Potrawy z sandacza: przepisy

Sałatka Versailles

Składniki:

  • 1 filet z sandacza; 2 buraki; 4 bulwy ziemniaka; ¼ średniej beli kapusty; 3 ogórki kiszone; 130 g białej fasoli; 120 g marynowanych opiatów; 90 g cukru granulowanego; 30 ml octu stołowego; 1 łyżka słodkiej musztardy; 3 łyżki oliwy z oliwek; sól.

Białą fasolę namoczyć na noc w zimnej wodzie. Rano wysłać do wrzenia przez 50-55 minut na średnim ogniu pieca. Ostudzić fasolkę i natychmiast wsypać do salaterki.

Auchan

Umyj i osusz filety z sandacza, zawiń je w folię i wyślij w całości do gorącego piekarnika na 25 minut. Po ostudzeniu pokroić rybę na małe kawałki. Przejdź do fasoli.

Wszystkie warzywa korzeniowe gotować bezpośrednio w skórce. Ostudzone ziemniaki i buraki obrać, pokroić w jednakową, zgrabną kostkę.

Kapustę poszatkować bardzo drobno. Kapustę zalać lodowatą wodą, przygotowując jednocześnie resztę składników sałatki.

Przygotować dressing:

  1. W osobnej misce wymieszaj ocet i cukier kryształ. Dodaj musztardę i sól do smaku. Wlać oliwę z oliwek. Dobrze wymieszać sos.

Ogórki pokroić w kostkę wraz ze skórkami. Odcisnąć nadmiar solanki. Wlać do salaterki. Dodać marynowane grzyby bukowe i odciśnięte z wody paseczki kapusty.

Polej przystawkę dressingiem i dobrze wymieszaj. Od razu podawać do stołu.

Kanadyjska sałatka rybna.

Składniki:

  • 350 g sandacza; 1 cebula; 2 kwaśne jabłka; 2 świeże, jędrne ogórki; 1 łodyga selera; 2 jajka kurze ugotowane na twardo; 1 pęczek zielonej pietruszki i liście sałaty; 1/3 łyżki klasycznego majonezu; 1 łyżka gorącego sosu pomidorowego; drobna sól.

Włożyć tuszę rybną do wrzącej, osolonej wody. Dodajemy tam jedną obraną cebulę. Gotować do momentu, aż sandacz będzie gotowy. Ostudzoną rybę oczyścić ze skóry, ości i wszystkich zbędnych rzeczy. Pozostałą część fileta pokroić na małe kawałki. Wrzucić cebulę.

Łodygę selera drobno posiekać. Posiekaj również umytą i osuszoną natkę pietruszki. Rozdrobnij liście sałaty rękoma. Odciąć jabłka od rdzenia z pestkami, resztę razem ze skórką pokroić w cienkie plasterki. Ogórki pokroić w średnie plasterki.

Wymieszać wszystkie składniki. Sól do smaku. Przygotować dressing z majonezu i sosu pomidorowego. Polej nim przystawkę. Udekoruj sałatkę cienkimi plasterkami gotowanych jajek.

Sałatka z sandacza z krewetkami

Składniki:

  • 350 g filetu rybnego; 170 g małych krewetek; 70 g oliwek bez pestek; 2/3 łyżki majonezu oliwkowego; 2 świeże ogórki; 2 średnie pomidory; 1 pęczek świeżej pietruszki; sól kamienna; mieszanka pieprzowa.

Filety rybne zalewamy osoloną wodą i gotujemy do momentu, aż będą w pełni ugotowane. Sandacza ostudzić i pokroić na małe kawałki. Umyj wszystkie warzywa i pokrój je ze skórą. Oliwki z puszki wyłożyć na durszlak. Gdy wyschną przekrój je na pół.

Wszystkie składniki, oprócz oliwek, umieścić w dużej misce. Dobrze wymieszać i doprawić solą do smaku. Dodajemy mieszanki zmielonych kolorowych papryk. Skropić przekąskę majonezem oliwkowym. Ponownie wymieszać.

Włóż krewetki do osolonej, gotującej się wody na 3 do 3,5 minuty. Gdy owoce morza ostygną, usuń z nich skorupy i wszystko inne. Pozostaw je nienaruszone.

Sałatkę ułożyć na półmisku. Udekoruj ugotowanymi krewetkami, połówkami oliwek i gałązkami świeżych ziół. Podawać do obiadu lub na świąteczny stół.

Oryginalna zupa krem z sandacza

Składniki:

  • 1 duża tusza sandacza; 1 cebula; 2 łyżki masła o wysokiej zawartości tłuszczu; 2 łyżki przesianej mąki pszennej; ½ łyżki ciężkiej śmietany; 1/3 pęczka świeżego koperku i pietruszki; 1 łyżka startej łodygi selera; drobna sól; 2 liście laurowe; 1 szczypta gałki muszkatołowej.

Tuszę rybną zalać wodą. Posolić, dodać liście laurowe. Sandacza gotujemy do gotowości. Przecedzić bulion. Oczyść rybę z wszelkich zbędnych rzeczy. Pokroić filet rybny na małe kawałki. Wlać z powrotem do bulionu.

Obrać i drobno posiekać cebulę. Na rozgrzanym maśle podsmażamy plastry warzyw. Jak tylko staną się miękkie i przezroczyste, dodajemy posiekaną zieleninę, starty seler. Kontynuuj smażenie przez kolejne 6-8 minut. W małych porcjach dodawaj na patelnię całą przesianą mąkę. Poczekaj, aż mąka stanie się złota, mieszając od czasu do czasu. Powstałą w ten sposób grubą pieczeń przełożyć na patelnię. Doprawić zupę solą. Gotować na małym ogniu przez kwadrans.

W garnku, za pomocą blendera zanurzeniowego, przetrzyj masę na gładkie purée. Szybko wlać śmietanę i wmieszać mieloną gałkę muszkatołową. Przywrócić ogień na kuchence i doprowadzić zupę do wrzenia.

Podawać jako dodatek do obiadu z domową bułką tartą borodino.

Zupa pomidorowa z sandaczem

Składniki:

  • 850 g filetów z sandacza; 2 cebule; 1 łyżka białego półsłodkiego wina; 70 g masła o wysokiej zawartości tłuszczu; 2 duże marchewki; 1 kg pomidorów w puszce w ich własnym soku; 4 łyżki oleju rafinowanego; 2 szczypty ziry; 2 liście laurowe; sól; 1 szczypta białego pieprzu.

Filet rybny grubo posiekać. Cebulę pokroić w średnie krążki. Marchew pokroić w długie, grube słupki.

Obrać pomidory z puszki. Rozgnieć je widelcem razem z płynem z puszki. W razie potrzeby rozcieńczyć bazę zupy zimną, wrzącą wodą.

Podgrzej mieszankę oleju roślinnego i masła w rondlu o grubym dnie. Smażyć w nim krążki cebuli, aż lekko się zrumienią. Obserwuj uważnie, aby się nie przypaliły. Dodać marchewkę. Posypać zirą. Zalej je niewielką ilością wody. Dusimy, aż łodygi marchwi zmiękną.

Następnie wrzuć kawałki ryby na patelnię z warzywami. Wlać białe wino, sól, biały pieprz i liście laurowe. Zawartość naczynia dusimy przez kwadrans.

Dodaj mieszankę pomidorową na patelnię wraz z pozostałymi składnikami. Przykryć zupę pokrywką i gotować na wolnym ogniu przez 10-12 minut. Podawaj tę królewską zupę na gorąco z miękkim domowym chlebem.

Kotlety z sandacza

Składniki:

  • 1 duża tusza rybna; 2 cebule; 120 ml gęstej śmietany; 1 duże jajo kurze; 2 kromki białego chleba; sól; 1 marchewka; świeżo zmielony pieprz; 3 łyżki pasty pomidorowej; 1 łyżka mąki pszennej; 1 liść laurowy; oliwa z oliwek do smażenia kotletów; 120 ml przegotowanej wody.

Odetnij skórki od białego chleba. Zalać ciepłą śmietaną.

Obrać tuszę ryby, pokroić. Pozostałą część fileta pokroić na średniej wielkości kawałki. Przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa razem z 1 cebulą. Dodaj namoczony bochenek wraz z kremem. Doprawić solą i pieprzem. Wbić jajko. Dobrze wymieszać.

Uformować małe burgery. Smażyć je z obu stron na dobrze rozgrzanej oliwie z oliwek.

Resztę cebuli i marchewki drobno posiekać. Zrumień je na tłuszczu pozostałym z kotletów. Dodaj ilość wody, pieprzu laurowego, koncentratu pomidorowego i mąki zgodnie z przepisem. Dobrze wymieszać. Pod szczelnie zamkniętą pokrywką dusić sos przez 3-4 minuty.

W powstałej masie warzywnej ułożyć kotlety. Podgrzej je w sosie. Podawać z dowolnym, suchym przybraniem.

Kotlety z sandacza można mrozić na surowo lub smażyć.

Okoń z ziemniakami w sosie śmietanowym

Składniki:

  • 450 g kwaśnej śmietany o średniej zawartości tłuszczu; 170 ml mleka; 160g tłustego masła; 2 liście laurowe; 8 ziemniaków; 1,5 kg sandacza sól gruboziarnista; mieszanka pieprzowa.

Gotowanie rozpocznij od pokrojenia sandacza. Odciąć głowę od ryby. Odciąć ogon, płetwy. Resztę pokroić w średnie plasterki. Ziemniaki obrać, pokroić w kółka.

Posmarować masłem prostokątne naczynie. Ułożyć warstwami plastry ryby i plastry ziemniaków. Doprawić solą i pieprzem. Pomiędzy warstwy włożyć liście laurowe. Można również wybrać inne dodatkowe przyprawy.

Mleko dobrze podgrzać w rondelku. Roztopić w nim pozostałe kawałki masła. Dodać kwaśną śmietanę. Masę doprawić solą. Polej nim ziemniaki i rybę.

Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170-180 stopni. Przykryć pokrywką lub przykryć folią. Piecz potrawę przez niecałą godzinę.

Zdejmij pokrywkę i pozostaw naczynie w piekarniku na kolejne 10 minut. W tym czasie smakołyki zdążą zbrązowieć. Podawać jako drugie danie główne z zestawem kiszonych warzyw.

Sandacz smażony

Składniki:

  • 1 kg filetów rybnych; 1 główka czosnku; 5 łyżek majonezu; sól; 1, 5 łyżki mąki; 4 jajka; olej do smażenia.

Filet rybny pokroić w średnie plastry. Przygotuj marynatę do sandacza krok po kroku:

  1. Majonez wymieszać z obranym i zmiażdżonym czosnkiem. Dodaj sól do smaku. Dobrze wymieszać.

Kawałki ryby posmarować marynatą majonezową. Pozostawić sandacza w tych warunkach na noc w lodówce.

Z ubitego jajka z solą i 0,5 łyżki mąki zrobić gęstą masę. Każdy kawałek ryby obtoczyć w mące. Następnie zanurzamy je w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju, aż się zrumienią. Ten przepis krok po kroku pomoże Ci przygotować szybki, prosty i pyszny obiad każdego dnia.

Farsz z sandacza.

Składniki:

  • 850 g sandacza; 1 cebula; 120 g lekkiego majonezu; 1 marchewka; 70 g lekko posolonej czerwonej ryby; sól; zestaw do zupy łososiowej; 5 winogron do dekoracji; ½ cytryny; świeże zioła; 20 g dobrej jakości sproszkowanej żelatyny.

Rozpuść żelatynę w zimnej wodzie zgodnie z instrukcją. Ugotować bulion z łososia (zestaw do zupy). Oczyścić sudak, uwolnić od wnętrzności, grubo posiekać i zagotować. Kiedy ryba będzie gotowa, wyjmij ją z ości i drobno posiekaj.

Bulion z sandacza przecedzić. Rozpuścić połowę rozpuszczonej żelatyny. Wymieszać z kawałkami ugotowanego fileta. Posolić. Pokrój je za pomocą miksera, tak aby w bulionie pozostały ledwo widoczne włókna rybne.

Do puree dodać majonez. Dobrze wymieszać składniki. Wlać masę do płaskiej owalnej formy z niskimi bokami. Pozostawić do zastygnięcia, aż będzie sztywna. Pokroić przekąskę na plasterki. Przełożyć do większego naczynia z obręczą.

Rozpuść resztę żelatyny w bulionie z łososia. Wylać na wierzch sosu majonezowego. Na wierzchu ułożyć połówki winogron. Otoczyć przekąskę plasterkami cytryny, rozetkami z cienko pokrojonej solonej czerwonej ryby i posypać posiekaną zieleniną. Profesjonalni kucharze zaproponują opcje dekoracji dla takiego smakołyku.

Pozostawić do zamrożenia aż do wystygnięcia. Na świąteczny stół podawaj je pysznie ze słodką musztardą.