Proste i smaczne przepisy na dania wegetariańskie

Auchan

Przepisy wegetariańskie są popularne wśród wegan, wegetarian, osób jedzących sery i osób dbających o zdrowie. Powinny być one zrównoważone w składzie, tak aby organizm otrzymywał maksymalną ilość składników odżywczych. Ze względu na różnorodność produktów spożywczych, trzymanie się diety wegetariańskiej nie jest trudne, a nawet przyjemne. W końcu zawsze można eksperymentować i wymyślać różne kombinacje dań.

Istnieje kilka kierunków w wegetariańskim systemie żywieniowym. Na przykład, raw-meat jeść tylko świeże, nieprzetworzone jedzenie. Laktowegetarianie wykluczają z diety wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, z wyjątkiem nabiału. Owowegetarianie mogą jeść jajka. Weganie wykluczają ze swojego pożywienia absolutnie wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, a nawet miód.

Przepisy wegetariańskie są proste i pyszne.

Układając dietę, należy stosować jak najwięcej pokarmów roślinnych: warzyw, owoców, jagód, orzechów i zbóż. Szczególną uwagę należy zwrócić na proces gotowania. Produkty powinny być gotowane w jak najmniejszym stopniu. Dlatego doskonałym rozwiązaniem jest pieczenie w piekarniku lub gotowanie składników na parze. Gotowanie powinno odbywać się tylko raz. Ugotowane jedzenie nie powinno być przechowywane w lodówce.

Potrawy wegetariańskie powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej. Jeśli przygotowujesz sałatkę ze składników, które dopiero co wyjęłaś z lodówki, powinny one pozostać ciepłe przez około 1 godzinę. Żywność poddana obróbce termicznej powinna ostygnąć. Prawidłowo przyrządzone wegetariańskie posiłki powinny być pyszne, zdrowe i pożywne!

Zupa z ciecierzycy

Ciecierzyca - ciecierzyca znajduje się w wielu przepisach wegetariańskich. Jest bogata w łatwo przyswajalne białko, które dorównuje temu z drobiu i niektórych mięs. Ciecierzyca zawiera duże stężenie błonnika, który pomaga delikatnie oczyścić jelita. Z ciecierzycy robi się pyszny hummus i filafel. Doskonale nadają się również do zup.

Ciecierzyca musi być prawidłowo ugotowana, aby uniknąć ewentualnego dyskomfortu żołądkowego. Ciecierzycę należy namaczać przez 12 godzin w zimnej wodzie i gotować przez około 90-120 minut. Posolić ciecierzycę na samym końcu, w przeciwnym razie będzie twarda. Zupa z ciecierzycy jest dość gęsta. Dlatego też może być stosowany również jako drugie danie!

Składniki:

- Ciecierzyca - 150 gramów;
- Cebula - 1 główka;
- Marchew - 1 marchew;
- Papryka słodka - 1 szt;
- Ziemniaki - 2 szt;
- Olej roślinny - 1 łyżka stołowa;
- Pasta pomidorowa - 1 łyżeczka;
- Sól do smaku;
- Świeże zioła - 1 mały pęczek.







Zupa z

ciecierzycySposób

przyrządzania

:
  1. Namoczoną przez noc ciecierzycę gotować przez około 1,5 godziny;
  2. Cebulę i marchewkę drobno posiekać i podsmażyć na oleju roślinnym do miękkości;
  3. Do warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy i pokrojoną paprykę;
  4. Dusić warzywa przez 10 minut;
  5. Pokrój ziemniaki w kostkę i gotuj je przez 15-20 minut razem z ugotowaną ciecierzycą;
  6. Dodać do zupy zasmażkę, posolić, doprowadzić do wrzenia, wyłączyć ogień;
  7. Zupę podawać z zieleniną.

Frytki warzywne

Jeśli szukasz smacznych i prostych przepisów wegetariańskich na każdy dzień, to frytki warzywne są najlepszym rozwiązaniem. Gotuje się je w 15 minut i nadają się na śniadanie, obiad, kolację i obfitą przekąskę.

Frytki można przygotować z dowolnych warzyw: zielonego groszku, marchewki, cukinii, pasternaku. Efektem jest zawsze pyszne i zdrowe danie! Frytki warzywne są świetnym dodatkiem do dania głównego, sałatek. Można je jeść zamiast chleba!

Składniki:

- Cukinia - 500 gr;
- Olej roślinny - 2 łyżki stołowe;
- Proszek do pieczenia - ½ łyżeczki;
- Cukier - 1/4 łyżeczki;
- Sól - ½ łyżeczki;
- Mleko - 3 łyżki stołowe;
- Jaja kurze - 2 szt;
- Przyprawy warzywne - 1 łyżka stołowa;
- Mąka - 2 łyżki stołowe.







Frytki

warzywneSposób

przyrządzania

:
  1. Cukinię umyć, obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach;
  2. Wycisnąć masę cukiniową. Należy to zrobić, aby odsączyć cały sok;
  3. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę warzywną, jajka, sól i cukier;
  4. Mieszankę ubijamy za pomocą miksera;
  5. Dodawać mleko cienkim strumieniem, nie przerywając ubijania. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo rzadkiej kwaśnej śmietany;
  6. Na patelni rozgrzać olej roślinny i usmażyć naleśniki. Użyj 1 łyżki stołowej na 1 naleśnik;
  7. Smażyć mini naleśniki przez 1 minutę z każdej strony;
  8. Podawać z sosem lub świeżymi warzywami.

Proste przepisy na sałatki wegetariańskie

Pyszne przepisy wegetariańskie mogą być proste i nieskomplikowane. Na przykład ulubioną przez wszystkich sałatkę śledziową można zrobić bez śledzi! W tym przypadku sałatka okaże się nie mniej smaczna i sycąca!

Jeśli chodzi o dressing, można użyć chudego majonezu, kwaśnej śmietany lub beztłuszczowego jogurtu. Do sałatki można dodać dowolny olej roślinny. Przystawka okaże się nie tylko zdrowa, ale i dietetyczna!

Składniki:

- Burak - jedna sztuka;
- Marchew - 2 średnie marchewki;
- Ziemniaki - 2 średnie;
- Zielony groszek - do podania;
- Ogórki kiszone - 2 szt;
- Oliwki zielone - według uznania. Można je dodać zamiast ogórków.




Proste

przepisy

na sałatki wegetariańskieSposób

przyrządzania

:
  1. Umyj warzywa i gotuj do miękkości. Buraki pieczemy w piekarniku w folii;
  2. Pozwól warzywom ostygnąć, zetrzyj je na tarce o średnich oczkach. Można je oczywiście pokroić w kostkę. Jednak smak potrawy będzie znacznie delikatniejszy, jeśli warzywa zostaną starte na tarce;
  3. Ogórki pokroić w kostkę, oliwki w krążki;
  4. Zacznijmy przygotowywać sałatkę;
  5. Na dnie talerza ułożyć ziemniaki, następnie ogórki i skropić je dressingiem;
  6. Następnie włożyć marchewkę i ponownie ubrać;
  7. Na wierzchu ułożyć buraki i dressing;
  8. Na wierzchu potrawy ułożyć zielony groszek.

Jeśli chcesz zrobić szybką sałatkę, możesz wymieszać czerwoną fasolę z puszki, drobno posiekane ogórki i koreańską marchewkę. Przystawka jest prosta, ale bardzo smaczna i obfita!

Pyszne przepisy na wegetariańskie desery

Suszone owoce, w postaci puree lub sałatki, są uważane za najłatwiejszy i najzdrowszy deser. Można je podawać z miodem lub różnymi słodkimi dressingami. Jeśli jednak masz ochotę na coś magicznego, pieczone jabłka są najlepszym rozwiązaniem. Trudno jest przecenić korzyści płynące z tego produktu. Pieczone jabłka normalizują pracę jelit i napełniają organizm cennymi minerałami. Dlatego sprawdzają się nawet w okresie rehabilitacji po różnych zabiegach.

Jabłka są bardziej niezwykłe, jeśli są zapiekane z suszonymi owocami. Danie będzie umiarkowanie słodkie, pożywne, zdrowe, a co najważniejsze - niesamowicie pyszne!

Składniki:

- Duże jabłka - 4 szt;
- morele - 5 szt;
- Daktyle - 5 szt;
- Sułtanki - 1 łyżka stołowa;
- Miód - 1 łyżka stołowa;
- Orzechy włoskie - 1 łyżka stołowa.




Pyszne

przepisy

na wegetariańskie deserySposób

przyrządzania

:
  1. Jabłka umyć, odciąć wierzchołki, usunąć rdzeń i część miąższu z boków;
  2. Suszone owoce namoczyć na 15 minut w zimnej wodzie, dobrze wypłukać i posiekać;
  3. Orzechy włoskie pokroić na kawałki i wymieszać z suszonymi owocami;
  4. Napełnij jabłka suszonymi owocami;
  5. Zawijamy jabłka w papier pergaminowy lub folię i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut;
  6. Wyjmujemy jabłka zalewamy miodem i wysyłamy do infuzji na 10-15 minut w wyłączonym piekarniku.

Cukierki z suszonych owoców są bardzo smaczne. Posiekaj suszone owoce w blenderze. Z masy formujemy kulki i obtaczamy je w ziarnach sezamu lub płatkach kokosowych. Deser okazuje się bardzo smaczny i zdrowy.

Istnieje ogromna ilość dań wegetariańskich. Istnieją jednak niezwykle smaczne przepisy, które pozwolą Ci zjeść pełnowartościowy posiłek i czerpać z niego jak najwięcej!

Możesz również polubić:

Jak przyrządzić gładzicę: przepisy kulinarne

Jak przyrządzić tilapię

Jak gotować gromadnik: przepisy kulinarne

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zapisz się i poszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Wypróbuj nasze menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu