Prosta sałatka z kalmarami i paluszkami krabowymi
Prosta sałatka z kalmarami i paluszkami krabowymi to świetna lekka przekąska na świąteczny stół, która doskonale uzupełnia menu i pomaga je urozmaicić. Te dwa rodzaje owoców morza dobrze się ze sobą komponują. Są doskonale sycące i pełne cennych składników odżywczych. Kałamarnice są bogate w białko i witaminy oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Są one idealne dla zrównoważonej diety. Ponadto, kalmary nie zawierają cholesterolu i gotuje się je dosłownie w 2-3 minuty. Dzięki temu można dość szybko przygotować przystawkę.
Podczas gotowania kalmarów ważne jest, aby pilnować czasu. Jeśli są niedogotowane lub rozgotowane, staną się gumowate. Lepiej kupić kalmary wypatroszone. W tym przypadku można usunąć tylko membranę. Paluszki krabowe dodaje się, aby uzyskać przyjemny krabowy smak. Są one bogate w białko i zawierają niewielką ilość tłuszczu. Paluszki krabowe zapewniają uczucie sytości bez przeciążania żołądka. Są one często uwzględniane w dietach dla osób odchudzających się.
Prosta sałatka z kalmarami i paluszkami krabowymiŁatwasałatka z kalmarami i paluszkami krabowymi
Aby kalmary były kruche i soczyste, należy je odpowiednio przygotować. Skorupiaki są myte, gotowane na parze, a następnie obierane. Każdy filet można obić młotkiem kuchennym. Owoce morza dobrze komponują się z jajkami i różnymi warzywami.
Do przygotowania dressingu najlepiej użyć zwykłego jogurtu. Jest to również idealne rozwiązanie, jeśli chcesz schudnąć. Dressing można przygotować na bazie majonezu lub oleju roślinnego. Bardziej skomplikowana wersja może być wykonana z oleju roślinnego, soku z cytryny i żółtka jajka. Otrzymasz analog majonezu domowej roboty.
Składniki:
- Kałamarnica - 400 g;
- Paluszki krabowe - 200 g;
- Jajo kurze - 5 szt;
- Szynka - 300 g;
- Zielony groszek z puszki - 5 łyżek;
- Świeży ogórek - 1 szt;
- Marchew - 1 szt;
- Jogurt klasyczny - 200 gr;
- Sól - do smaku.
sałatka
z kalmarami i paluszkami krabowymiSposóbprzyrządzania
:- Marchew obrać, ugotować do miękkości, ostudzić, następnie pokroić w drobną kostkę;
- Jajka gotujemy na miękko, zalewamy lodowatą wodą, a po 10 minutach obieramy i kroimy w kostkę. Dodaj jajka do marchewki;
- Kalmary obrać, włożyć do wrzącej wody i gotować przez 3 minuty w przypadku małych skorupiaków i 5-7 minut w przypadku dużych. Pozwól owocom morza ostygnąć, a następnie pokrój je w cienkie, długie paski;
- Paluszki krabowe pokroić w drobną kostkę. Postępować w ten sam sposób z ogórkiem;
- Szynkę pokroić w długie paski;
- Wszystkie składniki sałatki wymieszać w misce, dodać jogurt i sól do smaku.
Do każdej sałatki można dodać świeże zioła. Zioła opłukać, osuszyć i posiekać na małe kawałki. Nie należy wcześniej przygotowywać sałatki. W przeciwnym razie ogórki będą dawać wodę. Dlatego jogurt dodajemy do przystawki bezpośrednio przed podaniem.
Jeśli nie lubisz tradycyjnego sposobu podawania, możesz ułożyć przystawkę w tartaletkach. Dzięki temu wygląda bardziej elegancko i apetycznie. Alternatywnie, przystawka w postaci tartaletek doskonale sprawdzi się na bufetach i różnego rodzaju przyjęciach, gdzie nie zamierzamy organizować uczty.
Możesz również polubić:
Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik
Domowe sosy na zimę
11 sposobów na wykorzystanie cytryny
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????
Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu