Potrawy ze szczupakiem: przepisy

Szczupak jest smaczną i niedrogą rybą. Można go kupić schłodzonego lub zamrożonego w sklepie. Służy do przygotowania pierwszego i drugiego dania oraz przekąsek. Ma dobry smak i podczas palenia.

Przystawki ze szczupaka

Chcesz chudnąć ??

zakwas z buraków

wspomaga spalanie tłuszczu. Zobacz !

Na każdy świąteczny stół można przygotować rybę hee. Do tego celu potrzebny będzie szczupak. Cebula, marchew, ocet, papryka i inne przyprawy. Khe zakłada użycie produktów marynowanych, które nie zostały poddane obróbce termicznej. Rybę obrać z wnętrzności i ości, odciąć głowę i ogon, pokroić na kawałki o szerokości 1 cm.

Posolić kawałki, zalać octem i czosnkiem. Wymieszaj masę i odstaw do lodówki na 1,5 godziny. Czas marynowania można wydłużyć, jeśli nie jest się pewnym jakości.

Marchew pokroić w paski julienne, dodać do ryby i wymieszać. Pozostawić w lodówce na kolejne 1,5 godziny. Potrawę uważa się za gotową, gdy ryba nabierze białego koloru. Ostatnim akcentem jest usmażenie krążków cebuli i dodanie ich do ryby. Aby ten składnik mógł dobrze nasiąknąć, odstaw przystawkę na kolejne 60 minut do lodówki.

Prosta sałatka rybna

Do przygotowania prostej sałatki rybnej potrzebne są filety rybne, pomidory, jajko ugotowane na twardo, ser topiony, musztarda, śmietana. Przepis krok po kroku:

Na talerzu ułożyć liście sałaty, pokrojone w plastry pomidory i cebulę.

  • Serek topiony i jajka pokroić w kostkę, połączyć te dwa składniki, wyłożyć na talerz. Ugotuj filety w parowarze, pokrój na kawałki rękami i dodaj do sałatki. Wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, musztardą i śmietaną i wstrząśnij w shakerze. Skropić sałatkę dressingiem.

Rolada

Jeśli będziesz postępować zgodnie z technologią, bułka będzie soczysta i delikatna. Można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Najpierw należy oczyścić rybę, oddzielić filet od kręgosłupa i ości. Posiekaj je za pomocą blendera lub robota kuchennego.

Następnie przełożyć do miski, dodać surowe jajko i namoczony w mleku chleb i zmiksować na gładką masę. Posiekać cebulę i grzyby. Smażyć te dwa składniki na gorącym oleju roślinnym na złoty kolor.

Rozłóż folię na stole, ułóż mięso mielone w równej warstwie o wysokości 1 cm. Na wierzchu ułożyć grzyby. Delikatnie uformować roladkę, zawinąć w folię. Piec w piekarniku w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Po 30 minutach wyjąć blachę, otworzyć folię, posypać potrawę tartym serem. Przesłać do piekarnika na kilka kolejnych minut.

Szczupak faszerowany

Łatwo jest go przyrządzić w domu. Klasyczny przepis zakłada następujące składniki: ryż (2 łyżki gotowego), biały chleb (100 g), mleko (200 ml), cebula (150 g), jajko (1 szt.), zioła.

Na początku należy ugotować trochę ryżu z dodatkiem oleju roślinnego. Cebule obrać i umyć, drobno pokroić, posolić. Szczupaka obrać z łusek tak, aby nie uszkodzić skóry, usunąć skrzela z głowy. Wykonać nacięcia w pobliżu płetw. Zdejmij skórę, aby oddzielić ją od wnętrzności. Wyciągnąć podroby.

Kości włożyć do rondla, ugotować rosół. Gotować przez 40 minut. Podczas gotowania konieczne jest usunięcie piany. Chleb zalać mlekiem, odstawić na 15 minut do napęcznienia. Cebulę obrać, zetrzeć na tarce. Smażyć na oleju roślinnym do uzyskania przezroczystości.

Filety rybne zmielić przez maszynkę do mięsa. Mięso mielone wymieszać z bochenkiem, warzywami, ugotowanym ryżem. Żółtka oddzielić od białek, włożyć do nadzienia. Dodać sól, przyprawy. Białka należy ubić, stopniowo dodawać do farszu.

Skórę tuszy napełnić farszem. W przypadku nacięcia wzdłuż brzucha, należy je zaszyć. Na blasze ułożyć marchewkę, buraki, na wierzchu ułożyć marchewkę i buraki, zalać bulionem. Przykryć folią, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika na 20 minut. Gdy upłynie czas, należy zdjąć folię i piec szczupaka jeszcze 20 minut, aż na skórce utworzy się rumiana skorupka.

Farsz do ryby można również przygotować bez ryżu. Niektóre przepisy sugerują użycie zamiast nich grzybów lub ziemniaków.

Drugie dania ze szczupaka

Miłośnicy ryb z pewnością zasmakują w szaszłykach. Do jego przygotowania potrzebne będą: ryba, masło, przyprawy. Umyj szczupaka, oczyść głowę i płetwy. Zdjąć skórę, przekroić na dwie części, usunąć kości. Pokrój go na kawałki, dodaj sól i pieprz. Wymieszać i pozostawić na 20 minut z przyprawami.

Ułożyć na szpadkach, polać roztopionym masłem. Piecz na grillu, aż ryba będzie gotowa. Potrawę zwykle dekoruje się plasterkami cytryny i zielenią.

Kotlety

To danie jest uwielbiane nawet przez dzieci. Do gotowania będziesz potrzebować:

  • filet rybny; ręce cebuli; kiełbasa wędzona; biały chleb; sól i pieprz.

Bezpośrednio do formowania kotletów przydatna jest bułka tarta, olej roślinny. Najpierw trzeba zrobić z fileta mięso mielone, przepuszczając je przez maszynkę do mięsa. Kiełbasę wędzoną pokroić, zmielić i dodać do masy mięsnej. Rozcieńczyć mieszaninę z drobno posiekaną cebulą smażoną w oleju roślinnym. Dodać chleb namoczony w śmietanie. Mięso mielone ponownie przepuścić przez maszynkę do mięsa. Doprawić solą, pieprzem i ziołami.

Kotlety zanurzamy w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju, aż kotlety będą gotowe (5 minut z każdej strony). Podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą gryczaną.

Szczupak w śmietanie

Oprócz głównego składnika i kwaśnej śmietany, gałka muszkatołowa, cytryna, sól i pieprz są wymagane. Ostrożnie rozciąć rybę, wyjąć wnętrzności i opłukać. Tuszkę nacieramy ze wszystkich stron solą, odstawiamy na 15 minut do lodówki. Obficie posmarować masłem.

Do naczynia do zapiekania wkładamy folię, na niej układamy szczupaka. Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 10 minut. Wyjąć szczupaka, polać kwaśną śmietaną. Przykrywamy formę pokrywką i zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 180 stopni. Piec rybę przez 30 minut. Pozostaje wyłożyć go na piękne naczynie, posypać gałką muszkatołową, skropić sokiem z cytryny.

Przepisy dla ukha

Do przygotowania ukha należy używać świeżych ryb lub żywych ryb. Z mrożonego szczupaka nie otrzymamy zupy o bogatym smaku. Niektóre przepisy sugerują użycie suma, okonia lub sterleta.

Tradycyjną zupę rybną przyrządza się ze szczupaka, cebuli, ziemniaków i marchewki. Można dodać 50 ml wódki i 15 g masła. Weź 3 litry wody i doprowadź ją do wrzenia. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Cebulę w całości pokroić w kostkę. Marchewkę, pietruszkę posiekać, dodać do rosołu.

Podczas gdy warzywa się gotują, pokroić szczupaka na kawałki. Po 10 minutach od dodania warzyw włożyć rybę do wody. Gotować przez 15 minut, dodać wódkę. Ten ostatni składnik pozwoli na usunięcie smaku śluzu. Pod koniec gotowania dodać masło, przybrać kwaśną śmietaną lub zieleniną.

Carska zupa rybna

Ten przepis nie jest tak szybki w przygotowaniu jak poprzedni. Różnica polega na użyciu większej ilości składników. Najpierw trzeba ugotować bulion z kurczaka. Wyjąć ptaka, włożyć obraną i pokrojoną drobną rybę. Gotować przez 15 minut.

Wyjąć rybę, przecedzić wywar przez kilka warstw gazy. Dodaj szczupaka i sandacza. Gotować na małym ogniu. Dodać białka z dwóch ubitych jajek. Wypełnić 150g prosa, dodać ziemniaki i gotować do połowy.

Zawsze nowe gazetki promocyjne zobacz!

Podsmażyć cebulę i marchew i dodać do zupy. Zupę podawać w miseczkach do zupy. Najpierw wkładamy do nich warzywa, następnie zalewamy bulionem i posypujemy ziołami. Zupa rybna i placki pszenne dobrze się komponują.

Szczupak pieczony

Ciasto

To danie można znaleźć w menu kawiarni w różnych częściach kraju. Niezależnie od tego, który przepis zostanie wykorzystany, rybę należy starannie oddzielić od ości, namoczyć w mleku przez godzinę. Dzięki temu zapach tuńczyka całkowicie zniknie. Za najbardziej "zaszczytny" uważa się placek lany. Aby go przygotować, należy wlać do miski szklankę kwaśnej śmietany, dodać jajka, ubić. Stopniowo wlać szklankę mąki, sól, dodać szczyptę sody, 2 łyżki oleju roślinnego.

Połowę ciasta wlać do wysmarowanej tłuszczem formy. Rozłóż równomiernie surowe kawałki ryby. Wlać resztę ciasta. Posypać serem, aby uzyskać chrupiącą skórkę. Piec w piekarniku do miękkości.

Jeśli nie ma czasu na przygotowanie ciasta, można użyć ciasta francuskiego ze sklepu. W tym przypadku należy podzielić kilogram ciasta na dwie części, rozwałkować je. Połóż pierwszą połowę na blasze do pieczenia posmarowanej olejem roślinnym. Na wierzchu ułożyć nadzienie, dodać kilka plasterków masła i sól. Na wierzchu ułożyć resztę ciasta. Połącz krawędzie, zrób kilka przekłuć. Ciasto będzie gotowe w ciągu 30 minut.

Do każdego ciasta można dodać podsmażoną cebulę lub pieczarki. Oba składniki dobrze komponują się z rybami. Takie danie może stać się głównym daniem na uczcie.

Pies

Do ich przygotowania, nie można używać mięsa mielonego, dając pierwszeństwo całych kawałków ryb. Oczyścić tuszkę z łusek, usunąć skrzela, odciąć głowę i płetwy. Aby oczyścić szczupaka z wnętrzności, należy rozciąć mu brzuch. Pokrój go na filety. Następne kroki:

  • Pokroić tuszę na 4 części; Posolić i doprawić każdy kawałek gałązką koperku; Ciasto francuskie rozwałkować, pokroić na kwadraty; Na ciasto położyć kółko z cebuli, kawałek ryby z przyprawami; Uszczypnij brzegi i połóż na blasze do pieczenia.

Takie paszteciki należy piec przez 20 minut w nagrzanym piekarniku do 220 stopni. Przed podaniem należy pozwolić im trochę ostygnąć.

Marynowany szczupak

Filet umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami. Pokroić na plastry o grubości 1 cm. Przygotowaną rybę włożyć do pojemnika, posypać solą, pozostawić na 3 godziny w pomieszczeniu.

Opłukać z soli, włożyć szczupaka z powrotem do pojemnika, zalać octem jabłkowym, wstawić do lodówki na 3 godziny. Cebulę pokroić w półkrążki, ostrą paprykę w krążki. Kiedy nadejdzie czas, wrzuć rybę do durszlaka, niech ocet spłynie.

Kawałki ryby w słoiku, na przemian z cebulą i papryką. Zalać olejem, przykryć pokrywką, wstawić do lodówki. Kiszonego szczupaka można zjeść w ciągu 2-3 dni. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do gotowanych ziemniaków.

Jeśli podczas przygotowania pęknie pęcherzyk żółciowy, rybę należy zanurzyć w zimnej wodzie z solą i octem. Należy pozostawić je w solance na 30 minut.