Potrawy z morszczuka: przepisy kulinarne

Wakacyjna sałatka rybna

Składniki:

  • 2 filety z morszczuka; 550g małych krewetek; 7 gotowanych jaj kurzych; 1 średnia puszka marynowanych grzybów; 170 g twardego sera; 1 puszka wątroby dorsza w puszce; 5 ziemniaków; 2 cebule; 200 g lekko solonego łososia lub pstrąga; 2 łyżki czerwonego octu winnego; majonez; drobna sól.

Ugotuj ziemniaki bezpośrednio w skórce. Ostudzić, zetrzeć na grubej tarce.

Wymieszaj ocet z odrobiną wody. Wlać płynną cebulę, pokrojoną w cienkie krążki. Pozostawić na kwadrans. Delikatnie wyciśnij marynatę z plastrów warzyw.

Pokrój filety z morszczuka na małe kawałki. W razie potrzeby wyjąć pozostałe kości. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 7-8 minut. Gdy ostygnie, pokrój go na małe kawałki. W osobnym garnku szybko ugotować krewetki w osolonym wrzątku. Trwa to od 3 do 4 minut. Usuń wszystko inne.

Z wątroby dorsza odsączamy nadmiar oleju, rozgniatamy widelcem. W razie potrzeby posiekać marynowane grzyby. Ostudzone jajka grubo posiekać. W ten sam sposób rozdrobnić twardy ser.

Ułóż przekąskę w następującej kolejności:

Gotowane ziemniaki i marynowana cebula. Morszczuk i starte jajka. Przetarta wątroba dorsza z kawałkami grzybów. Obrane krewetki i starty ser.

Wszystkie warstwy obficie posmarować słonym majonezem. Lekko osoloną rybę kroimy w cienkie plasterki. Nakłada się go w formie rozetek na gotową przystawkę. Ta prosta, ale oryginalna sałatka sprawdzi się również na świątecznym stole.

Vinaigrette z morszczuka

Składniki:

  • 350 g buraków; 150 g marchewki; 170 g ziemniaków; 150g filetów rybnych (morszczuk); 150 g ogórków; 4 łyżki oleju roślinnego; drobna sól.

Włóż wszystkie warzywa korzeniowe do jednego rondla. Gotować do miękkości. Ostudzić i obrać. Pokroić w drobną, równą kostkę.

Posolić i dodać rybę w jednym kawałku. Gotować aż do całkowitego ugotowania. Po ostygnięciu pokroić na małe kawałki. Staraj się usunąć nawet najmniejsze kości. Ogórki pokroić w drobną kostkę.

Wymieszaj wszystkie przygotowane elementy w jednej misce. Posól je do smaku. Doprawić do smaku i dodać olej roślinny. Możliwe jest użycie oleju słonecznikowego.

Włóż rybny winegret do lodówki na 2 - 3 godziny. Podawaj tę niskokaloryczną sałatkę jako dodatek do dań lub zimną przekąskę.

Sałatka z szyjek langustynki

Składniki:

  • 3 duże filety z morszczuka; 1 duża marchew; 1 pęczek świeżego koperku; 5 łyżek klasycznego majonezu; 1 łyżka ziaren kopru; 1 szczypta soli.

W rondelku zagotować wodę z solą i ziarnami kopru. Gotuj w nim filety rybne, aż będą gotowe. Pozostały bulion można wykorzystać jako bazę do zupy.

Marchew gotujemy oddzielnie do miękkości. Obrać je i drobno zetrzeć na tarce. Posiekaj koperek ostrym nożem.

Schłodzony filet rybny pokroić na kawałki. Usuń wszystkie pozostałe kości. Dodać do miski z sałatką.

Do plastrów morszczuka dodajemy pokrojoną marchewkę, świeży koperek i sól. Posypać przekąskę majonezem, dobrze wymieszać.

Sałatkę można podawać w tradycyjny sposób w pięknych salaterkach lub w chrupiących tartaletkach waflowych. Odpowiednie do podania przystawki są grzanki w kolorze białym.

Zupa z morszczuka z sokiem pomarańczowym

Składniki:

  • 1 kg wypatroszonej ryby (morszczuka); 4 małe ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki; 1 duży pomidor bez skóry; 2 słodkie pomarańcze; 2 cytryny; 4 ząbki czosnku; 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin; 1 duża cebula; 1 mała łyżeczka słodkiej papryki; drobna sól; przyprawy; 1,3 litra wody oczyszczonej; 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki.

Konieczne jest rozpoczęcie gotowania potrawy od bulionu. Odciąć wszystkie filety z ryby. Odstawiamy na bok, posypując solą i przyprawami. Resztę głów, ogonów, kości włożyć do rondla i zalać przefiltrowaną wodą. Dodaj 1 pasek skórki pomarańczowej.

Doprowadzić bulion rybny do wrzenia. Usuń kamień za pomocą łyżki cedzakowej. Przykryj patelnię pokrywką i kontynuuj gotowanie przez kolejne pół godziny.

Rozgrzej oliwę z oliwek w kociołku. Rozgnieciony nożem czosnek smażymy w nim na złoty kolor. Kiedy smak czosnku będzie przyjemny i wyrazisty, wyjmij pulpę z kociołka. Na pozostały olej wrzuć małe kawałki cebuli. Podsmaż warzywa do miękkości. Kilka minut po podsmażeniu dodajemy do kociołka pokrojone w paski plastry pomidora.

Przecedzić bulion przez kilka warstw gazy. Wlać na patelnię z mieszanką warzywną. Doprowadzić do wrzenia. Dodaj do garnka również plasterki ziemniaków. Kontynuować gotowanie przez 5 - 6 minut.

Do zupy dodać kawałki fileta. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem jeszcze przez kwadrans. W tym czasie ziemniaki powinny całkowicie zmięknąć.

Wymieszać z sokiem z cytryn i pomarańczy. Następnie dodajemy sól i paprykę. Porcjować zupę, gotową do podania. Posypać nadzienie świeżo posiekaną natką pietruszki.

Zupa krem z rybą

Składniki:

  • 350 g morszczuka; 1 mała cebula; 3 ziemniaki; 130 ml śmietany o średniej zawartości tłuszczu; 1 duża marchew; 1 łyżka oleju roślinnego; ¼ pęczka zielonego kopru; drobna sól.

Tuszę rybną umyć, oczyścić z nadmiaru wody, grubo posiekać. Wlać oczyszczoną surową wodę i gotować przez 8 - 9 minut na średnim ogniu.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Napełnić oliwą z oliwek. Smażyć na rozgrzanym oleju roślinnym do uzyskania pysznego brązowego koloru. Dodać startą marchewkę. Smażyć warzywa razem jeszcze przez kilka minut.

Kiedy będzie gotowa, wyjmij rybę z bulionu. Włożyć do niego smażące się warzywa. Wsypać pokrojone w kostkę ziemniaki. Warzywa gotujemy do miękkości. Następnie włóż kawałki ryby z powrotem na patelnię. Doprawić do smaku i posolić. Wlać śmietanę. Jeśli wygotowało się zbyt dużo płynu, w razie potrzeby dodaj więcej wody. Podgrzewaj zupę przez kilka minut na małym ogniu.

Wylać na talerze. Obficie posypać posiekanym koperkiem.

Filet z morszczuka w cieście

Składniki:

  • 750 g filetu rybnego; 2 jaja kurze; 3 łyżki ciężkiej kwaśnej śmietany; 2 łyżki przesianej mąki pszennej; sól kuchenna; papryka mieszana; tłuszcz do smażenia ryb.

Pokroić filet na porcje. Dokładnie wetrzyj rękami mieszankę soli i pieprzu bezpośrednio w nią. Przykryj kawałki ryby folią spożywczą i pozostaw do zaparzenia.

Do osobnej miski wlej zawartość dwóch kurzych jaj. Dodać kwaśną śmietanę. Lekko ubić składniki. Dodać mąkę. Doprawić do smaku i posolić. Powtórzyć proces mieszania.

Na żeliwnej patelni rozgrzać wybrany tłuszcz do smażenia. Zanurzaj kawałki ryby jeden po drugim w cieście i smaż ze wszystkich stron. Kiedy będzie gotowy, ułóż morszczuka na papierowych ręcznikach, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, a następnie na talerzu.

Kotlety z morszczuka

Składniki:

  • 550 g filetów rybnych; 1 jajko stołowe; 70 ml śmietany; 1 cebula; 80 g semoliny; 1 szczypta białego pieprzu; sól morska.

Najpierw pokrój pokrojoną wcześniej rybę na duże kawałki, a następnie umieść ją w blenderze. Zmielić na gładkie mięso. Dodać plasterki obranej cebuli. Mięso mielone ponownie ubijamy za pomocą blendera.

Doprawić solą morską. Dodać biały pieprz.

Wymieszać mięso mielone z jajkiem i połową kaszy manny. Wlać zimną śmietankę. Wymieszać i pozostawić do namoczenia na około 40 minut.

Mokrymi dłońmi formować małe burgery. Obtocz je w pozostałej części mąki. Smażyć z obu stron na średnim ogniu. Soczyste kotlety rybne podawać na gorąco z pikantnym sosem z pasty pomidorowej. Aby danie było dietetyczne, nie powinno się go smażyć, lecz piec w piekarniku.

Morszczuk z ziemniakami i zacierką

Składniki:

  • 4 kawałki mrożonych filetów z morszczuka (około 250 g każdy); 250 g rzepy (część zielona); 2 średnie cebule; 2/3 łyżki bulionu rybnego; 8 ugotowanych ziemniaków; 4 gotowane jajka; sól kamienna; 8 łyżek oliwy z oliwek; 3 do 4 ząbków czosnku; 1 łyżeczka mielonej papryki; 2 liście laurowe; 1,5 łyżki octu winnego.

Wcześniej włączyć piekarnik. Rozgrzej ją do 180 - 190 stopni. W żeliwnej formie nadającej się do pieczenia, rozgrzej na kuchence 2 łyżki oliwy z oliwek. Obrać i drobno posiekać cebulę i czosnek. Wlać je do rozgrzanego oleju. Dodać mieloną paprykę i ziele angielskie. Składniki gotować na małym ogniu często mieszając przez 6 - 7 minut. W tym czasie warzywa powinny zmięknąć.

Do naczynia wlać bulion rybny i ocet. Pokrój filety z morszczuka na małe kawałki i dopraw solą. Włożyć rybę do naczynia. Wstawić do nagrzanego piekarnika na kwadrans.

Liście rzepy zanurzamy we wrzącej wodzie na 4-5 minut. Następnie połóż go na ręczniku papierowym. Poczekaj, aż wyschnie. Posiekaj zioła, dopraw solą i skrop 1 łyżką oliwy z oliwek.

Ostudzone ziemniaki obrać, pokroić w plasterki. Smażyć je na pozostałej rozgrzanej oliwie z oliwek, aż się ładnie zrumienią.

Ułóż ziemniaki, rybę i warzywa na półmiskach do serwowania. Całą potrawę polewamy sosem, w którym dusił się morszczuk. Podawaj to danie od razu po przyrządzeniu.

Morszczuk pieczony faszerowany warzywami

Składniki:

  • 4 świeżo zamrożone tusze rybne; 1 duża marchew; 60 g świeżego koperku; 1 cebula; ½ łyżki klasycznego majonezu; sól; suche przyprawy; olej roślinny.

Przygotować rybę:

  1. Rozmrażaj je na dolnej półce lodówki. Tusze oczyścić z łusek, odciąć płetwy, usunąć głowy. Naciąć rybę wzdłuż grzbietu. Ostrożnie podnieść nożem kręgosłup, nie rozdzielając go na dwie części. Każdą rybę w środku natrzeć solą i wybranymi suchymi przyprawami. Obficie polać klasycznym majonezem.

Drobno posiekać koperek. Posypać na wierzchu majonezem. Posypać zieleninę pokrojoną w kostkę cebulą i startą marchewką. W razie potrzeby posolić warzywa jeszcze odrobiną soli. Polej je olejem roślinnym.

Odwinięte kawałki ryby delikatnie złożyć na pół. Nadzienie powinno być w środku.

Wyłóż blachę do pieczenia folią, błyszczącą stroną do zewnątrz. Ułożyć na nim przygotowaną rybę. Posmaruj je olejem roślinnym. Posolić rybę na wierzchu.

Tuszki rybne przykryć kolejną warstwą folii. Możesz zawijać w niego każdą rybę porcja po porcji.

Piec danie przez 40 do 45 minut w średniej temperaturze. Rozwiń folię na gotowej rybie i natychmiast podawaj morszczuka do obiadu z sałatką warzywną lub dowolnym przybraniem. Do tego przepisu nadaje się również mintaj.