Potrawy świąteczne: przepisy

Tradycyjnie, Nowy Rok i święta Bożego Narodzenia płynnie przechodzą w siebie, więc gospodynie nie powinny odpoczywać. Są też świąteczne potrawy, które zachwycą Twoich bliskich, a które poniżej podpowiemy Ci jak przygotować.

Wiele osób zastanawia się, jakie potrawy powinny być serwowane podczas Świąt Bożego Narodzenia, aby przestrzegać pisanych i niepisanych zasad. Należy zauważyć, że w przeddzień tego świętego święta kończy się świąteczny post, więc w zasadzie nie można się ograniczać w wyborze potraw do świątecznego menu.

Boże Narodzenie Kutya

Christmas KutyaKiedy ludzie

mówią o tradycyjnych potraw świątecznych, kutya jest pierwszą rzeczą, o której mówią. Słowianie Wschodni uczynili z kuty nieodzowny element świątecznego stołu, bez względu na przekonania.

Składniki

Aby zrobić klasyczną kutię, będziesz potrzebować:

  • Ziarna pszenicy - 300g.
  • Mak - 100 gr.
  • Orzechy włoskie - 150 gr.
  • Sułtanki - 100 gr.
  • Miód - 1 łyżka.
  • cukier granulowany - 300 gr.

Taka ilość składników wystarczy na sześć porcji.

Wskazówki dotyczące gotowania

Samo przygotowanie nie zajmuje wiele czasu - znacznie więcej czasu potrzeba na przygotowanie głównych składników:

  1. Wcześniej namocz pszenicę na noc (wystarczy 10 godzin). W przeciwnym razie trzeba będzie gotować go przez 2,5-3 godziny.
  2. Zmiękczoną pszenicę zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 40-50 minut.
  3. Włóż orzechy włoskie do piekarnika na 20 minut w temperaturze 150 stopni.
  4. Mak opłukać i zalać wrzącą wodą. Tak samo postąpić z rodzynkami sułtańskimi.
  5. Przygotować syrop cukrowy - 200g cukru zagotować w 250 ml wody (po zagotowaniu trzymać na ogniu jeszcze 2 minuty).
  6. Pozostały cukier (100 g) dodać do maku i wymieszać za pomocą blendera.
  7. Do ugotowanej pszenicy dodajemy rodzynki sułtańskie, mak, posiekane orzechy i miód.

Tradycyjne świąteczne danie jest gotowe i można je podawać w miseczkach.

Kingfish

Pieczona rybaŚwięta Bożego Narodzenia to

czas, w którym warto rozkoszować się potrawami rzadko przygotowywanymi w innych

okresach.

Jednym z nich jest kingfish. Jako świąteczny specjał proponujemy wersję z grzybami - wdzięczność gości i współlokatorów gwarantowana.

Składniki

Potrzebujemy:

  • Ryby (szczupak, sandacz, jesiotr itp.) - 2,5 kg.
  • Grzyby - 0,6 kg.
  • Marchew - 2 szt.
  • Cebula - 2 szt.
  • Cytryna - 1 szt.
  • Olej roślinny - 7 łyżek.
  • Śmietana (20% zawartości tłuszczu) - 0,5 łyżki.
  • Sól, pieprz, kolendra - do smaku.

Oryginalny przepis mówi o użyciu jesiotra, ale danie okazuje się doskonałe również z innymi rodzajami ryb.

Jak gotować

Najpierw przygotuj nadzienie do farszu:

  1. Grzyby drobno posiekać i wrzucić na patelnię rozgrzaną olejem roślinnym.
  2. Kiedy zaczną się brązowić, dodajemy posiekaną cebulę.
  3. Odczekać 2-3 minuty, a następnie dodać startą na grubej tarce marchewkę.
  4. Dodaj sól i pieprz do smaku i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut. Następnie dodać śmietanę i wymieszać.
  5. Cytrynę kroimy w krążki, a następnie każdy krążek kroimy na 2 lub 4 części (w zależności od wielkości owocu).
  6. Wypatrosz rybę, ale pamiętaj, aby zostawić głowę i ogon.
  7. Od środka robimy dość głębokie nacięcia, w które wkładamy plasterki cytryny. Posypać solą, pieprzem i kolendrą (do smaku).
  8. Wypełnić rybę opieczoną mieszanką pieczarek, cebuli i marchewki i spiąć brzegi spinaczami lub zapałkami (wykałaczkami).
  9. Zawijamy rybę w folię i wkładamy do piekarnika na 160 stopni na 60 minut.
  10. Po godzinie rozwinąć folię, posypać rybę olejem roślinnym i zwiększyć temperaturę do 200 stopni.
  11. Czekamy aż pojawią się złote skórki - nasza ryba jest gotowa do przyrządzenia.

Aby podać, połóż na płaskim talerzu i udekoruj cytryną, sałatą, pomidorami i innymi warzywami. Taką świąteczną potrawę docenią wszyscy bez wyjątku.

Kaczka z ziemniakami w folii

Pieczona

kaczkaWielu osobom świąteczne potrawy kojarzą się z kaczką we wszystkich jej postaciach jako jednym ze składników. My również nie odejdziemy od tradycji i zaproponujemy wariant takiego dania - soczystego, delikatnego i aromatycznego.

Składniki

Potrzebujemy minimalną ilość składników:

  • Połowa kaczki.
  • Ziemniaki - 6 ziemniaków.
  • Sól - 0,5 łyżki.
  • Papryka i pieprz mielony.

Zalecamy usunięcie skóry z kaczki, aby mięso było bardziej delikatne. Skórkę można wykorzystać do zrobienia bulionu, który również jest nam potrzebny.

Jak gotować

Cały proces gotowania trwa 1,5 godziny, z czego nie potrzebujesz więcej niż 20 minut:

  1. Najpierw przygotuj około 250g bulionu, który posłuży do zapiekania potrawy.
  2. Kaczkę kroimy na kawałki i wkładamy do pojemnika z folii. Naczynie powinno być na tyle głębokie, aby zmieściła się w nim cała kaczka i ziemniaki.
  3. Posolić i popieprzyć do smaku i zalać kaczkę bulionem.
  4. Przykryj foliową pokrywką, pozostawiając mały otwór, aby para mogła się ulotnić. Wstawić do piekarnika na 45 minut w temperaturze 220 stopni.
  5. Kiedy czas minie, otwórz pojemnik i włóż do niego ziemniaki. Posolić je, posypać papryką i włożyć do piekarnika na kolejne pół godziny, przykryte folią aluminiową.
  6. Po 20 minutach otwórz folię, aby danie się zrumieniło.

Gotowe danie świąteczne podawać na gorąco, udekorowane ziołami.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu