Proste i pyszne przepisy z pigwy

Żółte owoce pigwy są bardzo popularne w kuchni. Co można zrobić z pigwy? Przepisy zakładają dodawanie owoców do zup, dań gorących, deserów i różnych przekąsek. Te jasnożółte owoce można piec w piekarniku, gotować, smażyć, czyli poddawać dowolnej obróbce termicznej.

Przed użyciem owoce muszą być odpowiednio przygotowane. Najpierw owoce są myte i krojone. Po drugie, usuwa się wszystkie nasiona. Jest to konieczne, ponieważ nasiona są trujące. Owoce są bardzo twarde. Dlatego do jego krojenia należy używać bardzo mocnego noża!

Jak przyrządzić pigwę?

Owoce często dodaje się do mięsa lub do pilawu. Neutralizuje tłuszcz zawarty w potrawie, zostaje skropiony sokami i staje się delikatny. Pigwa jest używana w wielu daniach wegetariańskich. Robi się z niego pożywne kanapki, dodaje do farszu na gołąbki i gotuje z grzybami.

Owoce najczęściej wykorzystywane są do dań deserowych. Stanowi podstawę galaretek, marmolad i słodkich sosów. Pigwa jest często faszerowana i pieczona jak jabłka. Ze względu na dużą gęstość owoców, ich pieczenie trwa bardzo długo. Przeciętnie gotowanie owoców zajmuje 2-3 godziny!

Co zrobić z pigwy: smaczne i pożywne przepisy

Pigwa zawiera wysokie stężenie substancji pektynowych, które neutralizują działanie toksyn i pomagają delikatnie oczyścić organizm. Owoce są bogate w witaminy i minerały. Ma właściwości przeciwutleniające i przeciwwirusowe.

Jeśli nadal zastanawiasz się "Co mogę zrobić z pigwy?", sprawdź ten przepis na pilaw. Jest obfita, niezwykle aromatyczna i wygląda spektakularnie. Dlatego danie to doskonale nadaje się zarówno na niezobowiązujący obiad, jak i na uroczysty stół.

Składniki:

- Ryż - 800 gramów;
- Marchew - 3 szt;
- Sułtanki - 2 niepełne łyżki stołowe;
- Nasiona granatu - 2 łyżki stołowe;
- Jagnięcina - 600 gramów;
- Ciecierzyca - 150 gramów;
- Czosnek - 4 ząbki;
- Przyprawy do pilawu według uznania;
- Cebula - 3 główki;
- Pigwa - 2 szt;
- Olej roślinny - 100 ml;
- Sól do smaku.










Pilaw z pigwą:

przepis

krok po krokuSposób

przyrządzania

:
  1. Cebulę pokroić w półpierścienie i smażyć do miękkości na oleju roślinnym;
  2. Do cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę lub brukselkę;
  3. Baraninę kroimy na 3-4 centymetrowe kawałki i smażymy razem z warzywami;
  4. Kiedy jagnięcina będzie w połowie gotowa, dodaj namoczoną wieczorem ciecierzycę i obrane ząbki czosnku;
  5. Usunąć pestki z pigwy i pokroić ją na kliny;
  6. Zalać bazę niewielką ilością wody i gotować na wolnym ogniu przez około 60 minut, aż ciecierzyca będzie miękka;
  7. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  8. Na środku naczynia robimy małą studzienkę, do której wsypujemy ryż; Do naczynia wlewamy wodę tak, aby zakrywała ryż o 1 cm;
  9. Gotować przez około 30-40 minut, aż woda całkowicie się rozpuści;
  10. Nie mieszać potrawy podczas gotowania! W przeciwnym razie pilaw zamieni się w ryżową papkę!
  11. Wyłącz ogień i pozwól potrawie parzyć się przez około 30 minut;
  12. Wyjmij anaiwyi czosnek i udekoruj nimi gotowe danie;

Ziarna zetrzeć na tarce

, dodać tuż przed podaniem.

Pachnąca pigwa: przepisy na zupy

Z żółtych owoców można przyrządzać aromatyczne zupy. Pierwszym daniem może być tradycyjna zupa lub purée. Ta druga opcja jest bardziej wyrafinowana. Lekka kwaskowatość pigwy dodaje pikantnego posmaku. W skład dania wchodzi wędzony mostek. Ale można się bez niego obejść. W tym przypadku przepis będzie wegetariański.

Składniki:

- Pigwa - 2 szt;
- Świeża pietruszka - 1 mały pęczek;
- Cebula - 2 średniej wielkości plastry;
- Boczek wędzony - 100 gramów opcjonalnie;
- Ziemniaki - 3 szt;
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki stołowe;
- Cukier - 1 łyżeczka;
- Sól - 1,5 łyżeczki;
- Czosnek - 2 ząbki;
- Ocet balsamiczny - 2 łyżki stołowe;
- Bulion warzywny - 1,5 litra.









Zupa z pigwą:

przepis

krok po krokuSposób

przyrządzania

:
  1. Ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę. Usuń pestki z pigwy i również pokrój ją w kostkę;
  2. Smaż warzywa w oleju roślinnym przez 5-7 minut, następnie dodaj posiekany czosnek. Smażyć jeszcze przez kilka minut;
  3. Wlać mieszankę warzywną z bulionem i gotować 35-45 minut na małym ogniu;
  4. Do zupy dodać cukier, sól i posiekaną natkę pietruszki;
  5. Zawartość zmielić za pomocą blendera;
  6. Pokroić mostek w cienkie paski julienne i smażyć przez kilka minut;
  7. Zupę krem podajemy z mostkiem i polewamy odrobiną octu balsamicznego.

Pigwa dobrze komponuje się z mięsnym rosołem. Kiedy jagnięcina jest ugotowana, można ją po prostu pokroić w plastry i kostki i dodać do zupy. Kiedy pigwa zmięknie, można dodać do zupy ziemniaki i ciecierzycę i mamy smaczne pierwsze danie!

Jak szybko ugotować pigwy? Przepis na zdrową sałatkę

Pigwy mogą być również składnikiem przystawek i sałatek. Danie wyjdzie niezwykłe i aromatyczne. Oczywiście, na jego przygotowanie trzeba będzie poświęcić czas. Ale rezultat jest tego wart. Sałatka będzie idealnie pasować na świąteczny stół i z pewnością zrobi wrażenie na gościach. W końcu nie można tego nazwać trywialnym.

Składniki:

- Cebula - 1 szt;
- Jajko kurze - 2 szt;
- Filet z kurczaka - 250 gramów;
- Zielony groszek - 4 łyżki stołowe;
- Pigwa - 1 duża pigwa;
- Olej roślinny do smażenia;
- Majonez - 2 łyżki stołowe;
- Rzodkiewka - 500 gramów.






Sałatka z zielonym groszkiem i pigwąSposób

przygotowania

:
  1. Filety z kurczaka gotujemy do miękkości, studzimy i kroimy w kostkę;
  2. Posiekaj cebulę i podsmaż na oleju;
  3. Pigwę obieramy, usuwamy pestki i pieczemy w folii przez około 2 godziny;
  4. Jajka gotujemy na miękko;
  5. Rzodkiew obrać, pokroić w cienkie paski, zalać zimną wodą i odstawić na 20 minut;
  6. Wymieszać cebulę, pigwę, kurczaka i rzodkiewkę, posmarować sałatkę majonezem i ułożyć na stosie;
  7. Udekoruj przekąskę zielonym groszkiem i plasterkami jajka.

Pigwa pieczona w piekarniku

Bardzo smaczne i jasne okazują się dania deserowe z pigwy, przepisy szybko i smacznie pozwalają upiec owoce w piekarniku. Uważa się, że nawet po długiej obróbce temperaturowej owoce zachowują wszystkie składniki odżywcze. Deser jest łatwy w przygotowaniu, aromatyczny i pyszny. Będzie idealnie pasować do świątecznego stołu!

Składniki:

- Pigwa - 4 szt;
- Cynamon - 4 łyżeczki;
- Cukier - 1,5 szklanki;
- Cytryna - 1 szt;
- Woda - 4 szklanki;
- Orzechy włoskie - 2 łyżki stołowe do podania;
- 8 goździków.





Pigwa zapiekana w

piekarnikuSposób przy

rządzania:
  1. Owoce dokładnie umyć, usunąć nasiona, skórkę i rdzeń;
  2. Obrane części ułożyć na dnie naczynia, a na wierzchu ułożyć same owoce;
  3. W środku owoców umieścić cukier, cynamon i goździki;
  4. Do miski wlewamy wodę, pozostały cukier i sok z cytryny;
  5. Doprowadzamy masę do wrzenia i dusimy owoce przez około 60 minut pod zamkniętą pokrywką;
  6. Jak tylko owoce zmiękną, można je podawać;
  7. Przecedzić syrop przez sito i podawać z ugotowanymi owocami;
  8. Nie zapomnij posypać pigwy posiekanymi orzechami włoskimi!

Teraz już wiesz, co można zrobić z pigwy. W rzeczywistości istnieją setki potraw, do których dodaje się ten owoc. Dzieciom z pewnością spodoba się galaretka i marmolada z tych owoców. Jasnożółty kolor i przyjemna kwasowość nie pozostawią nikogo obojętnym!

Możesz również polubić:

Jak przyrządzić gładzicę: przepisy kulinarne

Whitefish

Jak gotować gromadnik: przepisy kulinarne

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zapisz się i poszukaj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.ru ????

Wypróbuj nasze menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu
Auchan