gotowanie mintaja w piekarniku jest również dobry, ponieważ wymaga minimalnej ilości składników. Odpowiednio, końcowe danie będzie niedrogie, ale jego smak z pewnością zadowoli Twoją rodzinę i przyjaciół.

Przygotować pollocka zapiekanego w śmietanie z

marchewkąSposób

przygotowania:
  1. Najpierw należy obrać marchew i cebulę. Następnie zetrzeć na tarce marchewkę i drobno posiekać cebulę.
  2. Posolić i popieprzyć kwaśną śmietanę. Dodać startą marchewkę i dokładnie wymieszać.
  3. Blachę do pieczenia wyłożyć folią. Na dnie układamy cebulę. Ułożyć na nim plastry fileta. Polać sosem z marchewki i śmietany.
  4. Rozgrzać piekarnik do 190-200 stopni. Przełożyć rybę do pieczenia. W ciągu 20 minut danie powinno być gotowe. Podawać razem z dowolnym przybraniem.

Przyrządzanie zapiekanki ziemniaczanej z rybą

To danie na pewno stanie się jednym z Twoich ulubionych. Podobnie jak opisane powyżej przepisy na przyrządzanie mintaja w piekarniku, ta zapiekanka nie jest szczególnie trudna. Ale jednocześnie otrzymujemy pyszne i bardzo pożywne danie, które doskonale sprawdzi się zarówno w dzień powszedni, jak i na świątecznym stole.

Składniki:

  • Kilogram ziemniaków;
  • 2 duże cebule;
  • 550 gramów rozmrożonych filetów z mintaja;
  • 3 łyżki stołowe oleju roślinnego;
  • 80 gramów chudego majonezu;
  • kilka gałązek pietruszki;
  • sól, przyprawy, pieprz.
Gotowanie zapiekanki ziemniaczanej z rybąSposób

przygotowania:

  1. Jeśli filet jest zamrożony, wyjmij go z lodówki na kilka godzin przed gotowaniem.
  2. Ziemniaki obrać i umyć, a następnie pokroić w cienkie plasterki.
  3. Ziemniaki włożyć do małego rondelka i zalać wrzącą wodą. Postawić na ogniu i dusić przez kwadrans. Następnie przełóż je na durszlak i ostudź.
  4. Filety dokładnie opłukać i pokroić na małe plasterki. Przełożyć do miski, posolić i popieprzyć, dodać majonez i dobrze wymieszać. Pozostawić rybę w ten sposób na 15 minut, aby mogła nasiąknąć.
  5. Cebulę obrać, umyć i drobno posiekać. Następnie włóż go na patelnię i usmaż na oleju roślinnym. Gdy pojawi się złota skórka, wyłączamy ogień.
  6. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym, a następnie połóż na nim około połowy ugotowanych ziemniaków. Posypać solą i pieprzem.
  7. Na wierzchu ziemniaków ułożyć warstwę podsmażonej cebuli.
  8. Następną warstwą jest ryba. Ułożyć prawie wszystkie plastry z wyjątkiem czterech lub pięciu.
  9. Ponownie ułożyć warstwę ziemniaków, posolić, popieprzyć i posmarować majonezem. Na wierzchu ułożyć pozostałe plastry ryby.
  10. Włóż naczynie do piekarnika. Piec przez około 40 minut. Następnie wyjmij go i sprawdź, czy jest gotowy.
  11. Gotową zapiekankę udekoruj drobno posiekanymi ziołami. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia i podawać.

Gotowanie pollocka w sosie jajeczno-marchewkowym

Ten przepis na mintaja w piekarniku polega na upieczeniu go w omlecie. Jeśli będziesz postępować zgodnie z przepisem, danie wyjdzie bardzo delikatne i soczyste. Omlet doskonale łączy się z filetami rybnymi, uzupełnionymi marchewką, serem i świeżymi ziołami. To, co wyróżnia to danie, to fakt, że doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki:

  • 420 gramów filetów z mintaja;
  • 180 ml mleka;
  • 60-70 gramów twardego sera;
  • 3 jajka
  • marchewka;
  • 4 gałązki pietruszki i tyle samo koperku;
  • odrobina soli i czarnego pieprzu;
  • łyżkę stołową oleju roślinnego.
Gotowanie pollocka w zapiekance z jajkiem i marchewkąSposób

przygotowania

:
  1. Wcześniej rozmrozić filety w mikrofalówce.
  2. Marchew umyć i obrać, a następnie zetrzeć na grubej tarce.
  3. Umytą wcześniej pietruszkę i koperek drobno posiekać.
  4. Zetrzeć ser na tarce.
  5. Weź głęboką miskę, w której musisz ubić jajka trzepaczką, aż będą gładkie. Dodać mleko i ponownie ubić. Dodać posiekaną zieleninę i mielony pieprz. Dobrze wymieszać.
  6. Weź formę do pieczenia. Na jego dnie rozsmarować łyżkę oleju roślinnego. Następnie na dnie rozłożyć startą marchew (około połowę).
  7. Umyj filety z mintaja, pokrój je w plastry i rozłóż na wierzchu marchewki. Rozłóż resztę marchewki na wierzchu ryby.
  8. Wlać masę jajeczną do formy.
  9. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i prześlij naczynie do pieczenia. Po 20 minutach wyjmij formę, posyp tartym serem i włóż z powrotem do piekarnika. Piec w tym stanie przez kolejne 20 minut. Gotowe danie powinno mieć rumianą skórkę.

Gotowanie mintaja w chlebie pita

Proste, ale bardzo oryginalne danie. Jeśli chcesz spróbować rybnej lasagne, to jest to świetna opcja.

Składniki:

  • 650 gramów filetów z mintaja;
  • 100 gramów majonezu;
  • 120 gramów kwaśnej śmietany;
  • 3 cienkie chlebki pita;
  • kilka pomidorów;
  • 4 łyżki stołowe oleju roślinnego;
  • cebula;
  • sól i pieprz.
Gotowanie pollocka w

pitachSposób

przygotowania:
  1. Cebulę pokroić w krążki, to samo zrobić z pomidorami.
  2. Majonez wymieszać z kwaśną śmietaną i przyprawami.
  3. Płaty lavash przekroić na pół.
  4. Filet rybny pokroić na małe kawałki, posolić i popieprzyć.
  5. Ułóż krążki cebuli na chlebie pita. Następnie na wierzchu ułożyć rybę i polać ją sosem. Następnie na ostatnią warstwę położyć pomidory.
  6. Zwinąć pitę w kopertę.
  7. Wysmarować masłem formę do pieczenia. Na wierzchu ułożyć bułki pita. Posmaruj wierzch odrobiną oleju roślinnego, a następnie sosem śmietanowo-majonezowym.
  8. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Zapiekać potrawę przez około 45 minut. Aby ryba dobrze się upiekła, przykryj ją na pierwsze 20 minut folią aluminiową.
  9. Kiedy będzie gotowe, lekko ostudź, a następnie podawaj. Ryba na picie jest doskonała z sałatkami ze świeżych warzyw.

Darmowa dostawa nawet poza miasto!

Chefmarket udostępnia

produkty z przepisami na

łatwe i smaczne gotowanie w domu. Dostawa jest zawsze bezpłatna, nawet do domku letniskowego! Dostarczamy do 60 km od Moskwy, 30 km od Sankt Petersburga i 30 km od Niżnego Nowogrodu.

Nowy tydzień - nowe menu! 60 posiłków do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze produkty w Chefmarket❤.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu