Potrawy ze sterletem: przepisy
Uważa się, że szterling jest tak smaczny, że nie sposób zepsuć nim potraw. Jednak nadal konieczne jest jego prawidłowe wypatroszenie:
Sterlet posiada boczne i grzbietowe robaki, specjalne narośla na ciele, które należy najpierw odciąć podczas patroszenia. Nie ma potrzeby usuwania twardej skóry, ponieważ schodzi ona sama, gdy ryba jest już ugotowana. Wzdłuż grzbietu sterleta znajduje się biała żyła - viziga - którą należy usunąć. W tym celu należy przeciąć głowę i ogon ryby i ostrożnie wyciągnąć żyły. Po wypatroszeniu należy dokładnie umyć sterlet.
Przepisy na potrawy ze sterletów obejmują gotowanie, gotowanie na parze, duszenie, smażenie i pieczenie. Można ją również spożywać na surowo, doprawioną solą i przyprawami. Ale tradycyjnym i starodawnym daniem jest ucho, które podawano nawet rosyjskim carom.
Ucho szterlinga
Składniki: 1 kg sterleta, 1 cebula, po 20 g korzenia selera i korzenia pietruszki, sól, pieprz, zioła - do smaku.
Metoda gotowania krok po kroku:
Oczyścić rybę, wypatroszyć, usunąć skrzela i dokładnie opłukać. Posiekaj pietruszkę i korzenie selera za pomocą blendera, posiekaj zieleninę i również rozdrobnij w blenderze. Obrać cebulę. Rybę włożyć do głębokiego rondla, zalać zimną wodą, dodać całą cebulę, wsypać ziele i pietruszkę oraz sproszkowany korzeń selera. Jeśli chcesz, możesz dodać liść laurowy i czarny pieprz w groszku, ale dla klasycznej zupy rybnej zaleca się użycie przypraw do minimum, aby nie zagłuszyły smaku samej ryby. Poczekaj, aż zupa rybna się zagotuje, usuń pianę, dodaj sól i pieprz, i gotuj przez kolejną godzinę na małym ogniu. Kiedy się zagotuje, pozostaw zupę na kuchence, aby się zaparzyła przez co najmniej kolejny kwadrans.
Po tym można podawać. Plasterki cytryny mogą być dobrą dekoracją zupy rybnej.
Sterlet nadziewany
Składniki:
- 3 sterlety średniej wielkości; 1 kg świeżych grzybów prawdziwków; 3 cebule; 1 filiżanka ryżu; 1 łyżka oliwy z oliwek; 2 łyżki stołowe majonezu; Sól, pieprz, zioła - do smaku.
Taka ilość składników wystarczy na 6 porcji. Przed przyrządzeniem ryby należy umyć, wypatroszyć, usunąć płetwy i skrzela. Następnie wyłóż folią blachę do pieczenia, posmaruj sterlet oliwą z oliwek, natrzyj pieprzem i solą i połóż na blasze.
Pokrój grzyby prawdziwki i smaż z cebulą nie dłużej niż 4-5 minut. Ryż ugotować, dodać grzyby, pieprz i sól, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
Powstałą masą ryżową nadziać rybę, ostrożnie obrócić tak, aby brzuch znalazł się na dole, na wierzchu rozsmarować majonez. Wstaw blachę do piekarnika na 40 minut i piecz sterlet w temperaturze 180 stopni.
Kiedy ryba jest gotowa, można ją udekorować zieleniną i cytryną.
Ozdoba do takiego dania nie jest wymagana, ponieważ ma ono już farsz.
Smażony sterlet
Składniki: 0,5 świeżego sterleta, 50 g masła, 30 g zmielonych okruchów, sól i pieprz - do smaku. Ilość ta wystarcza na 5 porcji.
Rybę dobrze umyć i wypatroszyć, usunąć śluz, błony, skrzela i płetwy, następnie pokroić na kawałki i skropić sokiem z cytryny. Roztopić masło, nasmarować patelnię, posypać solą, pieprzem i bułką tartą.
Rozgrzej olej roślinny na patelni, włóż kawałki ryby i smaż, aż pojawi się złota skórka - to około kwadransa. Po przygotowaniu ponownie skropić sokiem z cytryny, udekorować ziołami i dodać bazylię.
Filet z lucjana
Aby przygotować 10 porcji, będziesz potrzebować:
- 1 kawałek fileta z szprota; Sól morska - do smaku.
Do szklanego naczynia wsyp grubą warstwę soli (do 1 cm), połóż na niej filet z rostbefu i posyp solą. Wstawić do lodówki na tydzień. Kiedy będzie gotowy, wyjmij go i dokładnie opłucz.
Następnie kroimy sterlet na duże kawałki, rozciągamy sznurek lub linkę w suchym pomieszczeniu i wieszamy na niej ryby na dwa dni. Kiedy będzie gotowa, drobno ją posiekaj i podawaj.
Sterlet na grillu
Składniki:
- 5 świeżych ryb; 100g majonezu; 1 cebula; pół cytryny; 1 pęczek koperku i zielonej cebuli; sól i przyprawy - do smaku.
Umyj, oczyść i wypatrosz rybę, a następnie wytrzyj ją do sucha papierowymi ręcznikami. Dodać majonez, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, cebulę pokrojoną w półkrążki, drobno posiekane zioła i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać, upewniając się, że jest pokryte marynatą z każdej strony. W tej formie pozostawić rybę w lodówce na godzinę.
Kiedy nadejdzie czas i węgielki w grillu będą gotowe, trzeba nałożyć rybę na szpadki i usmażyć. Sterlet będzie gotowy szybko - nie dłużej niż w ciągu pół godziny, kiedy mięso stanie się białe i matowe.
Rybitwy na carskiej drodze
Składniki:
- 2 kg sterlet; 200 ml białego wina; 1 anyż; 40 g trawy cytrynowej; 5 ziaren czarnego pieprzu; 150 ml śmietany (33%); 30 g kopru; 70 g czerwonego kawioru; 30g oleju roślinnego; sól, biały pieprz do smaku.
Umyj i wypatrosz rybę, zrób małe nacięcia wokół głowy, następnie włóż ją do wrzącej wody ze wszystkich stron i ostrożnie zeskrob nożem łuski. Większe łuski mogą zostać oderwane. Rybę ponownie opłukać w zimnej wodzie i natrzeć solą i pieprzem.
Umieść go w naczyniu do zapiekania, dodaj groszek z czarnym pieprzem, trawę cytrynową, anyż i 100 ml wina. Na wierzch wlać olej roślinny, wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni i piec przez godzinę. Kiedy sterlet jest gotowy, poczekaj aż ostygnie, ostrożnie oderwij skórę w nacięciach wokół głowy ryby i usuń ją.
Aby przygotować sos, wlej pozostałe wino do rondelka i odparuj, dodaj śmietanę, pieprz i sól. A kiedy mieszanina dojdzie do wrzenia, zdejmij ją z ognia, dodaj czerwoną dziczyznę, koperek i wymieszaj. Po tym czasie sos będzie gotowy.
Rozłóż sterlet na talerzu, polej go sosem, udekoruj świeżą zieleniną, warzywami, plasterkami cytryny i majonezem. Można je podać jako danie główne na przyjęcie.
Sterlet w szampanie
Składniki: 1,5 kg filetów rybnych, 200 ml śmietany (10%), 350 ml półsłodkiego szampana (wytrawny, brut), 50 gr masła (82,5%), 1 łyżka mąki pszennej, sól i pieprz - do smaku.
Rybę należy przyrządzić w następującej kolejności:
- Rybę umyć, wypatroszyć, usunąć płetwy, skrzela, głowę i ogon, a następnie pokroić na porcjowane kawałki. Rozgrzać patelnię, wlać szampana, dodać sól i pieprz, poczekać aż się zagotuje i włożyć do niego rybę. Gotuj aż do momentu, gdy sterlet będzie ugotowany w całości, a następnie delikatnie przełóż na talerz. Aby przygotować sos, rozpuść masło na innej patelni, dodaj mąkę i dobrze wymieszaj. Dodaj szampana z tej samej patelni co ryba, dodaj śmietanę, doprowadź sos do wrzenia i gotuj przez kolejne 5 minut, aż będzie gęsty. Doprawić do smaku.
Polej rybę gorącym sosem, udekoruj zieleniną lub cząstkami cytryny i podawaj.
Sterlet zapiekany pod serem
Składniki:
- 1 duża ryba; 1 kg ziemniaków; 200g. sera; 250g. masła; 5 średnich pomidorów; 5 łyżek majonezu; 100 g. bułki tartej; Sól, pieprz i przyprawy - do smaku.
Ryba musi być cała. Należy go umyć i wypatroszyć, usunąć wszystkie zbędne rzeczy - skrzela i płetwy. Następnie należy natrzeć sterlet przyprawami wewnątrz i na zewnątrz, i pozostawić do marynowania na 15 minut. W tym czasie umyć ziemniaki, obrać je i pokroić w kółka. Ser zetrzeć na grubej tarce, masło roztopić na parze i pokroić pomidory w kółka.
Gdy ryba się zamarynuje, natrzeć ją masłem i posypać bułką tartą. Wyłóż blachę do pieczenia folią i posmaruj ją masłem, połóż rybę na środku i przykryj ją ziemniakami ze wszystkich stron, połóż plasterki pomidora na wierzchu sterleta.
Wstawiamy blachę do piekarnika na 45 minut i pieczemy potrawę w temperaturze 190 stopni. Na 10 minut przed końcem pieczenia wyjmij blachę, posyp rybę wiórkami sera i włóż z powrotem do piekarnika. Gotowy sterlet podawać do stołu, przyozdobiony ziołami lub cytryną.
Zupa Sterlet z rosołem z kurczaka
Składniki: 500 g świeżego sterleta, 500 g kurczaka, 20 g korzenia pietruszki, 80 g cebuli, 2 liście laurowe, 5 ziaren czarnego pieprzu, 400 g ziemniaków, 800 g marchwi, 50 ml wódki, 20 g kopru, sól do smaku.
Wlać kurczaka do rondla, zalać zimną wodą i gotować przez 2 godziny, nie zapominając o usunięciu piany z bulionu. Obrać cebulę i dodać ją do garnka w całości. Następnie dodajemy liść laurowy, ziarnko czarnego pieprzu oraz umyty i obrany korzeń pietruszki.
Sterleta umyć i wypatroszyć, odciąć głowę i ogon. Następnie dodaj je do bulionu z kurczaka. Po dwóch godzinach gotowania odcedzić bulion, usunąć kurczaka, liście laurowe, cebulę, pietruszkę i ziarna pieprzu oraz głowę i ogon ryby.
Ziemniaki i marchew umyć, obrać i pokroić w średnie plastry, a marchew w kółka. Odcedzony bulion wstawić z powrotem na kuchenkę, dodać warzywa, posolić i wymieszać.
Oczyszczoną i wypatroszoną tuszę sterleta pokroić na duże porcje i dodać do zupy. Następnie gotować jeszcze przez kwadrans, nie zapominając o usunięciu piany z wywaru.
Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy wódkę i mieszamy. Kiedy zupa rybna jest ugotowana, podawać ją gorącą i udekorowaną zieleniną.
Zupa rybna z rybami rzecznymi
Składniki: 500 g małych ryb rzecznych, 1,5 kg sterleta, 1 seler i 1 korzeń pietruszki, sól do smaku i 3 litry wody.
Oczyszczone i wypatroszone ryby rzeczne włożyć do rondla, dodać pietruszkę i korzenie selera, następnie zalać wodą, postawić na kuchence i gotować przez godzinę. Kiedy się zagotuje, przelej bulion przez durszlak do innego naczynia.
Sterleta wypatroszyć, oczyścić, umyć, usunąć nożem śluzówkę i osuszyć ręcznikiem. Pokrój go na porcje, dodaj do bulionu i postaw na dużym ogniu. Po zagotowaniu, gotować na średnim ogniu do miękkości. Ugotowaną zupę rybną pozostawić na kuchence przez około 5 minut, następnie można ją jeść.