Proste i pyszne domowe przepisy na każdy dzień

Swoim smakiem i estetyką mogą zadowolić każdego dnia domowe przepisy, smaczne i łatwe w przygotowaniu! Minimalna ilość składników, znane techniki gotowania, niewielka ilość czasu - wszystko to pozwala cieszyć się wysokiej jakości jedzeniem każdego dnia! Do każdego dania dołączone są zalecenia dotyczące dressingu, sposobu podania i dekoracji. Dzięki temu możesz nie tylko zachwycić swoich bliskich, ale także zadziwić niespodziewanych gości.

Najprostsze przepisy powstają z tego, co masz w lodówce. Nie wymagają one żadnych wymyślnych składników. Są więc niedrogie dla rodzinnego budżetu. Rozważ proste menu na śniadanie, obiad i kolację.

Kuchnia domowa na co dzień: przepisy śniadaniowe

Według dietetyków, śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. To właśnie poranny posiłek uruchamia procesy metaboliczne w organizmie we właściwym kierunku. Śniadanie powinno być pożywne i urozmaicone. Dlatego zaleca się spożywanie kasz, warzyw i owoców, a także jajek. Właściwa dieta pomoże Ci poprawić stan zdrowia i zrównoważyć wagę.

Śniadanie powinno zawierać białka i węglowodany, a także witaminy i minerały. Smaczny posiłek doda Ci energii, poprawi samopoczucie i nastrój. Należy spożywać tylko świeże, dobrej jakości jedzenie. Szybko rozpuszczalne kaszki i kupione w sklepie musli nie przyniosą Ci nic dobrego. Przygotowanie prostego śniadania zajmuje nie więcej niż 5 minut. Zgódź się, że jest to wystarczająca ilość czasu, aby czuć się szczęśliwym i zdrowym.

Omlet w pomidorach

Dla tych, których interesuje prosty, ale oryginalny przepis na to, jak zrobić omlet, spróbujcie poeksperymentować z jego podaniem. Danie wygląda bardzo oryginalnie w pomidorowej odsłonie. Można je przygotować nie tylko w piekarniku, ale również w mikrofalówce. Jajko może być po prostu wbite w serce pomidora lub roztrzepane z mlekiem.

To śniadanie łączy w sobie proteiny i węglowodany. Podawaj to danie z drobno posiekanymi świeżymi ziołami, aby uzupełnić minerały i witaminy. Wystarczą 3 minuty i masz na stole obfite, oryginalne, zdrowe, pożywne i pyszne śniadanie!

Składniki:

- Pomidor - 1 szt;
- Jajko kurze - 1 jajko;
- Olej roślinny - kilka kropel;
- Sól, pieprz do smaku;
- Zielenina do podania.



Omlet w pomidorach: przepis krok po kroku ze

zdjęciamiSposób przyrządzania

:
  1. Pomidory umyć i odciąć wierzchołki;
  2. Za pomocą łyżeczki nabierz miąższ;
  3. Wymieszaj sól, pieprz i olej roślinny;
  4. Posmaruj wnętrze pomidora oliwą;
  5. Zagnieść jajko w środku pomidora;
  6. Włóż naczynie do mikrofalówki na 3 minuty;
  7. Przed podaniem danie posypać świeżymi ziołami.
  8. Jeśli chcesz, możesz dodać do omletu w pomidorach grzankę lub grzanki.

Jak przygotować pyszny obiad w domu?

Wielu z nas zaczęło zaniedbywać pełny, trzydaniowy posiłek. Ale dobry posiłek może pomóc ci utrzymać się w środku dnia. Przyjrzyjmy się prostemu obiadowi, który składa się z pierwszego dania, dania głównego i sałatki.

W zdrowej diecie obiad powinien być zawsze spożywany o tej samej porze. Układ trawienny jest najbardziej aktywny od godziny 12 do 15. To właśnie wtedy organizm czerpie najwięcej korzyści z pożywienia. Zacznij posiłek od sałatki, która zwiększy Twój apetyt i pobudzi produkcję soku żołądkowego.

Prosty przepis na zmontowany hodgepodge

Łatwe i smaczne przepisy na pierwsze dania są nie do pomyślenia bez gotowania wstępnie upieczonych hodgepodge. Zupę tę przyrządza się z mieszanki składników mięsnych: wędzonego mostka, kiełbas, dziczyzny i polędwicy. Możesz użyć dowolnego rodzaju mięsa, ale w zupie musi być go kilka rodzajów!

Jako dodatkowe składniki należy zastosować cytrynę i kiszone lub solone ogórki. Ta zupa jest dobra sama w sobie. Ale w połączeniu z kwaśną śmietaną okazuje się niesamowicie smaczna, pożywna i odżywcza.

Składniki:

- Wołowina z kością - 400 gramów;
- Pierś z kurczaka - 1 szt;
- Kiełbasa - 4 szt. Kiełbasę można zastąpić 2 parówkami;
- Mięso wędzone - 200 gr;
- Cytryna - 4 filiżanki;
- Ogórki solone - 6 szt;
- Mąka - 1 łyżka stołowa;
- Cebula - 1 łyżka; Cebula - 1 łyżka;
- Oliwki czarne - 12 szt;
- Liść laurowy, sól i pieprz do smaku;
- Korzeń selera - 1 sztuka; Kwaśna śmietana, jeśli chcesz;
- Kwaśna śmietana - według uznania.










Zupa mix:

przepis

na zupę krok po krokuMetoda

gotowania

:
  1. Zalej mięso zimną wodą, dodaj korzeń selera i zacznij przygotowywać bogaty bulion;
  2. Kiełbasę i wędzonkę pokroić w kostkę;
  3. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć;
  4. Podczas gdy cebula się smaży, pokroić ogórki w plasterki i kostkę, a następnie dodać je do cebuli;
  5. Do ogórków dodajemy przesianą mąkę i lekko podsmażamy;
  6. Mięso wyjąć z rosołu i pokroić w kostkę;
  7. Do rosołu włożyć całe pokrojone mięso, ogórki i cebulę;
  8. Gotować przez kolejne 5-7 minut;
  9. Gdy ogień się wyłączy, dodajemy oliwki pokrojone w krążki i cytrynę;
  10. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Makaron z łososiem czyli, co można zrobić w domu na ciepły posiłek?

Smacznym i zdrowym drugim daniem będzie wariant na bazie fileta rybnego. Rybę można przyrządzić na wiele sposobów. Jeśli jednak nie masz ochoty tracić czasu, makaron z łososiem w kremowym sosie jest idealnym rozwiązaniem.

Jego wykonanie zajmuje około 20 minut i nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. Wszystko, czego potrzebujesz, to kawałek rozmrożonej lub schłodzonej czerwonej ryby. Nadaje się zarówno część ogonowa, jak i steki.

Składniki:

- Śmietana 20% tłuszczu - 100 ml;
- Łosoś - 200 gr;
- Cytryna - 1 szt;
- Czosnek - 2 ząbki;
- Olej roślinny - 1 łyżka stołowa;
- Ser twardy - 100 gr;
- Fettuccini lub dowolny inny makaron - 100 gr;
- Sól i czarny pieprz do smaku;






Makaron z łososiem: przepis krok po kroku ze

zdjęciamiSposób przyrządzania

:
  1. Przepuść czosnek przez prasę i usmaż go na oleju roślinnym;
  2. Dodajemy łososia pokrojonego w plastry;
  3. Gdy ryba będzie już lekko podsmażona, dodajemy śmietanę i mieszamy sos;
  4. Kiedy śmietana się podgrzeje, dodajemy starty ser i gotujemy sos jeszcze przez 3 minuty;
  5. Doprawić solą i pieprzem do smaku;
  6. Ugotować makaron do miękkości, odcedzić i dodać do gorącego sosu; gotować jeszcze przez 3 minuty;
  7. Podawać ze świeżymi ziołami i plasterkiem cytryny.

Co można szybko i łatwo przygotować na przystawkę?

Nie można wyobrazić sobie obiadu bez sałatki. Sałatki muszą być lekkie. Najlepiej więc przyrządzić ją ze świeżych warzyw. Jako prosta sałatka, koreańska marchewka, kiszona kapusta są odpowiednie.

Prosta sałatka z czerwonej kapusty

Czerwona kapusta wygląda bardzo nietypowo. Jego fioletowe zabarwienie przyciąga wzrok. Jest nie tylko piękny, ale i zdrowy. Czerwona kapusta zawiera dużo witaminy A i kwasu askorbinowego. Jest bogata w błonnik i antocyjany, które wspomagają pracę serca i zwalczają komórki rakowe.

Czerwona kapusta jest uwzględniana w różnych dietach. Można z niej przyrządzić prostą sałatkę, która nadaje się na lunch, kolację i jako zdrowa przekąska.

Składniki:

- Kapusta czerwona - 100 gramów;
- Czerwona cebula - 1 gr;
- Sól - szczypta;
- Cukier - szczypta;
- Sok z cytryny - 2 łyżeczki;
- Olej roślinny - 1 łyżka stołowa.




Prosta surówka z czerwonej kapusty: przepis ze zdjęciemMetoda

przygotowania

:
  1. Czerwoną cebulę pokroić w półkrążki, dodać szczyptę soli i cukru, skropić sokiem z cytryny i olejem i pozostawić do zamarynowania na 20 minut;
  2. Kapustę pokroić w paski julienne, posolić i ugnieść, aż będzie soczysta;
  3. Wymieszaj kapustę i cebulę, polej olejem roślinnym i podawaj;
  4. Uzupełnić sałatkę świeżą zieleniną.

Łatwy obiad: przepisy ze zdjęciami gotuj smacznie i łatwo

Co możesz ugotować na obiad? Odpowiedź na to pytanie interesuje wiele gospodyń. Oczywiście, wiele zależy od pory roku. Latem zawsze można dusić cukinię, natomiast zimą można delektować się makaronem z różnymi sosami. Bez względu na porę roku ziemniaki są poszukiwane.

Ziemniaki mogą być używane jako dodatek do dań, ale można je również wykorzystać do dań głównych, a nawet kotletów. Przepis na smaczne i proste kotlety znajdziesz poniżej.

Kotlety ziemniaczane z jajkiem

Krokiety ziemniaczane to świetna propozycja na obiad. Są obfite i nie przeciążają żołądka. Placki ziemniaczane można wykorzystać do urozmaicenia stołu. Można je wypełnić różnymi nadzieniami. Ale weźmiemy wersję z jajkiem. Chcąc przygotować danie na wielkopostny stół, warto zrezygnować z farszu lub wykorzystać duszoną kapustę.

Składniki:

- Ziemniaki - 4 szt;
- Jajko kurze - 3 szt;
- Mleko - ½ szklanki;
- Masło - 30 gramów;
- Sól, pieprz do smaku;
- Zielenina do podania;
- Bułka tarta - 150 gr;
- Olej roślinny do smażenia






Kotlety ziemniaczane z jajkiem: przepis ze zdjęciemMetoda

przygotowania

:
  1. Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w marynacie do miękkości;
  2. Jajka kurze ugotować do miękkości i zetrzeć na tarce o średnich oczkach;
  3. Do ziemniaków dodajemy pół szklanki mleka i roztopione masło i przecedzamy;
  4. Weź niewielką ilość ziemniaków, uformuj z nich placek i włóż do niego jajko;
  5. Z ziemniaków uformować kotlety;
  6. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na złoty kolor.

Przedstawione przepisy na proste i smaczne dania można zawsze zmienić według własnych upodobań. Na przykład świetnym nadzieniem do kotletów ziemniaczanych będzie szynka z serem, mięso mielone pieczone z cebulą, pieczarki duszone w sosie śmietanowym. Wystarczy użyć wyobraźni i można stworzyć oryginalne danie, które sprawi radość przyjaciołom i rodzinie.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu