Potrawy świąteczne: przepisy
Tradycyjnie, Nowy Rok i święta Bożego Narodzenia płynnie przechodzą w siebie, więc gospodynie nie powinny odpoczywać. Są też świąteczne potrawy, które zachwycą Twoich bliskich, a które poniżej podpowiemy Ci jak przygotować.
Wiele osób zastanawia się, jakie potrawy powinny być serwowane podczas Świąt Bożego Narodzenia, aby przestrzegać pisanych i niepisanych zasad. Należy zauważyć, że w przeddzień tego świętego święta kończy się świąteczny post, więc w zasadzie nie można się ograniczać w wyborze potraw do świątecznego menu.
Boże Narodzenie Kutya
Christmas KutyaKiedy ludziemówią o tradycyjnych potraw świątecznych, kutya jest pierwszą rzeczą, o której mówią. Słowianie Wschodni uczynili z kuty nieodzowny element świątecznego stołu, bez względu na przekonania.
Składniki
Aby zrobić klasyczną kutię, będziesz potrzebować:
- Ziarna pszenicy - 300g.
- Mak - 100 gr.
- Orzechy włoskie - 150 gr.
- Sułtanki - 100 gr.
- Miód - 1 łyżka.
- cukier granulowany - 300 gr.
Taka ilość składników wystarczy na sześć porcji.
Wskazówki dotyczące gotowania
Samo przygotowanie nie zajmuje wiele czasu - znacznie więcej czasu potrzeba na przygotowanie głównych składników:
- Wcześniej namocz pszenicę na noc (wystarczy 10 godzin). W przeciwnym razie trzeba będzie gotować go przez 2,5-3 godziny.
- Zmiękczoną pszenicę zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 40-50 minut.
- Włóż orzechy włoskie do piekarnika na 20 minut w temperaturze 150 stopni.
- Mak opłukać i zalać wrzącą wodą. Tak samo postąpić z rodzynkami sułtańskimi.
- Przygotować syrop cukrowy - 200g cukru zagotować w 250 ml wody (po zagotowaniu trzymać na ogniu jeszcze 2 minuty).
- Pozostały cukier (100 g) dodać do maku i wymieszać za pomocą blendera.
- Do ugotowanej pszenicy dodajemy rodzynki sułtańskie, mak, posiekane orzechy i miód.
Tradycyjne świąteczne danie jest gotowe i można je podawać w miseczkach.
Kingfish
Pieczona rybaŚwięta Bożego Narodzenia toczas, w którym warto rozkoszować się potrawami rzadko przygotowywanymi w innych
okresach.Jednym z nich jest kingfish. Jako świąteczny specjał proponujemy wersję z grzybami - wdzięczność gości i współlokatorów gwarantowana.
Składniki
Potrzebujemy:
- Ryby (szczupak, sandacz, jesiotr itp.) - 2,5 kg.
- Grzyby - 0,6 kg.
- Marchew - 2 szt.
- Cebula - 2 szt.
- Cytryna - 1 szt.
- Olej roślinny - 7 łyżek.
- Śmietana (20% zawartości tłuszczu) - 0,5 łyżki.
- Sól, pieprz, kolendra - do smaku.
Oryginalny przepis mówi o użyciu jesiotra, ale danie okazuje się doskonałe również z innymi rodzajami ryb.
Jak gotować
Najpierw przygotuj nadzienie do farszu:
- Grzyby drobno posiekać i wrzucić na patelnię rozgrzaną olejem roślinnym.
- Kiedy zaczną się brązowić, dodajemy posiekaną cebulę.
- Odczekać 2-3 minuty, a następnie dodać startą na grubej tarce marchewkę.
- Dodaj sól i pieprz do smaku i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut. Następnie dodać śmietanę i wymieszać.
- Cytrynę kroimy w krążki, a następnie każdy krążek kroimy na 2 lub 4 części (w zależności od wielkości owocu).
- Wypatrosz rybę, ale pamiętaj, aby zostawić głowę i ogon.
- Od środka robimy dość głębokie nacięcia, w które wkładamy plasterki cytryny. Posypać solą, pieprzem i kolendrą (do smaku).
- Wypełnić rybę opieczoną mieszanką pieczarek, cebuli i marchewki i spiąć brzegi spinaczami lub zapałkami (wykałaczkami).
- Zawijamy rybę w folię i wkładamy do piekarnika na 160 stopni na 60 minut.
- Po godzinie rozwinąć folię, posypać rybę olejem roślinnym i zwiększyć temperaturę do 200 stopni.
- Czekamy aż pojawią się złote skórki - nasza ryba jest gotowa do przyrządzenia.
Aby podać, połóż na płaskim talerzu i udekoruj cytryną, sałatą, pomidorami i innymi warzywami. Taką świąteczną potrawę docenią wszyscy bez wyjątku.
Kaczka z ziemniakami w folii
PieczonakaczkaWielu osobom świąteczne potrawy kojarzą się z kaczką we wszystkich jej postaciach jako jednym ze składników. My również nie odejdziemy od tradycji i zaproponujemy wariant takiego dania - soczystego, delikatnego i aromatycznego.
Składniki
Potrzebujemy minimalną ilość składników:
- Połowa kaczki.
- Ziemniaki - 6 ziemniaków.
- Sól - 0,5 łyżki.
- Papryka i pieprz mielony.
Zalecamy usunięcie skóry z kaczki, aby mięso było bardziej delikatne. Skórkę można wykorzystać do zrobienia bulionu, który również jest nam potrzebny.
Jak gotować
Cały proces gotowania trwa 1,5 godziny, z czego nie potrzebujesz więcej niż 20 minut:
- Najpierw przygotuj około 250g bulionu, który posłuży do zapiekania potrawy.
- Kaczkę kroimy na kawałki i wkładamy do pojemnika z folii. Naczynie powinno być na tyle głębokie, aby zmieściła się w nim cała kaczka i ziemniaki.
- Posolić i popieprzyć do smaku i zalać kaczkę bulionem.
- Przykryj foliową pokrywką, pozostawiając mały otwór, aby para mogła się ulotnić. Wstawić do piekarnika na 45 minut w temperaturze 220 stopni.
- Kiedy czas minie, otwórz pojemnik i włóż do niego ziemniaki. Posolić je, posypać papryką i włożyć do piekarnika na kolejne pół godziny, przykryte folią aluminiową.
- Po 20 minutach otwórz folię, aby danie się zrumieniło.
Gotowe danie świąteczne podawać na gorąco, udekorowane ziołami.
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu