Powidła śliwkowe: przepisy z fotografiami

Zawsze nowe gazetki promocyjne zobacz!

Powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe mają bogaty smak. Pomimo wysokiej kaloryczności, uważany jest za zdrowy deser, ponieważ zawiera dużo witaminy C, witamin z grupy B, miedzi, żelaza, kobaltu, manganu, potasu, wapnia, jodu, garbników i katechin.

Aby zrobić klasyczny przepis na powidła śliwkowe, będziesz potrzebować:

  • 1 kg śliwek;
  • 1 kg cukru granulowanego;
  • 150 ml wody.

Śliwki opłukać i obrać. Usunąć uszkodzone, niedojrzałe owoce, rozmiękłe śliwki, a także obce zanieczyszczenia. Każdy owoc nacinamy nożem wzdłuż bruzdy i usuwamy pestki. Umieść śliwki w misce lub rondelku.

Wsypać cukier granulowany do rondla z grubym dnem, dodać wodę i postawić na bardzo małym ogniu. Cukier rozpuści się w ciągu kilku minut. Doprowadzić syrop do wrzenia i gotować przez 2-3 minuty, następnie ostudzić. Śliwki zalać syropem na 3 do 4 godzin. Dzięki temu pokrojone owoce puszczą sok. Postaw garnek na ogniu, doprowadź jego zawartość do wrzenia, a następnie zdejmij z kuchenki i pozostaw na 8-9 godzin. W tym czasie śliwki nasiąkną syropem i staną się bardziej gęste, co wpłynie na smak gotowych powideł. Przy zachowaniu odpowiedniej techniki parzenia, połówki owoców zachowają swój kształt podczas procesu gotowania.

Garnek z namoczonymi w syropie śliwkami postawić na kuchence, doprowadzić zawartość do wrzenia i wyłączyć. Gdy dżem lekko ostygnie, powtórz czynność 2 razy. Po raz ostatni należy zagotować produkt do właściwej konsystencji. Aby sprawdzić, czy jest gotowy, nałóż kroplę dżemu na spodek. Dobrze przyrządzony deser nie powinien się rozlewać.

Słoiki i pokrywki dokładnie umyć i wysterylizować. Gotowanie na parze jest uważane za najbezpieczniejszą metodę, ale jest nieco bardziej skomplikowane niż sterylizacja w piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Zaleca się trzymanie słoików nad parą przez 2-3 minuty. Optymalny czas pieczenia w piekarniku wynosi 5 minut w temperaturze 120-150 °C.

Sterylizuj pokrywki na parze lub zanurz je na 30 sekund we wrzącej wodzie. Zdejmij dżem z ognia i przelej go do słoików, a następnie zamknij szklane pojemniki sterylnymi pokrywkami i przechowuj je.

Pięciominutowe powidła śliwkowe

Aby zachować maksymalną ilość witamin w deserze, można skrócić czas trwania obróbki termicznej. Najbardziej przydatny jest dżem zrobiony według bardzo prostego przepisu ekspresowego.

  • 1 kg śliwek;
  • 1,2 kg cukru granulowanego.

Śliwki opłukać, starannie obrać, usunąć uszkodzone owoce, przekroić na pół i usunąć pestki. Umieść śliwki na czystej powierzchni, aby usunąć nadmiar wilgoci i osuszyć.

Połówki owoców umieścić w emaliowanym lub aluminiowym naczyniu, zasypać cukrem i odstawić na 2-3 godziny. W tym czasie ze śliwek zacznie wydobywać się sok. Postaw koszyczek na ogniu i doprowadź jego zawartość do wrzenia. Podczas podgrzewania na powierzchni dżemu będzie się tworzyć piana. Zaleca się wyjmowanie go za pomocą łyżki cedzakowej. Gdy dżem się zagotuje, gotować go przez 5 minut, następnie zdjąć z ognia i ostudzić. Następnie włożyć z powrotem na kuchenkę, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 1 minutę.

Gotowy dżem przelej do wysterylizowanych słoików, przykryj wysterylizowanymi zakrętkami i zakręć. Umieść słoiki pokrywką do dołu na płaskiej powierzchni, przykryj i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Słoiki te należy przechowywać w lodówce lub piwnicy.

Powidła śliwkowe

Można z nich zrobić pyszne powidła śliwkowe na zimę. Do przygotowania domowego deseru potrzebne będą następujące produkty:

  • 2 kg śliwek;
  • 1 cytryna;
  • 2 kg cukru.

Śliwki opłukać i starannie obrać, następnie rozciąć i usunąć pestki. Cytrynę umyć, obrać, pokroić na kilka części i usunąć pestki. Śliwki i cytrynę przepuścić przez maszynkę do mięsa.

Przetarte owoce włożyć do miski, zasypać cukrem i postawić na kuchence. Doprowadzić masę do wrzenia, usunąć pianę łyżką cedzakową, zmniejszyć ogień i gotować przez 45 minut, mieszając od czasu do czasu. Dżem nie powinien wylewać się na spodek, gdy go wylewamy. Ugotowany deser wlewamy do wysterylizowanych słoików i zamykamy sterylnymi pokrywkami.

Powidła śliwkowe to doskonałe nadzienie do domowych ciast.

Powidła śliwkowe z winem i przyprawami korzennymi

Śliwki świetnie smakują z białym winem. Aby przygotować wyjątkowy domowy dżem, będziesz potrzebować:

  • 2 kg śliwek;
  • 1 kg cukru;
  • 400 ml białego wina;
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu;
  • 1/2 łyżeczki kardamonu;
  • 3 łyżki migdałów.

Śliwki opłukać, przekroić na pół i usunąć pestki. Przełóż owoce do miski odpowiedniej do gotowania powideł, dodaj cukier, przykryj i odstaw na 6-8 godzin, aby śliwki obciekły.

Postawić dorzecze na kuchence, dodać wino i mielony cynamon. Rozgnieć nasiona kardamonu i dodaj je do dżemu. Doprowadź mieszaninę do wrzenia, usuń pianę i gotuj przez około 40 minut, aż mieszanina stanie się gęsta.

Dodaj migdały na 10 minut przed przygotowaniem deseru. Zaleca się rozdrobnienie ich za pomocą blendera. Gotowy dżem wlewamy na gorąco do wysterylizowanych słoików i natychmiast przykrywamy sterylnymi zakrętkami. Deser należy przechowywać w lodówce.

Konfitura śliwkowa

Skórki śliwek zawierają dużo pektyn, co pozwala na przyrządzanie konfitur z tych owoców bez dodatku agar-agar czy żelatyny.

  • 2 kg śliwek;
  • 600g cukru granulowanego;
  • 1 szklanka zimnej wody.

Śliwki należy umyć, starannie wybrać, usunąć pestki, a następnie włożyć do miski, dodać zimną wodę i gotować na małym ogniu przez 40-45 minut. Usuń pianę za pomocą skimmera szczelinowego.

Miękkie owoce zdejmij z ognia i posiekaj za pomocą blendera lub sitka. Umieść przetarte owoce w misce, dodaj cukier i gotuj przez 45 minut, regularnie mieszając. Przelej deser do wysterylizowanych słoików i zamknij sterylnymi pokrywkami. Po napełnieniu odwrócić słoiki do góry dnem i przykryć. Poczekaj, aż dżem całkowicie ostygnie i przechowuj go w chłodnym miejscu.

Czekoladowy dżem śliwkowy

  • 1 kg śliwek;
  • 500 gr. cukru;
  • 200 gr. kakao w proszku.

Śliwki opłukać, przekroić na pół, usunąć pestki i posiekać w blenderze. Przetarte owoce włożyć do miski, dodać połowę cukru i postawić na kuchence. Gotować dżem przez 20 minut. Regularnie mieszać, aby zapobiec przywieraniu dżemu.

Pozostały cukier wymieszać z kakao w proszku i stopniowo wsypywać do miski, mieszając. Gotuj dżem przez kolejne 20 minut, a następnie przelej do sterylnych słoików i natychmiast przykryj sterylnymi pokrywkami. Domowy dżem przechowywać w lodówce.

Powidła jabłkowe i śliwkowe

  • 1 kg jabłek;
  • 1 kg śliwek;
  • 1,5 kg cukru granulowanego;
  • 200 gr. wody;
  • 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego.

Jabłka obrać, usunąć gniazdo nasienne i pestki, pokroić na kliny. Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Umieść owoce w misce.

Cukier wsypać do rondelka, dodać wodę i postawić na małym ogniu. Gotować syrop przez 3-5 minut, następnie zalać nim śliwki i jabłka, postawić naczynie na kuchence i doprowadzić zawartość do wrzenia. Gotować dżem przez 10 minut ciągle mieszając, zrzucając tworzącą się pianę. Następnie wyłączyć kuchenkę i przykryć miskę pokrywką. Po 4-5 godzinach ponownie gotować dżem na małym ogniu przez 10 minut i ostudzić. Powtórzyć procedurę jeszcze 2 razy. Kiedy ostatnie gotowanie jest zakończone, wlej kwasek cytrynowy do miski na 5 minut przed końcem i dobrze wymieszaj.

Wlać deser do sterylnych słoików i natychmiast zamknąć sterylnymi pokrywkami. Odwróć słoiki do góry dnem i przykryj do całkowitego wystygnięcia.

Powidła gruszkowe i śliwkowe bez dodatku cukru

Smaczny i zdrowy deser można zrobić bez cukru.

  • 4 kg gruszek;
  • 2 kg śliwek;
  • 2 l wody.

Gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na małe kliny. Śliwki opłukać i przepołowić, usunąć pestki. Gruszki i śliwki wymieszać w misce, zalać wodą.

Postawić koszyczek na ogniu, doprowadzić zawartość do wrzenia i gotować przez 10 minut, następnie wyłączyć gaz i ostudzić ugotowane owoce. Powtórzyć procedurę 5 razy. W tym czasie dżem powinien być gęsty i pokryty dużymi kawałkami owoców.

Wlać deser do wysterylizowanych słoików, zamknąć wysterylizowanymi metalowymi pokrywkami i uszczelnić. Odwrócić słoiki do góry dnem i przykryć. Po ostygnięciu odstawić do ostygnięcia w chłodne miejsce.

Powidła śliwkowe z orzechami włoskimi

Do przygotowania oryginalnego deseru potrzebne będą następujące składniki:

  • 2 kg śliwek;
  • 600 gr. cukier granulowany;
  • 10 gr. mielonego cynamonu;
  • 150 gr orzechów włoskich, obranych;
  • 10 gr. mielonego imbiru.

Śliwki powinny być umyte i posortowane. Pestki można pozostawić w tym przepisie bez ich usuwania. Owoce umieścić w misce, zasypać cukrem, dodać mielony imbir i mielony cynamon. Przełóż owoce do miski i gotuj przez 45-50 minut, mieszając od czasu do czasu i zdejmując pianę.

Orzechy posiekać blenderem lub zetrzeć na tarce. Dodaj orzechy włoskie na 5 minut przed przygotowaniem dżemu. Gotowy deser wlewamy do wysterylizowanych słoików i zamykamy.

Powidła śliwkowe i cytrusowe

Powidła śliwkowe z dodatkiem owoców cytrusowych mają bardzo nietypowy kwaśny smak. Taki domowy dżem jest idealny jako nadzienie do ciast.

  • 1 kg. śliwek;
  • 2 pomarańcze;
  • 1 cytryna;
  • 1 kg cukru granulowanego;
  • 250g sułtanek.

Śliwki umyć, następnie obrać, przekroić na pół wzdłuż bruzdy i usunąć pestki. Umieść sułtanki w misce i namocz w ciepłej wodzie przez 30 minut. Obierz owoce cytrusowe, pokrój pomarańczę na cząstki, a cytrynę posiekaj blenderem.

Umieścić owoce w misce, zasypać cukrem, dodać sułtanki i postawić na ogniu. Dżem gotować według tego przepisu 1-1,5 godziny, regularnie mieszając. Gotowy deser rozłożyć do wysterylizowanych słoików i natychmiast zamknąć sterylnymi zakrętkami.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu

Chcesz chudnąć ??

zakwas z buraków

wspomaga spalanie tłuszczu. Zobacz !