Pożywne przepisy na wielkopostną kolację

Zawsze nowe gazetki promocyjne zobacz!

Podczas ścisłego postu, każdy posiłek jest ważny. Zdrowy i zrównoważony obiad wielkopostny dopełnia dzień, a do wyboru jest wiele różnych przepisów. Ważne jest tylko odpowiednie nastawienie i zrozumienie, że w czasie Wielkiego Postu menu może być pyszne! Można spożywać nieograniczoną ilość owoców, warzyw, płatków śniadaniowych, makaronów bez jaj i nabiału, orzechów i suszonych owoców.

Zaletą diety postnej jest to, że wiele posiłków przyrządza się bardzo szybko, gdyż nie trzeba ich długo podgrzewać. Kaszę parzymy w wodzie i doprawiamy olejami roślinnymi oraz ulubionymi przyprawami. Przygotować kotlety warzywne i zbożowe. Wychodzą niesamowicie apetyczne!

Wielkopostna kolacja: Przepisy na prosty posiłek

Uwielbiam rozpieszczać się pysznymi kotlecikami. Wielki Post to nie czas na rezygnację z ulubionych potraw. Trzeba tylko trochę zmienić kompozycję. Kotlety z kaszy gryczanej uważane są za niezwykle smaczne i pożywne. Jest idealny na kolację. Kotlety można smażyć na rozgrzanej patelni lub piec w piekarniku. Można je smażyć na gorącej patelni lub piec w piekarniku, co czyni je bardziej ekonomicznymi.

Szybkie kotlety z kaszy gryczanej

Chrupiąca skórka i delikatne środki - oto, z czym kojarzą się klopsiki z kaszy gryczanej. Kaszę gryczaną można ugotować w garnku do miękkości. Jeśli jednak chcesz uzyskać jak najwięcej z kaszy, powinieneś gotować ją przez 3-4 godziny w proporcji odpowiednio ½ kaszy i wody. Lepiej jest podawać kotlety z kaszy gryczanej z sałatką ze świeżych ziół i warzyw.

Składniki:

  • Kasza gryczana - ½ szklanki;
  • Woda - 1 szklanka;
  • Dowolne grzyby - 200 gramów;
  • Cebula - 1 główka;
  • Świeże zioła - według uznania;
  • Sól i czarny pieprz do smaku;
  • Olej roślinny - 1 łyżka stołowa;
  • Okruchy chleba lub mąka.
Szybkie kotlety z kaszy gryczanej: przepis ze

zdjęciemSposób przyrządzania

:
  1. Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości;
  2. Poszatkuj cebulę i usmaż ją na oleju roślinnym;
  3. Do cebuli dodać grzyby i dusić pod przykryciem około 20 minut.
  4. Jeśli na patelni jest za mało płynu, można dodać odrobinę wody. Na koniec posolić i popieprzyć grzyby do smaku;
  5. Wymieszaj kaszę gryczaną z grzybami i ziołami. Otrzymaną masę rozdrobnić w blenderze, odstawić na godzinę do lodówki;
  6. Wyjmij farsz, mokrymi rękami uformuj kotlety, obtocz je w mące lub bułce tartej i usmaż w niewielkiej ilości oleju roślinnego. Placki można również upiec w piekarniku, ale nie należy przykrywać patelni, ponieważ panierka zrobi się wilgotna.

W razie potrzeby, gryki nie można mielić blenderem. Ale uformowanie kotletów w tym przypadku będzie bardzo trudne. Przecież przy braku składnika wiążącego w mielonym mięsie gryka się rozpadnie.

Smaczny gulasz z kapusty

Jeśli zastanawiasz się, co możesz przygotować na postny obiad, przepisy na duszone warzywa będą w sam raz. Potrawa z kapusty doskonale syci, normalizuje pracę jelit, usuwa toksyny z organizmu. Są niskokaloryczne, więc idealnie nadają się na kolację.

Do duszenia można użyć kapusty świeżej lub kiszonej. Należy go dusić, czyli smażyć w niewielkiej ilości oleju roślinnego i wody. Dlatego, jeśli podczas gotowania nie ma wystarczającej ilości płynu, wystarczy uzupełnić go wrzącą wodą.

Składniki:

  • Kapusta świeża - ½ widelca;
  • Marchew - 1 szt;
  • Cebula - 1 główka;
  • Czosnek - 3 ząbki;
  • Pomidor - 1 pomidor;
  • Świeże zioła - 1 pęczek;
  • Olej roślinny - 2 łyżki stołowe;
  • Sól i pieprz do smaku.
Yummy duszona kapusta:

przepis

kulinarnySposób przyrządzania:
  1. Cebulę obrać w półkrążki, marchew zetrzeć na średniej tarce, kapustę pokroić w cienkie julienne;
  2. Na oleju roślinnym smażymy najpierw cebulę, a następnie marchewkę;
  3. Kapustę lekko posolić i rozgnieść rękami, aż wypłynie z niej sok;
  4. Kapustę włożyć do duszenia z warzywami, dodając odrobinę wody;
  5. Dusić potrawę przez 20 minut;
  6. Pomidora obrać ze skórki i przepuścić przez blender razem z czosnkiem, dodać do kapusty;
  7. Dusimy potrawę jeszcze 10-15 minut, dodajemy posiekaną zieleninę, sól i pieprz;
  8. Dokładnie wymieszać kapustę i wyłączyć ogień;
  9. Danie jest gotowe! Możesz go podać!

Paella warzywna

Dla tych, którzy chcą zrobić pyszny obiad wielkopostny, przepisy na paellę warzywną są wybawieniem! Dobrą rzeczą w tym daniu jest to, że nie musisz trzymać się dokładnej listy składników. Możesz dodać to, co masz pod ręką. Potrawa na bazie ryżu pasuje również do wielkopostnego menu. Ryż można ugotować w wodzie lub bulionie warzywnym. Ten ostatni smakuje bardziej skoncentrowany i aromatyczny.

Paella powinna być podawana z plasterkiem cytryny, a gotowana na specjalnej patelni z dwoma uchwytami. Ale jeśli nie ma pod ręką specjalnego naczynia, wystarczy zwykłe naczynie z grubym dnem, jak kociołek.

Składniki:

  • Cebula - 2 szt;
  • Korzeń selera - 1 szt;
  • Marchew - 1 szt;
  • Zielony groszek - 3 łyżki stołowe;
  • Kukurydza - 2 łyżki stołowe;
  • Papryka słodka - 1 szt;
  • Czosnek - 4 ząbki;
  • Pomidor - 1 pomidor;
  • Ryż - 1 filiżanka;
  • Sól i pieprz do smaku;
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki stołowe;
  • Kurkuma - ½ łyżeczki.
Warzywna paella:

przepis

krok po krokuSposób

przyrządzania

:
  1. Jedną całą cebulę i korzeń selera zalewamy 3 szklankami wody i gotujemy bulion około 30 minut;
  2. Drugą cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie;
  3. Do cebuli dodać czosnek, kilka minut więcej marchewkę, 5 minut więcej pomidora i paprykę. Dusić warzywa przez 5 minut na wolnym ogniu;
  4. Przesuń warzywa na krawędź patelni, pozostawiając środek wolny;
  5. Na środku umieścić ryż, zalać 2 szklankami wywaru i gotować 30 minut na małym ogniu pod zamkniętą pokrywką;
  6. Dodać zielony groszek, kukurydzę, sól, pieprz i kurkumę. Gotować przez kolejne 5-7 minut;
  7. Na koniec nałóż pokrywkę, zwiększ ogień do wysokiej temperatury i gotuj ryż przez 30-60 sekund;
  8. Paella powinna nasiąkać aromatami przez około 15-20 minut. Następnie można je podawać!

Chrupiące ziemniaki z czosnkiem

Trudno wyobrazić sobie wielkopostny obiad bez aromatycznych pieczonych ziemniaków - niestety, przepisy ze zdjęciami nie oddają sprawiedliwości zapachom, które wypełniają kuchnię podczas ich gotowania. Łatwe do przygotowania i szybkie do zjedzenia!

Składniki:

  • Ziemniaki - 5 sztuk;
  • Czosnek - 3 ząbki;
  • Olej roślinny - 4 łyżki stołowe;
  • Sól i czarny pieprz do smaku;
  • Bułka tarta - 2 łyżki stołowe;
  • Pietruszka - pół pęczka.
Chrupiące ziemniaki z czosnkiem: przepis ze

zdjęciamiSposób przyrządzania

:
  1. Ziemniaki pokroić w plasterki;
  2. W małej misce wymieszaj sól, pieprz, olej roślinny i bułkę tartą. Polej sosem plasterki ziemniaków i dobrze wymieszaj;
  3. Odetnij czosnek, nie obierając go, skrop go oliwą z oliwek i zawiń w folię;
  4. Ułóż ziemniaki na blasze i piecz w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut;
  5. Czosnek gotujemy przez 25 minut, po czym wyjmujemy go, obieramy i ugniatamy widelcem;
  6. Roztarty czosnek podsmażamy na oliwie z oliwek wraz z posiekanymi ziołami przez kilka minut;
  7. Plasterki podawać z sosem czosnkowym.

Nie bój się eksperymentować. Wielki Post to dobry czas, aby stać się kreatywnym. Istnieje wiele przepisów na post. Wszystkie są pachnące i pyszne!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu

Chcesz chudnąć ??

zakwas z buraków

wspomaga spalanie tłuszczu. Zobacz !