Potrawy z ziemniaków: przepisy
Współczesnemu człowiekowi trudno sobie wyobrazić, jak nasi przodkowie radzili sobie bez swoich ukochanych ziemniaków. Dziś znamy ponad sto potraw, które można przygotować z ziemniaków. Są to różnego rodzaju sałatki, puree, zapiekanki, frytki, ziemniaki smażone i wiele innych.
Tłuczone ziemniaki
Ziemniaki są idealną propozycją na dodatek do dania głównego. Jednym z najbardziej popularnych dań wśród gospodyń jest puree ziemniaczane. Aby go przygotować, trzeba wziąć:
- ziemniaki, sól, masło (lub roztopione masło), kwaśna śmietana, mleko, zieloni.
Obierz ziemniaki (w ilości 2-3 średniej wielkości kawałków na porcję). Opłucz je zimną wodą i włóż do rondla. Zalać wodą, lekko przykrywając ziemniaki. Doprowadzić do wrzenia i poczekać, aż woda się zagotuje. Zmniejsz ogień, posól ziemniaki i gotuj przez kolejne 30-40 minut, aż będą w pełni ugotowane.
Odcedzić wodę z ziemniaków. Lepiej jest użyć do tego osobnego naczynia, ponieważ ten płyn może być jeszcze przydatny do "regulowania" grubości potrawy.
Tłuczemy ziemniaki tłuczkiem do ziemniaków, a następnie dodajemy puree z odrobiną roztopionego masła lub masła. Jeszcze raz wszystko wymieszać. Masło musi się całkowicie roztopić. Aby złagodzić smak, można dodać do puree jedną lub dwie łyżki kwaśnej śmietany. Tłuczone ziemniaki posypać zieleniną, podawać z sosem, mięsem, kotletami lub warzywami.
Zobacz: Ziemniaki smażone na patelni
Urozmaicić smak ziemniaków i nadać mu miękkość, jeśli zamiast kwaśnej śmietany i masła dodać do tłuczonych ziemniaków smażonych w oleju roślinnym cebulę. Tak przygotowane puree można wykorzystać jako samodzielne danie lub jako nadzienie do placków, albo zrobić zapiekankę ziemniaczaną.
Ziemniaki gotowane z ziołami i kotletami
Filet wieprzowy lub z kurczaka pokroimy na duże kawałki, zbijemy tłuczkiem, posolimy i popieprzymy, a następnie usmażymy aż do całkowitego ugotowania.
W tym samym czasie obrać ziemniaki. Pokroić każdą bulwę na kilka części i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Spuścić wodę. Ziemniaki kłaść partiami na płaskim talerzu, posypać zieleniną. Obok nich ułożyć kotlety. Udekorować cienkimi plasterkami ogórka.
Zapiekanka z mięsem
Do przygotowania zapiekanki ziemniaczanej potrzebne są
- ziemniaki, Mięso (najlepsza jest pierś z kurczaka), 1-2 średnie cebule, sól, pieprz, 2 łyżki stołowe sosu sojowego, 1 łyżeczka adjiki, 1-2 łyżki stołowe kwaśnej śmietany, 3-4 łyżki oleju roślinnego (jest potrzebny do smażenia cebuli i mięsa oraz smarowania formy), 50-70g twardego sera.
Mięso umyć wodą, pokroić na małe kawałki. Przełożyć do miski, dodać łyżeczkę adżiki (można ją zastąpić suchą mieszanką), wlać sos sojowy i wymieszać. Pozostawić do zamarynowania na 15-30 minut.
Nieco później obierz ziemniaki i ugotuj je w zwykły sposób.
Smaż mięso na patelni w oleju roślinnym do połowy gotowości, a następnie dodaj posiekaną cebulę. Smażyć dalej, aż mięso i cebula będą miękkie. Podczas smażenia warto sprawdzić, czy jest wystarczająca ilość soli i przypraw. Zanim zdejmiemy patelnię z ognia, dodajemy do cebuli i mięsa trochę kwaśnej śmietany i dusimy jeszcze kilka minut. Kwaśna śmietana sprawi, że mięso zyska dodatkową miękkość i bogactwo smaku.
Ugotowane ziemniaki odcedzić i rozgnieść za pomocą tłuczka. Jeśli chcesz, aby tłuczone ziemniaki były soczyste, możesz dodać cebulę wcześniej smażoną w oleju roślinnym do złotego koloru.
Rozgrzać piekarnik do 180-200 stopni. Wysmaruj formę (lub tacę z wysokimi krawędziami) olejem roślinnym. Na dnie rozłożyć połowę tłuczonych ziemniaków, następnie równomiernie rozłożyć mięso i cebulę. Przykryj zapiekankę resztą ziemniaków. Na wierzchu posypać serem i ziołami. Wstawić do piekarnika i piec aż będą chrupiące.
Domowe chipsy
Chipsy są ulubionym przysmakiem dzieci i dorosłych. Jednak produkty kupione w sklepie nie zawsze są bezpieczne. Aby zadowolić współlokatorów, spróbuj ugotować frytki w domu.
Aby to zrobić, należy wybrać nawet średniej wielkości bulwy i obrać je. Następnie pokroić ziemniaki w cienkie plasterki. Do ich przygotowania lepiej jest użyć specjalnej tarki, ale można ją zastąpić zwykłym nożem. Najważniejsze jest, aby uzyskać cienkie krążki ziemniaków. Następnie dokładnie wypłucz polana w dużej ilości wody, aby usunąć nadmiar skrobi z ziemniaków. Plastry ziemniaków posypujemy pieprzem i solą. Lekko skropić olejem roślinnym i wymieszać do połączenia.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Posmaruj blachę do pieczenia olejem i ułóż przygotowane ziemniaki w jednej cienkiej warstwie. Upiecz chipsy aż będą chrupiące. Gotowe, jeszcze gorące ziemniaki można posypać ziołami, papryką, pieprzem i innymi przyprawami do smaku.
Ziemniaki pieczone w piekarniku
Ziemniaki mogą być smaczne w każdej postaci. Zapiekane w plastrach w piekarniku stanowią wspaniały dodatek do każdego dania mięsnego.
Przed gotowaniem dokładnie umyć ziemniaki szczotką. Ziemniaki pokroić w duże kliny bez zdejmowania skórki. Posolić i popieprzyć, skropić olejem roślinnym (do tego celu lepiej użyć oliwy z oliwek) i ułożyć cienką warstwę na blasze do pieczenia posmarowanej olejem. Piec w piekarniku, aż będzie gotowy.
Mięso w sosie ziemniaczanym
Ziemniaki są idealne nie tylko do dań i półmisków, ale także do sosów. Na przykład, jest to świetny sos do mięsa.
Przygotowanie mięsa w sosie ziemniaczanym nie jest trudne.
Mięso pokroić na małe kawałki. Do tego przepisu można użyć dowolnego mięsa, ale pierś z kurczaka jest najlepszą opcją. Posmarować kawałki ajika. Lekko polać sosem sojowym lub majonezem. Pozostawić do zamarynowania na 30 minut. Następnie smażymy na patelni, aż zmiękną.
W tym samym czasie wrzuć do wrzątku ziemniaki. Drobno posiekać cebulę. Smażyć na złoty kolor w oleju roślinnym. Aby doprawić potrawę, dodaj do cebuli pół szklanki białego wina. Ziemniaki ugotować na półtwardo, odcedzić i utłuc tłuczkiem. Ziemniaki napełnić podsmażoną cebulą. Ziemniaki zalać 100g jasnej śmietany. Dodać dwie łyżki serka topionego. Ubijać w mikserze. Jeśli nie ma wystarczającej ilości płynu, dodaj do ziemniaków wrzącej wody. Masa powinna mieć konsystencję kwaśnej śmietany.
Usmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego z wysokimi bokami. Rozprowadź równomiernie na całej powierzchni miski. Mięso zalać masą ziemniaczaną. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 45-60 minut.
Następnie wyjmij zapiekankę, posyp tartym serem i pozostaw w piekarniku jeszcze przez 10 minut. Ser powinien się całkowicie rozpuścić. Przed podaniem można udekorować danie zieleniną, sałatką ze świeżych warzyw, plasterkami pomidora.
Zupa z tłuczonych ziemniaków z zieleniną
Taką prostą zupę z tłuczonych ziemniaków można szybko przygotować zarówno w domu, jak i na wsi.
Ziemniaki obrać. Ziemniaki pokroić na małe kawałki. Zalewamy wodą, solimy i doprowadzamy do wrzenia. W tej zupie musi być dużo ziemniaków, aby uzyskać bogaty bulion. Ziemniaki gotujemy do momentu, aż będą w pełni ugotowane. Następnie zetrzyj ziemniaki bezpośrednio w garnku za pomocą popychacza lub posiekaj je za pomocą blendera. Dodajemy kawałek masła oraz posiekany koperek i pietruszkę. Podawać z kwaśną śmietaną.
Zapiekanka z ziemniaków
Do tego dania trzeba wziąć:
- 600 g ziemniaków, 1 gałązka pomidorków koktajlowych, 2 średnie cebule, 3 łyżki stołowe mąki, 50 g masła, 300 g tartego sera, 1 szklanka mleka, sól, przyprawy, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, olej do gotowania.
Obrane ziemniaki pokroić w cienkie plasterki. Cebulę poszatkować w krążki. Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym i połóż warstwę ziemniaków na dnie. Na wierzchu ułożyć cebulę i przykryć resztą ziemniaków. Doprawić solą i pieprzem oraz przyprawami.
W rondlu lub głębokiej patelni roztopić masło, dodać mąkę i smażyć na złoty kolor. Wlać mleko i gotować, aż zgęstnieje. Dodać przyprawy, gałkę muszkatołową i sól. Następnie dodajemy starty ser. Następnie dodaj starty ser i pozwól mu się całkowicie rozpuścić.
Zalać ziemniaki ugotowaną mieszanką. Na wierzchu udekoruj zapiekankę pomidorkami koktajlowymi (można je zastąpić zwykłymi krążkami pomidorów). Piec w temperaturze 200 stopni przez półtorej godziny.
Ziemniaki z udkami z kurczaka
Podudzia z kurczaka umyć, natrzeć solą i przyprawami. Pozostawić do zamarynowania na 10 minut. Następnie smażyć w oleju roślinnym do uzyskania chrupiącego brązu.
Ziemniaki obrać (6-7 sztuk), pokroić w cienkie plasterki. Poszatkować krążki cebuli. Dwie łyżki majonezu wymieszać z jedną łyżką kwaśnej śmietany i rozcieńczyć szklanką ciepłej wody, lekko posolić. Zetrzeć na tarce 100 g twardego sera. Dwa pomidory pokroić w kółka.
Posmarować olejem formę do pieczenia. Następnie rozłożyć warstwę ziemniaków i doprawić solą. Dodać warstwę cebuli. Następnie położyć na wierzch kwaśną śmietanę lub majonez. Następnie połóż kilka pomidorów. Ułóż kolejną warstwę ziemniaków. Na wierzchu ułożyć pomidory. Posypać serem. Następnie obłożyć smażonymi podudziami z kurczaka. Resztę wody z majonezu wlać do formy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 50-60 minut.
Leniwe placki ziemniaczane
Z pozostałych ziemniaków można zrobić bardzo smaczne placki leniwe. Aby je przygotować, należy włożyć ziemniaki do miski, wbić do niej jedno lub dwa jajka (w zależności od ilości puree), dodać drobno posiekaną zieleninę i dokładnie wymieszać. Pokrój bochenek i posmaruj go tą mieszanką. Piec w piekarniku przez 10-15 minut.
Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane (inaczej deruny) są doskonałą i niedrogą propozycją posiłku.
Obrane surowe ziemniaki zetrzeć na grubej tarce. Następnie włóż je do durszlaka, aby odsączyć cały nadmiar płynu. Doprawić solą i pieprzem. Dodać jajko. Dokładnie wymieszać.
Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu. Łyżką nakładamy placki ziemniaczane na patelnię i smażymy z obu stron. Podawać z kwaśną śmietaną, majonezem czosnkowym lub sosem jabłkowym.