Potrawy z łososiem czosnkiem: przepisy kulinarne
Jak wybrać odpowiedniego łososia czum.
Aby przygotowywane danie było zarówno zdrowe, jak i smaczne, należy wybierać ryby dobrej jakości. Droższa keta jest bardzo podobna do taniej ryby - łososia różowego. Sprzedawcy bez skrupułów często próbują podmienić towar. Trzeba więc zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Główną różnicą między łososiem różowym jest niewielki garb na grzbiecie. Wielkość ryby również ma znaczenie: pstrąg może ważyć nawet do 5 kg.
Łuski świeżego łososia czum mają szarawe zabarwienie. Sam tułów musi być wolny od siniaków, plam i śluzu. Oczy morskiego stwora nie powinny być mętne. Naciskając na ryby, wgniecenie powinno szybko wrócić do normy, jeśli nie ma takiego efektu, można sądzić o niskiej jakości towaru. Ryba powinna wydzielać swój charakterystyczny świeży aromat bez żadnych innych obcych zapachów. Jego mięso powinno mieć przyjemny jasnoróżowy kolor.
Świeżą rybę należy pokroić i ugotować od razu, ponieważ może być przechowywana nie dłużej niż 8 godzin. W razie potrzeby ryby należy zamrozić.
Jak przebierać łososia czosnkowego
Rozmrozić rybę w zamrażarce, rozmrażając ją w sposób naturalny. Opłukać rybę wodą. Do czyszczenia łusek potrzebny jest specjalny nóż. Można też użyć zwykłego noża kuchennego, ale bardzo ostrego.
Lepiej jest kroić owoce morza na szklanej desce, ponieważ plastik i drewno pochłaniają nieprzyjemny zapach ryb. Jeśli masz tylko deski z tych materiałów, przetrzyj je sokiem z cytryny przed rozpoczęciem pracy.
Chwyć rybę za płetwę szyjną i pod kością skrzelową przytnij jej głowę w kółko. Głowę można wykorzystać do przygotowania zupy rybnej. W tym przypadku należy usunąć skrzela, które mogą nadać potrawie gorzki smak.
W całej tuszy odciąć płetwy i ogon za pomocą nożyczek kuchennych. W przypadku jego braku, można użyć noża. Płetwa jest przycięta po obu stronach, jak w trójkącie.
Ostrożnie rozciąć brzuch ryby i usunąć wszystkie wnętrzności. Nie należy dotykać pęcherzyka żółciowego; jeśli pęknie, mięso będzie nieprzyjemnie gorzkie. Brzuch dokładnie oczyścić z czarnej błony i ponownie dobrze umyć rybę.
Keta może być krojona na porcje lub filetowana. W drugim wariancie kładziemy rybę grzbietem do siebie i kroimy wzdłuż, zaczynając od głowy. Kręgosłup powinien pozostać na dnie i należy go usunąć za pomocą noża.
Odetnij brzuch łososia czum, starając się go złapać i usunąć wszystkie żebra. W części polędwicowej ryby znajdują się jeszcze ości. Aby je zobaczyć i poczuć, należy przejechać palcem wzdłuż miąższu od głowy do ogona. Pociągnij te kości w kierunku ich wzrostu za pomocą szczypiec lub kleszczy. Filet należy przytrzymywać ręką, aby nie rozerwać go na włókna w trakcie procesu.
Jeśli konieczne jest usunięcie skóry, należy ją podważyć nożem w okolicy ogona i naciąć filet pod kątem. Uzyskane w ten sposób mięso należy pokroić na porcjowane kawałki.
Czerwona zupa rybna
Zupa rybna okazuje się bardzo lekka, ale jednocześnie pożywna i bogata. Można go przyrządzić z części polędwicy łososia czososiowego lub z płetw i głowy, które powinny być pokrojone z odpowiednią ilością mięsa.
Potrzebne składniki:
- 350 gr łososia czumy 5 ziemniaków Marchew 1 szt. Cebula 2 szt. Masło 1 łyżka. Jajko 1 szt. Liść laurowy Zieloni Sól i czarny pieprz
Etapy gotowania:
W garnku zagotowujemy wodę, solimy ją i wrzucamy cały kawałek łososia chum, oczyszczony z łusek. W procesie gotowania, trzeba usunąć szumowiny z bulionu. Ryba będzie gotowa w ciągu 20 minut. Należy go wyjąć, ostudzić i rozebrać ręcznie na małe kawałki, usuwając skórę i kości, jeśli są. Ponownie zagotuj bulion i dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Marchewkę zetrzeć na grubej tarce, cebulę drobno posiekać i podsmażyć warzywa przez kilka minut na maśle. Na patelnię wlewamy 3-5 łyżek bulionu rybnego i delikatnie dusimy składniki do miękkości. Kiedy ziemniaki są już prawie ugotowane, dodaj bulion z warzywami, pokrojoną rybę, liść laurowy i przyprawy. Na małym ogniu, pod przykryciem, gotować zupę, aż warzywa będą w pełni ugotowane. Kiedy bulion się ugotuje, dodaj surowe jajko i dobrze wymieszaj. Dodać posiekaną zieleninę i odstawić zupę na 10-20 minut.
Łosoś czumski w folii
Aby ryba była soczysta i aromatyczna należy piec ją w folii. Podawać z warzywami i marynatą dla dodatkowego smaku. Można użyć łososia czumskiego pokrojonego na porcje lub samej polędwicy.
Potrzebne składniki na 4 porcje:
- Stek z łososia czumskiego 4 sztuki. Pomidor 2-3 szt. Ser twardy 50 gr Meksykańska mieszanka warzywna 500 g Masło 50 g Sos sojowy 2 łyżki. Olej roślinny 2 łyżki. Sok z cytryny Suszony koper Suszona bazylia
Przygotowanie - 1 wariant:
Połącz razem olej roślinny, sos sojowy, koperek i bazylię. Dobrze wymieszać marynatę, rozprowadzić ją na stekach i odstawić rybę na około 20 minut. Pomidory pokroić w duże kółka, ser zetrzeć na tarce. Porcjuj każdy stek. Rozetnij folię i posmaruj ją oliwą z oliwek. Ułożyć rybę, dodać kilka pomidorów na wierzchu i obficie posypać serem. Dobrze zawinąć w folię i piec ketę przez 20 minut w temperaturze 180°C. Pozwól daniu odpocząć jeszcze przez 10 minut.
Przygotowanie potrawy - wariant 2:
Przygotuj taką samą mieszankę dla ryby, używając sosu sojowego, oleju roślinnego i suszonych ziół. Pozwól stekom nasiąknąć tą marynatą. Nie rozmrażaj meksykańskiej mieszanki warzywnej. Ułożyć na folii i obłożyć rybą. Dodajemy kawałek masła i dobrze zawijamy folię w worek. Piec rybę i warzywa przez 20 minut w temperaturze 180 C. W rezultacie otrzymujemy pełnowartościowy, zdrowy obiad, który nie wymaga żadnych dodatków. Potrawa nadaje się dla osób przestrzegających zasad prawidłowego żywienia lub będących na diecie.
Shish kebab z łososia czumskiego
Filet z łososia czumskiego jest idealny do kebabów. Można ją uzupełnić np. ulubionymi warzywami. Taki kebab można również przyrządzić w domu w piekarniku, jeśli nie ma możliwości zrobienia tego na otwartym ogniu.
Niezbędne składniki:
- Filet z łososia czosnkowego 500 g Cebula 4 szt. Papryka bułgarska 2 szt. Lemon ½ P. Przyprawa do ryb 2 łyżki. Sos sojowy 2 łyżki. Oliwa z oliwek 2 łyżki. Sól i czarny pieprz Drewniane szpikulce do szaszłyków
Gotowanie krok po kroku:
Łosoś czum powinien być całkowicie obrany ze skóry i ości. Rybę należy pokroić w duże kawałki, aby po nabiciu na szpadki nie rozpadła się. Połączyć olej roślinny, sos sojowy, sok z połowy cytryny, dodać przyprawę do ryb, trochę soli, czarnego pieprzu i pół posiekanej cebuli. Zalać filety marynatą, wymieszać i odstawić do lodówki na 1-1,5 godziny. Umyć i obrać warzywa. Paprykę pokroić w duże kwadraty, cebulę w duże krążki. Składniki skropić sosem sojowym i doprawić czarnym pieprzem. Szaszłyki namoczyć w zimnej wodzie na 20-30 minut. Robi się to po to, aby zapobiec wchłanianiu przez drewno soków z mięsa i warzyw. Na przygotowane szpadki nawleka się rybę, paprykę i cebulę, naprzemiennie wszystkie składniki kebaba. Gotowe szaszłyki ułożyć na tacy tak, aby nie dotykały dna. Okazuje się, że szpikulec będzie trzymany na obu końcach. Piec w temperaturze 200C przez 25-30 minut.
Kotlety rybne z serem topionym
Trudność w gotowaniu ryby mielonej polega na tym, że często okazuje się ona sucha, a danie nie wychodzi takie, jak byśmy chcieli. Do masy rybnej można dodać masło lub smalec, aby gotowy produkt był bardziej soczysty. Lepiej jednak użyć do tego celu serka topionego. Nadaje on kotletom nie tylko kruchość, ale także przyjemny kremowy smak.
Wymagane składniki:
- Łosoś czumy 800 g Batata 2 plastry Cebula 1 szt. Kremowy serek topiony 170 g Jaja 1 szt. Mleko 50 ml Koperek Okruchy chleba Olej roślinny Sól i pieprz
Etapy gotowania:
Z bochenka odkroić wszystkie skórki, a resztę miękiszu namoczyć w mleku na 10 minut. Rybę umyć, oczyścić, odciąć kręgosłup, usunąć ości i oddzielić mięso od skóry. Odetnij filet, który masz i pokrój go na duże kawałki. Obrać cebulę i pokroić na cztery części. Rybę, cebulę i bochenek (wstępnie odciśnięty z mleka) przepuścić kilka razy przez maszynkę do mięsa. Do powstałej masy dodajemy surowe jajko, serek topiony, sól, mielony czarny pieprz i posiekany koperek. Dobrze ugnieść zmieloną rybę. Mokrymi rękami formujemy małe kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z obu stron na oleju na złoty kolor. Na patelnię wlewamy 100 ml wrzącej wody i dusimy potrawę przez 10 minut przy zamkniętej pokrywce. Kotlety rybne podawać z tłuczonymi ziemniakami i lekką sałatką warzywną.
Ciasto rybne z ketą
Ciasto rybne może nie tylko zastąpić, ale i urozmaicić obiad. Do przygotowania, zakupione ciasto jest również odpowiedni, a następnie proces będzie trwać jeszcze mniej czasu.
Składniki niezbędne do przygotowania ciasta:
- Kwaśna śmietana 3 łyżki. Margaryna 150g Jajko 1 jajko. Mąka 1,5 filiżanki Soda ¼ łyżeczki. Sól
Niezbędne składniki do przygotowania farszu:
- 400 gr Filet z łososia czosnkowego Ugotowany ryż 4 łyżki. Masło 1 łyżka Koperek Przyprawa do ryb Pieprz
Gotuj potrawę krok po kroku:
Pierwszym krokiem jest przygotowanie ciasta. Utrzeć margarynę, dodać jajko, śmietanę, mąkę, sól i ugotowaną sodę. Wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Filety z łososia czosnkowego gotujemy oddzielnie. Do bulionu włożyć liść laurowy, czarny pieprz i grubo pokrojoną cebulę. Kiedy ryba będzie gotowa, ostudź ją i pokrój na małe kawałki. Na patelni roztopić masło, dodać ketę, ryż, posiekany koperek, przyprawę do ryb, sól i czarny pieprz. Nadzienie dusimy przez 5 minut. Gotowe ciasto podzielić na dwie nierówne porcje. Można zostawić trochę masy do dekoracji potrawy. Blachę do pieczenia wysmarować masłem. Na dnie blaszki rozłożyć duży kawałek ciasta. Nie powinna być zbyt cienka, aby gotowe ciasto się nie rozpadło. Na wierzchu rozłożyć farsz rybny. Rozwałkuj drugi kawałek ciasta i przykryj nim przyszłe ciasto. Zepnij dobrze brzegi. Wierzch można udekorować dodatkowym, pozostałym ciastem. Piec ciasto w temperaturze 180°C przez 40 minut. Sprawdź wykałaczką, czy ciasto jest gotowe. Jeśli łatwo wchodzi do środka i nie pozostaje na nim ciasto, ciasto jest gotowe.