Potrawy z cukinii: przepisy

Ciepła sałatka z marchewki z cukinią

Składniki:

  • 1 średniej wielkości cukinia; 1 szt. duża słodka marchew; 2 - 4 ząbki czosnku; 1/2 pęczka świeżej kolendry; 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny; 4 łyżki dowolnego oleju roślinnego; drobna sól; Zmielony czarny pieprz do smaku.

Chcesz chudnąć ??

zakwas z buraków

wspomaga spalanie tłuszczu. Zobacz !

Marchewki obrać i umyć, pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać 1 dużą łyżkę oleju i podsmażyć plasterki marchewki na brązowo. Ugotowane marchewki umieścić w salaterce.

Cukinię umyć, przekroić na pół i pokroić w cienkie półplasterki. Smażyć na pozostałym oleju z marchwi na lekko złoty kolor z obu stron. Przełóż cukinię do salaterki razem z marchewką.

Opłukać i grubo posiekać świeżą kolendrę. Wymieszać zioła z rozgniecionym czosnkiem. Dodaj kolendrę do warzyw, gdy są jeszcze ciepłe.

Sok z cytryny wymieszać z pozostałą oliwą, mielonym pieprzem i solą. Polać sałatkę dressingiem i od razu podawać.

Obfita sałatka z cukinią i makaronem

Składniki:

  • 3 średniej wielkości cukinie; 1 łyżka octu winnego; 1/3 łyżki posiekanej świeżej pietruszki; 230g dużego makaronu; 220g mozzarelli; 1 łyżeczka skórki z cytryny; 1/4 łyżki oliwy z oliwek; tłuszcz do smażenia; 2 łyżki soku z cytryny; sól; Zioła francuskie.

Makaron gotujemy do miękkości. Cukinię kroimy w cienkie plasterki i smażymy na dowolnym tłuszczu do miękkości. Ułóż plasterki warzyw na serwetce papierowej.

Umieść pietruszkę, sok z cytrusów, oliwę z oliwek, skórkę z cytryny i ocet winny w misie blendera. Wymieszać na gładką masę. Mozzarellę pokroić w średnią kostkę.

W salaterce wymieszać schłodzony makaron, plastry cukinii i plasterki sera. Skrop przystawkę maślanym dressingiem z blendera. Wymieszać i pozostawić do zamarynowania na kwadrans. Posypać sałatkę suszonymi ziołami francuskimi.

Grillowana sałatka z kurczakiem i cukinią

Składniki:

  • 630 g filetu z kurczaka; Po 1/2 papryki czerwonej i żółtej; 2 do 3 piórek zielonej cebuli; 1 cukinia; Pęczek świeżej sałaty liściastej; 3 kromki chleba z brodą; 8 pomidorków koktajlowych; 2 ząbki czosnku; 4 łyżki wysokiej jakości oliwy z oliwek; 3 świeże liście ciemnej bazylii; ostra mielona papryka.

Przygotować dressing:

  1. Doprawić oliwą z oliwek (3 łyżki). Dodajemy ostrą paprykę i zmiażdżony czosnek. Wmieszać posiekane liście bazylii.

Kurczaka nacieramy solą i pozostałą oliwą z oliwek. Pozostawić na 1 do 2 godzin. Pokrój mięso na małe kawałki i lekko podsmaż każdy z nich. Grill.

Cukinię ze skórą pokroić na średnie plastry. Paprykę pokroić w grube plastry. Grilluj warzywa, aż będą miękkie.

Opłucz i rozerwij rękami sałatę liściastą. Chleb borodinsky pokroić w kostkę i tosty w piekarniku. Pomidory przepołowić. Drobno posiekać zieloną cebulkę.

Wymieszaj schłodzone grillowane warzywa w zwykłej misce. Dodaj kawałki kurczaka, świeże pomidorki koktajlowe, zieloną cebulę, sałatę. Polej przystawkę dressingiem i posól do smaku. Wymieszać sałatkę i posypać bułką tartą z piekarnika.

Serowa zupa przecierowa z cukinią

Składniki:

  • 1 kg cukinii; 4 ziemniaki; 160g miękkiego sera topionego; 1 cebula; 800 ml bulionu warzywnego; 30g masła; 4 ząbki czosnku; pęczek świeżej zieleniny; sól; przyprawy.

Cukinię umyć, odciąć górę i dół cukinii. Pokroić na grube krążki. Obrane ziemniaki pokroić w średnią kostkę. Przepuścić czosnek przez praskę. Drobno posiekać zioła (najlepsze są pietruszka i koperek). Cebulę pokroić w drobną kostkę.

Plastry cebuli smażymy na rozgrzanym maśle do miękkości. Dodać ziemniaki. Po 17 minutach dodajemy kawałki cukinii i czosnek.

Po 8 - 9 minutach dodać bulion, sól, przyprawy. Kiedy się zagotuje, zdejmij z ognia i użyj blendera, aby zmiksować zupę. Dodać miękki serek topiony, całą przygotowaną zieleninę. Postawić garnek z powrotem na kuchenkę. Podgrzewać potrawę do momentu całkowitego rozpuszczenia się sera.

Gęsty chowder grzybowy z cukinią

Składniki:

  • 230 g cukinii; 1 cebula; 420 g piersi z kurczaka; 1,5 l wody pitnej; 2 szt. łodyg selera; 2 marchewki; przyprawy; 2,5 łyżki mąki wysokogatunkowej; 230 g pieczarek; 1/2 łyżki ciężkiej śmietany; 80 g brązowego ryżu; sól; oliwa z oliwek.

Cebulę, seler i marchewkę pokroić w kostkę. Smaż je 10 - 12 minut na dobrze rozgrzanej oliwie z oliwek. Na patelnię wsypać mąkę, smażyć jeszcze przez 3 do 4 minut.

Pierś zalać wodą, dodać ryż i sól. Składniki te gotujemy do miękkości. Kiedy mięso będzie gotowe, wyjmiemy je z płynu, odetniemy od kości, pokroimy w kostkę i dodamy z powrotem do zupy.

Na osobnej patelni, na oliwie z oliwek podsmaż cienkie plasterki obranych pieczarek i łodygi cukinii. Wrzuć je do wywaru razem z cebulą i marchewką.

Po 10 minutach wlać śmietanę. Dodaj przyprawy do smaku. Dusić pod przykryciem przez kolejne 6 do 7 minut. Podawaj go z miękkim domowym chlebem na kolację.

Krokiety z cukinii

Składniki:

  • 1 dużej wielkości cukinia; 1 szt. cebuli; 2 łyżki stołowe jaj; 6 - 7 łyżek bułki tartej; 2,5 łyżki przesianej mąki; 60 g masła; sól; mieszanka pieprzowa; Olej rafinowany do smażenia.

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cukinię obrać, a resztę miąższu zetrzeć na grubej tarce.

Rozgrzej niewielką ilość oleju roślinnego na patelni. Najpierw podsmażamy tylko cebulę, a potem razem z cukinią. Po 6 - 7 minutach zmniejszamy ogień pod patelnią, przykrywamy pokrywką, solimy warzywa i dusimy do miękkości.

Przygotować sos:

  1. Roztopić masło w rondelku. Stopniowo dodawaj całą mąkę. Spróbować i doprawić mieszanką soli i pieprzu. Podgrzewaj olej przez 2-3 minuty, cały czas mieszając.

Ostudzony sos wlać do duszonych warzyw. Wymieszać do połączenia.

Bułkę tartą wysypać na płaski talerz. W osobnej misce ubij surowe jajka na sztywno.

Z masy warzywnej uformuj miniaturowe kulki. Najpierw zanurzamy każdy z nich w roztrzepanym jajku, a następnie obtaczamy ze wszystkich stron w bułce tartej. Roladki mięsne smażymy na dużej ilości gorącego oleju rafinowanego.

Bułki z mieszanką warzyw i serem

Składniki:

  • 1 duża słodka papryka; 1 duży bakłażan; 1 cukinia; 1 czerwona cebula; 170g sera feta; 1/3 łyżki oliwy z oliwek; 2 ząbki czosnku; 1 pęczek świeżej mięty; 4 małe cienkie chlebki pita; sól.

Rozgrzej piekarnik do 210-220 stopni. Wszystkie podane warzywa umyć, w razie potrzeby obrać. Każdy pokroić na 8 równych kawałków. Ułożyć je w foremce z wysokimi bokami, polać oliwą z oliwek wymieszaną z solą i zmiażdżonym czosnkiem. Wymieszaj dobrze warzywa i piecz przez kwadrans, aż będą miękkie i brązowe.

Ser rozdrobnić widelcem i wymieszać z posiekaną miętą. Wmieszaj do ostudzonych, upieczonych warzyw. Wymieszać do połączenia.

Rozłożyć nadzienie na chlebkach pita. Zwinąć je ciasno. Na suchej patelni krótko obsmaż każdą rolkę z każdej strony, aż stanie się chrupiąca.

Gotowe danie podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Aby przepis był jeszcze bardziej udany, warto poeksperymentować z użytymi warzywami i ziołami.

Łódeczki z cukinii nadziewane tuńczykiem

Składniki:

  • 950 g cukinii; 1 główka białej cebuli; 1 puszka tuńczyka z puszki (w jego własnym soku); 130g sera; 2 łyżki bułki tartej; szczypta suchego czosnku; sól; mieszanka pieprzowa; dowolny tłuszcz do smażenia.

Zawsze nowe gazetki promocyjne zobacz!

Drobno posiekać cebulę i czosnek. Gotuj je w rozgrzanym tłuszczu, aż zmiękną i nabiorą przyjemnego, jasnego aromatu. Wymieszać stir fry z rozdrobnioną widelcem rybą z puszki. Dodaj sól, suszony czosnek i mieszankę pieprzu.

Cukinię umyć, przekroić na pół i wydrążyć łyżką nasiona. Ułóż cukinie blisko siebie na posmarowanej olejem blasze do pieczenia z wysokimi brzegami. Wypełnić farszem z warzyw i ryb. Posypać bułką tartą i grubo startym serem.

Piec przez pół godziny w temperaturze 190 - 200 stopni. Gotowe pierogi podawać z dowolnym sosem na bazie koncentratu pomidorowego.

Makaron z boczkiem, sosem śmietanowym i cukinią

Składniki:

  • 230 g bekonu; 170 g sera wędzonego; 320 g makaronu; 2 małe cukinie; 1 cebula; 50g masła; 1 łyżka ciężkiej śmietany; sól; 1 szczypta słodkiej mielonej papryki.

Obrane krążki cebuli pokroić na ćwiartki. Cukinię obieramy ze skóry, pozostały miąższ kroimy w drobną kostkę.

Cebulę smażymy na rozgrzanym maśle na złoty kolor. Dodaj kawałki cukinii. Warzywa gotujemy razem, aż zmiękną. Dodaj cienkie paski bekonu na patelnię. Gotować jeszcze kilka minut.

Wlać śmietanę oraz sól i paprykę. Podgrzewać na średnim ogniu przez 8 minut. Wymieszać z tartym serem.

Ugotuj makaron aż będzie al dente. Makaron ugotować al dente, przełożyć na patelnię z sosem śmietanowym. Odstawić na 3 do 4 minut, a następnie podawać.

Otwarte ciasto francuskie z serem i cukinią

Składniki:

  • 240 g przygotowanego ciasta francuskiego; 6 pasków bekonu; 1 cukinia; 1 cebula; 2 duże jajka; 3 łyżki słodkiej musztardy; 260g sera mozzarella; Po 1 szczypcie suszonego oregano, pietruszki, czosnku i ciemnej bazylii; sól; oliwa z oliwek.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Rozmrożone ciasto francuskie rozwałkować i ułożyć w okrągłym naczyniu (średnica 25-27 mi). Ukształtować boki. Nakłuj spód kilka razy widelcem. Posmaruj całą powierzchnię ciasta słodką musztardą.

Na rozgrzanej oliwie z oliwek smażymy małe kawałki boczku, aż będą chrupiące. Przełóż je do osobnej miski. Na patelnię dodajemy pokrojoną w kostkę obraną cebulę i cukinię. Na pozostałym tłuszczu gotować farsz, aż warzywa zmiękną.

Ubić wszystkie jajka na raz z solą i przyprawami. Dodać starty ser, boczek i pieczone warzywa. Masę wlać na spód ciasta.

Pieczemy ciasto w piekarniku przez pół godziny. Jeśli nadzienie zacznie się przypalać, przykryj ciasto warstwą folii aluminiowej, błyszczącą stroną do dołu. Ciasto kroimy na kawałki dopiero po całkowitym wystudzeniu.

Jeśli nie masz pod ręką patelni żeberkowej, możesz po prostu zgrillować składniki sałatki na stojaku w piekarniku z włączoną funkcją grilla.